KÜLTÜR SANAT - 03 Mart 2025 Pazartesi 17:47

533 yıllık Osmanlı vakıf geleneği Tokat’ta Gülbahar Hatun İmareti ile yaşatılıyor

A
A
A
533 yıllık Osmanlı vakıf geleneği Tokat’ta Gülbahar Hatun İmareti ile yaşatılıyor

Tokat’ta 533 yıllık Gülbahar Hatun İmareti, Ramazan ayında her gün bin kişiye sıcak yemek dağıtımı ve 500 kişilik iftar sofrasıyla Osmanlı vakıf geleneğini yaşatmaya devam ediyor.


Tokat’ta Sultan II. Bayezid Han tarafından 1492 yılında annesi Gülbahar Hatun adına yaptırılan ve şehrin en kıymetli hanım sultan vakıflarından biri olan Gülbahar Hatun İmareti, aradan geçen 533 yıla rağmen asli fonksiyonunu koruyarak hizmet vermeye devam ediyor. Kentin tarihi dokusuna ve kültürel mirasına uygun bir şekilde yaşatılan imarette Ramazan ayında her gün bin kişiye sıcak yemek ikram edilirken, 500 kişilik iftar sofrası da kuruluyor. Tokatlı hayırseverlerin katkılarıyla düzenlenen iftar organizasyonları, Osmanlı döneminin manevi atmosferini yaşatmayı amaçlıyor. Restoran konseptindeki iftar sofralarında vatandaşlar, geleneksel Ramazan ruhunu hissederek unutulmaz bir akşam geçiriyor.



"Bin kişiye sıcak yemek ulaştırarak, 500 kişilik iftar sofrası kuruyoruz"


Vakıf geleneğinin yaşatılmasına büyük önem verdiklerini belirten Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan, Gülbahar Hatun İmareti’nin 2024 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek tekrar faaliyete geçirildiğini ifade etti. Erdoğan, "Her gün bin kişiye sıcak yemek dağıtımı yapılıyor ve akşamları 500 kişilik iftar sofraları kuruluyor. Tüm halkımızı, paylaşmanın bereketini yaşamak üzere bu geleneksel Ramazan sofralarına davet ediyoruz" dedi.


Ramazan’ın birlik ve beraberlik ruhunu en güzel şekilde yansıtan program, Gülbahar Hatun İmareti’nin 533 yıllık vakıf kültürünü geleceğe taşımaya devam ediyor.



533 yıllık Osmanlı vakıf geleneği Tokat’ta Gülbahar Hatun İmareti ile yaşatılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da kendi kendine yeten belediyecilik modeli Kendi kendine yeten belediye misyonunu benimseyerek çalışmalarını sürdüren Samsun’da Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, üretim tesislerini ziyaret etti. Başkan Doğan, "Üretim gücümüz sayesinde altyapıdan üstyapıya tüm çalışmalarımızı hızlı ve etkin bir şekilde yürütürken, elde ettiğimiz tasarrufu daha fazla hizmete dönüştürüyoruz. Kaynağını koruyan, hizmetini büyüten bir anlayışla çalışıyoruz. Üretim tesislerimiz, kendi kendine yeten belediyecilik vizyonumuzun sahadaki en güçlü yansımasıdır" dedi. Samsun Büyükşehir Belediyesi asfalt üretiminden hasır çelik üretimine, kilit parke üretiminden beton santrallerine birçok alanda üretim yaparak altyapı ve üstyapı yatırımlarına hız kazandırırken, şehrin ekonomisine de katkı sunuyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin taş ocakları, konkasör tesisleri, doğaltaş elemanları fabrikası, beton santralleri, PMT santrali, asfalt plentleri, kilit parke ve bordür fabrikası, hasır ve çelik fabrikası gibi üretim tesisleri bulunuyor. Bu tesislerde 2025 yılında 1 milyar 99 milyon 663 bin 340 TL’lik üretim yapılırken Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan üretim tesislerini ziyaret ederek görevlilerden bilgi aldı. Başkan Doğan; Doğaltaş Üretim Fabrikası, Adalar Şantiyesi, Toybelen Asfalt Plenti, İlkadım Beton Santrali, Canik Yılanlıdere Şantiyesi, Tekkeköy Kilit Parke Bordür ve Çelik Hasır Fabrikası’nı ziyaretinde çalışanlarla sohbet etti, yürütülen çalışmaları yakından takip etti. Ziyaretlerin ardından değerlendirme yapan Başkan Halit Doğan, "Büyükşehir Belediyemize bağlı birçok üretim tesisimiz ile şehrimize değer katmaya devam ediyoruz. Kendi kendine yeten belediye vizyonumuzla çalışmalarımıza yön veriyoruz. Kendi üretim gücümüz sayesinde maliyetleri düşürüyor, yatırımlarımızı hızlandırıyoruz. Üretim gücümüz sayesinde altyapıdan üstyapıya tüm çalışmalarımızı hızlı ve etkin sürdürürken elde ettiğimiz tasarrufu ise daha fazla hizmete dönüştürüyoruz. Kaynağını koruyan, hizmetini büyüten bir anlayışla çalışıyoruz. Üreten belediye güçlü şehir anlayışıyla çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.