ÇEVRE - 10 Eylül 2024 Salı 14:47

Görenler hayrete düştü, Tokat’ta meyve ağaçları adeta ikinci baharını yaşadı

A
A
A
Görenler hayrete düştü, Tokat’ta meyve ağaçları adeta ikinci baharını yaşadı

Tokat’ta hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, meyve ağaçlarında alışılmadık bir durumun yaşanmasına neden oldu.


Zile ilçesinde yaşayan Yahya Şahingöz, evinin bahçesindeki erik ağacının eylül ayında tekrar çiçek açtığını fark etti. Benzer bir durum Tokat merkezde de yaşandı; bir işletme sahibi, mayıs ayında hasadı yapılan erkenci kiraz ağacının yeniden çiçek açtığını gözlemledi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, yüksek sıcaklıkların meyve ağaçlarının üşüme ihtiyacını karşıladığını belirtti. Gerçekcioğlu, bu durumun mahsule zarar vermeyeceğini ifade ederek çiftçilerin endişelenmemesi gerektiğini vurguladı.



“Ağaçlar, üşüme ihtiyacını sıcaklık farklarıyla karşılayabiliyor"


Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Meyve Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, ağaçların bu dönemlerde çiçek açmasının hava sıcaklıklarındaki anormalliklerle bağlantılı olduğunu belirtti. Gerçekcioğlu, "Geçmiş yıllarda da benzer olaylar görülüyordu, ancak son yıllarda küresel ısınma nedeniyle bu durumun sıklığı arttı. Ağaçlar, üşüme ihtiyacını sıcaklık farklarıyla karşılayabiliyor. Sadece düşük sıcaklık değil, yüksek sıcaklıklar da bu ihtiyacı giderebilir" dedi.



Gerçekcioğlu ayrıca, bu durumun ağaçların gelecek yılki meyve veriminde bir sorun oluşturmayacağını ifade ederek, “İkinci defa çiçek açan ağaçlarda bu durumun bitkiye zararı olmaz. Özellikle üşüme ihtiyacı az olan erik, kayısı ve badem gibi meyve ağaçlarında sıkça rastlanabilir” şeklinde konuştu.


Vatandaşlar ise mahsulünü aldıkları ağaçların yeniden çiçek açtığını görünce hayrete düşüklerini dile getirdi.



Görenler hayrete düştü, Tokat’ta meyve ağaçları adeta ikinci baharını yaşadı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Ziraat Türkiye Kupası: Trabzonspor: 0 - Alanyaspor: 1 (İlk yarı) Ziraat Türkiye Kupası A Grubu ilk maçında Trabzonspor, sahasında Corendon Alanyaspor ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı konuk ekibin 1-0 üstünlüğüyle sona erdi. Maçtan Dakikalar (İlk yarı) 17. dakikada Efecan Karaca’nın sağ taraftan ortasında ceza sahası içinde Güven Yalçın’ın kafa vuruşunda top kaleci Onuralp Çevikkan’ın solundan ağlarla buluştu. 0-1 42. dakikada Sikan’ın ceza sahası içinde indirdiği topa gelişine vuran Auguston’nun şutunda meşin yuvarlak kaleci Viktor’da kaldı. 44. dakikada sağ taraftan ceza sahası içine giren Ogundu’nun vuruşunda kaleci Onaralp Çevikkan topu çeldi. Hakemler: Mehmet Türkmen, Serkan Çimen, Suat Güz Trabzonspor: Onuralp Çevikkan, Pina, Serdar Saatçi, Batagov, Arif Boşluk, Ozan Tufan, Bouchouari, Cihan Çanak, Olaigbe, Augusto, Sikan Yedekler: Ahmet Doğan Yıldırım, Ernest Muçi, Stefan Savic, Onuralp Çakıroğlu, Turan Deniz Tuncer, Oleksandr Zubkov, Yakuphan Sarıalioğlu, Taha Emre İnce Teknik Direktör: Fatih Tekke Alanyaspor: Victor, Nuno Lima, Fidan Aliti, Fatih Aksoy, Hadergjonaj, Baran Moğultay, İbrahim Kaya, Makouta, Efecan Karaca, Ogundu, Güven Yalçın Yedekler: Mert Furkan Bayram, Batuhan Yavuz, Pereira Duarte, Hagi, Mehmet Öz, Hwang Ui-jo, Nicolas Janvier, Yusuf Can Karademir, Ümit Akdağ, Semih Doğanay Teknik Direktör: Joao Pereira Gol: Güven Yalçın (dk. 17) (Alanyaspor) Sarı kart: Nuno Lima (Alanyaspor)
Antalya Tescillenip dünya pazarında yerini alan Antalya portakalları tanıtıldı Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) tarafından geliştirilen ve tescillenerek dünya pazarındaki yerini alan portakal çeşitleri Vali Hulusi Şahin’in katıldığı etkinlik ile tanıtıldı. BATEM’in Muratpaşa ilçesindeki merkez yerleşkesinde düzenlenen etkinlikte Antalya’nın iklimiyle narenciye üretimi için uygun bir il olduğuna dikkat çeken Vali Şahin, "BATEM ile beraber portakal başta olmak üzere narenciye bölgenin ana tarımsal üretimi, ana gelir ve geçim kaynağı haline geldi. Antalya’nın sembolü portakal oldu, şehrimizi portakalla tanıtıyoruz. Özellikle Finike portakalı tadıyla aromasıyla çok özel. Bunlar, emekle bilimle araştırmayla alın teriyle oluyor." diye konuştu. Şahin, mühendislerin, teknikerlerin omuzlarında büyüyen sektör sayesinde Türkiye’nin, dünyanın en önemli narenciye üreticisi ülkelerinden biri olduğunu ve bu alanda ihracat yaptığını vurguladı. Antalya’nın özel bir şehir olduğuna dikkati çeken Vali Şahin, "Finike portakalının da Avrupa Birliği tescil süreci devam ediyor, inşallah onu da alacağız, bunu başaracağız. Antalya’da ne üretirseniz en iyisi ortaya çıkıyor. Ürünlerimiz o kadar değerli ki ciddi ihracat kalemine de ulaşıyor. Antalya, hem miktar hem kalite itibarıyla dünyanın en önemli üretim merkezlerinden biri. Türkiye’yi besliyor, üstüne ciddi ihracat da yapıyor. Bu büyük başarı hikayesidir. Antalya tarımı büyük emeklerle buraya geldi. Antalya turizm şehri ama aynı zamanda tarım şehri. Tarım, gelir adaletini sağlıyor, yani geliri tabana yayıyor. Her eve bir tarladan, bahçeden gelir giriyor. Bu da bölge insanın ekonomisini büyük oranda güçlendiriyor. Tarım stratejik bir ürün, milli güvenlik meselesidir. Paranızla dahi alamazsınız, pandemide bunu gördük. O yüzden tarımı korumak, kollamak geliştirmek çok önemli" dedi. Etkinlikte, enstitünün geliştirerek tescillendirdiği "Finike Yerli", "Alanya dilimli", "BATEM Şekeri", "BATEM Fatihi", "BATEM Baharı", "Navelina", "Valencia Late", "Moro", "Yafa" ve "Washington Navel" olmak üzere 10 portakal çeşidi tanıtıldı. Programda, portakallardan yapılan tatlılar ve atıştırmalık, davetlilere ikram edildi. Etkinlik, portakal koleksiyon bahçesi gezisiyle sona erdi. Etkinliğe Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara Kepez Kaymakamı Suat Dervişoğlu, İl Tarım Orman Müdürü Fırat Erkal, BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, kurum müdürleri, STK ve kooperatif temsilcileri katıldı.