EĞİTİM - 07 Mart 2025 Cuma 12:16

Öğretmenliktin vazgeçti, av köpeği eğitiyor

A
A
A
Öğretmenliktin vazgeçti, av köpeği eğitiyor

Tokat’ta yaşayan Hüseyin Bulut, çocukluk tutkusunu mesleğe dönüştürerek Türkiye’nin dört bir yanından gelen av köpeklerini eğitiyor.


Tokat’ta yaşayan 41 yaşındaki Hüseyin Bulut, çocukluk yıllarında başlayan avcılık tutkusunu mesleğe dönüştürdü. 2006 yılında Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olan Bulut, öğretmenlik yapmak yerine ata topraklarına dönerek avcılığa devam etme kararı aldı. Küçük yaşlardan itibaren dedesi, babası ve amcalarıyla ava giden Bulut, avcılıktaki deneyimini geliştirerek av köpeği eğitmenliği alanında uzmanlaştı.


Av köpeği eğitmenliğini mesleğe dönüştürdü


Pointer cinsi bir köpeği eğiterek avlara çıkmaya başlayan Hüseyin Bulut, köpeğinin başarısıyla kısa sürede çevresindekilerin dikkatini çekti. Arkadaşlarının köpeklerini eğitmesiyle başlayan süreç, talebin artmasıyla mesleğe dönüştü. Zamanla av köpeği eğitmenliği belgesi alan Bulut, Türkiye’nin dört bir yanından gelen köpekleri eğiterek sahiplerine teslim ediyor.


Köpekleri 15 günde eğitiyor


Av köpeklerine temel avcılık eğitimi veren Bulut, 15 gün süren programlarla köpeklerin avcıya uyumlu hale gelmesini sağlıyor. Kokuya ferma verme, aport eğitimi, kuşlara zarar vermeden avcıya getirme gibi beceriler kazandıran Bulut, ayrıca silah sesinden korkan köpeklerin bu korkularını yenmesine de yardımcı oluyor.


Sokağa bırakılan köpekleri avcılığa kazandırıyor


Her yıl yaklaşık 150 köpeğe eğitim verdiğini belirten Bulut, sokağa ya da barınaklara bırakılan köpekleri de eğiterek avcılarla buluşturuyor. "Bazı köpeklerin avcı olamayacağı düşünülerek sokağa bırakıldığını görüyoruz. Ancak doğru eğitimle bu köpekleri avcılığa kazandırabiliyoruz" diyen Bulut, mesleğini tutkuyla sürdürdüğünü ifade etti.


Av köpeği eğitmenliğiyle adından söz ettiren Hüseyin Bulut, sosyal medyada paylaştığı av videolarıyla da büyük ilgi görüyor.



Öğretmenliktin vazgeçti, av köpeği eğitiyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Çocuklar geleneksel gölge gösterisi ile eğlenceli anlar yaşadı SEKA Kağıt Müzesi’nde Ramazan buluşmaları kapsamında düzenlenen programda sahnelenen Karagöz ve Hacivat gösterisi ile kukla atölyesi, çocuklara unutulmaz anlar yaşattı. Geleneksel gölge oyunu, ailelerin de katılımıyla eğlenceli ve öğretici bir etkinliğe dönüştü. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren SEKA Kâğıt Müzesi’nde düzenlenen "Ramazan Buluşmaları" yoğun katılımla gerçekleşiyor. Bu kapsamda çocuklara yönelik hazırlanan "Karagöz ve Hacivat Dev Gölgeler" ile "Kukla Atölyesi" etkinliği, hem eğitici hem de eğlenceli içeriğiyle katılımcılardan büyük ilgi gördü. Ramazan ayının paylaşım ve birliktelik ruhunu yansıtan program, ailelerin de katılımıyla sıcak ve samimi atmosferde gerçekleşti. Karagöz ve Hacivat eğlendirdi Sahnelenen "Karagöz ve Hacivat Dev Gölgeler" gösterisiyle başladı. Geleneksel gölge oyununun sevilen karakterleri Karagöz ve Hacivat’ın keyifli diyalogları çocuklara neşeli anlar yaşatırken, kültürel mirasın önemli bir parçası da sahneye taşınmış oldu. Gösteri boyunca salonda kahkahalar yükseldi. Gölge oyunun önemi aktarıldı Gösterinin ardından kukla atölyesi gerçekleştirildi. Atölye çalışmasında çocuklar, kağıttan Karagöz ve Hacivat kuklaları tasarlayarak hem el becerilerini geliştirme hem de geleneksel sanatla birebir temas kurma fırsatı buldu. Eğitmenler eşliğinde yürütülen çalışmada Karagöz ve Hacivat’ın kültürdeki yeri ve gölge oyununun önemi çocuklara yaşlarına uygun anlatımla aktarıldı. Yoğun katılımla gerçekleşen etkinlikte çocuklar üretmenin mutluluğunu yaşarken, aileler de çocuklarının sanatsal gelişimine tanıklık etti. Atölye sonunda katılımcılar, kendi hazırladıkları kuklaları yanlarına alarak, evlerinde gölge oyunu oynatabilecekleri özgün ve anlamlı hatırayla programı tamamladı.