GÜNDEM - 18 Nisan 2024 Perşembe 12:00

Tokat’ta 4,7’lik depremin yeni görüntüleri ortaya çıktı

A
A
A
Tokat’ta 4,7’lik depremin yeni görüntüleri ortaya çıktı

Tokat’ta meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin yeni görüntüleri ortaya çıktı.


AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 9,97 kilometre derinlikte kaydedilen sarsıntı, Sivas ve Yozgat illerinde de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar, panikle kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansıdı. Kameralara yansıyan görüntülerde ahırda bulunan büyükbaş hayvanların birden ayağa kalktıkları görüldü. Başka bir görüntüde ise bakkal tezgahından gelen sesin ardından sarsıntı meydana geldi. Deprem nedeniyle herhangi can ve mal kaybı yaşanmadı.



Tokat’ta 4,7’lik depremin yeni görüntüleri ortaya çıktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep GAÜN’ün projesi Güneşi enerjiye enerjiyi paraya dönüştürüyor Gaziantep Üniversitesi, Araban ilçesindeki 300 dönüm arazi üzerine kurduğu Güneş Enerji Sistemi ile üniversite bünyesindeki elektrik enerjisini karşılarken fazlasını da satarak akademik çalışmalara kaynak sağlıyor. Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), sürdürülebilir ve çevre dostu bir gelecek vizyonuyla, Araban ilçesindeki 300 dönüm arazi üzerine kurduğu Güneş Enerji Sistemi (GES) ile akademik ve bilimsel çalışmalarına yeni bir boyut kazandırıyor. Rektör Arif Özaydın’ın öncülüğünde, 2022 yılında başlatılan proje, üniversitenin enerji ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda enerji satışından elde edilen gelirle de akademik çalışmalara kaynak sağlıyor. Senato üyelerine Araban ilçesindeki 300 dönüm arazi üzerine kurduğu Güneş Enerji Sistemi’ni gezdiren Gaziantep Üniversitesi Rektörü Arif Özaydın, GES hakkında bilgilendirme yaptı. “Bu doğal bir enerjidir” GES’in üniversite için çok önemli bir proje olduğunu söyleyen Rektör Özaydın, “Enerji ihtiyacımızı karşılamak istiyoruz. Gaziantep Üniversitesi yılda 30 milyon kWh elektrik üretiyor. Hastanelerimiz, kampüsün içi, park ve bahçemiz gibi alanların tasarrufunu sağlamak istedik. Biz dışarıdan elektrik almak yerine enerji üretmek için GES’i kurduk. Biz yola çıktığımızda 20 MV tesis kurduk. 20 MV tesiste 40 milyon kWh saat elektrik üretilecek projeksiyonu yaptık. Bizim ihtiyacımız olan 30 milyon kWh saat yani 10 milyon kWh saat daha fazla üretim yapmışız. Kendi ihtiyacımızı karşılıyoruz. Artanı da enerji piyasasına aktarıyoruz. GES’in çevreye pozitif etkisi var. Karbon ayak izini düşürüyoruz. Bu doğal bir enerjidir. Hiç kimseye bir zararı yok. Sadece güneşten aldığımız enerjiyi bu sistemle aktarıp elektriğe dönüştürüyoruz. Dolayısıyla çevre kirliliği yok. Tam tersi doğal çevreye hizmet” şeklinde konuştu. "Amacımız üniversitemizin kullanmış olduğu elektriği karşılayabilmekti" Proje ile ilgili bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş, “Biz burada inceleme yaptık. Burada 166 dönüm arazi üniversitemize tahsis edilmiş bir arazi vardı. Gördüğünüz üzere taşlık bir araziydi. İçerisine bir tane bile fıstık ağacı dikilemeyecek bir araziydi. 130 dönümde yan tarafta vardı. Bunları da Milli Emlak’tan aldığımızda yaklaşık olarak 20 megavat santrali kurma kabiliyetimiz oluyordu. Ayrıca üniversitemizin tüm birimlerinin tüketmiş olduğu elektrik enerjisi 30 milyon kW saat idi. Bizim amacımız üniversitemizin kullanmış olduğu elektriği karşılayabilecek bir santral kapasitesi olması gerekiyordu. Buna yoğunlaştık. 300 dönüm bunu kurtarıyordu. 300 dönümlük araziyi biz güneş enerjisi santrali kurmak amacıyla tahsis aldık. 2022 yılında çağrı mektubunu aldık. Bu proje herkese hayırlı olsun” diye konuştu.
Samsun Samsun kenevir, lahana ve karnabahar üretiminde ilk sırada Türkiye’nin gıda ambarı olarak nitelendiren Samsun, kenevir, lahana ve karnabahar üretiminde Türkiye’de 1. sırada yer alıyor. Samsun ayrıca birçok tarımsal üretimde de Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor. Yeşilırmak ile Kızılırmak’ın birleştiği, Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü gibi önemli ovalara sahip Samsun topraklarında yetiştirilen sebze, meyve ve tarla bitkileri Türkiye’nin üretim kapasitesinin büyük bir kısmını oluşturuyor. Samsun’un yüzölçümünün yüzde 40’ı ise işlenen tarım alanı olarak dikkat çekiyor. Tarla bitkilerinde Samsun ilk sıralarda Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Samsun, tarla bitkileri üretiminde ilk sıralarda yer alıyor. Buna göre Samsun yılda 254 ton kenevir lifi üretimi ile Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Çeltik üretiminde 157 bin ton üretimle 2’nci, 61 bin ton kenevir tohumu üretimi ile 3’üncü, 3 bin 653 ton soya fasulyesi ile 6 bin 507 ton tütün üretimi ile 5’inci sırada ve 61 bin 743 ton yağlık ayçiçeği tohumu üretimi ile 9’uncu sırada bulunuyor. Samsun ayrıca buğday, şeker pancarı ve kuru fasulye üretiminde de Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor. Lahana ve karnabahar üretiminde Türkiye’de ilk sırada Samsun var Samsun, Lahana ve karnabahar üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Samsun’da yılda 416 bin ton lahana, 70 bin ton karnabahar üretiliyor. Ayrıca Samsun yılda 15 bin ton brokoli üretimi ile 2’nci sırada yer alıyor. Yılda 19 bin ton pırasa ile 6,5 bin ton turp ve 6,6 bin ton barbunya üretimi ile de 3’üncü sırada yer alıyor. Samsun ayrıca bal kabağı, kırmızı pancar, biber ve taze fasulye üretiminde Türkiye’de ilk 10’da yer alıyor. Fındık, kızılcık, kivi ve muşmula üretiminde Samsun öncü Meyve üretiminde de Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Samsun’da yılda 112 bin ton fındık üretimi ile Ordu’nun ardından 2’nci sırada yer alıyor. Bin 125 ton kızılcık üretimi ile Türkiye’de 2’nci sırada yer alan Samsun ayrıca 11 bin ton kivi ile 400 ton muşmula üretimi ile de 4’üncü sırada yer alıyor. Yılda bin 987 dut üretimi ile Samsun 8’inci sırada yer alıyor.
Malatya Deprem bölgesinde inşaatlar yükseliyor Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan Malatya’da kentin yeniden imarı ve ihyası için başlatılan çalışmalar sürüyor. Akçadağ ilçesinde Emlak Konut tarafından inşa edilen yeni çarşı projesinde ise yapılar yükselmeye başladı. Asrın felaketinin etkilediği şehirlerden biri olan Malatya’da kentin yeniden imarı ve ihyası için başlatılan çalışmalar aralıksız sürüyor. Kalıcı konutlar ile kırsal bölgelerdeki köy evleri çalışmalarının devam ettiği kentte şehir merkez ile Akçadağ ilçesinde inşa edilen çarşılarda ise yapılar yükseliyor. “Her türlü detayın üzerinde ehemmiyetle duruluyor” Malatya’nın yeniden imarı ve ihyası noktasında sürdürülen çalışmaların bütüncül bir şekilde ele alınarak titizlikle devam ettirildiğini ifade eden AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, “ Asrın felaketin ardından Malatya’mızdaki imar ve inşa faaliyetlerimiz devam ediyor. Bizler sürecin hem takipçisi hem de içerisinde hızı rakamları nitelik ile nicelik olarak ihtiyaca en uygun hale nasıl ulaştırabiliriz bunun derdinde ve gayretindeyiz. İnşallah 2024 yılı sonlarına doğru çok daha güzel ve hemşerilerimizin memnuiyet seviyelerini yukarılara çekecek hem rakamlarla hem yaşam kalitesiyle birlikte hayatımıza devam edeceğiz. Çalışmalarımızın hızı titizliği, iklim ve doğal afetler açısı ile beton kalitesiyle olabilecek en iyi metre karelerde oluşturulması noktasında gerek bürokrasimizle, gerek teknik ekiplerle ve ilgili bakanlıklarla yapılan istişarelerle devam ediyor. Kent merkezindeki çarşı inşaatında sık sık incelemelerde bulunuyor her türlü detayın üzerinde ehemmiyetle durmaya çalışıyoruz. Yıl sonuna doğru bazı adalarda çalışmaların tamamlanması planlanıyor. Çarşının işlevlik kazanması şehir hayatımızı bambaşka periyotlara oturtmuş olacak inşallah” dedi. “Akçadağ’daki çalışmalar hızla devam ediyor” Depremlerde büyük ölçekte etkilenen Akçadağ ilçesindeki imar ve ihya çalışmaların da hız kesmeden devam ettiğini kaydeden Milletvekili Ölmeztoprak,” Akçadağ merkezimizde hem konut hem de ticaret alanlarımızın yer aldığı inşat alanında da çalışmalarımız hızla devam ediyor. Yeni çarşımızda blok sayımız 14 adet olup A-B-C-D bloklardan oluşuyor. A- blok 3 artı 1 konut 5 adet, B- blok 2 artı 1 konut 3 adet, C-blok ticarethane 4 adet, D-blok ticarethane 2 adet. Bağımsız bölüm olarak ifade edecek olursak ise 209 bağımsız bölüm , 3 artı 1 konutlar 72 adet, 2 artı 1 konutlar 30 adet , 1 artı 1 konutlar üç adet, dükkan 104 olmak üzere inşaatlar yükseliyor. İlçemiz Akçadağ’ı çok daha güzel noktalara taşıyacağız inşallah” diye konuştu. (HE-LO-Y