ÇEVRE - 10 Haziran 2019 Pazartesi 16:38

Trabzon’da 9 bin 300 litre atık yağ ve 3 bin 200 kilo atık pil toplandı

A
A
A
Trabzon’da 9 bin 300 litre atık yağ ve 3 bin 200 kilo atık pil toplandı

Trabzon’un Ortahisar ilçe Belediyesi tarafından düzenlenen yarışmada 9 bin 300 litre atık yağ ve 3 bin 200 kilo atık pil toplandı.

Trabzon’un Ortahisar ilçe Belediyesi tarafından düzenlenen yarışmada 9 bin 300 litre atık yağ ve 3 bin 200 kilo atık pil toplandı.


Ortahisar Belediyesi’nin düzenlediği Bayanlar Arası Atık Yağ ile Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri verildi. Ödül töreninde konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, son yıllarda yapılan çalışmalarla çevre duyarlılığının eskiye oranla çok yüksek düzeye çıktığını söyledi.


Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen ’Sıfır Atık Projesi’nin çok önemli olduğunu belirten Başkan Genç, "Bu yarışmalar dolayısıyla bir bilinç ortaya çıkardığımız gerçeğini de tespit etmemiz lazım. O nedenle çevreyi biraz geniş düşünmemiz lazım. Çevreye zararı olan atığın, yönetimi de gerekir. Bu konuda ülke olarak toplum olarak çevre bilincinin geç oluştuğunu görüyoruz. Oysa batı ülkeleri uzun zaman önce çevreye zararı olan atıklarla ilgili ayrı bir yönetim oluşturmuş. Gerek temizliği ve gerek bertarafı ile ilgili ve daha ziyade geri dönüşümüyle ilgili ayrı yapılar oluşturulmuş. Biz de ülke olarak son zamanlarda bu işi ciddi bir şekilde ele alarak bir sıfır atık politikası da üreterek devletimizin çok önemli kurumları başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve çok kıymetli eşlerinin ortaya koyduğu bu tutumu ve bu hassasiyeti, bütün ülkemize yayarak bu tür programlar tertip ediyoruz" diye konuştu.



Çöpten enerji üretilecek


Yeni kurulacak çöp dönüşüm tesisinde enerji üretileceğini vurgulayan Başkan Genç, “Ortahisar’da 93 okulumuzda böyle bir yarışmamız var. Evlerde de 145 hanımefendinin katıldığı bu çalışmalarla beraber bir toplumsal şuuru ortaya koyalım. Daha temiz, en temiz şehir bizim şehrimiz olsun. En temiz şehirde yaşayalım. Yeni dönemde Sürmene Kutlular’daki katı atık bertaraf alanının dolması nedeniyle ayrı bir çalışma var. Bu çalışmada hem geri dönüşüm, hem de tabiatı yormayan ve bu atıklardan enerji üreten bir yapılanma projesi var. Bunun çalışmaları ciddi olarak TRABRİKAB bünyesinde sürdürülüyor. Büyükşehir ve Rize belediyelerimiz bu işin içinde. Çöplerin toplanıp, depolandığı bir tesis kuracağız. Bu tesiste çöpleri yakmak suretiyle enerji üretilecek. Yani çöpten enerji üreteceğiz. Böylece çöpün tabiata olumsuz etkisini ortadan kaldırırken; diğer yandan ülkemizin en çok ihtiyacı olan enerji konusunda da üretim yapacağız. Çöplerin depolanma sorunu da ortadan kalkmış olacak. Şu anda Ortahisar merkezinde günlük 350-360 ton çöp toplanıyor. Yaz aylarında bu rakam bazen 370 tona da çıkıyor. Bunu sağlıklı ve çevreci bir şekilde yönetmemiz lazım” şeklinde konuştu.



Konteynırlar yeraltına alınacak


Ortahisar’da çöp konteynırlarını yeraltına almak için 49 nokta tespit ettiklerini ve konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi’nden izin aldıklarını belirten Başkan Genç, “Bazı merkezi noktalarımızda konteynırları yeraltına alacağız. Bunlar görsellik ve çevre açısından hoş görüntü vermiyor. İlçemizde 49 noktada yer tespiti yaparak, bu konteynırlarımızı yeraltına alacağız. Bunu hem görsellik hem de çevre hassasiyeti açısından oldukça önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanımızla aynı fikirdeyiz. İleriki zaman diliminde yeraltı çöp konteyner sistemini şehrimizin tamamına yaymayı tasarlıyoruz” ifadelerini kullandı.



9 bin 300 litre atık yağ, 3 bin 200 kg atık pil toplandı


Yarışmalarda Geleneksel Atık Pil Toplama Yarışması’nda birinciliği Erdoğdu Bey Ortaokulu, ikinciliği Mahmut Celalettin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi, Bitkisel Atık Yağ Toplama Yarışması’nda birinciliği Remziye Öztaş, ikinciliği Kübra Acınan elde etti. Toplamda 145 yarışmacının katıldığı Hanımlar Arası Bitkisel Atık Yağ Yarışması’nda yarışmacılar toplamda 9 bin 300 litre bitkisel atık yağ topladı. ’Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması’nda ise muhtarlıklara, eczanelere, alışveriş merkezlerine, camilere, kamu ve kurum kuruluşlarına bırakılan atık pil toplama kutularıyla birlikte, yarışmaya katılan 93 okulda toplamda 3 bin 200 kg atık pil toplandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Karaçulha Geleneksek Keşkek Günü’ne yoğun katılım oldu Fethiye Karaçulha Gönüllüler Derneği tarafından bu yıl 9.’su düzenlenen Geleneksel Keşkek Günü etkinliğine yoğun katılım olurken, etkinlikte katılımcılara keşkek ikram edildi. Muğla’nın Fethiye ilçesinde düzenlenen Keşkek Günü Şenliği, yoğun katılımla gerçekleştirildi. Fethiye Karaçulha Gönüllüler Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen geleneksel keşkek gününde, vatandaşlara keşkek ikram edilirken, etkinliğe Fethiye ve Nif Yörük Derneği Başkanları Ramazan Kıvrak ve Medet Topçu ise 30 kişilik motor grubu ile dahil oldu. Katılımcılara keşkek ikramında bulunulan program, güneşli ve güzel bir havada adeta piknik ortamında geçti. Karaçulha Gönüllüler Derneği Başkanı Halil Hancı katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür etti. Karaçulha Gönüllüler Derneği Başkanı Halil Hancı, etkinlik ile ilgili yaptığı açıklamada, “2014 yılında kültürümüzü ve geleneklerimizi yaşatma adına derneğimizi kurduk. Elimizden geldiğince bu görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Kayıkseki mesire alanında 9. Geleneksel Keşkek Günü için bir araya geldik. Organizasyonlarımız öncesinde yönetim kurulu olarak görev dağılımı yapıyoruz. Halkımıza güzel bir etkinlik sunabilmek için işbirliği yaptık. Katılım sağlayan ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Karaçulha Gönüllüler Derneği olarak yine geleneksel hale getirdiğimiz Yayla Karaçulha Şenlikleri’nin 10’cusunu, 13-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. Bu şölenimize de tüm halkımızı davet ediyorum” dedi. Kayıkseki mesire alanında düzenlenen Geleneksel Keşkek Günü, şenliğine Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Fethiye Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatif Başkanı ve Cumhur İttifakı adayı Muhammet Kökten, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşları, belediye meclis üyeleri, yörük dernekleri temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Balıkesir CHP PM Üyesi Umut Dikili’nin nikahını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Parti Meclisi Üyesi Umut Dikili, yaşamını Sinem Satılmış ile birleştirdi. Çiftin Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde gerçekleşen nikâhını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı. CHP Parti Meclisi Üyesi Umut Dikili ve Sinem Satılmış, Ayvalık’ta gerçekleştirilen nikâh töreniyle yaşamlarını birleştirdi. Çiftin nikâhını CHP’li Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı. Başkan Ahmet Akın, nikâh öncesi yaptığı konuşmada, “Genel başkan yardımcılarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, parti meclisi üyelerimiz hepimiz birlikteyiz. Yani büyük bir aileyi, ‘ailem’ dediğim Balıkesir’de toplamanın büyük mutluluğunu yaşıyorum. Cennet bölgemiz Balıkesir’e, Ayvalık’a hoşgeldiniz” ifadelerini kullandı. Ayvalık’taki bir restoranda gerçekleştirilen nikah törenine; CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, CHP Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun Okakın, CHP Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sevgi Kılıç, CHP PM üyeleri Mehmet Tüm, Semra Dinçer, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Bornova Belediye Başkanı Ömer Ekşi, Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun ve Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu katıldı.