GENEL - 29 Temmuz 2020 Çarşamba 16:20

Ortahisar Ayasofya Camii açılışın ardından ziyaretçilerin akınına uğruyor

A
A
A
Ortahisar Ayasofya Camii açılışın ardından ziyaretçilerin akınına uğruyor

Yaklaşık 2 yıl süren restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının ardından dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans yöntemiyle açılışı yapılan Ortahisar Ayasofya Camii ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Yaklaşık 2 yıl süren restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının ardından dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans yöntemiyle açılışı yapılan Ortahisar Ayasofya Camii ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.


İstanbul’daki Ayasofya-i Kebir Camii’nin 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılmasının ardından Trabzon’da 7 yıl önce 2013 yılında müzeden camiye dönüştürülerek ibadete açılan ve 2 yıl önce de restorasyon çalışması başlatılan Ayasofya-i Sağir Camii Şerifi’nde restorasyon çalışmaları tamamlanarak dün Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans bağlantısıyla açılışı yapılmıştı.


Açılışın ardından ziyaretçilerini bugünden itibaren kabul etmeye başlayan caminin çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışmalarını beğenilirken, tarihi mekandaki freskler özel bir sistemle kapatılarak zemin bölümünün bazı yerleri de camla kapatıldı.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TÜRSAB Doğu Karadeniz Temsil Kurulu Başkanı H. Volkan Kantarcı, restorasyon çalışmaları sonrası şikayete yada itiraza konu olacak çok fazla bir durumun olmadığını söyledi.


Kantarcı, “Bu sene pandeminin etkilerinden dolayı gerek ülkemizde gerekse bölgemizde turizm anlamında ciddi kayıplar var. Restorasyon çalışmalarının bu döneme rastlamış olması olumsuz geçen sezonla ilgili olarak kısmi avantaj gibi oldu. Hareketliliğin olmadığı dönemde eksik kısımlar tamamlandı. Özellikle Ayasofya restorasyon ve çevre düzenleme esnasında haberlere çok konu oldu. ’Yeşile yönelik eksiltmeler oldu yürüyüş yolları geniş tutuldu’ şeklinde. Ancak dün itibariyle açılışlar gerçekleştirildi. Öncelikli tarihi mekan olan Ayasofya Camii’nin durumuydu. Ziyaret edilebilir alanların ne durumda olacağı konusunda peyzaj ve çevre düzenlemeleriyle ilgili gerekli çalışmalar yapıldı. Biz çalışma esnasında gördüğümüz eksiklikleri ilgililerimize iletmiştik. Onlarda gerekli düzenlemeleri yaptılar. Bugün itibariyle çevre düzenlemeleri anlamında çok büyük bir sıkıntı gözükmüyor. Camide namaz saatlerinin dışında ziyaret edilebilir durumda. Daha önce bu mekanda mescit vardı üç tarafı kapatılmıştı giriş kısmı açık bırakılmıştı. Dolayısıyla ziyaret edileceği zaman sütunlar tavandaki freskler yapının ana hatlarıyla büyük bir kısmı ziyaret edilemiyordu. Şu anki restorasyonda görüldüğü gibi o anlamda bir sıkıntı yok. Hatta yerdeki mozaiklerle ilgili çok güzel bir çalışma yapıldı. Bunun benzeri daha önce Ortahisar Camii’nde yapılmıştı. Dolayısıyla gelen turistler yapının önemli olan kısımlarını görebiliyorlar. Sonuç ortada çalışmalar sonrası şikayete yada itiraza konu olacak bir durum çok fazla olmadığı görüşündeyim” dedi.


Ziyarete gelenlerden Gökhan Alpaslan ise yaptığı açıklamada ”Çok şaşkınız çok beğendik. Çok güzel görülüyor. Restorasyon sırasında eserlere fazla zarar vermemişler. Tavan ve zemin güzel olmuş. Bence güzel olmuş” diye konuşurken, Abdullah Akçay’da “Çok güzel olmuş. Milletimize hayırlı olsun. Görülecek yerler. Caminin açılması karşısında mutluyuz. Allah Türk milletine hayırlı eylesin” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Kazada ölen kızlarının cenazesinin getirildiği evleri 6 yıl sonra kendilerine mezar oldu Bartın’da 9 gün önce engelli Tevfik Çetinbağ’ın hayatını kaybettiği yangında ağır yaralanan eşi de hayatını kaybetti. Çiftin 6 yıl önce evlat acısı yaşadıkları ortaya çıkarken, kazada ölen 9 yaşındaki kızlarının son kez cenazesinin getirildiği ev kendilerine mezar oldu. Bartın’ın Kayadibikavlak köyü Örencik Mahallesi’nde bedensel engelli Tevfik Çetinbağ’ın evinde tüpten çıkan gaz nedeniyle yangın çıkmış, evde yatalak halde bulunan Tevfik Çetinbağ alevlerin arasında kalmıştı. Dışarı çıkarak yardım isteyen Seher Çetinbağ ve kaynı Selim Çetinbağ, Tevfik Çetinbağı kurtarmak için yeniden alevlerin arasına dalmıştı. Olay yerine sevk edilen itfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri tarafından müdahale edilen yangın kısa sürede söndürülürken, feci olayda Tevfik Çetinbağ hayatını kaybetmiş, Seher Çetinbağ ve Selim Çetinbağ ağır yaralı olarak kurtarılmıştı. Ağır şekilde yaralanan Seher ve Selim Çetinbağ 112 ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından önce Bartın Devlet Hastanesine ardından ise İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesine sevk edilerek tedavi altına alınmıştı. Selim Çetinbağ’ın hayati tehlikesi sürürken, Seher Çetinbağ ise 9 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti. Seher Çetinbağ’ın cenazesinin İstanbul’dan Bartın’ın Kayadibikavlak köyüne getirilerek, aynı yangında hayatını kaybeden kocasının mezarının yanına defin edileceği öğrenildi. 6 yıl önce ölen kızlarının tabutunun getirildiği ev kendilerine mezar oldu Yangında hayatını kaybeden bedensel engelli Tevfik Çetinbağ ve eşi Seher Çetinbağ’ın 6 yıl önce evlat acısı yaşadıkları ortaya çıktı. 6 Nisan 2018 yılında Bartın Sipahiler Şehit Gürdal Çakır İlkokulu bahçesinde meydana gelen kazada, özel eğitim alan 9 yaşındaki Emine Çetinbağ’a servis aracı çarpmış, kazada hayatını kaybeden küçük kızın tabutu son kez evlerine götürülmüştü. Bedensel engelli baba tekerlekli sandalye ile evin dışına çıkarılan acılı baba Tevfik Çetinbağ, son kez evlerinin önüne getirilen kızının tabutu başında gözyaşı dökmüş, anne Seher Çetinbağ ise, "Benim kınalı kuzum, babaannene selam söyle" diyerek ettiği feryat yürekleri dağlamıştı. Küçük kızın tabutunun getirildiği ev, olaydan 6 yıl sonra çıkan yangında tamamen kül olurken, küçük kızın evde yaşayan anne ve babası Tevfik ile Seher Çetinbağ yangında hayatını kaybetti.