GENEL - 26 Haziran 2022 Pazar 10:22

Trafiğe kapatılarak yayalaştırılan Kahramanmaraş caddesi için tören düzenlendi

A
A
A
Trafiğe kapatılarak yayalaştırılan Kahramanmaraş caddesi için tören düzenlendi

Trabzon’da yıllardır trafiğe kapatılarak yayalaştırılması gündemde olan Kahramanmaraş caddesi yapılan titiz çalışmanın ardından yayalaştırılarak hizmete açıldı.

Trabzon’da yıllardır trafiğe kapatılarak yayalaştırılması gündemde olan Kahramanmaraş caddesi yapılan titiz çalışmanın ardından yayalaştırılarak hizmete açıldı.


Dün akşam görkemli bir törenle hizmete açılan Kahramanmaraş Caddesi’nin açılışında Trabzon protokolü, Büyükşehir Belediyesi bando takımının çaldığı marşlarla Meydan tarafından, açılışın yapılacağı alana yürüdü. Açılış öncesi davetlilere Maraş Caddesi’nin eski hali, yürütülen çalışmalar ve yeni halinin yer aldığı video gösterisi sunuldu.


Kahramanmaraş Caddesi’nin açılışında ilk olarak söz alan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon’da tarihi bir ana şahitlik ettiklerini belirterek, “Açılıştayız ancak esasında fiili olarak kapanışını gerçekleştiriyoruz. Maraş Caddemizin yayalarla daha çok buluşması için kapanışı gerçekleştiriyoruz. Bu konu şehrimizi çok işgal etmişti. Bugün tarihi bir gün yaşanıyor. Tıpkı Uzunsokak’ın taşıt trafiğinden arındırılarak hemşerilerimizle buluştuğu gibi bugün de Maraş Caddemiz sizlerle buluşuyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Uzun Sokak’ımız, Maraş Caddemiz, Kunduracılar adeta açık AVM haline döndü” dedi.


Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, altyapısı ve üstyapısıyla bütünüyle yenilenen ve yayalaştırılan Kahramanmaraş Caddesi’ni gururla hizmete sunduklarını dile getirerek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın eser ve hizmet belediyeciliği vizyonunun Trabzon’daki somut örneklerinden bir tanesi olarak yeni Kahramanmaraş Caddesi gerçekten çok beğenildi. Taraflı tarafsız her kesimin takdirini topladı. Bu şekliyle beraber Trabzon’umuza değer katacak bir vizyon proje olarak hemşehrilerimizin hizmete sunuldu. Şehrimize, şehrimizin insanlarına hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.


Kahramanmaraş Caddesi’nin kadim bir cadde olduğunu da ifade eden Başkan Zorluoğlu, “İsmiyle de tarihiyle de özel önemi olan bir cadde. Bu caddeye, Maraş isminin verilmesi Kurtuluş Savaşı mücadelesi dönemine gider. Malum Maraş şimdi ki Kahramanmaraş, Fransız işgaline uğramıştı. O dönem Trabzonlu hemşehrileri, Maraşlılara kurtuluş mücadelesinde destek ve moral vermek için Trabzon Belediye Meclisinden aldıkları kararla bu caddeye 100 sene önce Maraş Caddesi ismini verdi. Daha sonra 1970’li yıllarda Kahramanmaraş’ta da meclis kararıyla oranın en güzel caddelerinden birine Trabzon ismi verildi. Bunun üzerine Maraş ve Trabzon arasında çok eskiden beri zaten var olan kardeşlik ilişkileri daha da zenginleşerek, güçlenerek devam etti. Kahraman şehre, Kahramanmaraş’a Trabzon’dan bu meydandan selamlarımızı ve sevgilerimizi gönderiyoruz” şeklinde konuştu.



"Trabzon’da uzun yıllardır konuşulan bir konuydu"


Trabzon’da uzun yıllardır konuşulan, yayalaştırılması hep tartışılan Maraş Caddesi meselesinde sona geldiklerini ifade eden Başkan Zorluoğlu “Biraz zor bir süreç oldu. Fakat en baştan itibaren bütün toplumsal kesimlerle, siyasi partilerle, meslek odalarıyla ve çevre esnafı ile beraber istişare etmek suretiyle buranın yayalaştırılması bu şehirde çok büyük çoğunluğun ittifak ettiği konu haline geldi. Önce altyapısına girdik. Doğal gazı, fiber optiği de dahil bütün altyapısı tamam. Daha sonra üstyapısı özel olmalıydı. Trabzon’a yakışır, Maraş ismine yakışır, beklentileri karşılayacak güzellikte bir üstyapı olmalıydı. Çok özel malzeme kullandık. İşçiliğini çok dikkatli yaptık. Aydınlatmasıyla, agrega kaplamasıyla, taş yoluyla, ağaçlandırmasıyla, şehir mobilyasıyla gerçekten içimize sindi. Sizlerin de çok hoşuna gitti” diye konuştu.


Çalışmanın sadece Kahramanmaraş Caddesi’nden ibaret olmadığını da vurgulan Başkan Zorluoğlu, “Biz bu işe Uzun Sokak, Kunduracılar, Cumhuriyet Caddesi, Gazipaşa Caddesi, İskele Caddesi, Taksim yokuşu, Bedesten Caddesi Yani bütün Meydan’ı bir bütün olarak ele alarak başladık. Oraların da altyapısı tamamlandı. Büyük oranda üstyapıları tamamlandı. Beşirli, Kalkınma büyük oranda tamamlandı. Konaklar, Pelitli, Erdoğdu ve Karşıyaka mahalleleri devam ediyor. 18 ilçemizde çok ciddi altyapı üstyapı çalışmalarımız sürüyor. Velhasıl Trabzon’daki bu çok büyük değişim ve dönüşüm artık herkesin dikkatini daha fazla çekiyor. İnşallah birkaç sene içerisinde devam eden Ganita, Otogar, Çömlekçi, Sahil Projesi başta olmak üzere otoparklarımız, Kadın Yaşam Merkezi, Kadınlar Hali vb. projelerimiz tamamlandığında Trabzon hakikaten çok büyük değişimi ve dönüşümü yaşamış olacak” dedi.


AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu ise yaptığı konuşmada ’Bizler dar sokakların, bol yokuşların çocuklarıyız. Çocukluğumuz çevresel anlamda çok da elverişli ortamda geçmedi. Böyle alanları hep özledik. Buna ihtiyacımız vardı. Şehirleri inşa edersen ihya edebilmenin de peşinde olduk. Hamdolsun bugüne ulaştık. Böyle güzel açılışta sizlerle birlikte olduk. Uzun Sokak ve Maraş Caddemizin sokak sağlıklaştırması da Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılacak. Turizm sezonunun bitmesini beklemek zorundayız. Tabela kirliliğinden koruyacak çalışmaları Büyükşehir Belediye Başkanımız yapacak” şeklinde konuştu.


Marka şehir Trabzon’a yakışan hizmetlerin hayata geçirildiğini dile getiren Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise “Şehirlere kimlik ve ruh veren, şehirlerin tarihi, geçmişidir. Şehrimizin en önemli caddelerinden birisi de kadim cadde olan Kahramanmaraş Caddesi’dir. Hepimiz biliyoruz. Şehirlerin prestijli caddeleri vardır. Trabzon ile de adeta bütünleşen Kahramanmaraş Caddesi ayrı bir anlam ifade ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanımızı tebrik etmek istiyorum. Altyapı projeleri zor işlerdir. Yeri gelir vatandaşlarla, esnafla karşı karşıya kalırsınız. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu caddemiz, Uzun Sokak’ın sokak sağlıklaştırmasıyla bütünleştiğinde çok daha anlamlı olacak” dedi.


Konuşmaların ardından hep birlikte açılış kurdelesi kesildi. Beğeni kazanan açılış töreni, havai fişek gösterisi ve gerçekleştirilen DJ performansı ile son buldu.


Açılış törenine Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, MHP Trabzon İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, meslek odalarının başkan ve yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda Trabzonlu katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de komşuluk örneği: Ulaşamadığı komşusundan soğuk havada haber bekledi Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde şeker hastası olan komşusuna ulaşamayan aile ekiplere haber verdi. Adeta komşuluk örneği gösteren aile komşularının evden sağ salim çıkması için dua ederken, soğuk havada umutla bekledi. Komşusundan iyi haberi alan yaşlı kadın derin nefes aldı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Barbaros Mahallesi Akgün Sokak’ta 3 katlı binada meydana gelen olayda, şeker hastası komşusu C.A.’yı art arda arayan komşusu Şemsi Erzurum, C..A.’nın telefonuna bakmaması üzerine telaşlanarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de C.A.’nın son kattaki evine platformlu merdivenle ulaştı. Pencereden eve giren ekipler C.A.’nın hareketsiz şekilde yattığını gördü. C.A. sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerden iyi haberi alan Şemsi Erzurum ise komşusu C.A.’ya ambulansa kadar eşlik ederken, derin nefes aldı. "Vicdanen rahatsız oldum" Ekiplerin çalışması sırasında komşusundan iyi bir haber bekleyen Şemsi Erzurum, "Komşumuz şeker hastası ve kimsesi yok. Bende kendisini akşam saatlerinde hastaneye gitmesi için aramıştım. Çok kez aradım ve geceye kadar ulaşamadığım için vicdanen rahatsız oldum. Polisi ve itfaiyeyi aradım. İnşallah sağ çıkar inşallah bir şey olmaz. İyi bir komşumuz. İnşallah sağlığı, sıhhati yerinde olur. Komşum inşallah iyi olur. Bende mutlu olurum. Soğukta olsa ben vicdanen rahatsız oldum" dedi. "Çok şükür bulundu" Komşusundan gelen iyi haberi gülücüklerle karşılayan Erzurum, "Çok şükür bulundu. Sağ salim bulunduğuna çok sevindim. Bayılmış içeride ve şimdi de hastaneye götürüyorlar. İnşallah iyi olur. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.