- 15 Mart 2023 Çarşamba 09:39

Depremzede çocuklara ve ailelerine depremi unutturmak için uğraş veriyorlar

A
A
A
Depremzede çocuklara ve ailelerine depremi unutturmak için uğraş veriyorlar

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Trabzon’a gelerek aileleriyle birlikte Doğu Karadeniz Öğrenci Yurduna yerleştirilen çocuklar, kendileri için düzenlenen çeşitli etkinliklerde depremin acısını unutmaya çalışıyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Trabzon’a gelerek aileleriyle birlikte Doğu Karadeniz Öğrenci Yurduna yerleştirilen çocuklar, kendileri için düzenlenen çeşitli etkinliklerde depremin acısını unutmaya çalışıyor.


Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce düzenlenen farklı etkinliklerle bir araya gelen depremzedeler, depremin acısını unutmaya çalışırken farklı el sanatları da öğreniyor.


Malatya’dan gelen Kerim Ekici, etkinlikler sayesinde rahatladığını belirterek, “Seramik boyama yapıyorum. İki haftadır buradayım. Badminton, voleybol oynadım, resim yapıyorum. Genellikle hocalar eşliğinde spor etkinlikleri oluyor. kafam dağıldı” derken, Gaziantep’ten gelen 12 yaşındaki Büşranur Tam ise “Depremde sallandık, çok korktum. Hemen "çök, kapan, tutun’ yaptım. Deprem bittikten sonra hemen aşağıya indim. Burada boyamalar, resim yaptım, zekâ oyunları oynadım günüm hep böyle güzel geçti . Yeni arkadaşlar edindim, yurttaki herkesi tanıyorum. Normalde evimize dönecektik ama kardeşim burada hastaneye yattı o yüzden buradayız” diye konuştu.



3 depreme de evinde yakalandı


Oğlu ile birlikte Malatya’dan gelen depremzede Elanur Batur ise “Evlerimiz ağır hasarlıydı, AFAD ekipleri buraya yönlendirdi. Çok memnunum, her şey var burada. Çocuklarımız eğleniyor, bizde eğleniyoruz. Boyama yapıyorum. Kurslara katıldım; aşçılık, takı gibi. İki haftadır buradayım, memnunum. Ben ve oğlum buradayız. Benim ailemden kayıp yok. Yaşadıklarım çok ağırdı. Anlatılmaz, yaşanır. 3 depremi de evimde yaşadım ben, enkaz altında kalmadım” dedi.



Çocuklar çok mutlu oldu


Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde alan şefi olarak görev yapan Özlem Birincioğlu da etkinlikte çocukların yaptıklarıyla çok mutlu olduğunu görmeleri kendilerini çok sevindirdiğini kaydederek, “Doğu Karadeniz Öğrenci Yurdunda kalan depremzedelere nasıl faydamız olabilir diye düşündük. Bunun kapsamında bu hafta ve önümüzdeki haftalarda yetişkinlere yönelik hem moral, motivasyon arttırıcı hem de dikkatlerini dağıtıcı etkinlikler için takı, üç boyutlu rölyef, çiçek yapımı, giyim, el sanatları, resim, ahşap boyama, sepet yapımı, ipek koza örücülük, deri çanta yapımı gibi etkinlikler düşündük ve uyguluyoruz. Çocuk gelişimi ile ilgili hikâye anlatımında çok iyi uzmanlar, TRT’ de çalışan arkadaşlarımız gelip çocuklarımıza moral verecekler. Çok talep vardı. Takı ve ahşap boyama vardı, çocuklar çok mutlu oldular. Kendi takılarını kendileri yaptılar. Küçük hediyelerimiz oldu ve bu onları çok mutlu etti. Onların yüzü biraz da olsa güldüğünde biz çok mutlu oluyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Minik gelenginin havuç keyfi bayram neşesine dönüştü Erzincan’da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan minik gelenginin havuç yerken görüntülendiği anlar ile nesli tükenme tehlikesi altındaki Anadolu Benekli Semenderi’nin Kemah ilçesinde görüntülenmesi, doğanın canlılığını gözler önüne serdi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Erzincan’da kaydedilen minik gelenginin havuç yerken çekilen görüntülerini sosyal medya hesabından "Minik gelenginin havuç keyfi bayram neşesine dönüştü" notuyla paylaştı. Paylaşımda, doğanın sevimli anlarının bayram coşkusuna renk kattığı belirtildi. Doğal yaşam alanında görüntülenen gelenginin havucu yerken sergilediği sevimli tavırlar, kısa sürede çok sayıda beğeni aldı. Genel Müdürlük paylaşımında ayrıca "Bayram coşkusunu doğanın sevimli anlarıyla paylaşmaya devam ediyoruz." ifadelerine yer verildi. Öte yandan nesli tükenme tehlikesi altında bulunduğu için koruma altında olan Anadolu Benekli Semenderi, Erzincan’ın Kemah ilçesinde vatandaşlar tarafından görüntülendi. Karada hareket eden sarı benekli canlıyı fark eden bir vatandaş, semenderi cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Görüntülerde semenderin doğal yaşam alanında ilerlediği görüldü. Uzmanlar, özellikle bahar mevsimiyle birlikte etkili olan nisan yağmurlarının ardından Anadolu Benekli Semenderi’nin Erzincan ve çevre illerde daha sık görülmeye başlandığını belirtiyor. Bölgedeki biyolojik çeşitliliğin önemli türleri arasında yer alan gelengi ve Anadolu Benekli Semenderi’nin korunması için vatandaşların doğal yaşam alanlarına zarar vermemesi ve yaban hayatını rahatsız etmemesi gerektiği ifade edildi.
Denizli Yunus Pınarı Mezarlığında geleneksel bayram buluşması Denizli’nin Çameli ilçesinde bulunan Yunus Pınarı Mezarlığında mahalle halkının katkılarıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen bayram hayrı, birlik ve beraberlik görüntülerine sahne oldu. Kadınların imece usulü hazırladığı gözlemeler vatandaşlara ikram edilirken, etkinlik manevi atmosferiyle dikkat çekti. Denizli’nin Çameli ilçesinde Yunus Pınarı Mezarlığı, bu yılda Kurban Bayramında anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Mahalle sakinlerinin katkılarıyla bu yıl dördüncü kez düzenlenen mezarlık hayrında vatandaşlar hem kabir ziyaretinde bulundu hem de komşuluk dayanışmasının güzel örneklerinden birini yaşadı. Sabahın erken saatlerinde mezarlık alanında bir araya gelen mahalleli kadınlar, imece usulüyle sacların başına geçerek gözleme hazırladı. Özenle pişirilen gözlemeler ayran eşliğinde mezarlık ziyaretine gelen vatandaşlara ikram edildi. Etkinlik boyunca hem dualar edildi hem de geçmiş büyükler rahmetle anıldı. Mahalle sakinlerinden Ayşe Nur Akkan, bayram sürecinde gerçekleştirilen hayrın mahalle kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, etkinliğin her geçen yıl daha fazla sahiplenildiğini söyledi. Bu buluşmanın yalnızca ikramdan ibaret olmadığını ifade eden Akkan, "Burada insanlar hem geçmişlerini anıyor hem de bir araya gelerek dayanışmayı güçlendiriyor. Özellikle gençlerin bu gelenekleri görmesi ve yaşatması bizim için çok kıymetli" dedi. Yıllardır süregelen komşuluk kültürünün bu tür etkinliklerle canlı tutulduğunu dile getiren Akkan, mezarlık hayrının mahallede manevi birlik oluşturduğunu vurguladı. Bayramların taşıdığı manevi değerin etkinliğe ayrı bir anlam kattığını söyleyen Akkan, "Büyüklerimizden gördüğümüz bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. İnsanlar burada sadece mezar ziyareti yapmıyor; paylaşmayı, yardımlaşmayı ve birlikte olmayı yeniden hatırlıyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bu hayrı daha geniş katılımla sürdürmek istiyoruz" dedi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte çocuklardan yaşlılara kadar birçok kişi aynı sofrada buluştu.
Adıyaman Adıyaman’da hastanede bıçaklı saldırı: 2’si güvenlik görevlisi 3 yaralı Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bıçaklı saldırıya uğrayan 2 güvenlik görevlisi ve 1 vatandaş olmak üzere 3 kişi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelen 19 yaşındaki S.T. isimli erkek şahsın hastanedeki vatandaşları rahatsız ettiği iddiası üzerine güvenlik görevlileri kendisini uyarmak istedi. Bu esnada taraflar arasında kısa sürede tartışma çıktı. S.T., yanında bulunan bıçak ile hastanenin güvenlik görevlilerinden B.S. ile N.Ş.’yi yaraladı. Vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanan güvenlik görevlilerine, hastanedeki sağlık personeli tarafından anında müdahale edildi. Güvenlik görevlilerini yaralayan saldırgan, daha sonra hastanenin acil servis kapısının önüne çıktı. Elindeki bıçakla tehditler savuran gence müdahale etmek isteyen akrabası S.G. de bıçak darbesiyle kolundan yaralandı. Saldırgan tavırlarını sürdüren ve alkollü olduğu belirlenen şüpheliye polis ekiplerince müdahale edildi. Bıçağı elinden bırakmayan genç, polis ekiplerinin biber gazı kullanmasıyla etkisiz hale getirildi. Gözaltına alınan şüpheli, daha sonra hastanede sağlık kontrolünden geçirildi. Zanlının aynı zamanda hastane içindeki bazı elektronik malzemelere de zarar verdiği öğrenildi. Öte yandan denetimli serbestlik kapsamında yakın zamanda cezaevinden çıktığı belirlenen şüpheli, tamamlanan işlemlerinin ardından polis merkezine götürüldü. Konuyla ilgili soruşturma başlatıldı.