EKONOMİ - 11 Nisan 2023 Salı 10:29

Çelebi: “İran ile ticaret ve turizmi geliştirmek için önümüzde iyi fırsatlar var”

A
A
A
Çelebi: “İran ile ticaret ve turizmi geliştirmek için önümüzde iyi fırsatlar var”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, İran’la ticaret ve turizm konusundaki ilişkileri geliştirmek istediklerini ve bu konuda güzel fırsatlar bulunduğunu vurguladı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, İran’la ticaret ve turizm konusundaki ilişkileri geliştirmek istediklerini ve bu konuda güzel fırsatlar bulunduğunu vurguladı.


TTSO Başkanı Erkut Çelebi, meclis başkanlık divanı ve yönetim kurulu üyeleri, İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Naser Mohebbati’yi ziyaret etti. Başkan Çelebi, dost ve kardeş ülke İran ile ticareti daha ileriye taşımayı umduklarını belirterek “İş birliği protokolü yaparak çalışmak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde başlayacak olan Soçi-Trabzon feribot seferleri ve Zigana Tüneli’nin açılması bölgeye ivme kazandıracak. Ticaret ve turizmimizde daha etkin iş birliklerine fırsat doğacağına inanıyorum. Özellikle ticarette eski günlere dönebilmek için çalışmaya istekliyiz. Turizmin gelişmesi için acentelere yönelik karşılıklı gezi programı yaptık. Ancak araya deprem girdi. Bunu en kısa zamanda geliştirmeye çalışacağız” dedi.



"Tahran, Tebriz, Urumiye kentlerine direk uçuş, ticaret ve turizmi geliştirir"


İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Naser Mohebbati ise “Zigana Tüneli’nin açılması bölgeye her mevsim gelişi kolaylaştıracaktır. Ayrıca Kop Tüneli’nin de bitmesiyle aramızdaki mesafeler daha da azalacak. Soçi’ye gemi seferlerinin başlaması da iyi bir fırsat. İran olarak Trabzon’u iyi tanıyor ve biliyoruz. 1-2 Mayıs’ta İran’da petrokimya fuarı düzenlenecek. Trabzon’da bu alanda faaliyet gösteren firmaları da davet ediyoruz. Fuara katılan iş adamları özel izinle enerji üretim alanlarını da ziyaret edip inceleme fırsatı bulacaklar. Türk iş adamlarını İran’daki fuarlara bekliyoruz. Trabzon’dan Tahran, Tebriz, Urumiye gibi kentlere direkt uçuşlar yapılırsa ciddi bir turizm hareketi başlar ve ardından ticaret de gelişir. Bu konuda taraflar olarak kendi ülkelerimizin havayolu şirketleriyle görüşmeliyiz. Tarımsal ürünlerde ticaret de yapılabilir. İran’da özellikle karpuz ve soğan bol miktarda bulunuyor. Türkiye’den de bizde bulunmayan tarım ürünlerini alabiliriz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Vekili Şahin Biba, bayram sabahı öğrencilerle buluştu Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şahin Biba, Kurban Bayramı’nın ilk gününde gerçekleştirdiği ziyaretlerle bayramın birlik, beraberlik ve paylaşma ruhuna ortak oldu. Ulu Cami’de kılınan bayram namazının ardından vatandaşlarla bayramlaşan Başkan Vekili Biba, bayramların kardeşlik, dayanışma ve birlik duygularını güçlendiren özel günler olduğunu ifade etti. Başkan Vekili Biba, daha sonra Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı tarafından Faik Çelik Yerleşkesi’nde düzenlenen kahvaltı programında yabancı öğrenciler, akademisyenler ve öğretim görevlileriyle buluştu. Başkan Vekili Biba, eğitimlerini Bursa’da sürdüren ve bayramı ailelerinden uzakta geçiren 76 ülkeden yüzlerce öğrenciyle bayramlaşarak sohbet etti. Programda misafir öğrencilere hitap eden Başkan Vekili Şahin Biba, Bursa’nın, farklı kültürlerden gelen öğrenciler için önemli bir gönül şehri olduğunu belirterek, "Sizler memleketlerinizden ve ailelerinizden uzakta ilim öğreniyorsunuz. İnşallah burada edindiğiniz bilgi ve birikimle ülkelerinize dönerek faydalı hizmetlerde bulunacaksınız. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz. Kurban Bayramı vesilesiyle sizlerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, tüm hemşehrilerimizin ve İslam aleminin Kurban Bayramı’nı kutluyorum" dedi.
Şırnak Şırnak’ta bayramlaşmada birlik mesajı: "Bereketli hilalin parlayan yıldızıyız" Şırnak’ta Kurban Bayramı dolayısıyla bayramlaşma programı düzenlendi. Vali Birol Ekici, Şırnak Belediyesi Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen programda il protokolü ve vatandaşlarla bayramlaştı. Burada konuşan Vali Ekici, bayramların kardeşliğin ön plana çıktığı müstesna günler olduğunu söyledi. Kent genelinde bu yıl iklim şartlarının elverişli olmasıyla tarım ve hayvancılığın canlanacağını ifade eden Vali Ekici, şunları kaydetti: "Bu yıl tarımsal rekoltemiz en yüksek seviyede olacaktır. Tarımla ilgili gelirlerimiz artacaktır. Şehrimiz hayvancılığıyla, petrolüyle, istihdamıyla, kazancıyla bereketli hilalin parlayan yıldızı konumundadır. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Yeni Türkiye Yüzyılını birlikte inşa edeceğiz. Bunu birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde inşa edeceğiz. Bugün ülkemiz bulunduğu konum itibarıyla barışın, kardeşliğin ve istikrarın teminatı durumundadır. Böyle bir ülkede yaşadığımız için Allah’a binlerce kez hamdolsun. Önümüzdeki dönemde yeni bir Anadolu medeniyetinin ve milletimizin yükselişini hep birlikte göreceğiz. Huzur, birlik ve beraberliğimizin devam ettiği sürece tüm dünyada yine barışı ve istikrarı korumak üzere çok daha önemli roller alacağız." Müslüman coğrafyasında bayramın huzur içinde geçirilmesi için binlerce görev alan asker olduğunu dile getiren Vali Ekici, "Biz burada bayram yaparken nöbet tutan görevlilerimiz, polislerimiz, askerlerimiz var. Onların da bayramlarını kutluyoruz. Allah bu bayramların birlik beraberlik, kardeşliğimizin gelişmesine vesile kılsın. Tüm dargınların barışmasını temenni ediyorum" dedi. AK Parti Şırnak Milletvekili Arslan Tatar da vatandaşların bayramını kutladı. Bölgede huzurun hakim olduğunu ve bunun meyvelerini almaya başladıklarını ifade eden Tatar, "Biz devlet, millet el ele verdiğimiz zaman yapamayacağımız bir şey yok. Allah’a binlerce şükürler olsun. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Hepinize nice hayırlı bayramlar diliyorum" diye konuştu. Programa, 23. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Rıfat Dönel, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Zafer Tombul, Vali Yardımcısı Murat Çiçek, Belediye Başkan Vekili Mahmut Tatar, İçişleri Bakan Müşaviri Hatice Atan, İl Emniyet Müdürü Volkan Sazak, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Bilecik Pazaryeri’nde trafik bilinci küçük yaşta başladı Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde geleceğin bilinçli sürücüleri ve duyarlı yayalarını yetiştirmek amacıyla anaokulu öğrencilerine yönelik uygulamalı trafik eğitimi düzenlendi. Karayolları Güvenliği ve Trafik Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, minik öğrenciler hem eğlendi hem de hayat kurtaracak kuralları yerinde öğrenme fırsatı buldu. İlçede düzenlenen programda, çocuklarda erken yaşta trafik bilinci oluşturulması, kurallara uyma alışkanlığının kazandırılması ve güvenli ulaşım kültürünün yaygınlaştırılması hedeflendi. Eğitim boyunca jandarma ve polis trafik ekipleri, öğrencilere trafik kurallarını sade ve anlaşılır bir dille anlatarak uygulamalı gösterimler gerçekleştirdi. Miniklere özellikle yaya geçitlerinin doğru kullanımı, trafik ışıkları ve levhalarının anlamları ile trafikte dikkat edilmesi gereken temel güvenlik kuralları uygulamalı olarak gösterildi. Çocukların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte trafik ekip araçları ve görev sırasında kullanılan ekipmanlar da tanıtıldı. Uzmanlar, trafik eğitimlerinin küçük yaşlarda verilmesinin gelecekte yaşanabilecek kazaların önlenmesinde büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Çocuk yaşta kazanılan trafik bilincinin sadece bireysel güvenliği değil, toplumun genel trafik kültürünü de doğrudan etkilediği vurgulanıyor. Yetkililer ise trafik kurallarına uyan nesiller yetiştirmenin, güvenli bir toplum oluşturmanın temel taşlarından biri olduğunu belirterek benzer eğitimlerin devam edeceğini ifade etti.