GENEL - 25 Mart 2012 Pazar 11:28

19 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖОRETİM ÜYESİ PROF. HÜSEYİN ÇELİK:

A
A
A
19 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖОRETİM ÜYESİ PROF. HÜSEYİN ÇELİK:

Türkiye`de yetiştirilen mavi yemişlerin Avrupa`da yetişen mavi yemişlerden daha kaliteli olduğu belirtildi.
19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Hüseyin Çelik, toprağa gübre atılmasının meyveye zarar verdiğini söyledi. Bölgede çay ve fındığın alternatifi olmadığını belirten Çelik, şöyle konuştu: "Bölgemizde çay ve fındığın alternatifi yoktur. Üzümü, mavi yemişi, çay üzümünü çoban üzümünü incelerken yan ürün olarak çayın, fındığın iyi olmadığı yerlere belki bunları adapte edebiliriz. Yüksek dağ köylerinde ormanlara yakın yerlerde yaşayan insanımız belki bu ürünlerden yararlanabilir.
Fındığın, çayın yetişmediği yerlerde kaliteli mavi yemiş yetiştirirsek belki Amerikan`ın çok üreterek yaptığı gibi bizde Avrupa`ya bu ürünleri satarız. Avantajımız şu, bol yağmur yağıyor. Rize ve Pazar havzasında toprak asitliği 3 buçuğa düşmüş oralarda çay kalmayacak. Babam diyor ki, eskiden çok üzüm vardı, elma, armut toplardık ne oldu bu meyvelere. Bende diyorum ki, niye bu kadar gübre kullanıyorsunuz. Çaya gözümüz gibi bakmaya çalışıyoruz ama böyle giderse dikkat etmezsek bu gübre politikası
devam ederse hakikaten çayda bu toprakları terk edecektir"
Rize ve Trabzon`da yetişen bitkilere gübre verilmediği için kalite standartlarının yurt dışındakilere göre daha iri olduğunu kaydeden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kanada, Amerika`da bulunan şuanda denemeleri devam eden, turna yemişi dediğimiz krem beriyi bu ülkeye getirdik. Mavi yemiş çok iyi gidiyor ve bölgede yaygınlaşmaya başladı. Rengi mavi, meyvesinin rengi mavi, çok fazla çiçek açan arılar için iyidir, bal yapar. Yurt dışından getirilen buluverileri Türkiye`de üretilenleri gören ihracatçı
firmalar bize `bunlara ne uyguladınız` diye soruyor. Biz de bir şey uygulamadık. Hiç gübre dahi vermedik. Rize`de, Trabzon`da yetişen bitkilere gübre dahi verilmiyor ama hakikaten kalite standartları yurt dışındakilere göre daha iri. Meyve irilikleri daha yüksek, tabi biraz daha güneşi görürlerse kaliteleri yüksek olacak"
Mavi yemişin 2000`li yıllarda geldiğini kaydeden Çelik, şöyle konuştu: "Renginden dolayı dünya buluveri demiş bizde yoktu bu, 2000`li yıllara kadar bu bitki meyve olarak yurt dışından geliyordu. Dünyanın buluveri dediği bu meyveye Türkçe bir isim koyarak karmaşayı ortadan kaldıralım dedik, Maviyemiş adını verdik. Bu likaba değil, yaban mersini değil, bu mavi yemiştir. Buluveri olarak bildiğimiz meyve maviyemiştir. Başka bir ismi yok. Mavi yemişin uzun ömrü var, ancak iyi şekilde bahçe kurarsanız,
getirisi yüksek."
Rize`de, keçilerin dahi zor tırmanacağı alanlara bahçe kurulduğunu belirten Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Boy boy fotoğraf çektiriyorlar ondan sonra insanımız o kar yığını veya çığın altında kalacaklar. Üzülüyorum, teraslama yapmadan orada bu bahçeleri kuramazsanız. Çünkü, bu meyveye hizmet vermek zorundasınız. Bunu dikeyim, bırakayım meyvesi oldu mu gidip toplayayım diyemezsiniz. Bunlar üzümsü meyvelerdir, çok hassastır, çok naziktirler evlat gibi çocuk gibi bakmak gerekir. Yanında olmak gerekir.
İstanbul`dan, Ankara`dan, Samsun`dan Rize`de bahçe kurumazsınız meyve üretemezsiniz, üretirseniz satamazsınız veya bahçeden yeterince gelir elde edemezsiniz."
Mavi yemiş bitkisinin yetiştirilmesinin zor olduğunu vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: "Belki bahçesinin bir kenarında 20-30 tane maviş diken, kendi ailesi için sağlıklı meyve edebilir ancak gelir elde etmek istiyorsa böyle bir dönüm, iki dönüm yapmamalı. 3-5 kilo için diğer illerden sanayici gelmiyor almıyor."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 70 ülkenin büyükelçisini bir araya getiren "Uluslararası Gayrimenkul İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Fuarı" Ankara’da başlıyor 3. Dünya Kültürleri Festivali 2025 Uluslararası Gayrimenkul İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Fuarı’nın başlamasına sayılı günler kaldı. 12-13-14 Aralık tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek olan fuar, dünyada ilk defa 70 büyükelçiyi bir araya getirmesi nedeniyle Guinness Dünya Rekorlarına aday oldu. İnşaat ve gayrimenkul sektörünün uluslararası buluşma noktası haline gelen ve XRE Fair tarafından düzenlenen 3. Dünya Kültürleri Festivali 2025 Uluslararası Gayrimenkul, İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Fuarı, 12-13-14 Aralık tarihlerinde Ankara ATO Congresium’da kapılarını açmaya hazırlanıyor. Dünyanın dört bir yanından gelecek katılımcılarla gerçekleştirilecek etkinlik, Türkiye’nin başkentine ticari hareketlilik kazandıracak. Dünya’nın dört bir yanından geniş katılım bekleniyor Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Dünya Kültürleri Festivali, farklı coğrafyalardan kültürel toplulukları, sanatçıları, geleneksel ürünleri ve sahne performanslarını Ankara’da buluşturacak. Festivale Asya, Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Balkan ülkelerinden geniş katılım bekleniyor. Ziyaretçiler, üç gün boyunca geleneksel dans gösterileri, dünya mutfakları örnekleri, kültürel ürün stantları ve interaktif atölyeleri bir arada deneyimleme fırsatı bulacak. Festivalin bu yılki en dikkat çekici yeniliklerinden biri, uluslararası inşaat ve gayrimenkul sektörünü Ankara’da ortak bir platformda bir araya getiren fuar organizasyonu. İnşaat teknolojilerinden yapı malzemelerine, konut projelerinden sürdürülebilir mimari uygulamalarına kadar geniş yelpazede ürün ve çözümler sergilenecek. Fuarda yerli ve yabancı firmaların yeni projelerini tanıtması, yeni iş birliklerine kapı açması ve Türkiye’nin sektördeki rekabet gücünü artırması hedefleniyor. Organizasyon komitesi, Ankara’nın hem kültürel hem de ticari bağlamda büyüyen bir cazibe merkezi haline geldiğine dikkat çekiyor. Fuarın, başkentin uluslararası etkinliklerdeki görünürlüğünü artırması ve yabancı yatırımcıların Türkiye’deki gayrimenkul ve inşaat pazarına ilgisini güçlendirmesi bekleniyor. Etkinlik boyunca sektörel paneller, B2B görüşmeleri ve proje tanıtım oturumları da düzenlenecek. Guinness heyeti fuar alanında bulunacak Festival ve fuar, Guinness Dünya Rekorları Resmi Adayı olarak dikkat çekiyor. Hakem heyeti etkinlik alanında hazır bulunacak ve organizasyonun rekor denemesi resmi olarak takip edilecek. Dünya’da ilk defa bir fuar organizasyonu, 70 ülkenin Büyükelçi’sini bir araya getirerek rekorlar kitabına girecek. Bu rekorun XRE Fair tarafından Türkiye’de kırılması ise küresel ölçekte Türkiye’nin artan ticari girişimlerinin geldiği noktayı göstermiş olacak.
Trabzon Adalet Bakanı Tunç Hukuk Fakültesi öğrencileri ile buluştu Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Trabzon’da katıldığı açılış ve temel atma programlarının ardından Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Bakan Tunç’a Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Adil Karaismailoğlu, Yılmaz Büyükaydın ve Vehbi Koç ile HSK 1. Daire Başkanı Turan Kuloğlu eşlik etti. Heyeti, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve belediye yetkilileri karşıladı. Şehirde devam eden projeler ve planlanan yatırımlar hakkında Bakan Tunç’a bilgi veren Başkan Ahmet Metin Genç, merkezi hükümetle yürütülen iş birliğinin Trabzon’un gelişiminde önemli bir rol oynadığını vurguladı. Bakan Tunç da, Türkiye genelinde olduğu gibi Trabzon’da da adalet hizmetlerinin en iyi şekilde yürütülmesi için desteklerinin süreceğini ifade etti. Ziyaretin sonunda Başkan Genç, Bakan Tunç’a Trabzon’un kültürel mirasını temsil eden bir ibrik ile Trabzonspor forması hediye etti. Bakan Tunç daha sonra Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen TBMM Simülasyon Programı’na da katıldı. Trabzon Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin organize ettiği programda 70 öğrenci; Aile Komisyonu, Bütçe Komisyonu, Adalet Komisyonu ve İçişleri Komisyonu oluşturarak kanun tekliflerini tartıştı ve gerçek TBMM ortamını deneyimledi. Öğrencilere hitap eden Bakan Tunç, Parlamenter Sistem ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi arasındaki farklar hakkında bilgi vererek genç hukukçulara tavsiyelerde bulundu.