GÜNDEM - 06 Şubat 2026 Cuma 13:55

6 Şubat depremlerinde can veren vatandaşlar Trabzon’da anıldı

A
A
A
6 Şubat depremlerinde can veren vatandaşlar Trabzon’da anıldı

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlar, felaketin yıl dönümünde Trabzon’da düzenlenen programla anıldı.


"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerde yaşamını yitiren binlerce vatandaş için gerçekleştirilen anma programına Trabzon Valisi Tahir Şahin, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Prof. Dr. Ebru Çolak, çeşitli kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş yer aldı.


Milletimiz büyük bir dayanışma ortaya koydu


Asrın felaketi olarak kayıtlara geçen 6 Şubat 2023 depremlerinde hayatını kaybedenleri rahmetle andıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Çok büyük bir afetti. Cenab-ı Allah bu tür afetlerden ülkemizi korusun. Deprem sonrası Türk milleti bir kez daha dayanışmasını ortaya koymuştur. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı iradesiyle özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’un bütün gayreti ile 3 yıl içerisinde 455 bin konut hak sahiplerine teslim edilmiştir. Bunu dünyada yapabilecek başka ülke yoktur. Bu sadece imkan ve maddiyatla orantılı bir şey değil; dayanışmayı ilgilendiren bir şeydir. Bu da bizim milletimizin asaletinde var. Burada tedbirlerle ilgili bir farkındalık oluşturmak için bu program icra ediliyor. Önümüzdeki süreçte daha aktif olacağız. Türkiye’de örnek bir şehir olacağımıza yürekten inanıyorum. Deprem zamanında ben Adıyaman’da görev yapmıştım ve oradaki herkes bana, ’61 plakalı araçlar en erken yetişti’ demişti. Depremde faaliyet gösteren, gayret eden ve yüreğini ortaya koyan bütün hemşehrilerime, vatandaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.


Acııyı paylaştık


Trabzon Valisi Tahir Şahin ise, "Deprem konutlarının yapımları tamamlandı. Toplumsal iyileşmemizi sağlamamız gerekiyordu bu da birliktelikle sağlandı. Depremin ilk günü Hatay’daydım, yaklaşık 4 ay depremin ilk anını yaşayarak mücadele ettik. Biz oralarda Trabzonlu hemşehrilerimizden ve tüm ülkemizden gelen yardımlarla acıyı paylaştık. Bugün Trabzon’da üniversitemizin ön görebilmek adına çok kıymetli çalışmalar yaptığına şahit olduk. Bu noktada şehrin bütün dinamikleri ile Büyükşehir Belediyemizin, ilçe belediyelerimizin imkan ve kabiliyetleri ile şehrimizde oluşabilecek riskleri önceden ön görebilen bir yönetim anlayışı ile memleketimize hizmet etmeye gayret edeceğiz" diye konuştu.


Katılımcılar, depremde ölenleri anmak için alanda kurulan ’6 Şubat’ta kaybettiklerimiz için bir cümle bırakın’ başlıklı panoya, duygularını yazdıkları not kağıtları yapıştırdı.



6 Şubat depremlerinde can veren vatandaşlar Trabzon’da anıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara MİT’ten 1940 tarihli "acele" ibareli şüpheli takibi belgesi paylaşıldı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) resmi sitesi üzerinden 1940 yılına ait Ankara’nın Ulus semtinde yabancı bir istihbarat şüphelisi hakkında üzerinde "acele" ibaresi bulunan bir belge paylaştı. Milli İstihbarat Teşkilatı, resmi sitesi üzerinden belge paylaşımlarına devam ediyor. Tarihe ışık tutmak amacıyla paylaşılan son belge ise yabancı bir istihbarat şüphelisinin Ankara’nın Ulus semtinde faaliyetlerinin açıklığa kavuşturulması amacıyla MAH Riyasetinden Ankara B Amirliğine 16 Ağustos 1940 tarihli talimat oldu. Paylaşılan belgede kimliği henüz tespit edilmeyen ve Rus veya Bulgar olduğu anlaşılan bir şahsın Ulus meydanındaki Tan kırtasiyesinden bir fotoğraf makinesi alması, aldığı fotoğraf makinesi ile yazı kopyası ve bunun büyütülmesinin nasıl olacağı hakkında bilgi edinmeye çalışmasının dikkati çektiği belirtiliyor. Belgede, şüpheli şahsın bir fotoğrafın büyütülerek çıkarılması için kullanılan agrandisman cihazı satın almak istemesi ve cihazın Tan kırtasiyesinde olmadığı bilgisi yer aldı. Şüphelinin yarın (17 Ağustos 1940) öğleden önce veya sonra kırtasiyeye gelip cihazı göreceği bilgisi de ayrıca belgede yer aldı. Kısa boylu ve sarışınca olan şüphelinin teşhisi ve kimliğinin tespiti lazım olduğu belirtilen belgede, şüphelinin aldığı fotoğraf makinesi ile almak istediği agrandisman cihazı ile neler yapmakta olduğu ve neler yapacağının tespitinin ehemmiyetine vurgu yapıldı. Karşı istihbarat çalışmaları MİT tarafından yayımlanan belgede karşı istihbarat çalışmaları hakkında bilgiler de yer alıyor. Belgede, şüphelinin teşhisi için kırtasiye sahiplerinden istifade etmenin şüphelinin takip edildiğini anlamasına yol açabileceği belirtiliyor. Ayrıca belgede bu sebeple mağazanın gizlice gözlenmesi ve mağaza çalışanlarından birinin dükkandan çıkarak agrandisman cihazını almak için gitmesi ile kırtasiyeye geri dönüşünün gözetilmesi ve o sırada Tan kırtasiyesinde bulunularak cihazı teslim alacak kısa boylu, sarışın şüphelinin peşini bırakmayarak kimliğini ve faaliyetlerini tespit etmeye gayret etme zarureti olduğu belirtiliyor. "Gizli istihbarat servislerinin karakteristik mesailerinden olan alametlerden ipucu temin ederek meseleyi aydınlatmanın Ankara merkezinin uyanık ve gayretli memurlarından beklenir" ifadeleri yer alan belgede, hiç olmazsa bu alışverişin zararlı maksatla yapılmadığının tespitinin başarı olduğu belirtildi ve icabına tevessül edilmesi rica edildi. Vatandaşlar paylaşılan belgeye MİT’in resmi sitesinde yer alan "Özel Koleksiyon" sekmesi altında bulunan "Belgeler" kısmından ulaşabiliyor.