SAĞLIK - 11 Ocak 2025 Cumartesi 11:04

Moğol doktorlar Trabzon’da

A
A
A
Moğol doktorlar Trabzon’da

Moğolistan’daki çocuk psikiyatrisi uzmanları Türkiye’deki akademisyenlerin deneyiminden faydalanmak için Trabzon’a geldi.


Moğolistan ve Türkiye Sağlık Bakanlığı ile Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü’nün katkılarıyla Moğolistan’dan Çocuk psikiyatrisi uzmanları Türkiye’deki akademisyenlerin deneyiminden faydalanmak ve Türkiye’nin ilk Çok Disiplinli Çocuk Ruh Sağlığı Hizmet Birimini içinde barındıran Trabzon Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi’nde eğitim almak üzere Trabzon’a geldi.


20 günlük eğitim sürecinde Moğolistan’dan gelen çocuk psikiyatrisi uzmanlara otizm ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun erken tanılarında eğitimler verilecek. Eğitim süreci ile ilgili bilgiler veren Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Burak Dursun, çocuk psikiyatrisinin dünyada çok gelişen bir branş olduğunu belirterek, “Bizimde hem uluslararası hem ulusal düzeyde ülke planlaması ile ilgili çok sayıda çalışmamız olduğu için dost ve kardeş ülkelerden bu tür davetleri çok sıkça alıyoruz. Moğolistan’da bizim için Türk tarihinin başladığı noktalardan birisi. O anlamda çok değerli bir ülke. Oradan böyle bir teklif gelmiş oldu. İlk önce oraya gittik. Orada hem köylerinden şehir merkezlerine kadar otizmli çocuklar ne yaşıyor hem onlara görme şansımız oldu hem de orada profesörlere eğitimler verme şansımız oldu. Sağlık Bakanlığı nazik bir davette bulundu. Oranın eylem planı ile ilgi çalışmalara başlamış olduk. Oradan bir ekip burada bizim tecrübelerimizden istifade etmek istedi. Bizde seve seve kabul ettik. Bizim merkezimiz dünyada herhangi bir merkezde görebilecekleri en üst donanıma sahip bir merkez. O anlamda düzenli bir eğitim programıyla onları desteklemiş olduk. Bir kısım eğitimi orada vermiştik. Pratik eğitimi burada tamamlamış olacağız. Onun yanı sıra araştırmalarda kullanabilecekleri ileri metotlarında birer örnekleri gösterdik. Burası Türkiye’nin ilk çok disiplinli çocuk ruh sağlığı hizmet birimi. O anlamda biz birlikte nasıl çalışıyoruz. Ekip çalışması nasıl oluyor, onun yönetmeliği nasıl oluşuyor hepsini görmüş oluyorlar. Bizde onunla ilgili program hazırladık” dedi.


Moğolistan’dan gelen Tserendolgor Lkhagvasuren ise Türkiye’de eğitim almaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, “Burada eğitim alacak olmaktan dolayı çok mutluyum. Buradaki merkezlerde gördüğümüz uygulamalar ile bizim eksikliklerimizi fark ettik. Bu eksiklikleri gidermek için bunları Moğolistan’daki merkezlere uyarlamak istiyoruz. İki ülke arasında bu bağlılık, kardeşlik uzun zaman önce başlamış. Onur hocamız ilk önce gelip bize eğitimler vermişti. Eylül ayında davetimizi kırmayarak Moğolistan’a geldi. Bizim durumumuzu gözlemleri ve sonrasında bizi davet etti. İki ülke arasında bağlılığı güçlendirdiğimiz için çok mutluyum” şeklinde konuştu.


Guljanat Yerlan da, “Otizm hakkında daha iyi bilgi almak daha iyi eğitilmek için Onur hocamızı Moğolistan’a davet ettik. Hocamız bize teorik bilgileri verdi. Uygulamalı bir ortamda görmek için bizde Trabzon’a geldik. Uluslararası anlamda otizm konusunda başka ülkeler nasıl çalışıyor diye bunu öğrenmek istedik. Burada tam olarak uygulamalı bir ortama girdiğimiz için hastaları nasıl karşıladığı, nasıl tedavi ettiği bu konular hakkında gözlemleme yapıyoruz. Bunun için çok mutluyuz. Tabi sadece otizm konusunda eğitimler almıyoruz” ifadelerini kullandı.



Moğol doktorlar Trabzon’da

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Babalar gününde ‘Baba Çocuk Kampı’ Babalar Günü’nde Spil Dağı Milli Parkı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen "Baba-Çocuk Doğa Kampı" kapsamında doğayla iç içe bir hafta sonu geçirmek isteyen ailelere ev sahipliği yaptı. Babalar Günü kapsamında Manisa’nın eşsiz doğasıyla öne çıkan Spil Dağı Milli Parkı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen "Baba-Çocuk Doğa Kampı" ile doğayla iç içe bir hafta sonu geçirmek isteyen 20 baba ve 20 çocuğa unutulmaz bir deneyim yaşattı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu yıl başlattığı Babalar Günü ve aile yılı ve münasebetiyle eyleme aldığı ‘Baba çocuk Kampı’ etkinliği kapsamında planlanan 20 ailenin Spil Dağı Milli Parkı’nda ağırlandığını kaydeden Spil Dağı Milli Parkı Müdürü HalilErnalçacı, etkinliğin temel amacının baba ve çocuk arasındaki bağı güçlendirerek, çocuklara doğa sevgisinikazandırmak, ailelerde doğa bilinci oluşturarak doğa sporlarını teşvik etmek olduğunu vurguladı. Etkinlikte kamp aracılığıyla korunan alanların tanıtımı ve kampçılığın yaygınlaştırılmasının da hedeflendiğini vurgulayan Spil Dağı Milli Parkı Müdürü Ernalçacı, "Daha önceden planladığımız saaatli çalışmalar vefaaliyetler ile çeşitli atölye çalışmaları gibi konularda çocuklar, hem planlı olarak yaşamın gerçekliğini görüyorlar, hem de doğal ortamda babalarıyla vakit geçiriyorlar. Program kapsamında çocuklara ve babalarına çadırları kurmaları ardından Spil Dağı Milli Parkı Ziyaretçi Merkezimizde Milli Parkımız hakkında bilgiler aktardık. Tahnit hayvan müzemizi gezdirdik. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü uzmanları tarafından ‘Çocuk Hakları ve Aile Hakları ile ilgili bilgiler verildi. İlk gün öğleden sonra Diyanet İl Gençlik Koordinatörlüğü tarafından geleneksel eski baba ve çocuk oyunları oynandı. Manisa İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nden görevli arkadaşlarımız da farklı oyunlarda dart, satranç gibi oyunlarla çocukların oynamaları sağlandı. Yemekten sonra da akşam teleskop eğitimimiz oldu. Hava muhalefeti nedeniyle ayı izlettiremedik ama Mars, Jüpiter ve Satürn’ü teleskopla gösterdik. Orman Yangın Gözetleme Kulesine çıkararak orman yangınlarıyla ilgili baba ve çocuklarına bilgi verdik. Turan Bayraktepe mevkinde yer alan seyir terasına çıkarak, Manisa’nın ışıklarını hep birlikte izledik ve aynı zamanda gece yön bulma konusunda da eğitim verdik." diyerek ilk gün faaliyetler hakkında bilgiler aktardı. Kampın ikinci gününe sabah 7’de başladıklarını ifade eden Spil Dağı Milli Parkı Müdürü Ernalçacı, "Ziyaretçi Merkezimizdeki sinema salonumuzda çocukların ilgisini çeken bir film izlettik. Ardından çocukların babalarıyla iletişimleri hakkında nasıl bir akşam neler geçirdiler, neler yaşadılar deneyimlerini paylaştılar. Kamp programı, doğaya uygun alandan ayrılma eğitimi verilmesi ardından katılımcılara teşekkür ve katılım belgelerinin takdimi ile sona erdi." dedi.