EKONOMİ - 22 Şubat 2025 Cumartesi 10:12

Trabzon-Gümüşhane kara yolunda kar esareti kalktı, sürücüler Zigana Tüneli ile rahatlığa kavuştu

A
A
A
Trabzon-Gümüşhane kara yolunda kar esareti kalktı, sürücüler Zigana Tüneli ile rahatlığa kavuştu

Türkiye ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane kara yolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli’nin hizmete girmesi ile sürücülerin kar esareti sona erdi. 2x14,5 kilometre çift tünel uzunluğu ile milyonlarca aracın geçişine ev sahipliği yapan Zigana Tüneli, yoğun kar yağışının ardından kesintisiz ulaşımı ile sürücüleri rahatlığa kavuşturdu.


17 Mart 2017’de temeli atılan, çalışmaların tamamlanmasıyla Türkiye ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise 3’üncü en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane kara yolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli, geçen yıl 3 Mayıs 2023 tarihinde hizmete girdi. Trabzon-Gümüşhane arasındaki mesafenin yaklaşık 30 dakika azaldığı tünelle zamandan 40 milyon TL, akaryakıttan 99 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 139 milyon TL tasarruf edildi. Gümüşhane’nin Torul ilçesi Köstere köyü mevkii ile Trabzon’un Maçka ilçesi Başarköy köyü arasında her biri 14,5 kilometre uzunluğunda inşa edilen çift tünelle birlikte kar esareti de sona erdi. Trabzon-Gümüşhane kara yolu üzerinde yer alan Zigana Geçidi’nde özellikle kış aylarında yağışın ve karın yoğun olması sürücülere zor anlar yaşatırken, Zigana Tüneli’nin hizmete girmesiyle kar, keskin virajlar ve rampalar ortadan kalktı. Açıldığı günden bu yana milyonlarca aracın geçişine ev sahipliği yapan Zigana Tüneli, yoğun kar yağışının ardından kesintisiz ulaşımı ile sürücüleri rahatlığa kavuşturdu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.