ÇEVRE - 07 Nisan 2018 Cumartesi 10:11

Ölümleri dikkat çekmişti, sürü halinde görüldüler

A
A
A
Ölümleri dikkat çekmişti, sürü halinde görüldüler

Tunceli’de 2017 yılı Kasım ve Aralık aylarında yakalandıkları hastalık nedeniyle ölmeleriyle dikkatleri üzerine çeken dağ keçilerini baharla birlikte sürü halinde görünmeye başladı.

Tunceli’de 2017 yılı Kasım ve Aralık aylarında yakalandıkları hastalık nedeniyle ölmeleriyle dikkatleri üzerine çeken dağ keçilerini baharla birlikte sürü halinde görünmeye başladı.


Tunceli’de özellikle Pülümür Vadisi ve dağlık kesimlerinde 2017 yılının Kasım ve Aralık aylarında keçi vebası nedeniyle dağ keçilerinde ölüm olayı gerçekleşmişti. Kış mevsiminin geçmesi ve baharın gelmesi ile birlikte dağ keçileri yollara kadar inmeye başladı. Özellikle tuz ihtiyaçlarını gidermek için yola kadar inen dağ keçilerinin sürü halinde görülmesi mutlu etti. Keçileri gören bazı vatandaşlar onları fotoğraflarken, kimileri de keçilerle selfie çekti.


Yoldan geçerken dağ keçilerinin bulunduğu alanda selfie çeken Murat Yakınbaş, “İnsanların gelip bu doğayı görmesi, keyif alması lazım. Bu doğayı yaşatmamız lazım. Tunceli’nin kendine has doğal güzellikleri bunlar. Bunları dünyaya tanıtmak lazım” dedi.


Keçileri fotoğraflayan yöre sakinlerinden Kemal Zere ise manzaranın son derece güzel olduğunu söyledi.


Kış mevsiminde dağ keçilerinin ölümü nedeniyle üzüldüklerini belirten Hasan Aday da, “Bunları görünce mutlu olduk. Yola inmişler ve insanlardan kaçmıyorlar. Çok güzel hayvanlar"diyerek duygularını anlattı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da eğlence mekanına düzenlediği silahlı saldırıda 4 kişiyi yaralayan sanığa 37 yıl 11 ay 10 gün hapis Samsun’da eğlence mekanına düzenlediği silahlı saldırıda 4 kişiyi yaralayan şahıs, yargılandığı mahkemece toplam 37 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Olay, Atakum ilçesi Mimarsinan Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı’ndaki bir eğlence mekanında geçen yıl mayıs ayında gece saat 23.50’de meydana geldi. Ticari taksi ile iş yerinin önüne gelen silahlı saldırgan, tabancayla içeriye doğru ateş açıp aynı taksi ile kaçtı. Silahlı saldırıda Enes Serkan K., Melih Ö., Burcu D. ve Volkan K. yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve özel bir hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Kafasından vurulan Enes Serkan K., yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı. Olaydan sonra kayıplara karışan silahlı saldırgan Abdulsamet Yankıcı (23) ise, Samsun Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından saklandığı Kavak ilçesinde yakalanarak gözaltına alındı. Zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Abduldamet Yankıcı ve olayı azmettirdiği iddia edilen M.O. hakkında Samsun 1. Ağır Ceza Mahallesi’nde dava açıldı. Davanın son duruşmasında M.O. beraat ederken, mahkeme Abdulsamet Yankıcı’yı Enes Serkan K.’yi öldürmeye teşebbüs suçundan 10 yıl 10 ay, Melih Ö.’yü ve Burcu D.yi öldürmeye teşebbüs suçlarından 8 yıl 4’er ay, Volkan K.’yi öldürmeye teşebbüs suçundan 7 yıl 11 ay, Alper E.’yi silahla tehditten 1 yıl 8 ay ve mala zarar vermekten 3 ay 10 gün ile ruhsatsız silahtan 10 ay olmak üzere toplam 37 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasına çarptırarak, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Ankara 320 ata tohumu ve tıbbi aromatik bitkilerin bulunduğu Endemik Vadi’ye büyük ilgi Pursaklar Belediyesi tarafından 2021 yılında hizmete açılan Endemik Vadi büyük ilgi görüyor. Endemik Vadi’de 320 ata tohumu ve tıbbi aromatik bitkiler bulunuyor. Kültürel değerlerin korunması ve yaşatılması amacıyla Endemik Vadi’yi 2021 yılında Pursaklar’a kazandırdıklarını belirten Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, ‘‘Pursaklar halkına yeni bir nefes alanı sağlayan ve birbirinden göz alıcı güzelliğiyle kendisine bakanları hayran bırakan Endemik Vadimiz 2021 yılından bu yana hemşehrilerimizin akınına uğruyor" dedi. Çetin, Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce vatandaşın Pursaklar’ın kültürel değerleri hakkında bilgi sahibi olduklarını ifade ederek, "Vatandaşlar, soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan endemik hayvanlarımızı da yakından tanıma fırsatı buluyor" diye konuştu. Endemik Vadi, ilçede estetik açıdan güzel bir görünüme sahip olmasının yanı sıra kaybolmaya yüz tutmuş endemik bitkiler, nesilleri tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Ankara keçisi, Ankara güvercini, Ankara kedisi ve Ankara tavşanını gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor. Pursaklar Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde Ankara’nın endemik bitkileri, endemik hayvanları ve tıbbi aromatik bitkilerin korunması, yaşatılması, üretilmesi ve bunlarla ilgili bilimsel çalışmalar yapılması hedeflenen Endemik Vadi’de rengarenk çiçeklerin arasında spor yapmak isteyen vatandaşlar için bin 300 metre uzunluğunda bisiklet ve yürüyüş yolu, çocukların oyun oynayabilerek vakit geçirebilecekleri Orman Köyü de bulunuyor.