YEREL HABERLER - 25 Mart 2017 Cumartesi 16:07

FSM 7. Yemek ve Tatlı Yarışmasını Gerçekleştirdi

A
A
A
FSM 7. Yemek ve Tatlı Yarışmasını Gerçekleştirdi

Uşak Fatih Sultan Mehmet Mesleki Teknik Lisesi 2016-2017 eğitim öğretim yılı 7.

Uşak Fatih Sultan Mehmet Mesleki Teknik Lisesi 2016-2017 eğitim öğretim yılı 7. geleneksel yemek ve tatlı yarışması yapıldı. Yoğun katılımın gerçekleştiği yarışmada 10 jüri üyesi puanlama yaptı.


Etkinliğe katılan Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin; "Okulumuz Aşçılar ve Pastacılar Odası ile birlikte 7. sini düzenledikleri yarışma dün ve bugün devam etti. Dün ana yemekler üzerinde bugün de tatlılar üzerinde yarışma yapıldı. Burada ülkemizin yetiştirdiği çok değerli şeflerimiz de buradalar. Öğrencilerimiz öğretmenlerinin öncülüğünde çok güzel çalışmalar ortaya koymuşlar. Ben derneğimize, okul yönetimine, öğrencilerimize, öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum" diyerek başarı dileklerini sundu.


Ankara profesyonel Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Mahmut Dolmacı da ;"Bizim bildiklerimiz sizin bildikleriniz diye bir felsefemiz var. Öğrencilere burada bilgilerimizi aktarmaya onları kontrol etmeye eksiklerini söylemeye geldik. Gerçekten Uşak’ta bir lisenin bu düzeyde yemek yapması bizleri çok mutlu etti, gelecek vaat eden çok gençlerimiz var. Aşçılık mesleğinde bütün aşçılar birbirleri arasında gizli bir rekabet yaparlar. Bu rekabet nedir birbirin yere vurmak değil. Bana bir aşçı arkadaşım gelecekse yada bir çırak yetiştiriyorsam, ona en iyisini yapar en iyisini veririm ki beni iyi görsün diye. Bunun adı da aşçılık içinde gizli rekabettir. Hocalar arasında da öğrenci yetiştirmekte gizli bir rekabet olabilir, olsa ben memnun olurum. Hocalarımızı kutluyorum bu arada yemekleri ben çok beğendim. Gerçekten beğendim. Ama çocukların biraz sulu yemek yapmalarını istiyorum, çok et yemeği var."dedi.


Bu yarışmayı geleneksel olarak her yıl yaptıklarını ifade eden Konaklama Seyahat Alan Şefi Ergün Güntekin;"Bu yıl 7.sini düzenledik. Ana yemek ve tatlı olmak üzere iki kategoride öğrencilerimiz kıyasıya yarıştılar. Yarışmadaki jürilerimiz gerçekten kendi mesleklerinde usta ve üstat olan kişiler onların bu yarışmada olmaları ayrı bir renk kattı. Bu yarışmaya verdiği katkılardan dolayı gerek Milli Eğitim Müdürümüze Aşçılar Odasına gerekse okulumuz yönetimine teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.


Yarışmada yemek kategorisinde birinciliği Patlıcan Yatağında Fesleğenli Ekmek Kırıntılı Dana Bonfile ile Rıfat Gürpınar, Asım Çapacı ve Hüseyin Can Davulcu kazandı.


Tatlı kategorisinde de İncirli Baklava ile Tuğçe Aşçı, Meryem Yılmaz,Derya Kurt birinci oldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun Mübadil Yemekleri Şenliği Samsun’un Bafra ilçesinde Türk Mutfağı etkinleri kapsamında mübadelenin 100. yılında “Samsun Mübadil Yemekleri Şenliği“ düzenlendi. Sürmeli Mahallesi’nde düzenlenen etkinlik, festival havasında geçti. Çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikte 80 çeşit yemek sergilendi.Açılış konuşması yapan Bafra Balkan Türkleri Dernek Başkanı Süleyman Özata, “Sadece federasyonumuzun başkanlığında Samsun’da 130 köy taranarak şu anda 103 yemeğimizin 80 tanesini bugün göreceksiniz. Tün Samsun tarandığında 400‘ün üzerinde yemek olur. Biz Gaziantep, Kahraman Maraş, Adana’dan aşağı kalmayız" dedi. Samsun Rumeli Dernekleri Başkanı Salih Meriç, Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, Belediye Başkanı Hamit Kılıç ve AK Parti Milletvekili Orhan Kırcalı’nın selamlama konuşmalarının ardından konuşan Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, “Osmanlı İmparatorluğu döneminde yeni fethedilen yerlere yerleştirilen Türkler tarih boyunca evladı fatihan olarak isimlendirilmişlerdir. Balkanlardaki Türk varlığının en büyük nişaneleri bunlardır. Lozan Antlaşması’nın mübadele hükümleri gereği yaklaşık 500 bin Türk göç ederek ülkemizin birçok ilinde iskana tabi tutulmuştur. Gazi Mustafa Atatürk bu nedenle mübadillerin, ’kaybedilmiş toprakların azizi hatıraları’ olduğunu söyler. Gastronomi ekibi olarak bizler mübadelenin 100. yılında Türk Mutfağı Haftası içerisinde onlara da yer vererek, Türk tarihinde önemli bir yeri olan bir mülki idare amiri olarak Samsun’un tüm ilçelerini gezdik. Vezirköprü’den Çarşamba, Terme’ye kadar. Oralara gitme sebebimiz şuydu: Her şey doğduğu topraklara aittir. O topraklardan ayırırsanız bir çiçek gibi gastronomi değerleri de solar. Bu nedenle keşif gezilerimizi ortaya koyduk, eylem planlarımızı hazırladık. Bu eylem planlarımızdan bir tanesi de mübadelenin 100. yılı vesilesiyle Samsun mübadil yemeklerini sunmaktı. Bafra ilçemizde 1 merkez mahallemiz olmak üzere 4 dış mahallemizde mübadillerimiz yaşamakta. Bu insanlarla konuştuk, hemhal olduk, onları dinledik. Onların güzel çalışmaları bizlere ilham kaynağı oldu. Bir ağaçın kökü varsa , milletlerin de tarihi vardır. Bir insanın ruhu varsa, insanların da kültürleri vardır. Kültür bir medeniyetin ruhudur. Bir milleti yüceltir. Ona kişilik ve karakter kazandırır. O vesile ile biz de mübadilleri evladı fatihan olarak gördüğümüz için onların da mutfağından 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutladığımız Türk Mutfağı Haftası içerisinde onları da görmek istedik. Onlar bize değer kattı, biz onlardan çok şey öğrendik. Samsun’un çok gastronomi değerleri olduğunu biliyorum. Dün itibarıyla Samsun Bafra bidesi dünyanın en kaliteli 10 ekmeklerinden bir tanesi olarak seçildi. Yine bunda Samsun pidelerimiz de var. Biz ayırt etmiyoruz. Samsun’un o kadar bahsedilecek gastronomi değeri var ki, onlar da bir sonra ki seferde ön plana çıkar ve bu listelerde yer alır diye düşünüyorum. Ben Samsun’un gastronomi gücüne inanıyorum, çok kuvvetli olduğunu düşünüyorum çünkü 17 ilçeyi gezmiş ve 2 bin kilometre gezen bir kardeşiniz olarak Samsun’un bu değerlerine yürekten inanıyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından Bafra Balkan Türkleri Halk Oyunları ekibinin gösteri ile devam eden etkinlikte, konuklar pistte Rumeli havaları eşliğinde oyunlar oynadı. Etkinlik hazırlanan yemeklerin ikramı ile son buldu. Etkinliğe katılan vatandaşlar emekleri çok güzel bulduklarını söyleyerek, bu tür etkinliklerin devam etmesini söylediler. Bafra Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, “ 17 ilçeyi gezdik ama en önemlisi burası oldu. Mübadil yemekleri ve diğer çeşitler açısından son derece önemli. Samsun’da yenilebilir bin 800 ot var, bunun çok büyük envanteri Bafra’da. Dolaysıyla ot yemekleri açısından çok zengin bir bölge. Nokul ve pide de coğrafi işareti olan ürünler. Dolayısıyla aslında baktığımızda bir turist Bafra’ya geldiği zaman sadece 2 günlük gastronomi ile geçirebilir. Onun için son derece önemli bir yer haline gelecek" açıklamasında bulundu. (ŞU-