YEREL HABERLER - 01 Kasım 2014 Cumartesi 16:19

Tarihi Taşköprünün 100. Yaşı Kutlandı

A
A
A
Tarihi Taşköprünün 100. Yaşı Kutlandı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, ilçenin inci gerdanlığı olarak nitelendirilen tarihi Taşköprünün 100. yaşı düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Beyşehir’de, Osmanlılar döneminde yapılan ve 1914 yılında inşaat çalışmaları tamamlanarak hizmet vermeye başlayan, regülatörü vasıtasıyla Beyşehir Gölü sularını Konya Ovası’na BSA kanalı aracılığıyla aktararak bölgeye ve tarım alanlarına bir asırdır hayat veren tarihi Taşköprü’nün 100. yaşı 100. yıl etkinlikleri ile kutlandı.
Beyşehir Belediyesi tarafından Köprübaşı mevkisinde düzenlenen kutlama etkinliklerine Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Garnizon ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Özdemir, İlçe Belediye Başkanı Murat Özaltun, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Demirgül, AK Parti İlçe Başkanı Nafiz Huğlu, kurum amirleri, belediye meclis üyeleri, vatandaşlar katıldı.
"TÜP GEÇİT PROJESİ
Mehteran gösterileri ile başlayan kutlama etkinliklerinin başlangıcında kürsüye gelen Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, konuşmasına tarihi köprü ile ilgili bilgiler vererek başladı. Tarihi Taşköprünün çocukluğundan bu yana kendisindeki hatırasının çok büyük olduğunu dile getiren Özaltun, belediye başkanı olarak görev yapmaya başlamasıyla birlikte bir asırlık yaşa sahip olan tarihi köprünün 100. yaşını kutlamanın da kendilerine nasip olduğunu vurguladı. Bir Osmanlı eseri olan tarihi köprüyü koruyup tanıtma konusunda belediye olarak da kendilerine büyük görevler düştüğünü aktaran Özaltun, uzun yıllardır hayali olan Beyşehir’in gerdanlığı olan Taşköprü’nün tüm güzelliğini gözler önüne yeniden serecek olan hazırlattığı bir tüp geçit projesinden de söz etti.
Tarihi Taşköprü’ye göl üzerinden teknelerle bakıldığında önünde duran ikinci bir köprü daha bulunduğunu hatırlatan Özaltun, bunun tarihi mekanın güzelliğini gölgelediğine dikkati çekerek, “Bu hayal nedir, tekneyle göle çıktığınızda Taşköprüyü net bir şekilde görebilmek. Benim hayalim, tüp geçit projesi. Allah’ın izniyle Taşköprünün daha iyi görülebilmesi için, turizmde daha iyi ses getirebilmesi için de biz yeni köprüyü bu projeyi hayata geçirdiğimizde buradan kaldırmış olacağız. Zaten, bu yeni köprünün üzerinden geçerken de fiziken bir risk var. Dolayısıyla biz bunun girişimlerini başlattık, eğer milli parklardan ve kültür tabiat varlıkları koruma kurulundan izin alabilirsek en kısa zamanda yeni köprüyü yerinden kaldırıp, buradan tüp geçitle geçişi sağlayacağız. Önümüzdeki süreçte bu köprü buradan kaldırılacak, tıpkı resimdeki gibi bir köprü için uğraş vereceğiz” dedi.
BEYŞEHİR’İN GERDANLIĞI
Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük ise, bir asırdır hizmet veren Taşköprünün 100. yılını kutlamak ve bu güzelliğe herkesin dikkatine çekmek amacıyla bir araya gelerek bu etkinliklerin düzenlendiğini dile getirdi. 1908 yılında temelleri atılarak 1914 yılından itibaren hizmete sunulan Taşköprünün aynı zamanda bir regülatör olduğunu da hatırlatan Başıbüyük, “Aslında bir köprü olmakla birlikte bu çukur havzada toplanan suları regüle etmek, suyun çok geldiği zamanlarda burada biriktirip ihtiyaç olduğu zamanlarda düzenli bir şekilde tarım alanlarına göndermek amacı taşır. Diğer taraftan da yüz yıllık süre içerisinde üzerinden insanların gelip geçmesi ve insanların işini kolaylaştırması bakımından da büyük hizmetler vermiştir. Ayrıca, köprü estetik olarak da gerçekten büyük önem arz ediyor. Birçok illerde köprüler, tarihi köprüler elbette mevcut ama Beyşehir köprüsünün özelliği hemen şehrin gölle buluştuğu anda adeta bir gerdanlık gibi şehrin güzelliğine güzellik katmaktadır. Dolayısıyla bu köprüyü fazla yıpratmama, mukavemetine zarar vermemek, varlığının sürdürülebilmesini sağlamak hepimizin görevidir. 1997 yılında araç trafiğine kapatılıp hizmet vermeye başlayan yeni köprü ise elbette bir hizmet veriyor ama bu tarihi güzelliği, şehrin siluetini oluşturan Taşköprü’yü gölgeliyor. Bununla ilgili başkanımızın önerdiği yeni projeyi de hararetle destekliyoruz. Beyşehirliler olarak sizlerin de desteklediğinizi tahmin ediyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu Taşköprünün önündeki çok estetik olmayan köprüyü daha güzel bir şekilde ihtiyaçlara cevap veren ama Taşköprü’nün de güzelliğini gölgelemeyen bir hale devletimiz, yerel yöneticilerimiz getirirler diye ümit ediyorum. Taşköprünün yüzüncü yıl etkinliklerinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.
100. YIL PASTASI KESİLDİ
Protokol konuşmalarının ardından etkinlikleri aileleriyle birlikte izleyen 100 engelli çocuğa çeşitli hediyeler verildi. Ardından engelli öğrencilerin ellerindeki balonları gökyüzüne bırakması Taşköprü ile birlikte alanda görsel bir şölen oluşturdu. Etkinlikler kapsamında tarihi Taşköprüyü yansıtan görselin yer aldığı dev bir yaş pasta da protokol tarafından kesilirken, köprü üzerinde gözler önüne serilen Beyşehir fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışı gerçekleştirildi. İlçe protokolü daha sonra sergiyi gezerken, etkinliklerin diğer bölümünde ise köprü yanında gerçekleştirilen tekvando ve kick boks gösterileri katılımcılar tarafından büyük bir beğeniyle izlendi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya El emeği eserler beğenildi Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde üç yıl önce bir hayalle yola çıkan Şerife Çelik Sanat Atölyesi, Bedesten AVM’de açtığı stantla kursiyerlerinin el emeği eserlerini görücüye çıkardı. Tavşanlı ilçesinde sanatseverler anlamlı bir sergide buluştu. Şerife Çelik Sanat Atölyesi bünyesinde eğitim alan kursiyerlerin uzun süren çalışmaları neticesinde ortaya koydukları eserler, Bedesten AVM’de düzenlenen sergiyle vatandaşların beğenisine sunuldu. İki gün boyunca açık kalan sergi, sanatseverlerden tam not aldı. Serginin açılışında konuşan atölye kurucusu Şerife Çelik, sanat yolculuğuna üç yıl önce büyük bir hayalle başladıklarını ifade etti. Başarının tesadüf olmadığını vurgulayan Çelik, "Üç yıl önce bir hayalimiz vardı ve bu yola çıktık. Ancak hiçbir hayalin sihirle gerçekleşmeyeceğinin, gerçekten büyük bir çaba gerektirdiğinin farkındaydık. Biz de çok çalıştık, pes etmeden emek verdik" dedi. Atölyenin yakaladığı başarının bir ekip işi olduğunu belirten Şerife Çelik, eğitmen kadrosuna ve kursiyerlerine teşekkür etti. Çelik, "Arkamızda gerçekten güçlü bir ordumuzun olduğunu söyleyebilirim. Hocalarımızla birlikte çok güzel ve özel işler yaptığımıza inanıyorum. Bugün burada sergilenen eserler, o disiplinli çalışmanın ve sanat aşkının bir meyvesidir" ifadelerini kullandı. Bedesten AVM’de kurulan stantta sergilenen tablolar ve el sanatı ürünleri, ziyaretçiler tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle karşılandı. Kursiyerlerin heyecanına ortak olan vatandaşlar, Tavşanlı’daki sanat faaliyetlerinin bu denli kaliteli bir boyuta ulaşmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. İki gün süren etkinlik, hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle son buldu.
Bursa Kışla birlikte gelen göz enfeksiyonlarına dikkat Kış aylarında gribal enfeksiyonların artmasına paralel olarak göz hastalıklarında da artış görülürken, uzmanlar vatandaşları bu konuda dikkatli olma konusunda uyardı. Kış aylarında sık karşılaşılan göz problemleri konusunda bilgi veren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Hastalarımıza kış aylarında rahatsızlık veren sorunlardan biri de göz kuruluğudur. Kışın havalar yağışlı ve karlı geçmesine rağmen nem oranı düşük olduğundan hava oldukça kurudur. Ayrıca kış boyunca yanan kaloriferler, çalışan klimalar yeterince havalandırılmayan kapalı ortamlar bu etkilerin daha da artmasına yol açar. Özellikle uzun süre bilgisayar karşısında çalışan meslek grupları kuru göz rahatsızlığı açısından risk altındadırlar. Çünkü uzun süreli konsantrasyon gerektiren durumlarda insanlardaki mevcut göz kırpma sayısı azalmakta ve gözler daha çabuk kurumaktadır. Gözlerde batma, sulanma ve kızarıklık şeklinde kendini gösteren göz kuruluğunda, hastalara önerilerimiz, çalışılan ortamın nemlendirilmesi, bilgisayar karşısında daha sık göz kırpma ve göz hekiminin önereceği gözyaşı damlalarının kullanılması şeklindedir" dedi. Bir diğer problemin de gözde sulanma, kızarıklık, çapaklanma ile başlayan konjonktivitler olarak adlandırılan sorun olduğunu ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Kış aylarında virüslere bağlı hastalıkların artmasına paralel olarak özellikle gribal enfeksiyonların artış gösterdiği dönemlerde viralkonjonktivitin görülme sıklığı artmaktadır. Toplu yaşam alanları bu açıdan risk altındadır. Hastalık gözde kızarıklık, sulanma, çapaklanma ve ışığa karşı hassasiyet artışı şeklinde şikayetlere neden olur. Genellikle tek gözde başlayıp daha sonra diğer gözde de şikayetler ortaya çıkar. Gözün kornea dediğimiz saydam tabakasını tutarak görme azalması yapabileceğinden en kısa zamanda bir göz hekimine başvurmak gerekir. Hastalıktan korunmak için özellikle gözlerin çok ovulup kaşınmamasına, başkasına ait havlu, makyaj malzemesi ve benzeri şahsi eşyaların kullanılmamasına, bu tür hastalık belirtileri olan kişilerle yakın temastan kaçınılmasına ve el hijyenine dikkat edilmesi gerekir" diye konuştu. Ultraviyole ışınlarının da göz açısından riskleri olduğunu belirten İpçioğlu, "Kış aylarında sıcaklığın az olması, ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinin de daha az olduğu anlamına gelmiyor. Kışın karların oluşturduğu parlama ve yansımalar bu etkileri daha da arttırmaktadır. Bu nedenle dışarıda uzun süre vakit harcama eğiliminde olan çocuklar, açık havada çalışan işçiler ve kar sporu yapanlar risk altındadır. Yaşa bağlı katarakt, yaşa bağlı makula dejeneresansı, pterjium, ve göz çevresi cilt kanserleri güneş ışığına bağlı göz hastalıklarından bazılarıdır" şeklinde konuştu.