KÜLTÜR SANAT - 21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:13

Türk düğümlü halılar ilk kez bir ‘Atlasta’ toplandı

A
A
A
Türk düğümlü halılar ilk kez bir ‘Atlasta’ toplandı

Uşak’ta geleneksel Türk halıcılığına katkı sağlayacak ‘Türk Düğümlü Halılar Atlası’ ile 120 motif ve 120 öykü kayıt altına alındı.


İçişleri Bakanlığı İlişkiler Genel Müdürlüğü ortaklığında, ’Türk Düğümlü Halılar Atlası ve Motiflerinin Hikayeleri’ başlıklı proje halının ana vatanı olarak kabul edilen Uşak’ta hayata geçirildi. Uşak İletişim Derneği üyeleri, geleneksel Türk halı motiflerini kayıt altına almak ve gelecek kuşaklara aktarabilmek için hayata geçirilen projede Türkiye’nin dört bir yanını gezerek kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel motifleri tespit etti. Proje kapsamında, geleneksel Türk halıcılığına ciddi katkı sağlayacak olan ‘Türk Düğümlü Halılar Atlası’ ile 120 motif ve 120 öykü kayıt altına alındı.


Uşak İletişim Derneği Başkanı Utku Demiröz, projenin, halıcılık kültürünün merkezi olan Uşak’ta başladığını belirterek, projenin zarafetiyle bilinen ve dünya çapında saygınlığı olan Uşak halılarını merkeze aldığını vurguladı. Demiröz, "Bu projemiz Uşak Valiliği ve İçişleri Bakanlığı, Sivil Toplumda İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Uşak İletişim Derneği ile ortaklaşa düzenlediğimiz bir proje. Zarafetiyle bilinen ve dünyada saygınlığı olan Uşak halılarının ana vatanı Uşak’ta halıcılık üzerine başlattığımız bir projeydi. Halı atlası oluşturma, 120 motifi de kaynakların arşiv altına alma anlamıyla başladığımız bir projedir" dedi.


Tarih boyunca Türk halıcılığının dünyada tanındığını ancak adının gerektiği şekilde anılmadığını vurgulayan Demiröz, "Halıcılığın atası Türklerdir aslında ama Türk halısı, Türk düğümü çok kullanılmamış. Bunun yerine hep göçebe halısı, Yörük halısı gibi ifadeler kullanılmış. Özellikle Türk ifadesi imtina edilmiş. Neden imtina edilmiş bilemiyorum. Ancak şunu söyleyebilirim. Türk düğümü ifadesi, Gördes düğümü ifadesi ile Osmanlı’nın son döneminde Ege bölgesinde İngiliz şirketlerinin kurmuş oldukları halı şirketlerinde kullanılan bir ifade. Dokuttukları halıyı Avrupa’ya Türk halısı, Türk düğümü yerine Gördes düğümü ifadesi ile pazarlamışlar. Böylelikle dünyada özellikle Avrupa’daki kaynaklara Türk düğümü yerine Gördes düğümünü literatürlere yer etmişler. Ama biz bu projeyle zaten bunu vurguluyoruz. Dünyanın hangi coğrafyasında olursa olsun, Kafkasya’da olsun, Orta Asya’da olsun, Avrupa kıtasında olsun, hiç fark etmez Anadolu’da olsun, hangi coğrafyasında olursa olsun kapalı ilme sık düğüm tekniğiyle dokunan düğümler Türk düğümüdür. Biz bunu üzerine basa basa bu projemizde de zaten dünya literatürüne geçirmiş bulunduk" diye konuştu.


Projenin bir başlangıç olduğunu ve bundan sonraki hedeflerinin kapsamı genişletmek olduğunu belirten Demiröz, "Biz Anadolu coğrafyasında Türkiye’deki halıları inceleyebildik. Ama bundan sonra işte Kafkasya’da olabilir, Azerbaycan’da olabilir, İran’da olabilir. Dünyanın birçok bölgesine dokunan binlerce, milyonlarca Türk halısı var. Bu halıların da çeşitli araştırmaları yapılabilir" ifadelerini kullandı.



Türk düğümlü halılar ilk kez bir ‘Atlasta’ toplandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars’ta "Medeniyetler beşiği" Ani’ye ziyaretçi akını Kars’ta bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Ören Yeri, 2025 ve 2026 verileriyle ziyaretçi sayısındaki artışı gözler önüne serdi. "Medeniyetler beşiği", "dünya kenti", "bin bir kilise" ve "40 kapılı şehir" olarak da anılan tarihi alan, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini görüyor. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ani Ören Yeri’ni 2025 yılında 156 bin 625 kişi ziyaret etti. 2026 yılının ilk üç ayında ise 42 bin kişi bölgeyi gezerek tarihi atmosferi yerinde deneyimledi. Mart ayının sonlarına beyaza bürünen ören yeri, havadan görüntülendi. Özellikle bahar aylarının gelmesine rağmen karla kaplı beyaz örtüsünü koruyan Ani Ören Yeri’nde ziyaretçi sayısında gözle görülür artış yaşanırken, ören yerindeki tarihi yapılar turistlerin ilgisini çekiyor. Ani Katedrali, Ebu’l Menuçehr Camii ve sur kalıntıları başta olmak üzere birçok eser, ziyaretçilere adeta açık hava müzesi deneyimi sunuyor. Kars turizminin en önemli ayaklarından biri olan Ani Ören Yeri, sadece tarihi dokusuyla değil, eşsiz coğrafyasıyla da dikkat çekiyor. Arpaçay Nehri kıyısında yer alan bölge, ziyaretçilere hem kültürel hem de doğal güzellikleri bir arada sunuyor. Ani Ören Yeri’ne her geçen gün ilginin daha da arttığını belirten Kars Turizm Birliği Başkanı Halit Özer, "Koruma listesinde olan Ani Ören Yeri’ni 2025 yılında ziyaretçi sayısını artırdı. 2025 yılında 147 bin yerli, 9 bin 625 yabancı olmak üzere toplam 156 bin 625 yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmıştır. Tabi bununla birlikte tarihi ve kültürün önemli bir rotasyonu olan Ani Ören Yeri’nde her geçen gün ziyaretçi sayısı fazlalaşmakta, ören yerinde geçmişten bu tarafa yapılan Ani kazı çalışmaları da halen sürdürülmekte, bu kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte ilimizde yabancı ve yerli turist sayısının katlayarak gideceğini göreceğiz" dedi. Kars’ta turizm hareketliliğinin artmasıyla birlikte konaklama, yeme-içme ve ulaşım sektörlerinde de yoğunluk yaşanırken, esnafın yüzü gülüyor. Ani Ören Yeri’nin yılın 4 mevsimi ziyaret edilebilmesi ise Kars turizmini canlı tutuyor. Öte yandan, Ani Ören Yerini 2025 yılında 147 bin yerli, 9 bin 625 yabancı olmak üzere toplam 156 bin 625 kişi ziyaret etti. 2026 yılının ilk 3 ayında ise Ani Ören Yeri 42 bin kişiye kapılarını açtı.