EĞİTİM - 03 Ağustos 2025 Pazar 08:24

Üniversite köy buluşmaları: Yenişehir köyünde gerçekleşti

A
A
A
Üniversite köy buluşmaları: Yenişehir köyünde gerçekleşti

Bilim ile halkı buluşturmaya devam eden Uşak Üniversitesi bu hafta Üniversite-Köy buluşmaları kapsamında düzenlediği "Bilim Kafe" etkinlikleri için Uşak Merkez Yenişehir Köyüne gitti. Akademisyenler, köy halkına tarım ve hayvancılıkla ilgili önemli bilgiler verdi.


Toplantıya Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Taş, akademisyenler ve köy halkı katıldı.


Toplantıya katılan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, "Üniversitelerde üretilen bilgiler halkla buluştuğu, onların sorunlarını çözdüğü zaman işlevsel olur. Biz de bu amaçla halkımızla akademisyenlerimizi bir araya getirip akademide üretilen bilgiyi halka ulaştırmaya çalışıyoruz. Buraya gelip bilgilerini paylaşan hocalarımıza, köyümüzün muhtarına ve bizi dinlemeye gelen katılımcılara çok teşekkür ediyorum" dedi.


Moderatörlüğünü Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşen Melda Çolak’ın yaptığı toplantıda Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Doç. Dr. Sibel Alapala "Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği ve Sorunları"nı, Doç. Dr. Osman Yüksel ise "Hayvan Beslemede Kaliteli Kaba Yemlerin Önemi, Anız Yakmanın Toprak ve Tarıma Etkileri"ni anlattı.


Hayvancılıkta yem seçiminin önemi


Doç. Dr. Osman Yüksel, "Hayvan Beslemede Kaliteli Kaba Yemlerin Önemi, Anız Yakmanın Toprak ve Tarıma Etkileri" başlıklı bir sunum yaptı. Doç. Dr. Yüksel sunumunda yetiştirilen hayvandan iyi verim almak için doğru yemin verilmesi gerektiğini söyledi. Yem statüsünde olmayan maddelerin değil protein oranı yüksek, kaliteli yemlerin verilmesi gerektiğini örnekler anlattı.


Son dönemde hem Uşak’ta hem de ülkemizde birçok yangının çıktığını söyleyen Doç. Dr. Osman Yüksel, anız yakmanın hem toprak yapısını bozduğunu hem de yangınlara neden olduğunu belirtti. Halkı anız yakımı konusunda uyaran Doç. Dr. Yüksel, "Bu yöntemin kısa vadede kolaylık sağlasa da uzun vadede toprak ve çevreye büyük zarar veriyor" dedi.


Büyükbaş ve küçükbaş hayvan bakımının incelikleri


Doç. Dr. Sibel Alapala ise "Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği ve Sorunları" başlıklı sunum yaptı. Doç. Dr. Alapala sunumunda hayvan seçiminden yem ve bakım tekniklerine çiftçinin eğitilmesinden hayvanların barınacağı alana kadar geniş bir çerçevede anlatım yaptı.


Sunumlar sonrasında Doç. Dr. Osman Yüksel ve Doç. Dr. Sibel Alapala dinleyicilerden gelen soruları da yanıtladı.


Etkinlik Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın buluşmaya katkıda bulunan; Doç. Dr. Ayşen Melda Çolak, Doç. Dr. Osman Yüksel, Doç. Dr. Sibel Alapala’ya ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Taş’ın da Yenişehir Köyü Muhtarı Esat Tahir Çoşkunoğlu’a teşekkür belgesini vermesiyle son buldu.



Üniversite köy buluşmaları: Yenişehir köyünde gerçekleşti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir 6 gündür kayıp olan öğretmeni bulmak için çalışmalar devam ediyor Eskişehir’de 6 gündür kayıp olan 51 yaşındaki Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’ı, bulmak için AFAD Eskişehir İl Müdürlüğü koordinesindeki 40 kişilik ekip, havadan ve Porsuk Çayı’nın içinde arama çalışmalarını sürdürüyor. Eskişehir’de 6 gün önce kaybolan Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’ı arama çalışmaları devam ediyor. Öğretmenin son görüldüğü yer olan Porsuk Çayı’nın Gökmeydan Mahallesi kısmında Eskişehir İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü’nden 9, Odunpazarı Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi’nden (OBAK) 5, Dorlion Arama Kurtarma’dan (DAK) 4, MEB Arama ve Kurtarma Birimi’nden (AKUB) 5, Şişecam’ın Acil Vaka Ekibi (SAVE) 4, itfaiyeden 6,Tepebaşı Arama Kurtarma (TAK) 5 ve Sivil Arama Kurtarma Derneği’nden (SARTEM) 2 çalışan olmak üzere toplam 40 kişilik ekiple aramalar, öğretmenin kaybolmasının 6’ıncı gününde devam etti. Havadan dron ve su da ise hem ekiplerin girmesi hemde botlarla yapılan aramalar sabah saatlerinde başladı. Ankara’dan ve Bursa’dan getirilen özel burunlu köpeklerin işaret ettiği yerde arama çalışmaları yoğunlaştı. Ekiplerin kıyı taraması da sürüyor. Tuncay Arslan’ın yakınlarının da çalışmaları yakından takip ettiği bölgede gözlendi. AFAD Eskişehir İl Müdürü Aslan Mehmet Coşkun çalışmaları sahada koordine edip yakından takip ediyor.
Kahramanmaraş MADO’dan "Salep Manifestosu" MADO, Anadolu’nun kadim lezzetlerinden biri olan salebe yönelik yaklaşımını "Salep Manifestosu" ile kamuoyuyla paylaştı. Manifestoda salebin bir içeceğin yanı sıra, kültürel miras, doğaya saygı ve sürdürülebilir üretim vurgusu öne çıktı. MADO tarafından yapılan açıklamada, salebin Anadolu’nun bin yıllık topraklarında, Torosların eteklerinde yetişen orkide köklerinden elde edildiği hatırlatılarak, her fincanın bu coğrafyanın belleğini taşıdığı ifade edildi. Salebin geçmiş ile gelecek arasında bağ kuran bir sembol olduğuna işaret edildi. Kültürel miras olduğu da vurgulandı. Manifestoda, MADO’nun salebi yalnızca bir ürün değil, kültürel bir miras olarak ele aldığı belirtildi. Bu kapsamda Türkiye’de tescilli salep yetiştiriciliği yapan ilk markalardan biri olunduğu, kendi tarlalarında üretim yapıldığı ve orkide koruma ile yaygınlaştırma projelerinin yürütüldüğü kaydedildi. Salep üreticilerine alım garantisi sunularak sürdürülebilir tarımın desteklendiği aktarıldı. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile üniversitelerle iş birlikleri gerçekleştirildiği, Salep çalıştayları ve farkındalık programlarıyla üreticiler, öğrenciler ve kamuoyunun bilgilendirildiği ifade edildi. "Katkısız ve sürdürülebilir üretim" Doğallık ve saflık başlığı altında, ürünlerde katkı maddesi ve sentetik aroma kullanılmadığı belirtilirken, salep orkidesinin doğadaki dengesini korumak amacıyla kontrollü kök kullanımı ve sürdürülebilir hasat uygulamalarının hayata geçirildiği bildirildi. Manifestoda, gerçek salebin sabır ve ustalık gerektirdiği vurgulandı. MADO üretim sürecinde geleneksel yöntemlerin çağdaş tekniklerle birleştirildiği, her aşamanın deneyimli ustalar tarafından denetlendiği belirtildi. Salep kıvamı ve aromasının nesiller boyu korunan orijinal MADO reçetesiyle sağlandığı, bu bilgi birikiminin usta-çırak eğitim programlarıyla aktarıldığı kaydedildi. MADO’nun salebi yalnızca kış mevsimiyle sınırlamadığına dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’de soğuk salep ürününü ilk kez ticarileştiren marka olduğu hatırlatıldı. Soğuk salep ve incirli, Antep fıstıklı, Türk kahveli gibi yeni çeşitlerle genç neslin damak zevkine hitap edildiği ifade edildi. "Her Mevsim Salep" vizyonu doğrultusunda global lansmanlar gerçekleştirildiği bildirildi. MADO, Salep Manifestosu kapsamında salebi çeşitlendirmeyi, geliştirmeyi ve yeniliklerle zenginleştirmeyi sürdüreceğini açıkladı. Soğuk salep çeşitleri ve farklı tat kombinasyonlarıyla salebin geleceğin içeceği haline getirilmesinin hedeflendiği belirtilirken, salebin Türk mutfak kültürünün evrensel elçisi olarak dünyaya tanıtılacağı vurgulandı. Orkide koruma ve sürdürülebilirlik konusunda da daha kapsamlı adımlar atılacağı ifade edildi.