GÜNDEM - 07 Kasım 2025 Cuma 13:42

Uşak Üniversitesi Sivil Havacılık MYO, havalimanındaki kaza kırım ve yangın tatbikatına katıldı

A
A
A
Uşak Üniversitesi Sivil Havacılık MYO, havalimanındaki kaza kırım ve yangın tatbikatına katıldı

Uşak Üniversitesi Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından 6 Kasım 2025 tarihinde Uşak Havalimanı’nda düzenlenen kapsamlı kaza kırım ve yangın tatbikatına aktif olarak katılım sağladı. Tatbikat, olası bir hava aracı kazasına karşı kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi, acil durumlara müdahale kapasitesinin artırılması ve afet senaryolarına yönelik hazırlık düzeyinin ölçülmesi amacıyla gerçekleştirildi.



Tatbikat senaryosu gereği, 48 yolcuyu taşıyan bir yolcu uçağının Uşak Havalimanı’na iniş yapamadan pist yakınlarına düşmesi ve ardından yangın çıkması canlandırıldı. Olayın ihbar edilmesiyle birlikte DHMİ Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele (ARFF) ekipleri kısa sürede olay yerine intikal ederek yangına müdahale etti.



Yangının kontrol altına alınmasının ardından, Uşak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, Uşak Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri personeli senaryo gereği olay yerine yönlendirildi. Arama-kurtarma ekipleri tarafından kazazedelerin tahliyesi sağlanırken, sağlık ekipleri yaralılara olay yerinde ilk müdahaleyi gerçekleştirdi ve ambulanslarla hastanelere sevklerini tamamladı.


Uşak Üniversitesi’ni temsilen Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mesut Atasever, Öğr. Gör. Zübeyde Kaya, Öğr. Gör. Ramazan Saraç, Öğr. Gör. Alev Yıldırım ve çok sayıda Sivil Havacılık MYO öğrencisi tatbikatta yer aldı. Öğrenciler, sahada yürütülen acil durum prosedürlerini, kurumlar arası koordinasyon süreçlerini ve operasyonel müdahaleleri yakından gözlemleme imkânı buldu.



Tatbikat, öğrencilere yalnızca teorik derslerde öğrenilen acil durum yönetimi, kriz yönetimi ve havacılık güvenliği konularını uygulamalı biçimde deneyimleme fırsatı sunmakla kalmadı; aynı zamanda ekip çalışması, iletişim, hızlı karar verme ve liderlik becerileri açısından da önemli kazanımlar sağladı.



Tatbikatın ardından açıklamalarda bulunan Sivil Havacılık MYO Müdürü Doç. Dr. Mesut Atasever, uygulamanın öğrenciler için son derece değerli bir saha deneyimi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:"Bu tür organizasyonlar, öğrencilerimizin mesleki yeterliliklerini pekiştiriyor ve teorik bilgilerini gerçek yaşam senaryolarında gözlemleme olanağı sağlıyor. Özellikle kriz yönetimi, güvenlik kültürü ve acil durum farkındalığı konularında önemli bir bilinç oluşturuyor. Katkı sunan tüm kurumlara ve tatbikata emek veren öğrencilerimize teşekkür ediyorum." dedi.


Gerçeği aratmayan tatbikat, DHMİ, AFAD, Uşak Belediyesi, UMKE ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri arasında acil durumlarda yürütülecek koordinasyonun etkinliğini test etme fırsatı sundu. Aynı zamanda, Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin sektörün gerçek uygulamalarını gözlemleyerek saha tecrübesi kazanmalarına önemli katkı sağladı.



Tatbikat sonunda yapılan genel değerlendirmede, kurumlar arası iletişimin güçlü olduğu, müdahale sürelerinin hedeflenen seviyede gerçekleştiği ve ekiplerin olası bir uçak kazasına karşı yüksek hazırlık düzeyinde bulunduğu gözlemlendi.



Uşak Üniversitesi Sivil Havacılık MYO, havalimanındaki kaza kırım ve yangın tatbikatına katıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Çorum’da son binanın da yıkılmasıyla tarihi silüet gün yüzüne çıktı Çorum’un çehresini değiştiren ve şehre tarihi kimliğini yeniden kazandıran "Tarihi Şehir Meydanı" projesinde son yapının da yıkımı gerçekleştirildi. Saat Kulesi, Ulu Cami ve Velipaşa Hanı aynı meydanda buluştu. Çorum Belediyesi tarafından gerçekleştirilen "Tarihi Şehir Meydanı" projesinin 2. etap çalışmaları kapsamında, Velipaşa Hanı’nın önünü kapatan anahtarcı dükkanının kamulaştırma ve tahliye süreci tamamlandı. Belediye ekiplerince gerçekleştirilen yıkımla birlikte, Velipaşa Hanı tüm ihtişamıyla gün yüzüne çıktı. Yıkım çalışmalarına katılan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, projenin tamamlanmasıyla birlikte Saat Kulesi, tarihi belediye binası ve Velipaşa Hanı’nın artık aynı meydanda buluştuğunu söyledi. Öte yandan Ulu Cami yanında yer alan ve yıkımı tamamlanan noter binasının bulunduğu alanda Tarihi Hükümet Konağı Projesi hayata geçirilecek. Yeni yapılacak bina, geçmişte aynı bölgede yer alan ve Çorum’un idari hafızasında önemli bir yere sahip olan tarihi vilayet binasının mimarisini yansıtacak. "Son derece önemli bir çalışmayı hayata geçirmiş olacağız" Yıkılan son binayla şehrin tarihi silüetinin ortaya çıktığını ifade eden Aşgın, "Biz şunu istiyoruz. Şehrimiz kimlikli bir şehir olsun, tarihi dokusu dimdik ayakta dursun ve bu niteliğiyle varlığını sürdürsün. Nasıl ki 8 bin yıllık geçmişe sahip, Hititler’den Roma’ya, Bizans’tan Selçuklu’ya ve Osmanlı’ya uzanan binlerce yıllık büyük bir tarihin mirasçılarıysaki, şehir merkezinde de bu tarihi lokasyonların önünde engel teşkil eden yapıların kaldırılması ve bu sürecin tamamlanması bizim için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmayı ilk kez yapmıyoruz. Daha önce de benzer uygulamaları hayata geçirdik. Şimdi ise Saat Kulesi ile Velipaşa Hanı’nı buluşturacak, bununla birlikte tarihi belediye binası ve Çöplü Arastası meydanı ile bütünleşerek şehrin tarihî dokusunu ve kimliğini daha görünür kılacak bir adım atıyoruz. Yıkılacak alan nitelik ve nicelik açısından küçük olabilir, ancak şehrin geleceği ve katacağı değer bakımından son derece önemli bir çalışmayı hayata geçirmiş olacağız" dedi.