EĞİTİM - 28 Eylül 2025 Pazar 21:57

Uşak Üniversitesi, Üniversite-Köy buluşmalarının 5’incisini gerçekleştirdi

A
A
A
Uşak Üniversitesi, Üniversite-Köy buluşmalarının 5’incisini gerçekleştirdi

Bilim ile halkı buluşturmaya devam eden Uşak Üniversitesi bu kez Taşkonak Köyü’nde çiftçilerle bir araya geldi.



YÖK’ün talepleri doğrultusunda Bilim İletişim Ofisinin kurulmasıyla hayata geçirilen "Bilim-Kafe" etkinliklerinin 5’incisi Taşkonak Köyü’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav, Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Çelen, Ziraat Fakültesi akademisyenleri, Köy Muhtarı Mehmet Ali Çelik ve köy halkı katıldı.



Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav, bilim ile halkın buluşmasının çok önemli olduğunu belirterek, "Uşak Üniversitesi olarak yaptığımız bilimsel çalışmaları halkımızla buluşturmaya çalışıyoruz. Toplumsal katkı açısından bu toplantıları çok önemsiyoruz. Üniversitelerde üretilen bilgiler halkla buluştuğu, onların sorunlarını çözdüğü zaman işlevsel oluyor. Buraya gelip bilgilerini paylaşan hocalarımıza, köyümüzün muhtarına ve bizi dinlemeye gelen katılımcılara çok teşekkür ediyorum." dedi.


Moderatörlüğünü Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Çelen’in yaptığı buluşmada Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Alapala "Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği ve Sorunları"nı anlattı. Doç. Dr. Alapala, hayvan seçiminden yem ve bakım tekniklerine çiftçinin eğitilmesinden hayvanların barınacağı alana kadar geniş bir çerçevede sunum yaptı.



Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nurdoğan Topal, "Tahıllarda Kültürel Uygulamalar" konularında bilgi verdi. Dr. Öğr. Üyesi Topal, sunumunda tahıl tarımında verimi artırmak, hastalık ve zararlıları önlemek, kaliteyi yükseltmek ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını sağlamak amacıyla yapılan tarla içi faaliyetleri kapsamlı olarak anlattı. Dr. Topal özellikle toprak hazırlığı, ekim zamanı ve şekli, gübreleme, yabancı ot kontrolü, hastalık ve zararlı yönetimi konularında köy halkını bilgilendirdi.


Sunumlar sonrasında Doç. Dr. Alapala ve Dr. Öğr. Üyesi Topal, köy halkının tarım ve hayvancılık ile ilgili yaşadıkları sorunları dinleyerek, onlara bilimsel anlamda çözüm önerilerini sundular.



Moderatör Prof. Dr. Mehmet Fatih Çelen, "Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak köylerimizle birebir temas kurmak, sahadaki sorunları yerinde görmek ve çözüm önerilerini birlikte değerlendirmek istiyoruz. Bugün burada, bilgiyi tarlaya ve ağıla indiren, sahadaki gerçek sorunlara uygulanabilir çözümler arayan bir birliktelik için buluştuk. Etkinliğimizi destekleyen Yükseköğretim Kurulu’na, Bilim İletişim Ofisi’ne, köyümüzün değerli muhtarlığına ve ev sahipliğine gönülden teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.


Etkinlik Moderatör Prof. Dr. Mehmet Fatih Çelen, Doç. Dr. Sibel Alapala ile Dr. Öğr. Üyesi Nurdoğan Topal’a ve Taşkonak Köyü Muhtarı Mehmet Ali Çelik’e teşekkür belgesi vermesiyle son buldu.



Uşak Üniversitesi, Üniversite-Köy buluşmalarının 5’incisini gerçekleştirdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de polisin ‘dur’ ihtarına uymayarak, kaçan alkollü sürücü alkometreyi üflememek için direndi Kayseri’de polis ekiplerinin ‘dur’ ihtarına uymayarak, kaçan hem alkollü hem de plakasız motosiklet sürücüsü kovalamaca sonucu yakalandı. Ekiplerden kaçarak, hiçbir trafik kuralına uymayan sürücü, kelepçe takılmasıyla birlikte ekiplere yalvarmaya başladı. Yapılan kontrollerde 0.59 promil alkollü olduğu tespit edilen sürücünün ehliyetine el konularak, cezai işlem uygulandı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Yeniköy Mahallesi’nde ekipler, durumundan şüphelendiği plakasız motosiklet sürücüsü F.A.’ya ‘dur’ ihtarında bulundu. Ekiplerin ihtarına uymayarak, kaçan F.A. aynı mahallede bulunan Oylum Sokak’taki parka girerek, ekipleri atlatmaya çalıştı. Ekipler tarafından park içerisinde yakalanan F.A. gözaltına alınırken, olay yerine gelen Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler F.A.’ya alkol testi yapmak istedi. Yakalanmadan önce polis ekiplerine zor anlar yaşatan F.A., yakalanıp, alkol testi yapılacağını anlayınca ekiplere yalvarmaya başladı. Ekipler tarafından yapılan alkol testinde 0.59 promil alkollü çıkan F.A.’nın ehliyetine 6 ay süreyle el konulurken, ‘alkollü araç kullanmak’, ‘trafik levhalarına uymama’, ‘plakasız araç kullanma’, ‘ muayenesiz araç kullanma’ ve ‘dur ihtarına uymama’ suçlarından toplamda 30 bin 305 TL idari para cezası uygulandı. Gözaltına alınan F.A. ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü.
Kayseri Adliye mensupları, meslektaşlarının konserinde doyasıya eğlendi Kayseri Adalet Sarayı mensupları tarafından oluşturulan Re’sen Ritim Topluluğu, kültür ve sanat faaliyetlerini desteklemek amacıyla sahne aldı. Konserde dinleyiciler doya soya eğlenirken, Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz’da bir şarkı seslendirdi. Kadir Has Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen konsere, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Kayseri Adalet Komisyonu Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ve adliye mensupları katıldı. Konserde bir konuşma yapan Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, "Personellerimizin medeni cesaret göstererek, hazırlamış oldukları müzik topluluğumuzun 4’üncü konserinde bir aradayız. Daha önceden de olduğu gibi sizlere güzel bir gece, güzel bir müzik ortamı vaat ediyoruz. Bu vaadimizi birazdan gerçekleştireceğiz. 3 aydır arkadaşlarımız hazırlık yapıyorlar. Emeğin ve gayretin çok güzel neticelere vesile olduğunu hep beraber göreceğiz. ‘Bu gece az laf, çok müzik diyoruz" ifadelerini kullandı. Konuşmanın ardından başlayan konserde Re’sen Ritim Topluluğu tarafından ‘Isırgan Otu’, ‘Domdom Kurşunu’, ‘Yazan Kalem Siyah’, ‘Mavi Boncuk’, ‘Arım Balım Peteği’ gibi önemli şarkılar seslendirildi. Konserde katılımcılar doyasıya eğlenirken, Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz’da sahnede Aşık Mahzuni Şerif’ten ‘İşte Gidiyorum Çeşm’i Siyahım’ şarkısı seslendirdi.
Muğla Sumud yeniden yolda: İlkbaharda Gazze’ye ikinci sefer Muğla’nın Bodrum ilçesinde panele katılan Sumud hareketinin önde gelen ismlerinden aktivist Ayçin Kantoğlu, Gazze’ye yönelik insani yardım ve ablukanın kırılması amacıyla yürütülen Sumud hareketinin, ilkbahar aylarında yeniden yola çıkacağını açıklandı. Aktivistler, yeniden Gazze’ye ulaşmak için sivil insiyatifle hazırlıkların başladığını duyurdu. Bodrum’da Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Yeniden Sumud ve Gazze Gerçeği" başlıklı panelde, aktivist Ayçin Kantoğlu, sanatçı Fethullah Badem ve yazar Mehmet Ercan, Gazze’de yaşanan insani drama ve Sumud hareketine ilişkin deneyimlerini paylaştı. Programa çok sayıda vatandaş katıldı. Program, İstiklal Marsı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. Etkinlikte, Gazze’de yaşananlara ilişkin hazırlanan video katılımcılara izletildi. Açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Panelde konuşan aktivist Ayçin Kantoğlu, hem geçmişteki Sumud sürecinin değerlendirileceğini hem de yeni yolculuğun müjdesinin paylaşıldığını belirterek, "Yeniden Sumud ilkbaharda yola çıkacak. İsrail, ateşkese rağmen agresif ve saldırgan tutumuna ara vermedi. Ölümlerin önüne geçilemedi, beklenen insani yardım koridoru hala açılamadı. Sivil insiyatif bir kez daha Gazze’ye ulaşmanın, ablukayı kırmanın yollarını arayacak" dedi. Gazze’de yaşananların, yaşadıkları zorlukların çok ötesinde olduğunu vurgulayan Kantoğlu, "Zorlu bir yolculuktu. Akdeniz’i fındık kabuğundan teknelerle geçmenin getirdiği ciddi bir mücadele vardı. Güçlü bir düşman var ama yenilmez değiller. Halkların iradesi Birleşmiş Milletleri ve devletleri görevlerini yapma noktasında baskılayacaktır. Bizim için as olan Filistin’in özgürlüğü ve selametidir. Daha kalabalık gitmeyi planlıyoruz. İlkinde yaklaşık 1 milyon başvuru vardı, ikincisinde bu ilginin daha da artacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.