GENEL - 01 Nisan 2012 Pazar 13:56

ERCİŞ`TE YGS DEPREM KORKUSU ALTINDA YAPILDI

A
A
A
ERCİŞ`TE YGS DEPREM KORKUSU ALTINDA YAPILDI

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) tüm yurtta olduğu gibi deprem bölgesi Van`ın Erciş ilçesinde de yapıldı. Sınava giren öğrenciler deprem tedirginliği yaşarken, velileri ise dışarıda ter döktü.
Erciş Sınav Merkezi Yöneticisi Doç. Dr. Ömer Terzioğlu, ilçe merkezinde 10 okulda yaptıkları sınavın normal şartlar altında tamamlandığını söyledi. İlçede bin 926 öğrencinin sınava girmek için başvurduğu anlatan Doç. Dr. Terzioğlu, 5 özürlü öğrenciden ise 2`sinin sınava girmediğini söyledi. Bir öğrencinin de yarım saat geç kaldığı için sınava alınmadığını belirten Doç. Dr. Terzioğlu, bir öğrencinin ise sınav heyecanından dolayı baygınlık geçirdiğini kaydetti.
Bu arada, sınavdan çıkan bazı öğrenciler ise sınav esnasında deprem korkusunu içlerinde hep hissettiklerini belirttiler. YGS olaysız bir şekilde sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beşiktaş’ta eğlence mekanına silahlı “istek parça” saldırısı kamerada Levent’te bir eğlence mekanından istek parça tartışması nedeniyle çıkartılan bir şahıs, arkadaşının aracını silahla gasp edip mekana kurşun yağdırdı. Saldırı anı kameralara yansırken, olayda 3 kişi yaralandı. Kasıklarından vurulan kişinin ise yakın zamanda Beşiktaş’ta işlenen cinayette adı geçen işletmeci Cengiz A. olduğu ortaya çıktı. Polis, kimliğini tespit ettiği saldırganın peşine düştü.Olay, saat 06.00 sıralarında Beşiktaş Levent‘te meydana geldi. Edinilen bilgiye göre bir eğlence mekanına gelen Zeynel B. (25), istek müzik talebinde bulundu. Ancak müzik açılmayınca Zeynel B. ile mekan sahipleri arasında tartışma çıktı. Taşkınlık çıkartan Zeynel B. bunun üzerine dışarıya çıkartıldı.Mekana silahla gasp ettiği arkadaşının gelip aracıyla ateş açtıYaşananların ardından Zeynel B., arkadaşı Abdullah D.‘ye (31) silah doğrultarak aracını gasp etti. Şahıs ardından Abdullah D.’nin aracıyla mekanın önüne gelerek silahla ateş açtı. Saldırı sonucu mekanın önünde duran müşteri Ümit Y. (30) baldırından, Abdullah Ü. (28) topuğundan, Cengiz A. (44) ise kasıklarından yaralandı. Saldırgan ardından araçla kaçarken, yere savrulan yaralılar için olay yerine sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi yaptı. Yaralılar ardından Şişli Fulya’da bulunan özel bir hastaneye kaldırarak tedavi altına aldı. Saldırı anı ise kameralara anbean yansıdı.Beşiktaş polisi saldırganın peşindeÖte yandan olay yerinde çalışma yapan polis, 17 adet kovan ele geçirirken işletmeye ise bir adet isabet eden mermi olduğu görüldü. Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü polisleri, kimliğini kısa sürede tespit ettiği saldırganı yakalamak için çalışmalarını aralıksız sürdürürken hem saldırganın hem de yaralıların emniyette birçok suç kaydı olduğu da öğrenildi.Kasıklarından vurulan adam tanıdık çıktıÖte yandan kasıklarından vurularak yaralanan işletmeci Cengiz A.’nın, geçtiğimiz 3 Ağustos tarihinde Beşiktaş Köyiçi Meydanı’nda yaşanan ve Sertan Taylan Hayal’in (24) öldürülmesiyle sonuçlanan cinayetle ilgili gözaltına alındığı ardından da çıkartıldığı mahkemede adli kontrol şartıyla serbest kaldığı ortaya çıktı. Bugün yaşanan saldırıda ise Cengiz A.’nın tesadüfen vurulduğu bilgisine ulaşıldı.
Kütahya Gedizli akademisyenin Simav Kestel köyünü anlatan kitabı çıktı Burdur-Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Gedizli Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Sağlam’ın yerel tarihle ilgili köy tarihleri üzerine yaptığı kitap, makale ve video çalışmalarının sonuncusu olan “Kestel Köyü, Tarihi ve Kültürü” isimli son kitabı çıktı. Profesör Sağlam, uzmanlık alanı dışında Kütahya yöresinin yerel tarihi hakkında makale ve kitap çalışmalarına yenisini ekledi. Sağlam son olarak Simav Kestel köyünün tarihi ve kültürü üzerine hazırladığı kitap piyasaya sunuldu. Kitap usul, üslup ve içerik tanzim açısından ülkemizde ilgili alanda yapılan çalışma türleri arasında ilk olma özelliğine sahip. Hem akademik camiaya hem de her kesimden insanlara hitap eden çalışmada Osmanlı arşiv belgeleri dikkate alınırken, geçmişten günümüze genel bir çerçeve çizen çalışma aynı zamanda örnek bir köy tarihi araştırması niteliğini taşıyor. Kitabın en önemli bölümleri köyde metfun muhterem şahsiyetler ve köyde muhafaza edilen kıymetli emanetlerden oluşuyor. Kestel Köyü’nün Batı Anadolu’nun kalıcı olarak Türk-İslâm yurdu olduğu 1300’lerden sonra yörede kurulan ilk köylerden olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Sağlam, “Köy, yirmi dört Oğuz Türk boyundan adından en çok söz ettiren Avşar Boyu’nun Kestel yörük cemaatine mensup kimseler tarafından kurulmuştur. Köyün adı buradan gelir. Müslüman Oğuz Türkünün yöreye iskân edilmesiyle kurulan Kestel köyünde, Hacı Hasan Efendi, Keklik Dede ve Irmak Dede gibi pek muhterem kişiler metfundur. Ayrıca köyde muhtarlık makamında muhafaza edilen al ve yeşil sancaklar köye çok özel anlam katar. 18. Yüz yılın ikinci yarısı köye yerleşen Hacı Hasan Efendi ile ilişkili yeşil sancak, Halveti şeyhi olan Hacı Hasan Efendi’nin tasavvuftaki mertebesini gösterir. İstanbul Fatih Ümmü Sinan Tekkesi’nde metfun Oruç Baba asıl adı Şeyh Mustafa Zekai Efendi Kestel’e gelip Hacı Hasan Efendi’den şeyhlik almıştır. Köyde bulunan Al sancak, Sultan Abdülhamit adına ordu tarafından köye Hacı Hasan Efendi Tekke’sine gönderilmiştir. Kestellilerden oluşan birliğin askeri başarısı ya da köy ve çevresinden gönüllü olarak orduya katılmalarını teşvik amaçlı gönderilmiştir. İşlemesi ve üzerindeki yazısıyla çok özel olan bu sancağın köy tekkesine hatıra olarak padişah adına gönderilmesidir. Manevi yeri çok özel bir köydür. Karasal bir iklime sahip Kestel Köyü; Akdağ/Şaphane Dağı (2120) ile Gölcük Dağı (1850) arasında bulunan oksijeni bol berrak havasıyla 1400 rakımlı bir dağ başı köyüdür. Doğrusu hem maddeten hem de manen zirveleri yaşayan bir köydür” dedi. Sağlam, “Yaptığımız kitap çalışması köydeki tarihi şahsiyetleri ve kıymetli emanetleri tanıtması açısından önemlidir. Yöremizin değeri olan bu emanetlerin kültür varlıkları arasına katılması da bir başka önemli husustur” ifadelerini kullandı.
İstanbul Prestij ve kazancın yeni merkezi Kristal Kule’de ofis satışları başladı Gayrimenkul sektöründe bugüne kadar çok sayıda proje üreten ve binlerce metrekare inşaatı başarıyla tamamlayan İhlas Holding, şimdi de İstanbul’da, ulaşımın kalbinde hayata geçirdiği Kristal Kule projesinde ofis satışlarına başladı. Teknolojik altyapısı ve benzersiz lokasyon avantajı sunan Kristal Kule’de yüzde 15 peşin ve bankasız 36 ay vade imkanı sunuluyor. İstanbul’da son dönemde değeri hızla artan ve ofis yatırımlarının merkezi haline gelen Beylikdüzü Tüyap kavşağı, Kristal Kule projesiyle yeni bir çehreye kavuşuyor. İhlas Holding imzasıyla hayata geçirilen Kristal Kule, Tüyap Fuar Merkezi’nin yanı başında, benzersiz ulaşım avantajlarıyla eşsiz bir yatırım imkanı sunarken iş dünyasında kazancın kapısını aralıyor. Beylikdüzü metrobüs hattı Beykent durağının yanı başında konumlandırılan Kristal Kule, E5 cepheli ofisleriyle zemin +35 kattan meydana geliyor. E5 Cepheli, Deniz ve Göl Manzaralı ofisler Kristal Kule’de Sürdürülebilir konsepti ve sahip olduğu son teknolojiyle iş yaşamında kazancın kapılarını aralayan Kristal Kule, E5 cepheli, Marmara Denizi ve Büyükçekmece Gölü manzarasına sahip konumuyla da eşsiz bir çalışma ortamı sağlıyor. Beylikdüzü Tüyap kavşağı üzerindeki lokasyonuyla İstanbul Havalimanı’na kolay ulaşım imkanı sunan Kristal Kule, İstanbul’da kazancın yeni merkezi olacak. Modern teknoloji ve yenilikçi tasarımıyla öne çıkıyor İhlas Holding tarafından geliştirilen Kristal Kule, yanı başında yer alan Tüyap Fuar Merkezi, AVM’ler, eğitim kurumları ve hastanelerle değerine değer katıyor. Toplamda 307 ofisten meydana gelen projede ayrıca tüm ihtiyaçlara cevap verecek ve bölgedeki ticareti hareketlendirecek 8 dükkan bulunuyor. Yenilikçi tasarımı ve modern teknolojiyle donatılmış altyapısıyla Kristal Kule, estetik ve fonksiyonelliği tek çatı altında sunuyor. Bankasız ödeme ve yüzde 25 indirim fırsatıyla kazanca merhaba 3.80 metrelik tavan yüksekliğiyle ferah bir çalışma alanı sunan Kristal Kule, bay-bayan mescid, toplantı odaları, 7/24 kameralı güvenlik, resepsiyon hizmeti, kapalı ve açık otopark gibi ayrıcalıklarıyla öne çıkıyor. Her biri 107 m alana sahip ve her katta 9 ofisin yer aldığı Kristal Kule’de peşin alımlarda yüzde 25 indirim yapılıyor. Ayrıca yüzde 15 peşin, bankasız 36 ay vadeli ödeme alternatifleri de müşterilerin kullanımına sunuluyor. Kristal Kule ‘nin 2025 yılının Haziran ayında teslim edilmesi planlanıyor.
Adana Aşırı sıcak kavun, karpuz, biber ve domatesleri yaktı Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, aşırı sıcaktan dolayı 50 dönüm kavun tarlasının kuruduğunu belirterek, “Adana’nın tamamında kavun, karpuz, biber ve domates kalmadı. Diğer ürünlerde de zarar oluştu” dedi. Adana’da Tüm zamanların en sıcak Haziran ayı yaşanmasından dolayı meteorolojik afet yaşandı. Hava sıcaklığının gölgede 43 derece olmasından dolayı hayat felç oldu. Aşırı sıcaktan insanlar kadar bitkilerde etkilendi. Bunların başında da kavun, karpuz ve domates geliyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarımın başkenti olan Adana’da aşırı sıcaktan dolayı çiftçinin perişan olduğunu söyledi. Doğan, Haziran ayının ilk gününden bu güne kadar aşırı sıcaklar nedeniyle Çukurova’da turfanda yetişen karpuz, kavun, domates, biberlerin tamamın yandığını belirterek, “ Şu an kavun tarlasındayız, 50 dönüm kavunun tamamı aşırı sıcaklardan dolayı kurudu. Biz araçla buraya gelirken hava sıcaklığı 43 dereceyi gösteriyordu. Aşırı sıcaklıktan dolayı Adana’nın tamamında, karpuz, kavun, domates biber kalmadı. Bir çok üründe de zarar oluştu” diye konuştu. Doğan, sadece geç çıkan karpuzlarda sadece sıkıntı olmadığını ancak diğer ürünlerin tamamının yandığına dikkat çekerek şöyle devam etti: “ Çiftçimiz bu tarlaya sera yapmıştı ve şu an tarlasını sürüp ikinci ürünü hazırlamaya başlayacak. 2024 yılının hükumetimiz tarafından Adana’da afet yılı ilan edilmesini bekliyorum. Bu sorun borç ertelemekle çözülecek bir sorun değil. Çiftçimiz şu an sıkıntılı, çiftçimizin borcunu ertelemekle biz bu sezonu kapatamayız. Narenciye, mısır, pamuk gibi ürünlerde de sıkıntılar var. Adana ilinin afet kapsamına alınmasını istiyoruz, yoksa Adana’nın çiftçisi bitti, ayakta zor duruyor. Karpuzları toplayacak kamyon bile bulunmuyor. Nakliye fiyatları yükseldi. Şu an çiftçimiz zor durumda, çiftçimize acilen destek bekliyoruz. Bölgemizde yetişen tüm ürünlerin rüzgara ve sıcağa karşı TARSİM kapsamına alınmasını istiyoruz. Araçlar nasıl kaza yaptığında sigorta tarafından mağduriyeti karşılanıyorsa, TARSİM yaptıran çiftçimizin de zararının bu şekilde karşılanmasını istiyoruz.” Bundan yaklaşık iki hafta öncede yağan doludan dolayı çiftçinin mahsulü zarar görmüştü.