ÇEVRE - 31 Temmuz 2025 Perşembe 14:38

Asırlık dut ağaçları zamana meydan okuyor

A
A
A
Asırlık dut ağaçları zamana meydan okuyor

Van’ın Erciş ilçesinde bulunan asırlık dut ağaçları zamana meydan okuyor.


İlçenin Haydarbey Mahallesi’ndeki Ziyaret mevkiinde bulunan asırlık dut ağaçları zamana meydan okuyor. Ziyaret alanı olduğu ve yakınında tarihi mezarlar bulunduğu için insanlar tarafından saygı duyulan alanda yıllardır ayakta duran ağaçlar, yaz mevsimiyle birlikte meyve vermeye de başladı. Çevreden gelen insanlar tarafından asırlardır meyvesi toplanan ve oldukça farklı bir tadı olan dut ağaçları ne yazık ki bakımsızlıkla birlikte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış. Özellikle yaz mevsiminde susuz kalan ve çevreden gelerek piknik yapan insanların bırakmış olduğu çöp ve atıklar ise bölgeyi tehdit ediyor.


Van Gölü Havzası’ndan 30 yıla aşkın süredir doğa fotoğrafçılığı yapan ve bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerinin tespitini yapan Ferzende Coşar, ağacın korumaya alınması için ilgili kurumlara başvuru yaptığını söyledi. Anıt ağaç statüsüne kavuşması için çalışmalar başlatan Çoşar, "30 yılı aşkın Van Gölü Havzası’nda doğa fotoğrafı çekiyorum. Çeşitli tespitler yapıyorum. Son 1 aydır anıt ağaçlar üzerine çalışmalar yapıyorum. Van Gölü Havzası’nda bulunan asırlık ağaçları tespit edip kayıtlara geçilmesi için konuyla ilgilenen kurumlarla iletişime geçip, bu ağaçların anıt ağaçlar statüsüne alınması için gerekli yerlere müracaatımızı yaptık. Bu dut ağaçlarının kaç asırlık olduğunu kimse bilmiyor. Bunun yaşının belli olması için gerekli yerlere müracaat yaptık. Temenni ederim ki en kısa zamanda bu ağaçların yaşları belli olur. Anıt ağacı statüsüne alınır. Burada Haydar Baba Mezarlığı var ve bu ağaçların ayakta kalmasının tek sebebi, milletimizin mezarlara saygı duyduğu için bu ağaçlara dokunmasıdır" dedi.



Asırlık dut ağaçları zamana meydan okuyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Fenerbahçe: 3 - RAMS Başakşehir: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Fenerbahçe, sahasında karşılaştığı RAMS Başakşehir’i 3-1 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 58. dakikada Fred’in pasında Talisca, ceza yayı içinden gelişine vuruşla meşin yuvarlağı kaleci Muhammed’in sağından filelerle buluşturdu. 2-1 65. dakikada Yusuf’un sağ taraftan ortasında Selke’nin kale alanı çizgisi üzerinden kafa vuruşunda kaleci Mert gole izin vermedi. 68. dakikada Oğuz Aydın’ın sağ taraftan yerden pasında Fred tek pasla topu Talisca’nın önüne bıraktı. Talisca’nın, ceza sahası çizgisinden sert vuruşunda kaleci Muhammed meşin yuvarlağı kornere çeldi. 72. dakikada Fred’in pasında ceza sahası girişinde topla buluşan Talisca, Duarte’yi geçtikten sonra yaptığı vuruşta meşin yuvarlağı sol alt köşeden ağlara gönderdi. 3-1 Hakemler: Oğuzhan Aksu, Anıl Usta, Gökhan Barcın Fenerbahçe: Mert Günok, Nelson Semedo, Çağlar Söyüncü, Jayden Oosterwolde, Levent Mercan, N’Golo Kante, İsmail Yüksek, Anthony Musaba (Oğuz Aydın dk. 66), Fred (Edson Alvarez dk. 90), Kerem Aktürkoğlu, Anderson Talisca (Sidiki Cherif dk. 82) Yedekler: Tarık Çetin, Engin Can Biterge, Yiğit Efe Demir, Milan Skriniar, Kamil Efe Üregen, Marco Asensio, Alaettin Ekici Teknik Sorumlu: Zeki Murat Göle RAMS Başakşehir: Muhammed Şengezer, Ömer Ali Şahiner, Leo Duarte, Jerome Opoku (Ousseynou Ba dk. 46), Kazımcan Karataş, Olivier Kemen, Umut Güneş (Onur Ergün dk. 61), Yusuf Sarı, Eldor Shomurodov (Nuno Da Costa dk. 75), Amine Harit (Ivan Brnic dk. 61), Bertuğ Yıldırım (Davie Selke dk. 61) Yedekler: Doğan Alemdar, Onur Bulut, Berat Özdemir, Abbosbek Fayzullayev, Miguel Crespo Teknik Direktör: Nuri Şahin Goller: Anderson Talisca (dk. 28, 58 ve 72) (Fenerbahçe), Amine Harit (dk. 36) (Başakşehir) Sarı kartlar: Jayden Oosterwolde, N’Golo Kante (Fenerbahçe), Jerome Opoku, Ousseynou Ba (Başakşehir)
İstanbul Talisca’dan Başakşehir karşısında hat-trick Fenerbahçe’nin Brezilyalı futbolcusu Anderson Talisca, RAMS Başakşehir karşısında hat-trick yaparken, bu sezon Süper Lig’de gol sayısını 19’a çıkardı. Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Fenerbahçe, evinde RAMS Başakşehir ile karşılaşırken, sarı-lacivertlilerde Anderson Talisca, 3 gole imza attı. Müsabakanın 28. dakikasında Oosterwolde’nin sol kanattan getirdiği topu altıpas içinde vuruşunu yapan Talisca takımını 1-0 öne geçirdi. İlk yarısı 1-1’lik eşitlikle tamamlanan maçın 57. dakikasında Fred’in pasında topla buluşan Talisca, kendisinin ve takımının ikinci golünü kaydetti. Talisca, 72. dakikada bir kez daha Fred’in pasında ceza yayı önünde rakibinden sıyrılarak sol ayağıyla plaseyi yaptı ve skoru 3-1’e getirdi. Talisca, böylelikle 11 Aralık 2025’te UEFA Avrupa Ligi’nde oynanan Brann maçı sonrası bir kez daha hat-trick yapma başarısı gösterdi. Brezilyalı futbolcu Süper Lig’de ise 6 Nisan 2025’te yine Kadıköy’de Trabzonspor’a karşı 3 gol atmıştı. Fenerbahçe’nin bu sezon en golcü ismi olan Talisca, ligde gol sayısını 19’a yükseltti. Geçtiğimiz hafta penaltı kaçıran Talisca, Galatasaray derbisini suskun geçirirken, sakatlığı sonrası çıktığı Kayserispor, Çaykur Rizespor ve Başakşehir maçlarında gol sevinci yaşadı. Talisca, Avrupa kupalarında 5, Ziraat Türkiye Kupası’nda 3 kez skor üretirken, tüm kulvarlarda gol sayısını 27’ye çıkardı. Talisca, turuncu-lacivertliler karşısında 82. dakikada yerini Sidiki Cherif’e bıraktı.
Kayseri "Bir Türkü, Bin Duygu" temalı konserin ilki Kayseri’de yapıldı Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği (KİGDER) ve Kayseri Kent Konseyi’nin işbirliği ile gerçekleştirilen "Bir Türkü, Bin Duygu" temalı Türk Halk Müziği konserinin ilki Kayseri’de düzenlendi. "Bir Türkü, Bin Duygu" temalı Türk Halk Müziği konserinin ilki Kadir Has Kültür Merkezi’nde düzenlendi. KİGDER Başkanı Dr. Sema Karaoğlu’nun şeflik yaptığı konsere çok sayıda vatandaş katıldı. Salonu dolduran vatandaşlar, türkülere alkışlarla eşlik etti. Konser öncesi açıklamalarda bulunan KİGDER Başkanı Dr. Sema Karaoğlu, "Konserlerimizin her biri özel ama bu kez daha özel bir konser yapıyoruz. 6 Şubat depreminden sonra biz dernek olarak deprem bölgelerinden elimizi hiç çekmedik. Özellikle Antakya, Defne ve Adıyaman’da çok var olmaya çalıştık. Buralara Kayserililerin de faydası çok oldu. Biz 3 yıl sonra Antakya’ya gittiğimizde böyle bir kültürel etkinliğe ihtiyaçları olduğunu gördük. Aslında bu konseri de Antakya için hazırladık. Ancak Kayserililerin de desteklerini unutmayıp, ‘biz bu konsere hazırlandık’ dedik. Kayserililerin desteği de hep yanımızdaydı. O yüzden konserimizin ilk ayağı Kayseri olsun diye düşündük. 6 Mayıs’ta Aksaray’da, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda da Defne Belediyesi’nin davetiyle konserimizi yapacağız. Repertuvarımız bölge insanının sevdiği hep birlikte söyleyebileceğimiz türkülerden oluşuyor. Yine çok güzel ve keyifli bir konser olacak. Kültürümüze sahip çıkmazsak, ‘biz bizi unuturuz’ şiarıyla gidiyoruz. Biz çok keyif aldık. Dinleyicilerimizde keyif alır umarım" ifadelerini kullandı. ’Bir Türkü, Bin Duygu’ temalı konserlerin ikinci ayağı 6 Mayıs’ta Aksaray’da, üçüncü ayağı da 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda da Hatay’ın Defne ilçesinde düzenlenecek.
Sakarya TBB’de kriz oluşturan ‘mektup’ gerginliği sonrası Alemdar’dan sert eleştiri Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) seçimlerinde yaşanan ve arbedeye dönüşen ’mektup’ gerginliğinin ardından Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kamusal bir statüsü olmayan ismin mesajını divanda okunması açık bir usul hatasıdır" dedi. TBB Meclisi; Başkan, Meclis Başkanlık Divanı, İhtisas Komisyonu Üyeleri ile Encümen Üyeleri seçimi yapılması için Ankara’da bir araya geldi. TBB Başkanvekili ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in açılış konuşmasının ardından Divan’da konuşan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, İBB davası kapsamında tutuklu bulunan ve İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu’nun mektubunu okumak istemesi üzerine, salonda tepkiler oluştu. Çavuşoğlu’nun mektubu okumaya başlamasıyla birlikte AK Partili belediye başkanlarıyla CHP’li belediye başkanları arasında tartışma yaşandı. Belediye başkanlarının tartışmaları kısa sürede fiziksel arbedeye dönüştü. Tepkilerin ardından salonda bulunan bir grup kürsüye yöneldi ve bunun üzerine fiziksel arbede yaşandı. Yaşanan arbedenin ardından Olağan Meclis Toplantısı’na bir süre ara verildi. "Kamusal bir statüsü olmayan ismin mesajını divanda okunması açık bir usul hatasıdır" Kamuoyunun gündemine oturan olaylı oturumun ardından Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, konuya ilişkin sosyal medyasından açıklamada bulundu. Alemdar, "Türkiye Belediyeler Birliği, kamu yararına çalışan, her görüşten belediye başkanının üye olduğu bir çatı kuruluşudur. Bu yapının tarafsızlığı ve kurumsal itibarı hepimiz için esastır. Kamusal bir statüsü olmayan ismin mesajını divanda okunması açık bir usul hatasıdır. Kurumların teamüllerine ve ciddiyetine gölge düşüren bu tür uygulamalar kabul edilemez. Her zemini siyasi ikbal için istismar etmeye kalkmak, en başta kurumlara zarar verir. TBB bir partinin arka bahçesi değildir, olmaz. Bu tavır, yerel yönetimlerin birlik ruhunu yaralar. Tekrar soruyoruz, ‘Bu yapılan doğru bir şey mi?" dedi.