ÇEVRE - 03 Şubat 2026 Salı 10:29

Flamingolar bu yıl da Van’dan göç etmedi

A
A
A
Flamingolar bu yıl da Van’dan göç etmedi

Van Gölü havzasının göçmen misafirleri flamingolar, bölgedeki sıcak hava ve av yasağı sayesinde bu yıl da göç etmedi.


Her yıl çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan ve adeta kuş cennetini andıran Van Gölü havzası göçmen misafirleri, bölgedeki sıcak hava ve avlanma yasağı sayesinde konaklama sürelerini uzattı. Zengin kuş popülasyonuyla kuş cenneti olarak anılan Van Gölü havzası çevresinde görülen flamingolar, kıyı şeridini adeta beyaza bürüdü. Türkiye’deki yaklaşık 450 kuş türünden 250’sine ev sahipliği yapan Van Gölü havzasında konaklayan flamingolar, görüntüleriyle göz kamaştırıyor. Her yıl ilkbahar aylarında Afrika ve İran’ın Urmiye Gölü’nden Van Gölü Havzasında konaklayan flamingolar, kış mevsiminin gelmesiyle aynı güzergaha göç ediyor. Son yıllarda zaman zaman kış mevsiminde göç etmediği görülen flamingolar Gevaş Göründü sulak alanını mesken edindi.


Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, merkezlerinin Van Gölü havzasındaki bütün yaban hayvanlarının sorunlarıyla ilgilendiğini söyledi. Doğal hayatın ekolojik dengesinin bozulmadan devam etmesi için çalışmalar yapan kurumlarla koordinasyon sağlayarak çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Prof. Dr. Aslan, "Van Gölü havzası sulak alanlarının çok olması, iklim değişikliklerine bağlı olarak coğrafi şartlara sonucu birçok yaban hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Göçmen olarak gelen kuşlarımız var. Bir de yerleşik olan yaban hayvanlarımız var. Ama son yıllarda yaban hayvanları meteorolojik uzmanı olduğu için soğuk havaların veya yağışların başlamasıyla uygun ortamlarının bozulacağını bildikleri için göç edip daha sıcak bölgelere gidiyorlardı. Son yıllarda havanın sıcak gitmesinden dolayı bir grup flamingo kış mevsimini burada geçirmeye başladı" dedi.


Selam getiren Allı turnalar eskiden Mart ayının sonlarına Nisan’ın başlarında buraya geldiğini ifade eden Prof. Dr. Aslan, "Mayıs’ta yoğunluk kazanarak Eylül’de buradan başlayıp Kasım sonunda Allı turnaları burada görmek mümkün değilken son 10 yıldır Allı turnalar yavaş yavaş göçünü azaltarak burada da konaklamaya başladılar. Özellikle Gevaş ilçesi sınırları içerisinde bulunan Göründü sulak alanda geçen seneler 15-20 tane kalırken bu sene 100’lere yakın Allı turna bulunuyor. Bunların sayısı da gün gün artmakta. Bu bize şunu göstermekte. Bahar mevsiminin daha ferah geleceği, erken geleceği, havaların erkenden ısınacağını gösterirken, ileride bu küresel ısınmaya bağlı olarak gidecekleri yerde veya göç yollarındaki tehlikeleri bize gösterir. Ama ileriki dönemde buralarda da kuluçka sayıları artarak burada artık tek yazları değil, kış mevsiminde de Allı turnaları görmek mümkün olacak" diye konuştu.



Flamingolar bu yıl da Van’dan göç etmedi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Panama bandıralı gemide 500 milyon liralık kokain ele geçirildi Panama bandıralı gemiye yapılan operasyonda piyasa değeri yaklaşık 500 milyon Türk lirası olan 106 kilogram kokain ele geçirildi. Edinilen bilgiye göre, Panama çıkışlı bir gemide uyuşturucu madde bulunduğuna dair istihbari bilgiler üzerine İstanbul MİT Bölge Başkanlığı ve Jandarma birimleri harekete geçti. Söz konusu gemi, Türkiye karasularına giriş yaptıktan sonra Kocaeli açıklarında, İstanbul istikametine seyir halindeyken Sahil Güvenlik unsurları tarafından durduruldu. Sahil Güvenlik botları refakatinde Ambarlı Limanı’na çekilen gemide, narkotik dedektör köpeklerinin de katılımıyla kapsamlı bir adli arama yapıldı. Konteynerler içerisinde gizlenmiş halde bulunan 106 kilogram kokain, güvenlik güçlerince imha edilmek üzere muhafaza altına alındı. Bakan Gürlek: "Baronların kökünü kazıyacağız" Operasyona ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek, uyuşturucuyla mücadelede "Sıfır Tolerans" vurgusu yaptı. Bakan Gürlek, şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü iradesiyle ortaya koyduğu ’Zehir Tacirlerine Karşı Sıfır Tolerans’ ilkemiz doğrultusunda; sokaklarımızı bu illetten temizlemeye, baronların kökünü kazımaya kararlıyız. Bu başarılı operasyonda emeği geçen Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığımıza, İstanbul İl Jandarma Komutanlığımıza, Sahil Güvenlik Komutanlığımıza, MİT Başkanlığımıza ve tüm kamu görevlilerimize teşekkür ediyorum. Zehir tacirlerine dünyayı dar edeceğiz!" dedi. Adli süreç devam ediyor Uluslararası uyuşturucu imal ve ticaretiyle mücadele kapsamında gerçekleştirilen operasyonun ardından, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli tahkikatın çok yönlü ve titizlikle sürdürüldüğü bildirildi. Ele geçirilen uyuşturucunun miktarı ve piyasa değeri, son dönemde deniz yoluyla yapılan kaçakçılığa vurulan en büyük darbelerden biri olarak kayıtlara geçti.