EĞİTİM - 14 Mayıs 2025 Çarşamba 14:33

Okuma yazma kursları ile geleceğe güvenle bakıyorlar

A
A
A
Okuma yazma kursları ile geleceğe güvenle bakıyorlar

Van’ın İpekyolu ilçesinde okuma yazma kursuna giden vatandaşlar, geleceğe güvenle bakıyorlar.


İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi TOKİ Toplum Merkezinde açılan okuma yazma kursuna giden kursiyerler, hayallerini gerçekleştirmek için yıllar sonra ellerine kalem almanın sevincini yaşıyor. Yaşları 30 ile 80 aralığında değişen kursiyerler, okuma yazma öğrenmenin mutluluğunu yaşadılar. Farklı nedenlerden dolayı zamanında okuyamadıklarını ifade eden kursiyerler, böyle bir imkanı tekrar kendilerine sunan yetkililere teşekkür ettiler.


Toplum merkezinde 14 farklı alanda kurs açarak bölgedeki vatandaşlara hizmet sunduklarını belirten Bostaniçi TOKİ Toplum Merkezi Müdürü Zehra Günini, kilimden üretim teknolojilerine, bilgisayardan el sanatlarına, dikiş nakıştan Kur’an-ı Kerim’e kadar birbirinden kıymetli birçok kursun yer aldığını söyledi. Okuma yazma kursunun da bunlardan biri olduğunu vurgu yapan Günini, "Kurslara gelen öğrencilerimiz genellikle yetişkin olmakla beraber, okuma yazma hiç bilmeyen belki de gördüğünü anlamayan öğrencilerimiz. Hatice hocamız ile beraber öğrencilerimiz, okuma yazmada kendilerini geliştirerek, okuduğunu anlayarak ve artık yazmaya başlayarak bu şekilde kendilerini ilerletiyorlar. Bizler de okuma yazmaya çok kıymet veriyoruz. Çünkü artık günümüzde her şey okuma yazma ile ilerliyor. Bu konuda kurumumuz birçok öğrenciye ışık tutuyor" dedi.


Özellikle okuma yazma kursuna çok yoğun bir talebin olduğuna dikkat çeken Günini, "Buradaki birçok kesimden hiç okuma yazma görmemiş öğrencilerimiz var. Buraya gelip çok kısa bir sürede okuma yazmaya geçtikleri zaman çok mutlu oluyorlar ve hayatlarında bunu birçok yerde kullanabiliyorlar. Hastaneye gittiklerinde ya da bir fatura geldiğinde bunu anlayabildiklerini, bankaya gittiğinde bankadaki okuma yazma sıkıntılarını çözebildikleri için yoğun bir taleple karşı karşıyayız. Çok mutlu oluyorlar. Ayrıca sınıf içerisinde hem okuma yazma öğreniyorlar hem de hocaları ile kurdukları güzel aile bağı ile beraber derslerini işliyorlar. Bu da bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor" ifadelerine yer verdi.


Daha önce çalışmaktan dolayı okula gidemediğini belirten Kazım Durmuş isimli kursiyer, "Ben daha önce bazı harfleri biliyordum. Ancak okuma yazma bilmediğim için bir yere gittiğimde derdimi anlatamıyordum. Zaten Van’dan gittiğimde Türkçe dahi bilmiyordum. Bir markete gittiğimde ekmeğin adını bile bilmediğim için çok zorluklar çektim. Ama Allah’a şükür öğrendim. Çok güzel bir şey. Artık gittiğim yerlerde yazıları okuyabiliyorum. Okumanın yaşı yoktur. Yeter ki çabalasınlar. Yaş önemli değil. Önemli olan bir şeyleri öğrenmek, bir şeyleri bilmektir. Bir şey bilmedikten sonra yaşın ister 10 olsun ister 70 olsun. Yeter ki çaba göstersinler. İnsanın bilgisi gelişir, insanın ruhu gelişir. İnsan her anlamda bilgi sahibi olur" dedi.



Okuma yazma kursları ile geleceğe güvenle bakıyorlar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van Valiliğinden çığ ve kar yağışı uyarısı Van Valiliği, il geneli için kuvvetli kar yağışı, kuvvetli rüzgar ve çığ tehlikesi uyarısı yaptı. Van Valiliği sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda vatandaşları kuvvetli rüzgar ve çığ konusunda uyardı. Yapılan paylaşımda, "Kuvvetli kar yağışlarına ve kuvvetli rüzgara dikkat, Bugün il genelinde halihazırda aralıklarla görülen kar yağışlarının Van’ın güney ve doğu Bahçesaray, Başkale, Saray, Özalp, Çatak ve Gevaş ilçelerinde akşam ve gece saatlerinde kuvvetli ve yer yer yoğun kar yağışı şeklinde etkili olması beklenmektedir. Rüzgarın Van il genelinde bu gece saatlerine kadar güneyli yönlerden kuvvetli rüzgar (40-60 km/sa) ve yükseklerde fırtınamsı (60-80km/sa) rüzgar şeklinde etkili olacağı tahmin edilmektedir. Kuvvetli ve yer yer yoğun kar yağışı beklenen ilçelerimizde taze kar miktarının 10-20 cm yüksek kesimlerinde 20 cm ve üzerinde olması beklenirken merkez ilçelerimizde ise 4-8 cm aralığında olması beklenmektedir. Yağışlı sistemin yarın öğle saatlerinden itibaren etkisini kaybedeceği tahmin edilmektedir. Bölgemizin yüksek kar örtüsüne sahip eğimi dik yamaçlarında çığ tehlikesi bulunmaktadır. Kar yağışına bağlı yükseklerde kuvvetli rüzgarla birlikle tipi ve kar savrulması, eğimi dik yamaçlarda kar akması ve çığ tehlikesi, rüzgâr üşümesi, karayolu geçitlerinde gizli buzlanma ve gece saatlerinde don olayı, kar yağışına bağlı görüş mesafesinde azalma, ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olunmalıdır. Vatandaşlarımıza saygıyla ve önemle duyurulur" ifadelerine yer verildi.
Hakkari Hakkari’de okullar tatil edildi HAKKARİ (İHA) – Hakkari’de yoğun kar yağışı, çığ ve buzlanma riski nedeniyle il genelindeki tüm okullar bir gün süreyle tatil edildi. Valilikten yapılan açıklamada, yerleşim merkezlerinde kar kalınlığının yaklaşık 1 metreye, kırsal alanlarda ise yer yer 2 metreyi aştığı belirtildi. Meteorolojik veriler doğrultusunda kar yağışının gün batımına doğru etkisini azaltmasının beklendiği, ancak gece saat 24.00’ten cuma sabahı 06.00’ya kadar yeniden ve yoğun şekilde etkili olacağı ifade edilen açıklamada, özellikle yüksek kesimler ve riskli yol güzergâhlarında çığ tehlikesinin çok yüksek olduğu, hava sıcaklıklarının eksi 10 derecenin altına düşmesinin ulaşım ve günlük yaşam açısından ilave riskler oluşturabileceği vurgulandı. Açıklamada, vatandaşların ve öğrencilerin can güvenliğinin sağlanması amacıyla Hakkâri il genelindeki tüm resmî ve özel eğitim kurumlarında (okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, yaygın eğitim kurumları, rehabilitasyon merkezleri, özel kreşler ve gündüz bakım evleri dâhil) 2 Ocak 2026 Cuma günü 1 gün süreyle eğitime ara verildiği duyuruldu. Ayrıca rehberlik ve araştırma merkezlerinde (RAM) randevusu bulunan öğrenciler ve engelli bireylerin ulaşımda karşılaşabileceği riskler nedeniyle aynı tarihte RAM’larda da hizmet verilmeyeceği bildirildi. Öte yandan kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan hamile personel, engelli personel, diyaliz hastaları, kronik rahatsızlığı bulunan kamu görevlileri ile 0-12 yaş arası çocuğu bulunan kamu çalışanı çiftlerden anne veya babadan biri, 2 Ocak 2026 Cuma günü idari izinli sayılacağı açıklandı.
Bitlis Tatvan’da yürekleri ısıtan davranış Bitlis’in Tatvan ilçesinde etkili olan olumsuz hava şartları nedeniyle pencerelerinin önüne kuşlar için ekmek bırakan baba ve kızı büyük takdir topladı. Tatvan ilçesinde yaklaşık bir haftadır aralıksız devam eden kar yağışı, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. İlçe genelinde kar kalınlığı yer yer 50 santimetreye ulaşırken, birçok köy yolu ulaşıma kapandı. Zorlu kış şartları insanları olduğu kadar doğadaki canlıları da etkiliyor. Soğuk hava ve yoğun kar yağışı nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan kuşlar için ise ilçe sakinlerinden anlamlı bir davranış geldi. Bazı vatandaşlar, evlerinde bayatlayan ekmekleri çöpe atmak yerine aç kalan kuşlar için pencere önlerine bırakıyor. Bu duyarlı davranışı sergileyenlerden biri de Mehmet Okay ve kızı Mina Okay oldu. Baba-kız, birlikte bayat ekmekleri küçük parçalara ayırarak evlerinin pencere önüne koydu. Kısa sürede pencere önüne gelen aç kuşlar, bırakılan ekmekleri hızla tüketti. Ortaya çıkan görüntüler, soğuk kış günlerinde içleri ısıttı. Baba Mehmet Okay, "Bu soğuk havalarda sadece insanlar değil, hayvanlar da zor durumda. Evde bayatlayan ekmekleri çöpe atmak yerine kuşlarla paylaşmak istedik. Küçük bir şey ama onlar için hayati" dedi. Küçük Mina Okay ise kuşların aç kalmasını istemediğini belirterek, "Ekmekleri yediklerini görünce çok mutlu oldum" sözleriyle duygularını paylaştı. Vatandaşların bu örnek davranışı, zorlu kış şartlarında doğaya ve canlılara karşı duyarlılığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Öte yandan kuşların pencere önüne konulan ekmekleri kısa sürede tüketmesi kameraya yansıdı.