ÇEVRE - 01 Mayıs 2024 Çarşamba 11:40

Van’da 1 ton 800 kilo kaçak avlanılan inci kefali ele geçirildi

A
A
A
Van’da 1 ton 800 kilo kaçak avlanılan inci kefali ele geçirildi

Van’ın Muradiye ilçesinde jandarma ekiplerinin çalışması sonucu 1 ton 800 kilo inci kefali ele geçirildi.


Van Gölü’nde yaşayan endemik tür olan ve üreme dönemine girmesi nedeniyle avlanması yasak olan inci kefali balığını korumak için çalışmalar devam ediyor. Kontrol çalışmaları çerçevesinde Muradiye İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, dün gece ilçenin Yalındüz bölgesinde yapılan çalışmalar sonucunda 1 tonu canlı, olmak üzere 10 çuval içine konulmuş yaklaşık 800 kilo ölü inci kefali balığı ele geçirildi. Canlı balıklar tekrar dereye bırakırken, el konulan ölü balıklar imha edilmek üzere Muradiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Olayla ilgili 1 kişiye 67 bin 558 TL para cezası uygulanırken, kaçakçılıkta kullanılan kamyonet ise 15 gün trafikten men edildi.



"İnci kefallerinin tarihte olmadığı kadar bizim yardımımıza ihtiyacı var"


Konuyla ilgili açıklamaya yapan Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "İnci kefali Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularından üremek için tatlı sulara göç ediyor. Nu göç sırasında inci kefalleri, martılarla, yılanlarla ve bir çok canlıya mücadele ediyor. Akıntıyı yeniyor fakat, inci kefalleri yenemediği tek canlı oda insanoğlu. Üremek için derelere giren balıklar, maalesef kaçak avcıların hedefi oluyor. Bu sebepten dolayı Van İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 7/24 dere kenarında üreme döneminde nöbet tutuyor. Jandarma ekipleri, bu akşam da yine kaçak avcılığı önlemiş oldu. Yaklaşık 1 ton canlı balığı kurtarıp tekrar suya bırakırken, kaçak avlanmış balıklar da el koydu. Bu aslında bize şunu gösteriyor. Koruma çalışmaları varsa balığın geleceği var. Şayet koruma çalışmaları sekteye uğrarsa maalesef inci kefalinin geleceğinden bahsetmemiz mümkün değil. Ümit ediyoruz ki bu koruma çalışmaları önümüzdeki günlerde de hız kesmeden devam eder. Çünkü inci kefallerinin tarihte olmadığı kadar bizim yardımımıza ihtiyacı var. Bu sebepten dolayı Muradiye İlçe Jandarma Komutanlığı ile Muradiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine teşekkür ediyoruz" dedi.



Van’da 1 ton 800 kilo kaçak avlanılan inci kefali ele geçirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Ev sahibi ile tartışan kiracı doğalgazı açıp apartmanı havaya uçurdu Bursa’da ev sahibi-kiracı arasında yaşanan kavga kötü bitti. Ev sahibine kızan kiracı giriş kattaki apartman dairesinde doğalgaz vanasını açtı. Sıkışma sebebiyle apartmanda patlama yaşandı. Binada ağır hasar meydana gelirken, tüm dairelerin camları kırıldı. Kiracı ise yaralandı. Olay, merkez Nilüfer ilçesi Kayapa Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 3 katlı binanın giriş katında oturan Atakan B. 1 yıldır oturduğu evin sahibi Hüseyin Ballı ile henüz bilinmeyen bir sebepten dolayı tartıştı. Tartışma üzerine Atakan B. oturduğu evin doğal gaz vanalarını açtı. Evde gaz sıkışması nedeniyle büyük bir patlama meydana geldi. Çevre sakinlerinin büyük bir gürültüyle duyduğu ses olay yerini adeta savaş alanına çevirdi. Cam ve kapıların paramparça olduğu olay yerine çok sayıda polis, sağlık, itfaiye, Bursagaz ile Afad ekipleri sevk edildi. Mahalleli sokağa döküldü Doğal gazın sıkışmasıyla büyük bir gürültüyle patlarken mahalle sakinleri panik halinde sokağa döküldü ve olan biteni anlamaya çalıştı. Kiracı Atakan B. patlamayla birlikte birlikte yanarak yaralandı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı kiracıyı ilk müdahalesinin ardından Bursa Şehir Hastanesi’nde bulunan Yanık Merkezi’ne sevk etti. "Vanayı kapatmak istedim ama kiracı kolunu sökmüş" diyen ev sahibi Hüseyin Ballı, ’İçeriden doğalgazı açmış. Vanayı kapatmak istedim ama kolunu sökmüş. Dışarıya çıkar çıkmaz patlama sesi geldi ve patladı. Bilinçli yaptı. ’Güm’ diye ses geldi. Her taraf dağıldı. Patlama sonrası kaçtı. En üst katta hamile bir kadın vardı. Neyse ki evde yok. Belki de bebeğini düşürebilirdi’ dedi. Haberi alan ev sahipleri olay yerinde gözyaşlarına boğuldu. Öte yandan, Atakan B.’nin psikolojik sorunları olduğu iddia edildi.
Aksaray Bedriye Medresesi, öğrencilerin yeni çalışma alanı oldu Aksaray Belediyesi tarafından restore edilerek modern bir kafeye dönüştürülen Bedriye Medresesi, üniversite sınavına hazırlanan gençler için ideal bir çalışma ortamı haline geldi. Tarihi yapının dokusu korunarak gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından kapılarını açan Bedriye Medresesi, hem tarihi atmosferi hem de sunduğu rahat çalışma ortamı ile öğrencilere büyük kolaylık sağlıyor. Aksaray’da birçok tarihi yapıyı restore ederek hizmete kazandıran Aksaray Belediyesi’nin daha önce restorasyonunu tamamlayarak hizmete açtığı Bedriye Medresesi, ders çalışmak isteyen veya sınava hazırlanan öğrencilerin tercihleri arasında yer alıyor. Öğrenciler tarihi mekânda ders çalışırken diğer taraftan medrese bünyesinde oluşturulan birbirinden farklı renk ve özelliklerdeki doğal taş müzesini ziyaret edebiliyor. Kısa sürede gençlerin uğrak noktası haline gelen tarihi mekânda, özellikle sınav haftaları dahil diğer günlerin her saatinde yoğunluk yaşanıyor. Belediye Başkanı Evren Dinçer, bu hizmetin öğrenci ve vatandaşlar tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandığını ifade etti. Belediye Başkanı Dinçer, “Gençlerimizin burada ders çalıştığını görmek, aldığımız kararın ne kadar yerinde ve doğru olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Aksaray’ın tarihi mirasını korurken, gençlerimize böyle bir hizmet sunabilmekten gurur duyuyoruz” dedi. Öğrenciler hem sessiz hem de huzurlu bir ortamda ders çalışmanın ve sınavlara hazırlanmanın kendileri için büyük bir avantaj olduğunu belirterek Başkan Dinçer’e teşekkürlerini iletti. Bedriye Medresesi, şehrin tarihi dokusuyla modern yaşamı bir araya getirerek Aksaraylı gençlerin eğitimine katkı sağlamaya devam ediyor.
Bursa Başkan Bozbey: “Belediyenin içinde de troller var, bulup gereğini yapacağım” Bursa Büyükşehir Belediye Meclis toplantısına akraba atamalarına ilişkin eleştiriler damgasını vurdu. Ak Partili meclis üyelerinin açıklama beklentisi üzerine konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Bizim yaptığımız iş doğrudur. Arkadaşlarımızın tümü liyakat sahibi. Önceki dönemde Nilüfer’de başarılı işlere imza attılar. Çok net söylüyorum. Belediyenin içinde de troller var. Hepsi bulunup gereği yapılacak. Hiç merak etmeyin. Önümüzdeki ay akraba listesini de paylaşacağım" dedi. Büyükşehir Meclisi toplandı. Toplantıda söz alan Ak Partili Meclis Üyesi Ömer Faruk Temiztürk; "Geçtiğimiz hafta Türkiye’de gündem olan atamalar hakkında söz almak istiyorum. CHP Lideri Özgür Özel’in "hepsi geri alınacak" dediği CHP’li belediyelerdeki atamaların Bursa için geçerli olmadığı ortaya çıktı" şeklinde bir haber sosyal medyada gündem oldu. Bu konuda sizin ağzınızdan bir açıklama dinlemek istiyoruz" dedi. Başkan Mustafa Bozbey de, "Açıklamayı toplantıda yaptım. Net de açıkladım. Arkadaşlarımızın tümü liyakatlı hem de önceki dönemde Nilüfer’de başarılara imza atmış arkadaşlarımız. Liyakattan başlayalım. Çok net söylüyorum. Diğer konuda önümüzdeki ay başında bir listeyi size de veririm. Kim kimin akrabası, kim kimin dostu o ayrı mesele. Yazabilirler, binlerce kişi farklı yazabilir. Trolleri siz de biliyorsunuz. Trollerin davranışlarını siz de biliyorsunuz. Belediyenin içinde de var. Onlar da bulunacak. Net söylüyorum. Bu troller belediyenin içinde de var. Bu trollerin hepsi bulunup gereği yapılacak hiç merak etmeyin. Konu bitmiştir kapanmıştır. Bizim yaptığımız iş doğrudur. Bunun arkasındayız. Neticede bu karar kamuoyuyla da paylaşılmıştır. Konu basittir, tartışmaya mehil vermeyecek nitelikte konu açıklanmıştır. Hiç kimse merak etmesin. Ehil ve liyakatlı daha önce nitelikli bu işi yapmış, Nilüfer’de yıllarca çalışmış oradaki insanların yüzünü güldürmüş insanlar göreve geldi. Bursa’da da insanların yüzünü güldürmek için yola çıktık. Yakında Bursalılar gülümsemeye başlayacak. Siyaset yapmıyoruz. Herşey bir süre sonra kendiliğinden ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.
Karabük Destinasyonların çekiciliğini artırmada Türk Mutfak Kültürünün önemi ele alındı Karabük’te Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde düzenlenen panelde ‘Destinasyonun Çekiciliğini Arttırmada Türk Mutfak Kültürünün Yeri ve Önemi’ konusu ele alındı. Safranbolu Turizm Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen panelde Dr. Öğretim Üyesi Sibel Ayyıldız, TÜRSAB Gastronomi İhtisas Başkan Yardımcısı Şebnem Urgancıoğlu ve Şef Osman Mahir Balıkçı konuşmacı olarak yer aldı. Birçok besin grubunu içinde barındırdığı için Türk mutfağı kültürünün sağlıklı olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Sibel Ayyıldız, Akdeniz mutfağının önemli liderlerinden bir tanesinin Türk mutfağı olduğunu söyledi. Ayyıldız, "Akdeniz mutfağının sağlık konusundaki etkisini hepimiz biliyoruz. Sağlıklı beslenme konusunda mutfak kültürleri oldukça önemlidir. Uluslararası paydaşlar artık mutfak kültürünü turizmin önemli bir parçası olarak görmekte ve bir ekonomi aracı olarak kullanmakta. Çünkü mutfak kültürlerinin getirisi artık fark edildi" dedi. TÜRSAB Gastronomi İhtisas Başkan Yardımcısı Şebnem Urgancıoğlu da Türk mutfağının destinasyonların çekiciliğini artırmada son yıllarda önem kazandığını ifade etti. Panele, Vali Yardımcısı Erol Özkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı ve ilgililer katıldı. "Türk Mutfağı Haftası" kentte 3 gün sürecek etkinliklerle kutlanacak.
Çorum Seul-Gimhae ve Çorum-Boğazkale Müzesi arasında iş birliği protokolü Güney Kore’nin başkenti Seul ve Gimhae şehrinde açılacak olan dünyanın en büyük medeniyetlerinden Hititler’e ait eserlerin tanıtımının yapılacağı sergi için Seul ve Gimhae Ulusal Müzesi ile Çorum ve Boğazkale Müzesi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Çorum Valiliği’nde düzenlenen imza töreninde Güney Kore’den gelen heyet ile iş birliği protokolleri imzalandı. İmza töreninde konuşan Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Hititler’in tanıtılması amacıyla Güney Kore’de açılacak olan Hititler Sergisi için hazırlıkların devam ettiğini belirterek, Çorum’u en iyi şekilde temsil ederek tanıtacaklarını söyledi. Çorum Belediyesi’nin 2018 yılından imzalanan protokol ile Güney Kore’nin Gimhae ile kardeş şehir olduğunu hatırlatan Vali Dağlı, “Her iki kardeş şehir arasında karşılıklı ziyaretler yapıldı. Bu ziyaretlerde Güney Kore’nin başkenti Seul ve Gimhae şehrinde iki ayrı Hititler sergisi açılması için talep geldi. Bakanlığımız tarafından yapılan değerlendirmede bu serginin açılmasına onay verildi. Bununla ilgili süreç devam ediyor. Bakanlığımıza yaklaşımından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu iki kardeş şehir arasında gelişen durum bir realiteye, tezahüre dönüşmüş oldu. Çorum olarak eserlerimizi Seul’de sergileme imkânı bulmuş olacağız. Her iki ülke için çok iyi olacak. Kore vatandaşlarının Hititlere sempati beslediğini ve çok yakın ilgi duyduğunu biliyoruz. Gimhae ile ön protokol imzalıyoruz. Her iki ülke arasında bu ve buna benzer işbirliklerimiz belediyemiz, valilik ve ilgili kurumlarla birlikte devam edecek. Bu etkinlik Çorum için güzel gelişmelere vesile olacak. Hayırlı olsun” dedi. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da Gimhae şehri kültürel yapısı, sanayisi ve kalkınmışlığı Çorum’a benzeyen bir şehir olduğunu belirterek, “İlk sergimiz 7 Ekim - 2 Şubat tarihleri arasında Gimhae Ulusal Müzesi’nde açılacak. Güney Kore halkı Hititlere büyük bir ilgi duyuyor. Protokolün ardından Seul’den bir talep geldi. Bu talebede bakanlığımız onay verdi. Güney Kore’nin başkenti Seul’de 7 Mart - 9 Haziran 2025 tarihinde tekrar Hitit eserleri sergilenecek. Gimhae ve Seul’en Hitit eserlerinin sergilenecek olması şehrimizin kültür hayatının tanıtılması ve turizm açısından son derece önemli. Çorum’daki arkeolojik kazılardan çıkan 220’nin üzerinde eser Güney Kore’de sergilenecek” ifadelerini kullandı. Seul Müzesi Müdürü Jiyeon Kim ise dünyadaki ilk demir kültürüne sahip olan Hitit medeniyetine ait eserlerin Seul’de sergilenmesinden dolayı memnun olacağını ifade ederek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çorum Belediyesi ve Valiliğimize teşekkür ediyorum. Güney Kore ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlıkları arasındaki işbirliklerinin artmasını umuyorum. Türkiye’yi daha önce ziyaret ettim. Ancak Çorum’u ilk kez ziyaret ediyorum. Arkeolojik kazılarda çıkan eserleri gördüm. Burada sadece tarihi yapılar korunmamış ayrıca müzede de eserlerinin sergileniyor olması çok güzel” şeklinde konuştu. Hitit medeniyetinin eserleri Gimhaede ilk kez sergileneceğini belirten Gimhae Ulusal Müzesi Müdürü Yun Hyeung-Won da, “Belediye Başkanımız müzelere çok yardımda bulunmuş. 40 yıldır kazılarla ilgileniyorum. Hitit medeniyeti çok mükemmel. Gimhae’de Gaya’mız var. Oda dünya miras listesine girdi. Ayrıca üniversitelerimizde işbirliği yapacak” diye konuştu. İmza törenine İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş, Çorum Müze Müdürü Metin Çakar, Boğazkale Müzesi Müdürü Resul İbiş ve Ortaköy Kazı Başkanı Önder İpek katıldı. Konuşmaların ardından Seul ve Gimhae şehrinde açılacak olan dünyanın en büyük medeniyetlerinden Hititler’e ait eserlerin tanıtımının yapılacağı sergi için Seul ve Gimhae Ulusal Müzesi ile Çorum ve Boğazkale Müzesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.