GENEL - 16 Ağustos 2018 Perşembe 15:19

Prof. Gündoğdu: “Marmara’da büyük bir hareketlilik var”

A
A
A
Prof. Gündoğdu: “Marmara’da büyük bir hareketlilik var”

Jeofizik Mühendisi Prof.

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara’da hiçbir zaman görülmeyen bir hareketlilik yaşandığını, ancak buna rağmen yakın vadede bir deprem beklemediklerini dile getirdi.


Yalova Belediyesi ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) tarafından oluşturulan "Deprem Öncesi Sıradışı Doğa Olayları Ulusal Gözlem Ağı İstasyonu" törenle açıldı. Belediye Başkanı vefa Salman fay hattı üzerinde bulunan Yalova’da 4 katın üzerinde imar izni vermeyeceğini dile getirdi. Törene Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday ve AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki de katıldı.


Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara’da yaşanan hareketlenmeye dikkat çekerek, “Marmara’yı yakından izliyoruz. Haretlenme artmış durumda. Karşımızda eski Marmara yok. Aktivite sürekli aynı noktalarda oluyor. Ancak depremin ne zaman olacağına yönelik net bir işaret yok. Yani şu an için bir anomali yok. Biz beklenen depremin, 1966 yılında olan depremin bir benzeri olacağını düşünüyoruz. O da 7’nin üzerinde bir şiddet anlamına geliyor. İstanbul Marmara depreminde ağır hasarlı binaların yüzde 5’ini kaybetti. Bu çok büyük bir rakam. Şimdi binalar olduğu yerde yıkılıyor. Bu sistemlerden önceden bilgi almaya çalışıyoruz. Marmara’da ki bu aktivite artışı depremin yaklaştığını gösteriyor, ancak ne zaman olacağını halen bilemiyoruz. Bunu söyleyebileceğimiz bir işaret yok” dedi.


“Depremi 15 gün önceden belirleyeceğiz”


Burada basın mensuplarına istasyonla ilgili açıklama yapan Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday ise, “Önümüzdeki 1 haftayı, 15 günü çok rahat görebiliyoruz. Kısa vadede büyük bir Marmara depreminin yok olduğunu görüyoruz. Zira bu istasyonlar sadece 15 gün ötesini görebiliyorlar. Bu da demek oluyor ki biz Marmara’da meydana gelebilecek 7’den büyük yıkıcı bir depremin ayak seslerini en az 15 gün önceden bu istasyonlar sayesinde duyabileceğiz. Kısa vadede İstanbul’da bir deprem beklemiyoruz. Ama 30 yıl içerisinde böyle bir depremin gerçekleşeceğini aktivitenin artması bize gösteriyor” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın ÖSYM Başkanı Ersoy, BARÜ’yü ziyaret etti Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’u ziyaret etti. Rektörlük makamında gerçekleştirilen ziyarette, BARÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran ile Prof. Dr. Sevim Çelik, Genel Sekreter Prof. Dr. Selçuk Gümüş, ÖSYM Bartın METEKSAN Görevlisi Prof. Dr. Ramazan Yılmaz ÖSYM Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Necip Şimşek ile Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Ceylan ve Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Keskin de yer aldı. ÖSYM’nin sınav süreçleri, teknolojik altyapısı, güvenlik önlemleri ve aday memnuniyeti gibi konularda görüş alışverişinde bulunulduğu ziyarette, iki kurum arasında yapılabilecek ortak çalışmalar ele alındı. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Uzun, “Ulusal ölçekte her yıl milyonlarca adaya sınav hizmeti sunan ve yaptığı faaliyetler ölçeğinde dünyanın önde gelen ölçme, seçme ve yerleştirme kurumu olan ÖSYM bünyesinde önemli çalışmalar yapılmaktadır. Bu doğrultuda bugünkü ziyarette, tüm paydaşlarıyla gayretli ve titiz çalışmaların yapıldığı bu değerli kurumumuzda hizmet süreçlerinin geliştirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunduk. Nazik ilgileri için ÖSYM Başkanımız Prof. Dr. Sayın Bayram Ali Ersoy, Başkan Yardımcılarımız Prof. Dr. Sayın Necip Şimşek ile Dr. Öğr. Üyesi Sayın Cengiz Ceylan ve Başkan Danışmanı Sayın Prof. Dr. Ahmet Keskin’e teşekkür ediyorum” dedi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ersoy ise yakın ilgileri ve misafirperverlikleri için Rektör Uzun’a teşekkürlerini iletti. YÖK Başkanı Ersoy ve beraberindekiler daha sonra Kutlubey Yerleşkesi’ndeki Kütüphane Binasında yer alan ÖSYM Bürosuna geçerek bir dizi görüşme ve incelemede bulundu.