EKONOMİ - 21 Ağustos 2025 Perşembe 10:07

Türkiye’de ilk kez gıda ürününe karekod Yalova’da basıldı

A
A
A
Türkiye’de ilk kez gıda ürününe karekod Yalova’da basıldı

Tarım ve Orman Bakanlığınca gıda güvenliğinin ve tüketici menfaatinin en üst düzeyde sağlanması amacıyla başlatılan ve 28 Temmuz 2025 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilen "Karekod Uygulaması" ile ilgili Yalova’da bir gıda işletmesi, firmanın karekodunu ürünlerinin üzerine baskı yaparak örnek oldu.


8 Mayıs 2025 tarih ve 32894 sayılı resmi gazetede yayımlanan yönetmeliğe ait değişiklikle satış ve toplu tüketim yerlerinde gıda karekodu zorunlu kılındı. 29 Mayıs 2025 tarihinde duyurularak 60 günlük süre başlatılan ve 28 Temmuz 2025 tarihinde zorunlu olan "Karekod Uygulaması" ile tüketiciler, o işletmenin denetim bilgilerini online olarak görebilecek. Türkiye’de ilk defa Yalova’da üretim yapan bir işletme, ürettiği ürünlerinin etiketinin üzerine karekodunu basarak işletmesini tüketicilerinin görmesini sağladı.


Tüketiciler mobil telefonları üzerinden "Tarım Cebimde" uygulamasını indirip, karekodları okutarak işletmelerdeki ve ürünler üzerindeki detaylı bilgileri elde edebilecek.


Yalova’da üretim yapan ve gıda karekodunu ürün etiketlerine bastıran İkra Şekercilik işletmesini ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç, Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet Tırnakçı ile beraber üretim alanında inceleme yaparak firma yetkililerinden bilgi aldı.


Konuyla ilgili açıklama yapan Müdür İlmeç, "Bakanlığımızca her bir işletmeye özel olarak hazırlanan karekodu https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/isletme/QRKodOlustur adresi üzerinde işletmelerimiz oluşturuluyor. Tüm gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde hazırlanan karekodların tüketicinin göreceği yerde bulundurulması mecburidir. Tüketiciler görsel üzerinde yer alan karekodu mobil cihazlarına indirmiş oldukları Tarım Cebimde uygulaması üzerinden sorgulattıklarında söz konusu işletmeye ait; kayıt/onay numarası, unvan, adres ve işletmede yapılan en son denetim tarihi bilgilerine ulaşabilecektir. Yalova’mızdan bir işletmenin karekodunu ürünlerinin etiketine basmasını memnuniyetle karşıladık. Bu durumun diğer işletmelere de örnek olmasını temenni ediyoruz" dedi.



Türkiye’de ilk kez gıda ürününe karekod Yalova’da basıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın BARÜ’ye Millî Teknoloji Atölyesi kurulacak Bartın Üniversitesinde (BARÜ) ulusal ve uluslararası bilim ve teknoloji yarışmalarına hazırlanan gençleri desteklemek hedefiyle Millî Teknoloji Atölyesi kurulacak. Bartın Üniversitesinde (BARÜ) TÜBİTAK 4003-T Millî Teknoloji Atölyeleri Çağrısı kapsamında öğrencilerin fikir ve projelerini hayata geçirebilecekleri Millî Teknoloji Atölyesi projesi desteklenmeye hak kazandı. BARÜ Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran yürütücülüğündeki "Bartın Üniversitesi Millî Teknoloji Atölyesi" projesiyle öğrencilerin bilim ve teknoloji odaklı çalışmalarına güçlü bir altyapı oluşturulacak. Hazırlanacak atölyede ekipman desteği, danışmanlık, eğitim programları, sanayi iş birlikleri, tanıtım çalışmaları ile yarışmalara hazırlık desteği sağlanacak. Atölyede robotik sistemler, yapay zekâ, otonom teknolojiler, yazılım geliştirme ve üretim teknolojileri gibi farklı alanlarda uygulamalı eğitimler verilecek. Yerli ve millî sanayi için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine destek olacak atölye ile gençlerin araştırma, geliştirme ve üretim süreçlerine daha etkin katılımı sağlanacak. BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya Millî Teknoloji Atölyesi ile öğrencilerin hayallerini, fikirlerini ve projelerini hayata geçirebilecekleri güçlü bir altyapının oluşturulacağını ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti.