YEREL HABERLER - 06 Temmuz 2015 Pazartesi 12:46

Ramazan Ayında Öfke Kontrolü Önemli

A
A
A
Ramazan Ayında Öfke Kontrolü Önemli

Yozgat Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Özgül Karaaslan, Ramazan ayının yaz dönemine gelmesi ve çok uzun süre insanların aç kalması nedeniyle aşırı sinirlilik ve gerginlik çok sık gördüğünü belirterek, öfke kontrolünde özellikle Ramazan ayının amacını orucun anlam, önemini kavramak ve bunun dışında beslenme düzenine dikkat etmek gerektiğini söyledi.
Ramazan ayının yaz dönemine gelmesi ve çok uzun süre insanların aç kalacak olması nedeniyle aşırı sinirlilik ve gerginlik çok sık gördüğünü belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Özgül Karaaslan, “Sinirlilik ve gerginlik dışında baş ağrıları, baş dönmesi, kan şekerinde ani düşüşler gibi durumlar öfke kontrolünü bozmaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi de nikotin yoksunluğuna bağlı kişilerde öfke kontrolünün bozulması açlık hissi insanda kısıtlanma duygusu oluşturarak ta öfke kontrolünü bozmakta aşırı sıvı kaybı ve sıcak havalarında etkisi ile insanlarda bir takım hormonel dengelerin bozulması da bedensel belirtiler ve öfke kontrolünde bozulmaya yol açıyor. Özellikle trafiğin yoğun olduğu zamanlarda insanlar daha çok sıkıntı ve öfkeyi kontrol etmekte zorluk yaşamakta sıra beklenen durumlarda bir şekilde insanlar haksızlığa uğradığını ve sırada önüne geçildiğini düşündüğü durumlarda öfkelerini kontrol etmekte zorluk yaşıyor” dedi.
Ramazan ayında oruç tutarken öfke kontrolünü sağlamak için dikkat edilmesi gereken durumlar olduğunu ifade eden Karaaslan, “Bunların başında özellikle Ramazan ayının amacını orucun anlam ve önemini kavramak gerekiyor. Bunun dışında beslenme düzenine dikkat etmek gerekiyor. İftar ve sahurda düzenli beslenmek sıvı alımına dikkat etmek ve uyku düzenine dikkat etmek önemli. Çünkü uykusuzlukta, uyku düzeninin bozulması da ruhsal olarak insanı etkiler. Bu nedenle belki düzenli uyumak eğer gün içerisinde de yorgunluk ve uykusuzluk hissediyorsak öğlen uykusu öfke kontrolüne yardımcı olur” diye konuştu.
Nikotin ve çay gibi kahvelerden Ramazandan önce uzak durmak ve bu yoksunluktan kurtulmak gerektiğini vurgulayan Karaarslan, “Bağımlık yapıcı maddelerden uzak durmak orucu daha kolay tutmamıza yardımcı olur ve öfkeyi kontrol etmemizi sağlar. Orucu sadece açlık olarak değerlendirmemek gerekiyor. Orucun anlam ve önemini kavrayıp öfke orucu da tutmak gerekiyor. Bunlara rağmen yine öfkeyi kontrol etmekte zorluk varsa özellikle gevşeme ve nefes egzersizleri öneriyoruz. Öfke kontrolünde yardımcısı olacak bir takım egzersizler. Bunlarda yine öfkenin kontrolünde yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Yaralı halde bulunan yaban keçisi tedavi altına alındı Hakkari’de duyarlı vatandaşlar tarafından yaralı halde bulunan dağ keçisi Van’da tedavi altına alındı. Hakkari merkeze Kent merkezine 30 kilometre mesafede bulunan Kırıkdağ Gümüşlü köyü sakinleri ceviz ağaçlarını sulamak için gittikleri ormanlık alanda arka sol ayağı kırık olan dağ keçisini fark ettiler. Nesli tükenmekte olduğu için koruma altında bulunan dağ keçisini yakalayan köy gençleri bir iple keçiyi bağlayıp yetkililere haber verdi. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Hakkari İl Şube Müdürlüğü ekipleri, vatandaşlardan aldıkları keçiye yapılan ilk müdahalenin ardından Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğüne gönderildi. Merkezlerinde yılın her ayında farklı türlerde yaban hayvanlarını misafir ettiklerini ifade eden Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, “Son olarak DKMP Hakkari İl Şube Müdürlüğü’ne vatandaşlar tarafından yaralı bir dağ keçisinin olduğu ihbarı verildi. Ekipler, ihbar üzerine bölgeye giderek hayvanı alarak ilk müdahalelerini orada yapıp merkezimize gönderdiler. Burada yaptığımız muayenede ayağında kırık oluşmuş. Yalnız kırığın çok eskiden oluştuğu, yaralı olmasında dolayı beslenememeye bağlı olarak bitap düştüğünden dolayı hayvan zayıflamış. Biz gerekli tedavisini bakımını yaptık. DKMP Hakkari İl Şube Müdürlüğü’ndeki veteriner arkadaşlarımız bölgede ilk müdahalesini yapmıştı. Bizde burada gerekli tedavilerini yapıyoruz. Kırık iyileşinceye kadar burada misafir edeceğiz. Kırık iyileşmesi uzun süren bir tedavi şeklidir. İlk müdahaleden sonra söyleyeceğimiz şey hayata tutunacak. Bizde hastamızın refahı için ne gerekiyorsa yapacağız. Daha önce de merkezimizde yavru dağ keçilerini büyütüp doğaya saldık. Bunu için yerimiz, tecrübemiz ve hastanemiz buna müsait” dedi.