GENEL - 22 Kasım 2018 Perşembe 11:23

Uğur böceği çiftçinin yüzünü güldürecek

A
A
A
Uğur böceği çiftçinin yüzünü güldürecek

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesinde özellikle sebze ve meyve ağaçlar ile ürünlerine zarar veren organizmaların başında gelen yaprak biti ile mücadele kapsamında halk arasında uğur böceği olarak da bilinen ‘gelin böceği’ üzerinde bilimsel çalışmalar yapılıyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesinde özellikle sebze ve meyve ağaçlar ile ürünlerine zarar veren organizmaların başında gelen yaprak biti ile mücadele kapsamında halk arasında uğur böceği olarak da bilinen ‘gelin böceği’ üzerinde bilimsel çalışmalar yapılıyor.


Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde tarım ilacı tüketiminin azalarak, daha katma değeri yüksek ve çevreci bir biyolojik mücadelenin yaygınlaşmasına katkı sağlaması amacıyla zirai gübre, tarım ilacı gibi kimyasalların yaptıkları vazifeleri uğur böcekleri doğal yoldan yapılması deneniyor. Uğur böcekleri ile tarım ilaçlarının neden olduğu olumsuz etkilerin önemli ölçüde ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Zararlı organizmaların başında gelen yaprak biti ile mücadelede çiftçilerin umudu günde ortalama 300 yaprak biti yiyen uğur böceği olacak.


Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ali Kayahan, biyolojik mücadele alanında çalışmaların devam etiğini belirterek, “İlk üretimlerimizden bir tanesi uğur böceği dediğimiz gelin böceği diye de bilinen yararlı bir organizma ile yaprak biti dediğimiz zararlı organizma. İlk olarak burada üretim aşamasına geldiğimizde bitkileri üretiyoruz. Daha sonra üzerinde zararlı olan organizma dediğimiz yaprak bitini üretiyoruz. Ardından ise doğadan topladığımız uğur böceklerini bunlarla mücadelede kullanmaya çalışıyoruz. Buradaki amacımız daha az kimyasal kullanımı ve çevreye olan zararı en aza indirmektir. Uğur böcekleri biyolojik mücadelede özellikle çiftçilere büyük fayda sağlayacak. İlk başta çiftçilere çok yararlı bir yöntemmiş gibi gelmiyor çünkü biraz doğada geç etki gösteriyor. Ancak genel açıdan düşündüğümüzde doğada sürekli uğur böcekleri bulunduğu için yararlı bir yöntem” dedi.


Bir uğur böceğinin tarımsal zararlı olarak kabul edilen yaprak bitinden günde ortalama 300 civarı tükettiğini söyleyen Kayahan, “Çiftçinin dostu uğur böceği özellikle yaprak bitleriyle besleniyor. Yaprak biti dediğimiz organizmalar, özellikle sebzelerde meyve ağaçlarında oldukça zarar veren organizmalardan bir tanesidir. Bunlarla mücadele de uğur böcekleriyle yapılabiliyor. Biz de laboratuvarda gerekli besini sağlayabilirsek eğer uğur böceklerini çoğaltıp doğaya salmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Akondroplazi hastası gençlerin sevgileri engel tanımadı Zonguldak’ta kemik büyümesi bozukluğu hastası Alimen Gülpınar ile İrem Şükran Gülpınar çifti nikah kıyarak dünyaevine girdi. Trabzon’da müzisyenlik yapan 25 yaşındaki Alimen Gülpınar, şarkı söylediği anların yer aldığı videoyu sosyal medya hesabından paylaştı. El sanatları işiyle ilgilenen İrem Şükran Kılıç videoyu görünce Alimen Gülpınar ile sosyal medyadan görüşmeye başladı. Evlenip yuva kurmaya karar veren Alimen Gülpınar, İrem Kılıç’ın annesinin yaşadığı Çatalağzı beldesine geldi. Müzik aletini satarak Zonguldak’a gelen Gülpınar, İrem Kılıç’ın ailesinin de destekleriyle nikah tarihi alarak hazırlıklara başladı. 1 metre 27 santimetre boyundaki çiftin nikahını Çatalağzı Belediye Başkanı Yavuz Palabaş kıldı. Nikahta gelinin damadın ayağına basmasının ardından evlilik cüzdanı geline takdim edildi. Dans eden çifte mutlu günlerinde yakınları da eşlik etti. Kurban Bayramı’nda düğün yapmayı planladıklarını anlatan Alimen Gülpınar, “Annemi kaybedeli 6 ay oldu. Maddi durumum yok, çalışamıyorum, iş bulamıyorum. Müzisyenim ama müzik aletimi sattığım için durumum yok. Boyumdan dolayı kimse bana iş vermedi. Her şeyi denedim olmadı. Rabbim bir yerden kapı açıyor. Eşimi kırmadım, buraya geldim. Ailesi bana destek çıktı. Ailesini ailem olarak görüyorum. Herkes çok güzel tepkiler verdi. Önemli olan kalp, insanın kalbi sağlam olsun. Sevginin boyla alakası yok. Eşim iyi ki karşıma çıktı. Onu çok seviyorum, iyi ki hayatımdı. Bundan sonra Zonguldak’ta yaşayacağım. Müzik aletim olmadığı için çalışamıyorum, bu konuda yardım istiyorum” diye konuştu. Nikah töreni sonrası eşinin soyadını alan İrem Gülpıar “Başlangıçta aileler nasıl tepki verir diye korktuk. Ailemize hemen söyleyip söylememe konusunda bir aşama yaşadık. Sonra açıklamaya karar verdik. Ailemiz anlayışla karşıladılar” diye ifade etti. Genç çiftin nikahını kıyan Çatalağzı Belediye Başkanı Yavuz Palabaş da, "İnşallah evlerini kurdukları gibi işlerini kurmak da bize nasip olur. Ömür boyu mutluluklar diliyorum. Hayatta her şey gelip geçiyor. Birbirlerine destek olurlarsa her şeyin ne kadar kolay olacağını göreceklerini ümit ediyorum” dedi.