ÇEVRE - 23 Mart 2026 Pazartesi 11:43

Ata tohumlarla tarımın hafızasını yaşatıyor

A
A
A
Ata tohumlarla tarımın hafızasını yaşatıyor

Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Çakırhacılı köyünde yaşayan Hasan Çetin, dedelerinden miras kalan ata tohumunu yıllardır yaşatarak önemli bir kültürel değeri günümüze taşıyor.


Hasan Çetin’in aktardığı bilgilere göre, ailesi Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç ederken 1978 yılında beraberlerinde getirdikleri ‘Sarı Dolma’ isimli biber tohumunu her yıl ekti ve üretmeye devam etti. Aradan geçen yıllara rağmen bu özel tohumun nesli korunarak günümüze kadar ulaştırıldı.


Kendine özgü yapısıyla dikkat çeken Sarı Dolma biberi, dal üzerinde farklı bir büyüme formu sergiliyor. Biberin sap kısmı aşağıda kalırken meyvenin yukarı doğru gelişmesi, bu çeşidi diğer biber türlerinden ayıran önemli özelliklerden biri olarak öne çıkıyor.


Mersin’de seralarda da çalışarak tarım ve bahçecilik konusunda deneyim kazanan Hasan Çetin, elde ettiği bilgi birikimini köyünde uygulamaya devam ediyor. Ata tohumunun korunması ve gelecek nesillere aktarılması için her yıl ekim yapan Çetin, yerel üretimin ve geleneksel tarımın önemine dikkat çekiyor.


Çakırhacılı köyünde sürdürülen bu üretim, hem biyolojik çeşitliliğin korunması hem de yerel tarım kültürünün yaşatılması açısından örnek bir çalışma olarak değerlendiriliyor.



Ata tohumlarla tarımın hafızasını yaşatıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Çerçioğlu: "Aydınımız için çalışmaya devam edeceğiz" Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın’ın geleceğine yön veren yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun öncülüğünde hayata geçirilen projeler ile Aydın modern, konforlu ve güvenli ulaşım ağlarıyla buluşmayı sürdürüyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi ile Adnan Menderes Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen yeni yol projesi kapsamında, Kemer Mahallesi’nden Adnan Menderes Üniversitesi Aytepe Merkez Kampüsü ile Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne uzanacak güzergahta çalışmalar sürüyor. Tamamlandığında üniversite yerleşkesi ile hastane ulaşımı için alternatif güzergah sağlayarak kent içi trafiğin azaltılmasına katkı sunacak olan proje, Aydın’ın ulaşım altyapısına uzun yıllar hizmet edecek modern bir hat kazandıracak. 400 milyon Türk Lirası değerindeki yatırımın ilk etabı olan Vakıf Caddesi’nde çalışmalar tamamlandı. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen asfalt serimi, yol çizgisi ve logo çalışmalarının ardından cadde vatandaşların hizmetine açıldı. Kent genelinde yatırım ve projelerin devam edeceğini belirten Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Aydınımız için gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz. Adnan Menderes Üniversitesi Aytepe Merkez Kampüsü ile Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne ulaşımı hızlandıracak olan yol projemiz hızla sürüyor. Kentimiz için çalışmaya, tüm ilçelerimizde yatırım ve projelerimizi vatandaşlarımız ile buluşturmaya devam edeceğiz. Hizmetle büyüyen Aydın" ifadelerini kullandı.