KÜLTÜR SANAT - 13 Ocak 2026 Salı 09:10

Yozgatlı Divan Şairi Mehmet Said Fenni Efendi Hat Müzesi, Cevizli Konak’ta açılıyor

A
A
A
Yozgatlı Divan Şairi Mehmet Said Fenni Efendi Hat Müzesi, Cevizli Konak’ta açılıyor

Yozgat Belediyesi bünyesinde bulunan Cevizli Konak’ta Hattat Mehmet Said Fenni Efendi Müzesi açılıyor.


Aşağınohutlu Mahallesi’nde bulunan, bakım ve onarımı Yozgat Belediyesi’nce yapılan Cevizli Konak, Yozgat’ın yetiştirdiği değerlerden Hat Sanatçısı Mehmet Said Fenni Efendi’nin eserlerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.


Ankara’da 1920 yılına kadar devlet kurumlarında, hüsnü hat-edebiyat öğretmeni ve katip olarak çalışan Yozgatlı Mehmet Said Fenni Efendi’nin adına bir müze yapılması fikri, 5 yıl önce bazı hat eserlerinin gün yüzüne çıkması ile oluştu.


Divan Şairi Mehmet Said Fenni’nin ismi Ali Şakir Ergin’in araştırması ile duyulmaya başlandı. Avukat, Yazar Hayati İnanç’ın, son yıllarda Mehmet Said Fenni Efendi’nin beyitlerini konferanslarında sık sık dile getirmesi ile Anadolu’daki hattatlar da, 1850 yılında Yozgat’ta doğan şair ve sanatkarı araştırmaya başladılar.


Bab-ı Nun Gelenekli Sanatlar Derneği Başkanı ve Kültür Bakanlığı Hat Sanatçısı Mahmut Şahin’in, Mehmet Said Fenni Efendi’nin 30 kadar, el yazma eserinin 2021 yılında Ankara’da satışa çıktığını duyması üzerine müze fikri doğdu. Yozgatlı İş Adamı Alpay Değerli, bu koleksiyonu, müzeye bağışlamak niyeti ile satın aldı. Bursa, Kocaeli, Eskişehir, İstanbul ve Kütahya başta olmak üzere Anadolu’dan yüzlerce hattat, Osmanlı hat yazısının geçmişini de anlatan, Yozgatlı bir sanatkârın şahsiyetinde, 6 asırlık yazı mektebinin nasıl geliştiğini gözler önüne serecek eserler hazırlamaya başladılar. Muhtelif hat nevilerinde orijinal, el çekme yazılar 357 adete ulaştı. Yozgat Belediye Başkanı Doktor Kazım Arslan’ın, Yozgat’taki sivil mimarlık örneği konakları ihya ettiği dönemde, Cevizli Konağı tahsis etmesi ile çabalar nihayete erdi. Yozgatlı iş adamı Galip Aykaç’ın malzeme destekleri, Yazar İbrahim Ethem Gören’in merhumun imzasını oluşturduğu orijinal çalışmasını bağışlaması ile müze kuruluşu tamamlandı.


Hat Sanatçısı Mahmut Şahin, Amasya, Bursa, Kocaeli, Bayburt gibi şehirlerde açılan hat müzesinden yola çıkarak Yozgat’ta müze açılması fikrinin oluştuğunu söyledi. Şahin, "Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan Bey, destek verdiler ve Fenni Efendi özelinde Cevizli Konak’ı tahsis ettiler. Fenni Efendi çok büyük bir Divan şairi. 1918 yılında vefat etmiş. Yozgat’ta kalmış, diğer illerde görev yapmış. En son Ankara’da vefat etmiş. Bir ifadeye göre Cebeci Asri Mezarlığı’nda, bir ifadeye göre de Etnografya Müzesi’nin olduğu bölgede defnedilmiş. Şu an kabri bile bilinmiyor. Maalesef Yozgat’ta bile tanınmayan birisi. Müzeye gelen kişi önce Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi vesellem) zamanından kûfi yazı ile başlayıp hat sanatı serüvenini devam ettiriyor. Üç odamızda da Fenni Efendi özelinde, Fenni Efendi’nin divanından seçme beyitler var. Bu şekilde Fenni Efendi’yi Yozgat’ta anacak bir hizmete girdik. Çok güzel bir hizmet olacağına inanıyorum. Toplamda 330-340 eser fakat bizim öğrencilerimizin yazdığı 310 tane eser var" ifadelerini kullandı.


Yozgat Belediye Başkanı Dr. Kazım Arslan, "Hat müzesini açarken Yozgat’ın yetişmiş değeri, geçmişte kalan en büyük değerlerinden, Divan edebiyatının ustalarından Mehmet Fenni Efendi’nin ismini yaşatmak istiyoruz. Yozgat’ın kültür hayatına çok büyük bir katkı sağlayacağına inanıyorum. İnşallah kısa süre içerisinde Hattat Mahmut Şahin’in öncülüğünde Yozgat’ta Cevizli Konakta bu hat müzesini bütün görselleriyle birlikte hizmete sunmuş olacağız" dedi.


Mehmet Said Fenni Efendi’nin müzesinin 17 Ocak 2026 Cumartesi günü açılmasından sonra, Anadolu’daki koleksiyonerlerin elinde olan yazılarından, bağışların da gelmesi bekleniyor.



Yozgatlı Divan Şairi Mehmet Said Fenni Efendi Hat Müzesi, Cevizli Konak’ta açılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden Pütürge’ye 37 milyon TL’lik yatırım Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, 2025 yılı yatırım programı kapsamında Pütürge ilçesinde yürüttüğü altyapı çalışmalarını başarıyla tamamladı. İlçe genelinde 54 mahallede gerçekleştirilen çalışmalarla yaklaşık 37,2 milyon TL tutarında altyapı yatırımı hayata geçirilerek, Pütürge altyapısı önemli ölçüde güçlendirildi. MASKİ Genel Müdürlüğü tarafında icra edilen 2025 yılı yatırım programı ile Pütürge’ye 16.6 kilometre yeni içme suyu hattı ve 680 metre kanalizasyon hattı çalışması tamamlandı. 4 adet yeni içme suyu deposu ve 3 adet de sondaj çalışması gerçekleştirildi. Ayrıca çalışmalar kapsamsında 27 içme suyu deposunda bakım, onarım ve 64 depoda temizlik çalışmaları yapıldı. 16 farklı su kaynağında iyileştirmenin de gerçekleştirildiği çalışmalarda 750 metre yağmur suyu hattı standartlara uygun olarak tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunuldu. "Yatırım programımız 37 milyon lira ile tamamlandı" Pütürge ilçesinde gerçekleştirilen çalışmaların son derece önemli olduğunu belirten Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, yapılan yatırım ve hizmetlerden dolayı Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’e teşekkür etti. Başkan Sülük, "2025 yılı için MASKİ Genel Müdürümüzle yaptığımız toplantıda 25 milyonluk bir yatırım konusunda görüşmüştük. Pütürge’ye 37 milyon yatırım yapıldı. Yarımın yükselme sebebi su kesintileri, değişen şebeke ve ekstra acil durumlardan kaynaklandı" diyerek başta Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er olmak üzere emeği geçen MASKİ Genel Müdürlüğüne teşekkür etti. "Yatırımın üstünden bir yatırım daha gerçekleştirdik" Pütürge ilçesinde yapılacak olan 25 milyon değerindeki yatırımının yaşanılan ekstra durumlardan kaynaklı olarak 37 milyon olarak tamamlandığını belirten MASKİ Genel Müdürü Sinan Çeçen, "Başkanımızın da söylediği gibi biz Pütürge anlamında bir önceki toplantımızda aldığımız notlar üzerine 25 milyonluk yatırım planı yapmıştık. Dönem içinde ülke genelinde yaşanan kuraklıktan dolayı Malatya da maalesef etkilendi. Bu nedenle bazı önceliklerimiz değiştiği ve planlarımız arasında olmayan ilave ek işler yaptık. Dolayısıyla yatırım programımızın üstünden bir yatırım daha gerçekleştirmiş olduk. Biz Pütürge ilçemizde 2025 yılı yatırım programının büyük kısmını yılın son çeyreğinde gerçekleştirdik" diye konuştu.
Kayseri Talas’ta Ramazan sahnesi dolu dolu Talas Belediyesinin Ramazan ayına özel kültür etkinlikleri hafta sonunda sanat dolu iki özel programla devam etti. Cumartesi akşamı kum sanatı ve şiir konseriyle görsel bir şölen yaşanırken, pazar günü ise tasavvuf musikisinin güçlü sesi Necip Karakaya ile Talas Belediyesi personelinden oluşan Grup Şantiye sahne aldı. Cumartesi akşamı sanatçı Tarkan Köylü, kum sanatı gösterisi ve şiir konseriyle izleyicilere hem görsel hem de duygusal bir deneyim yaşattı. Ramazan’ın manevi iklimine uygun temalarla hazırlanan gösteri, salonda büyük beğeni topladı. Program sonunda duygularını paylaşan Köylü, Talaslıların enerjisine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: "Güzeli övmeye ne hacet derler ya Güzel zaten ortada. Talas halkının enerjisiyle beraber bugün Ramazan’ın ayrı bir görselliğiyle çok güzel bir program yaptık. Şiir konserimiz oldu, kum sanatı gösterimiz oldu. Mustafa Başkanımıza çok teşekkür ediyorum." Gönül pınarları coştu Pazar akşamı ise sahne bu kez ilahilerin sevilen ismi Necip Karakaya ile Talas Belediyesi personelinden oluşan Grup Şantiye’ye aitti. Salonu dolduran vatandaşlar, seslendirilen eserlerle manevi bir yolculuğa çıktı. Konser sonunda konuşan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, "Necip Hocam hem hemşehrimiz hem de dostumuz. Bizi hiçbir zaman kırmıyor. Bize böylesine feyizli bir akşam yaşattığı için özellikle çok teşekkür ediyorum. Dün de kendisinden çok istifade ettik. Türkiye’ye mal olmuş bir güzel gönül. Bizim personelimiz, değerli kardeşlerim de kendisine eşlik etti. Gönül pınarlarımızı bir kez daha coşturdunuz. Allah sizden razı olsun" ifadelerini kullandı. Çiçekle teşekkür Konuşmanın ardından Başkan Mustafa Yalçın, Necip Karakaya’ya ve Grup Şantiye adına solist Semih Tercan’a çiçek takdim etti. Talas’ta Ramazan etkinlikleri; sanatın, müziğin ve maneviyatın iç içe geçtiği programlarla ilçe sakinlerini bir araya getirmeye devam ediyor. Ramazan, Talas’ta sadece bir ay değil; gönülleri buluşturan bir iklim olarak yaşanıyor.