ÇEVRE - 17 Mart 2026 Salı 11:36

Yuvalarına dönen leylekler Yozgat’ta baharı müjdeledi

A
A
A
Yuvalarına dönen leylekler Yozgat’ta baharı müjdeledi

Yozgat’ta yuvalarına dönen leylekler vatandaşları sevindirdi. İlkbaharın habercisi olan leylekler köylerde ilgiyle karşılanırken, elektrik direklerindeki yuvaları ve köyde oluşturdukları görüntüler dronla görüntülendi.


Yerköy ilçesi Saray köyü ve Aydıngün köyünde yıllardır elektrik direklerine kurdukları yuvalarda yaşayan leylekler bu yıl da köylere geldi. Yuvalarına dönüş yapan onlarca leylek, köylerde dikkat çeken görüntüler oluşturuyor. Köy halkı ise leylekleri yıllardır koruyarak yuvalarına zarar verilmesine izin vermiyor.


1950-51 yıllarında Bulgaristan’dan göç ederek Aydıngün köyüne yerleşen vatandaşlar, leylekleri köyün bir parçası olarak görüyor. Bölgedeki sulak alanlar ve çayırlarda beslenen leylekler, fare, kurbağa ve çeşitli haşeratlarla beslenerek çiftçilere de fayda sağlıyor.



"Leylekler bize neşe veriyor"


Köy sakini Rıdvan Ayan, leyleklerin her yıl köye geldiğini belirterek, "Bu köyde çiftçilik yapıyorum. Leylekler her sene köyümüze gelirler ve giderler. Köyümüzün insanları tarafından korunur bunlar. Hiç taş falan atılmaz bunlara. Yuvalarına da dokunmak olmaz. Her sene çok şükür geliyorlar. Bize bir neşe veriyorlar. Gelenler de zaten bunlara bakıyorlar" dedi.



"Çiftçiye de faydalılar"


Leyleklerin doğal yaşama sağladığı katkılardan söz eden Ayan, "Fare olsun, kurbağalar olsun. Yani bütün haşeratları yiyorlar. Çiftçiye de faydalılar o bakımdan. Biraz da toplumumuz şimdi bunlar kışın göç ettikçe sıcak yerlere Suudi Arabistan’a gittiğini falan zannediyorlar. Bunlara bir kutsallık veriliyor. Biraz da ondan dolayı herhalde Hacı Leylek diyorlar" diye konuştu.


Her yıl aynı yuvalarına dönen leylekler, köylerde hem doğaya katkı sağlıyor hem de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Leyleklerin dönüşü bölgede baharın en önemli habercilerinden biri olarak görülüyor.



Yuvalarına dönen leylekler Yozgat’ta baharı müjdeledi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Kayısı üreticilerine monilya hastalığı uyarısı Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, kayısı üretiminde kritik bir sürece girildiğini belirterek, üreticilere monilya hastalığına karşı zamanında ve doğru ilaçlama uyarısında bulundu. Kayısıda tomurcuk kabarma ve çiçeklenme döneminin başladığını ifade eden Özcan, özellikle sağanak yağışların monilya hastalığı riskini artırdığına dikkat çekti. Geçmiş yıllarda bu hastalık nedeniyle ciddi ürün ve ağaç kayıpları yaşandığını hatırlatan Özcan, "Son yıllara baktığımızda monilya kaynaklı büyük zararların oluştuğunu gördük. Sadece meyve değil, ağaçlar da ciddi şekilde zarar gördü" dedi. Üreticilerin özellikle düşük rakımlı bölgelerde tomurcukların yüzde 10’a yakın kabardığı dönemde ilk ilaçlamayı yapması gerektiğini belirten Özcan, meteorolojik verilere göre ikinci ilaçlamanın da zorunlu olabileceğini belirtti. Özcan, "Birinci ilaçlama çiçeklenmeye yakın dönemde yapılmalı. Ardından hava durumu takip edilerek gerekli görülmesi halinde ikinci ilaçlama mutlaka uygulanmalı" şeklinde konuştu. "Doğru ilaç, doğru zaman" İlaç seçiminde uzman görüşünün önemine vurgu yapan Özcan, Tarım İl Müdürlüğü ve ziraat mühendislerinin önerileri doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Yanlış ve zamansız ilaçlamanın hem ekonomik kayba hem de verimsizliğe yol açacağını belirten Özcan, üreticilerin yetkili bayilerden temin edilen ilaçları kullanması gerektiğini ifade etti. "Kaliteli üretimin anahtarı bu dönem" Çiçeklenme döneminin meyvenin oluşumundaki en kritik aşama olduğuna dikkat çeken Özcan, bu süreçte yapılacak doğru müdahalenin kaliteli üretimin temelini oluşturacağını ifade etti. Geçtiğimiz yıl yaşanan zirai don olaylarının ekonomik etkilerine de değinen Özcan, "Bu yıl gerekli tedbirleri alarak daha sağlıklı bir üretim hedefliyoruz. Malatya’nın dünya kuru kayısı ve yaş kayısı ihracatındaki marka değerini koruyarak yeni hedeflere ulaşmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
Gaziantep Yılmaz’dan Çanakkale Zaferi mesajı Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 111. yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türk milletinin bağımsızlık uğruna verdiği destansı mücadelenin önemine dikkat çekti. Çanakkale’nin bir milletin yeniden doğuşunun simgesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu büyük zaferin mimarlarından Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, minnet ve saygıyla andı. Başkan Yılmaz mesajında, Çanakkale ruhunun, milletin birlik ve beraberlik duygusunu her daim canlı tuttuğunu belirterek, bu ruhun Kurtuluş Savaşı’na ilham kaynağı olduğunu da dile getirdi. Yılmaz, "18 Mart 1915, aziz milletimizin imkânsızlıklar içinde dahi neleri başarabileceğini tüm dünyaya gösterdiği bir dönüm noktasıdır. Çanakkale’de yazılan destan, sadece askeri bir başarı değil; inancın, azmin ve vatan sevgisinin en güçlü ifadesidir, Çanakkale’de yakılan bağımsızlık meşalesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde tüm yurda yayılmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolu aydınlatmıştır. Bu yönüyle Çanakkale, sadece geçmişin değil, geleceğimizin de teminatıdır" dedi. Genç nesillere düşen sorumluluğa da dikkat çeken Yılmaz, "Bizlere düşen en büyük görev; ecdadımızın bizlere emanet ettiği bu vatanı aynı inanç ve kararlılıkla korumak, Çanakkale ruhunu yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmaktır. Gençlerimizin bu bilinçle yetişmesi, ülkemizin yarınları açısından büyük önem taşımaktadır Bu toprakları bizlere vatan kılan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. 18 Mart Çanakkale Zaferi’miz kutlu olsun" ifadelerini kullandı.
Konya Siyer Sergisi ve Mukaddes Emanetler Sergisi Kadir Gecesi’nde doldu taştı Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen iki önemli sergi, mübarek Kadir Gecesi’nin gönülleri kuşatan manevi ikliminde vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Taş Bina’da Peygamber Efendimizin kutlu risalet yolculuğunu ve hayatını anlatan Siyer Sergisi ile Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki Mukaddes Emanetler Sergisi’ne Kadir Gecesi’nde gösterilen yoğun ilgiden büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Sergilerde duygu dolu anlar yaşandı Özellikle Ramazan ayı boyunca sergilere olan ilginin artarak devam ettiğini kaydeden Başkan Altay, "Kadir Gecesi gibi özel bir gecede Siyer Sergimize ve Mukaddes Emanetler Sergimize gösterilen ilginin zirveye ulaşması çok daha büyük anlam kazandı. Hemşehrilerimizin Peygamber Efendimizin hayatını daha yakından tanıması ve mukaddes emanetlerle buluşması bu anlamlı geceyi en güzel şekilde ihya etmelerine vesile oldu. Asırlardır ilmin, irfanın ve medeniyetin merkezi konumunda olan Konya’mızda böylesine maneviyatı yüksek etkinliklerle hemşehrilerimizi buluşturmaya bundan sonra da devam edeceğiz. Kadir Gecesi’ne özel sabah namazına kadar açık olan sergilerimize ilgi gösteren tüm Peygamber aşıklarına en içten teşekkür ediyorum" diye konuştu. Sergileri ziyaret edenler Başkan Altay’a Büyükşehir’e teşekkür etti Kadir Geçesi’nde sergileri ziyaret eden ziyaretçiler ise, böyle anlamlı programlarla buluşmanın kendileri için çok kıymetli olduğunu ifade ederek, Başkan Altay’a teşekkür etti. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Taş Bina’daki Siyer Sergisi ile Tantavi Kültür Merkezi’ndeki Mukaddes Emanetler Sergisi’ni Ramazan ayı boyunca ziyaret edenlerin sayısı 56 bini geçti. Aralık ayından bu yana Taş Bina’da açık olan Siyer Sergisi’ni toplamda ziyaret edenleri sayısı 73 bin 325 oldu. Siyer Sergisi, bayrama kadar 10.00-16.00 - 20.00-22.00 saatleri arasında; bayramdan sonra ise haftanın 7 günü 09.00-18.00 saatleri arasında Konya Büyükşehir Belediyesi Taş Bina’da ziyaret edilebilecek. Mukaddes Emanetler Sergisi Ramazan ayına özel açılan Mukaddes Emanetler Sergisi’nde Peygamber Efendimizin Nâl-ı Şerif’i ve kabir toprağı, Semure ağacı parçası, Kabe kilidi ve anahtarı, Hazreti Ömer’in kılıcı gibi 47 adet teberrük ve 16 adet Kabe örtüsü yer aldı. Öte yandan Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kadir Gecesi vesilesiyle Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde ihya programı da gerçekleştirildi.
Gaziantep Kaya’dan 18 Mart Şehitleri Anma Günü mesajı Gaziantep’in Araban ilçesinde inşaat sektöründe faaliyet gösteren Müteahhit Mehmet Kaya, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Arabanlı Müteahhit Mehmet Kaya mesajında, "Dünya tarihine altın harflerle yazılan kahramanlık destanımız "Çanakkale Zaferi"nin 111’inci yıl dönümünde, mukaddes vatan toprakları için canlarını feda eden şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Kahraman ecdadımız, 18 Mart 1915’te eşine rastlanmayacak bir cesaretle yedi düvele meydan okumuş, kazandığı zaferle dünya tarihine yön veren bir gelişmeye imza atmıştır. Çanakkale Zaferi; yok edilmek istenen bir milletin, her türlü yoksunluğa ve yoksulluğa rağmen, büyük bir azim ve kararlılıkla, bekası için can vermeyi göze alan kahramanlarımızın eseridir. Bugün övgüyle kullandığımız ‘’Çanakkale Geçilmez’’ ifadesinin arkasında, vatan aşkı, bayrak sevgisi ve bağımsız yaşama kararlılığı yatmaktadır. Şehadet şerbeti içmek için birbiriyle yarışan, düşmanlarını bile kendilerine hayran bırakacak mertlikte vatanı savunan kahraman şühedanın emaneti cennet vatanımızı, aynı adanmışlıkla korumak, en öncelikli vazifemiz ve ortak sorumluluğumuzdur. Bu duygularımla, vatan, bayrak ve mukaddesat uğrunda canlarından vazgeçen aziz şehitlerimizi, bu uğurda gazi olma şerefine erişmiş gazilerimizi, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 111’inci yıl dönümü vesilesiyle bir kez daha rahmetle, saygıyla ve şükranla anıyorum’’ ifadelerine yer verdi.
Gaziantep Gaziantep’te bayram alışverişinde adım atacak yer kalmadı Gaziantep’te Ramazan Bayramı dolayısıyla vatandaşlar çocuklarıyla birlikte çarşı-pazara çıktı. Şehrin en işlek caddelerinde adım atacak yer kalmadı. Her bayram öncesi olduğu gibi bu bayramda da çarşı ve pazarlarda yoğunluk yaşanıyor. Gaziantepliler başta tarihi çarşılar olmak üzere birçok pasaj ve iş yerinin bulunduğu Gaziler Caddesi gibi şehrin işlek caddelerinde alışveriş için pazarlara akın etti. Şehrin işlek caddelerinde iğne atılacak yer kalmazken, öğle saatlerinde başlayan alışveriş yoğunluğu iftar saatinden sonra da gecenin ilerleye saatlerine kadar devam ediyor. Vatandaşlar çarşı ve pazara akın etti Ramazan Bayramı öncesi hazırlıkların tüm hızıyla devam ettiği kentte vatandaşlar bayram alışverişini son güne bırakmamak için çarşı ve pazarlara akın etti. Kentin tarihi çarşı ve pazarlarında yoğunluk oluşturan vatandaşlar, bayram alışverişlerini aileleriyle birlikte yapıyor. Kentin geleneksel mekanları arasında yer alan tarihi çarşılarda yoğunluk oluşturan vatandaşlar, giyim, ayakkabı ve gıda ürünlerini tedarik etmek için çarşıların yolunu tutuyor. Bayram dolayısıyla alışverişe çıkan vatandaşlar, Gaziler Caddesi üzerinde bulunan iş yerlerini ve tarihi çarşıları daha çok tercih etti. Şeker, lokum, çikolata ve Antep fıstığına ilgi Kentte tarihi ve turistik değerleriyle öne çıkan tarihi Almacı Pazarı’nda, Bakırcılar Çarşısı’nda ve Kültür Yolu üzerinde bulunan iş yerlerinde alışveriş hareketliliği yoğunluğu yaşanırken, alışverişe çıkan vatandaşlardan kimileri kendileri ve çocukları için elbise, ayakkabı, kimileri de iş yerlerinde ve tarihi çarşılarda kurulan tezgahlarda yer alan şeker, lokum ve çikolataların yanı sıra Antep fıstığı gibi kuruyemiş ile baharat çeşitlerini aldı. Mağazalar, bayram için özel olarak hazırladıkları kıyafetlerle, ailelerin ve gençlerin ihtiyaçlarına hitap etmeye çalıştığı çarşıda alışveriş yoğunluğu nedeniyle özellikle Gaziler Caddesi’nde adım atacak yer kalmadı. "Kuruyemiş ve şekere çok talep var" Bayram hareketliliğinin başladığını belirten esnaf Kerem Şekeroğlu, "Bayram hareketliliği başladığı için çok yoğunluğumuz devam ediyor. Vatandaşlar şu anda genelde kuruyemiş, çikolata, şeker ve kahve çeşitleri alıyor. Bu ürünlere çok fazla talep var. Bizde vatandaşlarımızın taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Çarşıda ciddi bir kalabalık var. Bayram kültürü bu senede devam ediyor. Satışlarımızda devam ediyor. Bu sene ciddi bir yoğunluk var ve yetişmeye çalışıyoruz. Ürünlerimizi de yetiştirmeye çalışıyoruz" dedi. "Esnafın yüzü gülüyor" Bayram yoğunluğu nedeniyle çarşı pazarın kalabalık olduğunu belirten ayakkabıcı Hüseyin Kökmen ise, "Bayrama günler kaldı. Vatandaşlar alışveriş için çarşı ve pazarın yolunu tutuyor. Bundan dolayı da hareketlilik başladı. Geçen yıla göre satışlar biraz düşük olsa da yine de çok şükür satışlarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Esnafın yüzü bayram öncesi yapılan alışverişle gülüyor. Bu sene daha yoğun bir satış bekliyoruz. Olumsuz hava şartları nedeniyle halen alışverişe çıkmayanlar var. Bayramlarda genelde kadınlar ve çocukların ihtiyaçları alınır. Erkekler kendileri için pek bir şey almazlar. Bayram daha çok çocukların yüzlerinin güldürüldüğü günler olduğu için çocuklar mutlu edilir. Bayramlarda öncelik kadınların ve çocuklarındır. Alışveriş onlar için yapılır" diye konuştu. Alışveriş yapan vatandaşlardan Ahmet Korkmaz ise bayram alışverişini son güne bırakmamak için alışverişe erken geldiğini ve daha çok çocukları için alışveriş yaptığını dile getirdi.