ASAYİŞ - 05 Nisan 2024 Cuma 13:44

25 yaşındaki madencinin elektrik çarpması sonucu öldüğü olayda bilirkişi raporu tamamlandı

A
A
A
25 yaşındaki madencinin elektrik çarpması sonucu öldüğü olayda bilirkişi raporu tamamlandı

Zonguldak’ta 25 yaşındaki maden işçisi Soner Korkut’un çalıştığı madende elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiği olayda sonrası hazırlanan bilirkişi raporunda kaçak akım rölesine dikkat çekildi.


Geçen 2 Nisan günü Dilaver Mahallesi Karamanya Sokak’ta ruhsatlı işletilen maden ocağında iş kazası yaşandı. Madende elektrikçi olarak çalışan 25 yaşındaki Soner Korkut, elektrik akımına kapılarak yaralandı. Arkadaşlarının durumu fark edip olay yerine sağlık ekipleri çağırdığı olayda; Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Korkut yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.


Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Halil İbrahim Adam, TTK Sözleşmeli Sahalar Başmühendisliği ekibi, elektrik ve maden mühendisleri, iş güvenliği uzmanından oluşan bilirkişi heyeti ile birlikte madende incelemelerde bulundu.


Bilirkişi, inceleme sonrası raporunu hazırlayarak sundu. Hazırlanan raporda ocakta çok sayıda su çukuru bulunduğu; suların dalgıç pompalar yardımıyla tahliye yapıldığı, maden işçisi Soner Korkut’un da 30 santimetre derinliğindeki su çukurunun içinde bulunduğuna yer verildi.


Ayrıca madendeki elektrik panolarının alev sızdırmaz özelliğinin bulunmadığı, Soner Korkut’un yanında bulunan pompanın elektrik tesisatında topraklama kablosunun kesilerek bağlantı yapıldığı, elektrik panosunda da kaçak akım rölesinin olmadığı, direk sigorta ile bağlantı yapıldığı tespit edildi. Raporda ayrıca kaçak akım rölesinin bulunması halinde ölümün önlenebileceğine de dikkat çekildi.


Öte yandan, elektrikçinin tek başına tamir yapmaması gerektiği, su havuzlarına giden elektrik kabloların gelişigüzel duvarlara monte edilip seyyar kablolar çekildiği, kabloların bazı bölgelerde ezik olduğuna da raporda yer verildi.


17 Aralık 2023 tarihli İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanınca ocaktaki elektrik pano ve ekipmanlarının ateş geçirmez ve atex belgeli olmasını şirketin öneri defterine yazdığı da raporda yer aldı.


Olaydan sonra gözaltına alınan işletme mühendisi Y.K. tutuklanıp cezaevine gönderildi. Ocak sahibi H.D. savcılıkça serbest bırakılırken iki iş güvenliği uzmanı da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.



25 yaşındaki madencinin elektrik çarpması sonucu öldüğü olayda bilirkişi raporu tamamlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara MİT’ten 1940 tarihli "acele" ibareli şüpheli takibi belgesi paylaşıldı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) resmi sitesi üzerinden 1940 yılına ait Ankara’nın Ulus semtinde yabancı bir istihbarat şüphelisi hakkında üzerinde "acele" ibaresi bulunan bir belge paylaştı. Milli İstihbarat Teşkilatı, resmi sitesi üzerinden belge paylaşımlarına devam ediyor. Tarihe ışık tutmak amacıyla paylaşılan son belge ise yabancı bir istihbarat şüphelisinin Ankara’nın Ulus semtinde faaliyetlerinin açıklığa kavuşturulması amacıyla MAH Riyasetinden Ankara B Amirliğine 16 Ağustos 1940 tarihli talimat oldu. Paylaşılan belgede kimliği henüz tespit edilmeyen ve Rus veya Bulgar olduğu anlaşılan bir şahsın Ulus meydanındaki Tan kırtasiyesinden bir fotoğraf makinesi alması, aldığı fotoğraf makinesi ile yazı kopyası ve bunun büyütülmesinin nasıl olacağı hakkında bilgi edinmeye çalışmasının dikkati çektiği belirtiliyor. Belgede, şüpheli şahsın bir fotoğrafın büyütülerek çıkarılması için kullanılan agrandisman cihazı satın almak istemesi ve cihazın Tan kırtasiyesinde olmadığı bilgisi yer aldı. Şüphelinin yarın (17 Ağustos 1940) öğleden önce veya sonra kırtasiyeye gelip cihazı göreceği bilgisi de ayrıca belgede yer aldı. Kısa boylu ve sarışınca olan şüphelinin teşhisi ve kimliğinin tespiti lazım olduğu belirtilen belgede, şüphelinin aldığı fotoğraf makinesi ile almak istediği agrandisman cihazı ile neler yapmakta olduğu ve neler yapacağının tespitinin ehemmiyetine vurgu yapıldı. Karşı istihbarat çalışmaları MİT tarafından yayımlanan belgede karşı istihbarat çalışmaları hakkında bilgiler de yer alıyor. Belgede, şüphelinin teşhisi için kırtasiye sahiplerinden istifade etmenin şüphelinin takip edildiğini anlamasına yol açabileceği belirtiliyor. Ayrıca belgede bu sebeple mağazanın gizlice gözlenmesi ve mağaza çalışanlarından birinin dükkandan çıkarak agrandisman cihazını almak için gitmesi ile kırtasiyeye geri dönüşünün gözetilmesi ve o sırada Tan kırtasiyesinde bulunularak cihazı teslim alacak kısa boylu, sarışın şüphelinin peşini bırakmayarak kimliğini ve faaliyetlerini tespit etmeye gayret etme zarureti olduğu belirtiliyor. "Gizli istihbarat servislerinin karakteristik mesailerinden olan alametlerden ipucu temin ederek meseleyi aydınlatmanın Ankara merkezinin uyanık ve gayretli memurlarından beklenir" ifadeleri yer alan belgede, hiç olmazsa bu alışverişin zararlı maksatla yapılmadığının tespitinin başarı olduğu belirtildi ve icabına tevessül edilmesi rica edildi. Vatandaşlar paylaşılan belgeye MİT’in resmi sitesinde yer alan "Özel Koleksiyon" sekmesi altında bulunan "Belgeler" kısmından ulaşabiliyor.