POLİTİKA - 11 Mart 2026 Çarşamba 18:44

Bakan Bayraktar: "Doğalgaz üretimi 2028’de 4 katına çıkacak ve 17 milyon hanenin ihtiyacını kendi gazımız ile karşılamış olacağız"

A
A
A
Bakan Bayraktar: "Doğalgaz üretimi 2028’de 4 katına çıkacak ve 17 milyon hanenin ihtiyacını kendi gazımız ile karşılamış olacağız"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2028 yılında 17 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacının Karadeniz gazıyla karşılanacağını açıkladı. Bayraktar ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği denetimleri nedeniyle kısmi çalışma uygulanan TTK Kozlu ve Karadon müesseselerinin, eksikliklerin giderilmesinin ardından çok kısa süre içinde normal çalışma düzenine döneceğini vurguladı.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Zonguldak temasları kapsamında, ilk olarak Valiliği ziyaret etti. Vali Osman Hacıbektaşoğlu, AK Parti MKYK Üyesi Mesut Özil, AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Mustafa Çağlayan ve protokol üyeleri tarafından karşılandı.


Valilik Şeref Defteri’ni imzalayan Bakan Bayraktar, valilik ziyaretinin ardından AK Parti Zonguldak İl Teşkilatı’nı ziyaret etti. Burada partililer ile bir toplantı gerçekleştiren Bakan Bayraktar ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.


Bakan Bayraktar yeni yıla Zonguldak’ta girdiklerini ve bir kez daha Zonguldak’ta olduklarını hatırlatarak, "Her zaman söylüyoruz Zonguldak hakikaten kömürün başkenti ama aynı zamanda bir doğalgaz merkezi. Dolayısıyla bir enerji şehri biz buraya aynı zamanda enerji toplamaya geliyoruz. Tabii Zonguldak için TTK çok önemli. Bir anlamda böyle şehirle bütünleşen tesislerden veya konulardan bir tanesi. Türkiye’nin böyle belli şehirleri var. Ama Zonguldak TTK ile kömürlü iç içe geçmiş bir şehir TTK’nın buradaki varlığı üretimini artırması bizim için fevkalade önemli" diye konuştu.



"Milli enerji ve maden politikası kapsamında izlediğimiz politikaların ne kadar anlamlı olduğunu görüyoruz"


Türkiye’nin çevresinde yaşanan savaş durumunun enerji ana gündem konusu haline getirdiğine dikkat çeken Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:


"Bunu her geldiğim zaman vurguluyorum. Ama bunun şu anda biraz daha anlamlı hale geldiğini görüyoruz. Zira dünyada yaşanan özellikle bölgemizde hemen civarımızda yaşanan gelişmeler çatışmalar savaş durumu enerji konusunu gündemin ana konusu haline getirdi. Enerji kaynaklarına erişimi enerjinin kesintisiz tedariği şu anda herkesin ana gündem maddesi. Dolayısıyla bir kez daha yerli enerjinin ne kadar önemli olduğu ve izlediğimiz milli enerji ve maden politikası kapsamında izlediğimiz politikaların ne kadar anlamlı olduğunu görüyoruz. Bu konuda çok daha hızlı adım atmamız gerektiğini görüyoruz. Türkiye bu anlamda yerli kömürün işte Zonguldak’ta TTK’nın ürettiği diğer maden sahalarımızda üretilen TKİ’nin ürettiği diğer özel sektörün ürettiği madencilerin ürettiği kömürünü kullanmak durumunda. Yenilenebilir kaynaklarını azami şekilde ekonomisine katmak durumunda. Kendi petrolünü doğalgazını üreten bir ülke haline geldik."



"2028’de 17 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını kendi gazımızla karşılamış alacağız"


Karadeniz’deki doğalgaz üretimini 2026 yılında iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirten Bakan Bayraktar, "Karadeniz’de Türkiye’ye gelen bu gaz üretimini 2026 yılında 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. İnşallah 2028’de 4 katına çıkacak ve 16 17 milyon hanenin ihtiyacını doğal gazı kendi gazımız ile karşılamış olacağız. Dolayısıyla bu anlamda yerli kaynaklarını önceliklendiren ana politikamızın doğruluğunu bir kez daha görüyoruz. Bunu hızlı bir şekilde artırmaya gayret ediyoruz. Şu anda ülkemiz için herhangi bir arz kesintisi ön görmüyoruz. Bu konudaki gerekli tedbirlerimizi almış durumdayız. Ama elbette ki fiyatlarla ilgili bizim kontrolümüz dışında ki gelişmelerle alakalı da yine işte geçtiğimiz hafta aldığımız eşel mobil kararıyla akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV düşürerek fiyatların artışını önemli ölçüde engellemiş olduk. Vatandaşlarımıza zaten doğalgaz ve elektrik desteklerimiz devam ediyor" şeklinde konuştu.



"Kozlu ve Karadon kısa zamanda normal çalışmalarına dönecek"


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Kozlu ve Karadon müesseselerinde yürütülen teftişler ve uygulanan kısmi çalışma kararlarına değinerek, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin eksiksiz alınmasının ardından madenlerin kısa zaman içinde normal faaliyetlerine başlayacağını vurguladı. Bayraktar, "TTK özelinde şunu ifade etmem lazım. Özellikle son birkaç aydır burada devam eden teftişler ve onların neticesinde madenlerle alakalı yapılan alınan kararlar çerçevesinde şunu söyleyebilirim. Bugün itibariyle Kozlu ve Karadon’da bir anlamda kısmi çalışma söz konusu ama inşallah çok kısa bir zamanda hem belirtilen tedbirlerin tümüyle alınması hem de burayla alakalı değerlendirmelerin biraz açıkçası doğru yapılması neticesinde orası da normal çalışmalarına dönecek. TTK bizim göz bebeğimiz Zonguldak için önemli ama Türkiye için önemli. Önce iş sağlığı güvenliği diyoruz hiçbir madencinin burnu kanamadan evine salimen dönmesi ailesine kavuşması bizim için en önemli konudur. Ondan sonra çevreyle uyumlu imalat üretim bizim için önemlidir ve katma değerli madencilik diyoruz. Bu anlamda bizim iş sağlığı ve güvenliği standartları en üstünü en üst seviyedeki uygulamamız bizim için önemli. Bunu bekliyoruz tüm çalışma arkadaşlarımızdan, bu çalışmaları da yerine tespit etmek üzere bugün yine buradaydık. il başkanımıza bugün istişare toplantımızı bütün bu konuları ve Zonguldak’ın diğer aslında konularında kendilerinden dinlemiş olduk. Onlarla ilgili kararlarımızı aldık. Gerekli talimatları da verdik. Şimdi inşallah madenci kardeşlerimizle iftara gidiyoruz" dedi.


Açıklamalarının ardından İl Başkanı Mustafa Çağlayan tarafından Bakan Bayraktar’a asaletin simgesini temsil eden Devrek Bastonu takdim edildi. Bakan Bayraktar, yerin metrelerce altında maden işçileriyle yapılacak olan iftar programı için TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü’ne hareket etti.



Bakan Bayraktar: "Doğalgaz üretimi 2028’de 4 katına çıkacak ve 17 milyon hanenin ihtiyacını kendi gazımız ile karşılamış olacağız"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Thorsten Fink: "Kendimize güveniyoruz, çeyrek finale kalacağımıza inanıyorum" SAMSUN (İHA) – Samsunspor Teknik Direktörü Thorsten Fink, Rayo Vallecano karşısında kendilerine güvendiklerini ve çeyrek finale çıkacaklarına inandıklarını söyledi. UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda Rayo Vallecano ile karşılaşacak Samsunspor’da Teknik Direktör Thorsten Fink ve futbolcu Joe Mendes, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İspanyol temsilcisi karşısında kendilerine güvendiklerini ifade eden Thorsten Fink, "Benim için evimizde veya deplasmanda olması önemli değil. İlk maçı kendi evimizde oynamak bir avantaj. Sonuçta 2 karşılaşma oynanacak. Çok önemli bir maça çıkacağız. Taraftarımızın çok iyi destekte bulunacağını düşünüyorum. Tekrardan bir tarih yazabiliriz. Rayo çok iyi bir takım. En iyi baskı yapan takımlardan birileri. Barcelona karşısında bile topa hakim olmayı başarmışlardı. Fenerbahçe maçında biz de çok iyi oynadık. Kendimize inanıyoruz. İki maçta da iyi bir sonuç almak istiyoruz. Rayo son 5 maçını kaybetmedi. Çok tehlikeli bir takım bizi bekliyor. Futbolda her şeyi gördüm. Güçlü rakiplere bile baskılı oynuyorlar. Bizim de özgüvenimiz yerinde. Geleli 3 hafta oldu ama her hafta kendimizi geliştiriyoruz. Son 16’daki tüm takımların bir kalitesi var. Kendimize güveniyor ve çeyrek finale kalacağımıza inanıyorum. Lige iyi başlamadılar ama şu anda çok iyi bir performans gösteriyorlar, biz de bunun bilincindeyiz. Kendi oyun stilimiz var. Onlarla daha önce bir maçta karşılaşmıştık. 38 yaşında genç bir hocaları var. Çok iyi bir rakibe karşı oynayacağız. Onlara zarar vermek adına iyi olduğumuz yönlerimizi sahaya yansıtmak isteyeceğiz. Oyuncularımız sakatlıktan döndü. Kanat oyuncularına ihtiyacımız var. Emre Kılınç ve Zeki Yavru sakatlığını atlattı. Opsiyon anlamında elimiz güçlenecek" dedi. Tecrübeli defans oyuncusu Joe Mendes ise, "Mental olarak maça hazırız. Takım halinde tutkuluyuz. Yarınki maça odaklanmış durumdayız. En iyi şekilde oynayıp istediğimiz sonucu almak istiyoruz. Benim futbolda hayalim her zaman elimden gelenin en iyisini yapmak. Kafamdaki tek düşünce bu" diye konuştu.
Giresun Tarihi sokakta paylaşım sofrası Giresun’un Tirebolu ilçesinde "Bir kap fazla yap" geleneği, sokakta kurulan iftar sofrası mahalle kültürünü yaşatıyor. Giresun’un Tirebolu ilçesinde tarihi evlerin bulunduğu Yeniköy Mahallesi’nde mahalle sakinleri, evlerinde hazırladıkları yemeklerle sokakta kurdukları iftar sofralarında buluşuyor. "Bir kap fazla yap" sloganıyla sürdürülen gelenek, Ramazan ayında komşuluk bağlarını güçlendiriyor. Giresun’un Tirebolu ilçesinde tarihi dokusuyla dikkat çeken Yeniköy Mahallesi’nde, mahalle kültürünü yaşatan anlamlı bir gelenek sürdürülüyor. Mahalle sakinleri, Ramazan ayında evlerinde hazırladıkları yemekleri sokağa kurulan iftar sofralarına getirerek birlikte oruç açıyor. Yeniköy Mahallesi Muhtarlığı öncülüğünde 2016 yılında başlatılan ve "Bir kap fazla yap" sloganıyla hayata geçirilen sokak iftarı geleneği, her yıl artan katılımla devam ediyor. Mahalle sakinlerinin tencere ve kaplarla getirdiği yemekler masalarda paylaşılıyor. Çorba ve tatlı ise hayırseverler tarafından ikram ediliyor. İftar sofraları yalnızca mahalle halkını değil, üniversite öğrencilerini, ihtiyaç sahiplerini ve ilçe dışından gelen misafirleri de bir araya getiriyor. Tarihi sokakta kurulan uzun masalar, Ramazan’ın paylaşma ve dayanışma ruhunu yansıtıyor. Yeniköy Mahallesi Muhtarı Osman Altay, etkinliğin temel amacının komşuluk bağlarını güçlendirmek olduğunu belirterek, "Buradaki amaç beraber iftar yapıp olanın olmayana vermesi mantığıyla eski komşuluk bağlarını güçlendirmek. Bu yıl Allah izin verirse ‘Bir Kap fazla yap" iftar yemeğinin 10’uncusunu gerçekleştirdik" dedi. Altay, iftarın belirli bir konseptle hazırlandığını ifade ederek, sosyal farklılıkların oluşmaması için herkesin benzer yemekler hazırladığını söyledi. Altay, "Mahalleli genellikle fırında tavuk ve pilav yapıp getiriyor. Böylece herkes aynı sofrayı paylaşıyor, kimse kendini farklı hissetmiyor" diye konuştu. Tirebolu Kaymakamı Muhammed Lütfi Kotan da iftar programına ailesiyle birlikte katıldığını belirterek, Ramazan’ın birlik ve beraberlik için önemli bir vesile olduğunu söyledi. Kotan, "Ben de bu mahallenin bir sakiniyim. Bir kaymakamdan ziyade bir komşu olarak buradayım. Herkes kendi evinde yaptığı yemeği getirip paylaşıyor. Bu çok güzel bir gelenek" ifadelerini kullandı. Mahalle sakinleri ise sokakta kurulan iftar sofralarının özellikle çocuklar için unutulmaz hatıralar oluşturduğunu belirterek, geleneğin uzun yıllar devam etmesini istediklerini dile getirdi.
Hatay İran’da hayatını kaybeden tır şoförünün yakınları, cenazenin Türkiye’ye getirilmesini istiyor Afganistan dönüşünde İran’ın Tebriz şehrinde tırına füzenin şarapnel parçasının isabet etmesiyle hayatını kaybeden Hataylı tır şoförü Hüseyin Fırat’ın yakınları, cenazenin Türkiye’ye getirilmesi için yetkililerden destek bekliyor. Fırat’ın akrabası Cuma Karakılınç, Amerika ve İsrail’in sivillere yönelik saldırılarını kınayarak hastanenin bile saldırıya uğradığını söyledi. Reyhanlı ilçesi Bağlar Mahallesi’nde yaşayan 29 yaşındaki Hüseyin Fırat, Askerlik mesleğini bıraktıktan sonra baba mesleği olan tır şoförlüğünü sürdürerek yaşamını ekmek parasını kazanıyordu. İstanbul’dan aldığı yükle Afganistan’a doğru yola çıkan Fırat, dönüş yolunda İran’ın Tebriz şehrine geldiği esnada düşen füzenin şarapnel parçalarının tıra isabet etmesiyle ağır yaralandı. Ağır yaralanan tır şoförü Fırat, İran’ın Zincan Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Fırat, İran’da hastanede 6 gün süren yaşam mücadelesini kaybederek öldü. Fırat’ın yakınlarıysa yakınları cenazenin Türkiye’ye getirilmesi için yetkililerden destek beklediklerini söylediler. Afganistan’a yük bıraktıktan sonra aynı mesleği yaptığı babasıyla birlikte Türkiye’ye dönerken Hüseyin Fırat’ın tırına İran’da şarapnel parçası isabet ettiğini söyleyen Cuma Karakılınç, "Hüseyin kardeşimiz tır şoförü. İstanbul’dan yükünü alıp, Afganistan’a götürüyor. Afganistan’dan yükünü bıraktıktan sonra dönüş yolunda İran’da geçerken Amerika ve İsrail’in attığı füzenin şarapnel parçaları tıra isabet ediyor. Kendisi ağır yaralanıyor ve hastaneye kaldırıyorlar. Hastanede ilk müdahaleler yapılıyor ve kaldığı hastane tekrar bombalanıyor. Ameliyat oldu ve yaklaşık 1 haftadır İran’da hastanedeydi ve Türkiye’ye gelemedi. Sabaha doğru da kardeşimiz vefat etti" dedi. "Cenazenin Türkiye’ye gelmesi için yetkililerden destek bekliyoruz" Amerika ve İsrail’in sivillere saldırı gerçekleştirdiğini söyleyen Karakılınç, "Cenazesini getirmek için uğraşıyorlar, otopsi yapılması gerekiyormuş ve orada nevruz bayramı varmış. Bir an önce yeğenimizin cenazesinin Türkiye’ye getirilmesini istiyoruz. Cenazenin Türkiye’ye gelmesi için yetkililerden destek bekliyoruz. Amerika ve İsrail hastaneleri bile bombalıyor, insaf kalmamış. Nükleer tesisleri bombalayacağız diye Türk tırcıları bombalıyorlar. Kardeşimizde burada mağdur oldu ve vefat etti" dedi.