TEKNOLOJİ - 21 Kasım 2024 Perşembe 14:09

Kaçak yapılaşmadan doğal afetlere uydu destekli yazılım geliştirdiler

A
A
A
Kaçak yapılaşmadan doğal afetlere uydu destekli yazılım geliştirdiler

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, geliştirdikleri yazılım sayesinde uydu verilerini kullanarak doğal ve insan kaynaklı değişimlerin tespit edilebildiğini açıkladı.


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Mühendislik Fakültesi Öğretim Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, uyduların 12 günde bir aynı bölgeden geçtiğini belirterek, bu sürelerle seçilen bölgelerdeki yeni yapılaşma, ormanlık alanlardaki değişim, su kütlelerindeki farklılıklar ve doğal afetler sonrası hasar gibi durumların takip edilebildiğini ifade etti.


Kutoğlu, yazılımın yüzde 70-80 oranında doğruluk sağladığını ve kaçak yapılaşma, kaçak orman kesimi, kıyı erozyonları gibi durumların takibinde kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca deformasyonların erken uyarı sistemlerinde değerlendirilebileceğini ve güvenli madencilik faaliyetleri için önlem alınabileceğini ifade etti. İki yılı aşkın süredir devam eden çalışmaların sonucundan memnun olduklarını söyleyen Kutoğlu, yazılımın farklı kurumlar tarafından kullanılabileceğini vurguladı.



Yapılaşma ve doğa tahribatı artık gizlenemeyecek


Barajlardaki çekilmeleri ve su artışlarının da gözlemlenebildiğine de dikkat çeken Kutoğlu, "Geliştirdiğimiz yazılım sayesinde seçtiğimiz bölgede seçtiğimiz tarihler arasında bu yıllar arasında da olabilir uydular aynı bölgeden 12 günde bir geçebilir. 12 günde bir aynı bölgeden geçiyor. Seçtiğimiz bir bölgede arazideki insan yapımı değişimleri veya doğal değişimleri tespit etmemiz mümkün oluyor. Bu değişimler mesela bir bölge yeni yerleşime açılmış olabilir. Orada yeni binalar yapılmış olabilir. Ormanlık alanlarda yeni alanlar açılmış olabilir. Arazide bir hafriyat, dolgu yapılmış olabilir. Kazı yapılmış olabilir. Su kütlesinde değişim olmuş olabilir. Baraj gölünde sular çekilmiş veya su artışı olmuş olabilir. Bunları geliştirdiğimiz otomatik yazılım sayesinde tespit edebiliyoruz. Veya bir deprem sonrası yada doğal afet sonrasında sel, heyelan gibi afetler sonrasındaki hasarları da otomatik olarak seçtiğimiz tarih aralığında seçtiğimiz bölgelerde gözlemlememiz mümkün oluyor. Uygulamada kırmızı renkler kütle artışını gösteriyor. Örneğin bir binanın üzerine kat çıktıysanız bu kırmızı gözükecektir. Eğer binada kat azalması varsa veya doğal afet nedeniyle bina yıkıldıysa veya başka bir sebeple bina yıkıldıysa yeniden yapı yapmak için yıkıldıysa o da mavi renkle gözükecektir. Sulak alanlarda su çekildiyse çekilen alanlar kırmızı gözükecek, su arttıysa mavi gözükecektir. Yine dağlarda kar kütleleri de iklim değişikliği bakımından onların takibi de çok önemli. Kar kütlelerindeki değişimleri de buradan takip edebiliyoruz. Eğer mavi ise kar kütlesinde artış var. Kırmızı ise erimiş anlamına gelecektir. Kıyılardaki dolgu, değişimleri görebiliyoruz. Kıyı erozyonlarını varsa sistematik bir kıyı erozyonu varsa takip etmemiz mümkün oluyor. Yer altında maden ocağı işletmesi yapıldı ve arazide tasman dediğimiz çökmeler meydana geldi. Veya bir depolama alanında madencilik amacıyla İliç’te yaşanan olay gibi kaymalar olabilir. Veya arazinin kendisinde bir hareket olabiliyor. O hareketleri de otomatik olarak tespit etmek mümkün oluyor" dedi.



Uydular değişimleri adım adım izliyor


Uyduların Türkiye üzerinden 12 günde bir geçtiğini ifade eden Kutoğlu, "Tabii ki hiçbir ölçme yöntemi yüzde 100 doğrulukla değil. Burada da belirli bir ihtimal dahilinde onu tespit edebiliyoruz. Örneğin Küçükçekmece bölgesinde yaptığımız analizde yüzde 70 dolaylarında yeni yapılanmaları tespit edebildiğimizi gördük. Alaplı bölgesinde ise bu oran yüzde 80 civarında. Yeni yapılaşmaları takip edebildik. Bazı bölgelerde de heyelanlı alanlarda madencilik kaynaklı tasman alanlarında da diğer yöntemlerle yakalayamadığımız, göremediğimiz olayları yakalayabildiğimizi gördük. Bu yazılımı kurumlar da kullanabilir. Örneğin kaçak yapılaşma takibi. Kaçak orman kesimi, kaçak dolgu, kaçak kazı. Bunlar takip edilebilir. Uydular 12 günde geçtiği için 12 gün arayla takibi yapılabilir. Yine belli yerlerde deformasyonlar varsa erken uyarı anlamında kullanılabilir. Kıyı erozyonları varsa, biliyorsunuz yollarımızı çok etkileyebiliyor. Bunlarla ilgili tespit edilip erken tedbir almak mümkün olabilir. Yapılardaki deformasyonlar takip edilebilir. İzinsiz kat çıkma gibi durumlar takip edilebilir. Bunun yanı sıra madencilik alanında kaçak madencilik yapılabiliyor. Veya madencilik alanında daha güvenli madencilik alanlarında depolama anlamında bazen kazalar oluyor. Daha güvenli madencilik anlamında alanlardaki hareketler önceden tespit etmek mümkün olabilir. Bizim amacımız ülkemizde biliyorsunuz çok fazlasıyla kaçak yapılaşmalar olabiliyor. Uzun zamandan beri acaba bununla ilgili bir uygulama geliştirebilir miyiz? diye çaba sarf ediyorduk. İki seneyi aşkın süredir bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüp netice aldık. Şimdi de elde ettiğimiz sonuçtan da memnunuz" şeklinde konuştu.



Kaçak yapılaşmadan doğal afetlere uydu destekli yazılım geliştirdiler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Yemek yemeye gitti, valizlerinden oluyordu Aydın’ın Efeler ilçesinde genç öğrencinin yemek yemeye gittiği esnada yüklerinin ağır olmasından dolayı durakta bıraktığı valizleri, ekipleri harekete geçirdi. Şüpheli valizler patlatılmadan önce olay yerine gelen öğrenci, yemek yemeye gittiğini, ağır olduğu için bavulları durakta bıraktığını söyledi. Olay, Efeler ilçesi Muğla Bulvarı üzerindeki bir otobüs durağında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, otobüs durağında sahipsiz olduğu düşünülen şüpheli valiz ve sırt çantasını gören vatandaşlar, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Geniş güvenlik önlemi alınmasının ardından olay yerine bomba imha ekipleri gönderildi. Bomba imha ekiplerinin gelmesinin beklendiği esnada olay yerine gelen valizlerin sahibi Bekir Sıddıkkuru, yemek yemeye gittiğini, ağır olduğu için bavulları durakta bıraktığını söyledi. Olayın ortaya çıkmasının ardından ekipler, çantayı ve genci inceledikten sonra olay yerinden ayrıldı. “Ne olduysa 15 dakika içinde oldu” Yemek yiyip durağa geldiğinde polisleri gördüğünü ve olayın kendi valizlerinden dolayı olduğunu öğrenince çok şaşırdığını ifade eden Bekir Sıddıkkuru, “Ben camiden çıktım, eşyalarım vardı. Eşyalarımı durağa bırakmıştım. İhtiyaçlarımı gidermeye, yemek yemeye gitmiştim. Ne olduysa 15-20 dakika içerisinde oldu. Durağa geri geldiğimde 3-4 tane polis arabasını gördüm. Polisleri görünce ben de şaşırdım elbette. Sordum, acaba trafik kazası mı oldu diye düşündüm. Korktum açıkçası. Polislere sordum. Benim eşyalarımdan dolayı böyle bir olayın olduğunu söylediler. Yüküm ağır olduğu için burada bırakmıştım. Böyle bir yanlış anlaşılma olmuş. Şüpheli çanta olduğu düşünülmüş” dedi.
Ordu 3 gündür kayıp olan genç, dere içerisinde ağır yaralı halde bulundu Ordu’da 3 gündür kayıp olan 24 yaşındaki zihinsel engelli Furkan Gündoğdu, dere içerisinde ağır yaralı halde bulundu. Olay, Altınordu ilçesi Nizamettin Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, dere içerisinde hareketsiz yatan bir kişiyi gören vatandaşlar durumu 112’ye bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Dronla yeri tespit edilen şahıs için ekipler seferber oldu. Yaklaşık 50 metrelik uçurumdan itfaiyenin çalışması sonucu sedyeye alınarak çıkarılan şahıs ambulansa taşındı. Ağır yaralı olan şahıs, sağlık ekiplerince özel bir hastaneye kaldırıldı. 3 gündür aranıyordu Dere içerisinde bulunan şahsın 24 yaşındaki Furkan Gündoğdu olduğu tespit edildi. Zihinsel engelli olduğu öğrenilen gençten 17 Ocak’tan bu yana haber alınamadığı, hakkında kayıp ihbarı bulunduğu ve polis ekiplerinin o günden bu yana arama çalışması yürüttüğü öğrenildi. "Köpek kovalaması sonucu dereye düşmüş" Olayın görgü tanığı Ertan Kuru, "3 gün önce kayıp olan arkadaşımız, karşı taraftan köpek kovalaması sonucu aşağıya düşmüş. Kendisinden 3 günden bu yana haber alınamıyormuş. Polis ekipleri dron kaldırdı, o şekilde anlaşıldı. Sağlık ekipleri ve itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile kurtarıldı. Vücudunun çeşitli yerlerinden kırıklar vardı" dedi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
İstanbul Beylikdüzü’nde çocuklar yarıyıl tatilini eğlenceyle karşıladı Beylikdüzü Belediyesi’nin 2024-2025 eğitim ve öğretim yılının ilk yarısını tamamlayan öğrenciler için hazırladığı Beylikdüzü 10.Yarıyıl Şenliği başladı. Çocukların, atölye çalışmalarından sahne gösterilerine kadar çeşitli etkinliklerde doyasıya eğlendiği şenlik, renkli görüntülere sahne oldu. Beylikdüzü Belediyesi tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen Beylikdüzü Yarıyıl Şenliği başladı. Çocukların eğlenirken öğrenebileceği birbirinden renkli etkinliklerden oluşan şenlik ilk günden yoğun ilgi gördü. Çocuklar atölye çalışmalarından sahne gösterilerine kadar birçok etkinliğe ücretsiz katılma imkanı bulurken karneleriyle gelen öğrencilere kitap hediye edildi. Şenlik, 18 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi, Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Kültür ve Sanat Merkezi ile Galeri Beylikdüzü olmak üzere 3 ayrı merkezde devam edecek. Tüm yarıyıl programları ile ilgili detaylı bilgi almak isteyenler belediyenin www.beylikduzu.istanbul ve sosyal medya adreslerini ziyaret edebilir. “Amacımız çocuklarımızın tatil boyunca keyifli vakit geçirmesi” Beylikdüzü’ndeki tüm çocukları Yarıyıl Şenliği’ne davet eden Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Beylikdüzü’nde çocukların daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Yarıyıl Şenliği de bu anlayışla oldukça önemsediğimiz ve her yıl üzerine ne katabiliriz diye kafa yorduğumuz bir etkinlik. Amacımız çocuklarımızın tatil boyunca keyifli vakit geçirmesi. Eğitici, öğretici ve çocukların hayal gücünün gelişmesine katkıda bulunacak etkinliklere tüm çocukları bekliyoruz” dedi.