GENEL - 22 Nisan 2012 Pazar 10:49

ELEKTRİK FATURASINI DÜŞÜRMENİN YOLLARI

A
A
A
ELEKTRİK FATURASINI DÜŞÜRMENİN YOLLARI

Günlük hayatta aydınlatmada ve elektrikli ev aletlerini kullanırken dikkat edilecek birkaç ayrıntı elektrik enerjisinin daha tasarruflu kullanılmasına imkan sağlıyor.
Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ (Toroslar EDAŞ) internet sitesinde, ülkemizde akkor flaman lamba yerine floresan ampul kullanılması durumunda yıllık 1 milyar 120 milyon kWh`lik tasarruf sağlanacağı
belirtildi. Konutlarda elektrik enerjisinin verimli kullanılması konusunda yer alan bilgiye göre, sadece aydınlatmada dikkat edilecek birkaç küçük ayrıntı bile önemli oranlarda elektrik tasarrufu
yapılabiliyor. Enerji tasarrufu için evlerde alınabilecek önlemler ve aydınlatma konusundaki öneriler şöyle sıralanıyor:
"Evlerde akkor flaman lamba yerine floresan ampuller kullanılmasıyla aydınlatma ile ilgili yüzde 75 tasarruf sağlanabilir. "Gün ışığından mümkün olduğunca yararlanılmalıdır. Çalışma masaları mümkün olduğunca pencere kenarlarına konulmalıdır. Duvarlar ve tavanlar açık renk boya ile boyanmalı ve gündüz saatlerinde aydınlatma amaçlı elektrik kullanımı asgariye düşürülmelidir. Dekoratif lambalar ışığın istenilmeyen bölgeleri aydınlatmasına neden olacağından bundan kaçınmalı, aydınlatma geri
verimi en üst düzeyde olan armatürler tercih edilmelidir. Zamanlayıcı, fotoseller, ya da yaklaşım
sensörleri vasıtasıyla aydınlatmanın sadece ihtiyaç olduğunda devreye girmesi ve çıkması sağlanmalıdır. Yüksek katlı binalarda 2 veya 3 katı aydınlatacak şekilde merdiven otomatiği seçilmeli, aynı anda 4 veya daha fazla katı aydınlatan merdiven otomatiği sistemine ilaveler yapılmalıdır.
Kullanılmadığı sürece aydınlatmalar kapatılmalıdır."
EV ALETLERİNİN KULLANIMI
Mikro dalga fırınların, pişirmeyi 2-10 dakikada, ısıtmayı 10-30 saniyede gerçekleştirdiği, diğer elektrikli fırınlara göre yüzde 66 daha az elektrik harcadığı vurgulanırken, ev aletleri kullanımında enerji tasarrufu için şu uyarılarda bulunuldu: "İhtiyaçtan daha büyük kapasiteye sahip klimalar kullanılmamalıdır.
Elektrikli süpürgelerin torbaları sık sık boşaltılmalıdır. Boş torba ile dolu torba arasında süpürgenin
kullanımı esnasında yüzde 15 civarında daha fazla elektrik sarfiyatı olacaktır.
Bulaşık ve çamaşır makinelerinin etrafında en az 5 santim civarında boşluk bırakılarak ısınmadan dolayı oluşan sıcak havanın kolayca dağılması sağlanmalıdır. Yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak
için sabah ve akşam saatlerinde yıkama yapılmalıdır.
Küçük ekranlı televizyonlar büyük ekranlı televizyonlara göre daha fazla elektrik tüketmektedir.
Yerlerin halı kaplı olması zeminde ısı kaybını azaltacaktır.
Kullanılan odaların kışın 18-21 derece arasında tutulması gerekmektedir.
Yazın sıcaklıktan rahatsız olunmayacak bir derece olan 24-27 derece arasında oda sıcaklığı ayarlanmalıdır. Düşürülen her derece için yüzde 4 daha fazla elektrik harcanmaktadır.
Buzdolaplarının kapı içi manyetik bantları ayda bir kez sabunlu su ile temizlenmeli ve pudralanmalıdır. Bu sayede bakım yapılmayan dolaplara göre yaklaşık yüzde 5 civarında elektrik
tüketimi azaltılabilecektir.
Buzdolabındaki buz kalınlığı 5-6 milimetreyi geçmemelidir.
Buzdolabına sıcak yiyecek ve içecek konulmamalıdır.
Televizyon, VCD, DVD, müzik seti gibi elektrikli cihazlar çalışmadıkları zaman mutlaka cihazın açma-kapama düğmesinin kapalı konumda olması sağlanmalıdır.
Uzaktan kumanda cihazı ile kapatılan elektrikli ev aletleri, on/off düğmesinden kapatılmadıkları zamanlar bile cihazın açık olduğu zaman tükettiği elektriğin yaklaşık yüzde 5`i ile yüzde
15`i arasında elektrik tüketirler.
Ütüleme işlemi bitmeden 5 dakika önce ütü fişten çekilerek ütüde mevcut bulunan ısı ile kalan 5 dakikalık ütü işlemi yapılmalıdır. Bu basit önlemle 1 ampulün 1 saat daha fazla aydınlatması
sağlanabilecektir.
Camların çift cam olması, camlardan sıcak ve soğuk havanın giriş-çıkışını zorlaştıracak olup bu şekilde ısınma ve serinleme için yüzde 40 daha az bedel ödenecektir.
Buzdolaplarında buzluk bölümünün -18 derece, diğer soğutucu bölümün ise +7 derece olması en uygun sıcaklık değerleridir.
Buzdolabının yüzde 70 dolulukta olması en verimli çalışmasını sağlayacaktır. Bunun üzerindeki veya altındaki doluluk elektrik tüketimini artıracaktır.
Kızartmaları elektrikli ocak üzerinde kızartmak, fritöz içerisinde yapmaktan yüzde 25 daha fazla enerji harcar.
10 yılı geçmiş klimalar yeni klimalara göre yüzde 15-yüzde 40 civarında daha fazla elektrik tüketimine neden olacaktır".
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Çorum Belediyesi’nden kesinti duyurusu: 22 saat su verilemeyecek Çorum il merkezinde, arıtma tesisi ve isale hattı entegrasyon çalışması sebebiyle 7 Nisan günü 22 saat sürecek su kesintisi yapılacak. Çorum Belediyesi tarafından Organize Sanayi Bölgesi (OSB) İçme Suyu Arıtma Tesisi ile yeni tamamlanan 2. isale hattının ana sisteme entegrasyonu için bağlantı çalışması gerçekleştirilecek. Çalışma sebebiyle 7 Nisan sabahından itibaren şehir genelinde su kesintisi uygulanacak. Çorum Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, içme suyu şebekesinin verimliliğini en üst seviyeye çıkarmak ve su arzını güvence altına almak amacıyla önemli bir altyapı çalışması gerçekleştiriliyor. Şehrin içme suyu ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan OSB Arıtma Tesisi ile yeni inşa edilen 2. İsale Hattı’nın birbirine bağlanacağı çalışma için hazırlıklar tamamlandı. Saha ekiplerinin yoğun bir mesai harcayacağı çalışma kapsamında, isale hattından arıtma tesisine bağlantı işlemi yapılacak. Çalışma nedeniyle, 7 Nisan Salı günü saat 06.00’da başlayacak olan kesintinin, 8 Nisan Çarşamba günü saat 04.00’e kadar devam etmesi öngörülüyor. Çalışmaların planlanan süreden önce bitirilmesi durumunda şebekeye suyun daha erken verileceği ifade edildi. Belediyeden yapılan açıklamada, "Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları adına, belirtilen süre zarfında su kullanımında tasarruflu olmaları ve gerekli önlemleri (su depolama ve benzeri) almaları önemle rica olunur. Çalışmaların planlanan süreden önce tamamlanarak şebekeye su verilmesi için tüm birimlerimiz teyakkuz halinde olacaktır. Gösterilen sabır ve anlayış için teşekkür eder, kamuoyuna saygıyla duyururuz" ifadelerine yer verildi.
İzmir Altay, rahat nefes aldı Altay, ligde kalma mücadelesi veren İzmir Çoruhlu FK ile berabere kalarak hanesine 1 puan yazdırdı. Bu sonuçla birlikte siyah-beyazlı ekip, ligin bitimine 2 hafta kala kümede kalmayı büyük ölçüde garantiledi. Altay, TFF 3. Lig 4. Grup’ta ligin bitimine 2 hafta kala kümede kalmayı büyük ölçüde garantiledi. Siyah-beyazlılar, dün oynanan ve kendisi gibi ligde kalma mücadelesi veren İzmir Çoruhlu FK karşısında 1 puan alarak kritik bir beraberliğe imza attı ve puanını 22’ye yükselterek rahat bir nefes aldı. İzmir temsilcisi, bu hafta deplasmanda Nazilli Spor ile oynanması gereken müsabakadan 3-0 hükmen galip sayılacak ve hanesine 3 puan daha ekleyecek. Böylece Altay, son haftaya 25 puanla girecek. Bir diğer İzmir ekibi Bornova 1877 ise önümüzdeki hafta şampiyonluğunu ilan etmeye hazırlanan Kütahyaspor deplasmanına çıkacak. Bornova 1877’nin bu karşılaşmadan galibiyetle ayrılamaması halinde, Nazilli Belediyespor’un ardından küme düşen ikinci takım olacak. Düşme hattındaki İzmir Çoruhlu FK, gelecek hafta sahasında Uşakspor’u mağlup edemezse lige veda eden üçüncü ekip olacak. Afyonspor ise evinde Tire 2021 FK karşısında kazanamazsa küme düşen son takım olarak kesinleşecek. Tüm bu senaryolar ışığında Altay, ligde kalma yolunda önemli bir avantaj yakalamış durumda. Ancak siyah-beyazlı ekip için risk tamamen ortadan kalkmış değil. Son haftada sahasında Afyonspor’u ağırlayacak olan Altay’ın durumu, belirli ihtimallere bağlı olarak şekillenebilir. Afyonspor’un önce Tire 2021 FK karşısında galip gelmesi ve ardından son haftada Altay’ı en az iki farklı skorla mağlup etmesi halinde tablo tersine dönebilir. Bu durumda puanların eşitlenmesiyle birlikte ikili averaj devreye girecek ve küme düşen takım Altay olacak.
İstanbul Beşiktaş’ta oto galerideki araçların kundaklandığı olayın detayları ortaya çıktı İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde araç kiralama şirketi önündeki lüks araçların kundaklandığı ve şirket sahibinin villasının kurşunlandığı olayın detayları ortaya çıktı. Olay saat 04.30 sıralarında Beşiktaş ilçesi Balmumcu Mahallesi Barbaros Bulvarı üzerinde bulunan 4 katlı binanın giriş katında bulunan oto galeride meydana gelmiş, park halindeki lüks otomobilde başlayan yangın diğer 14 araca da sıçrayarak büyümüştü. İhbar üzerine olay yerinde gelen çok sayıda itfaiye ekibi, yangını yaklaşık 1 saatlik çalışması sonucunda söndürmüştü. Yangında 15 otomobil büyük ölçüde hasar almıştı. Kundaklama olayının ardından şüpheliler, iş yeri sahibinin Levent Mahallesi’ndeki villasına giderek silahla ateş açtı. Olayla ilgili incelemeler sürerken, detaylar ortaya çıktı. Önce araçları kundakladılar ardından villayı kurşunladılar Selçuk K. ve eşi Dilek K. isimli şahsa araç kiralama iş yerine motorla gelen kasklı siyah giyinimli iki şüpheli, araçların üzerine yanıcı madde dökerek ateşe verdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri alevleri söndürürken 14 araç zarar gördü. Aynı şüpheliler ardından çiftin Levent Mahallesi’ndeki villasına giderek ateş etti. Şüpheliler olayın ardından kaçtı. Her iki saldırı da güvenlik kamerasına yansıdı. İhbar üzerine olay yerine giden polis ekipleri 7 adet kovan bulurken, villaya 5 mermi isabet etti. Olayla ölen ya yaralanan olmadığı öğrenildi. Şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Selçuk K.’nin 64 suç kaydı bulunduğu, 31 Ekim 2025’te 48 ayrı dosyadan aranmasının olduğu, tutuklandığı ve işlemlerinin ardından serbest kaldığı bilgisine öğrenildi. Dilek K.’nin ise 37 suç kaydı bulunduğu, suçlarının birçoğunun görevli memura mukavemet olduğu kaydedildi. Selçuk K.’nin işlettiği eğlence mekanları ve araç kiralama şirketinde uyuşturucu kullanımı, gürültü ve yaşı küçük kişilere alkol verildiği iddialarıyla ilgili ihbar yapıldığı öğrenildi. Ayrıca araç kiralama şirketinden farklı zamanlarda dolandırıcılıkla ile vatandaşların polise başvurduğu, bir çalışanın öldürülmekle tehdit edildiğine yönelik şikayetinin bulunduğu öğrenildi.
Kahramanmaraş ALO 153, mart ayında 10 bin 918 çağrıya cevap verdi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin yapay zeka destekli ve modern teknoloji altyapısıyla vatandaşlara hizmet veren ALO 153 Çağrı Merkezi, Mart ayında 10 bin 918 çağrıya hızlı ve etkin şekilde yanıt vererek talepleri ilgili birimlere yönlendirdi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşla iletişimde etkin bir köprü görevi üstlenen ALO 153 Çağrı Merkezi, gelişmiş teknolojik altyapısı ve yapay zeka destekli sistemiyle yerel hizmetlerde hız ve verimliliği artırmaya devam ediyor. Şehir genelinden gelen taleplerin tek bir merkezde toplanmasını sağlayan ALO 153 Çağrı Merkezi, çözüm odaklı yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Şehrin farklı noktalarından iletilen başvurular; temizlik, çevre sağlığı, sosyal destek, altyapı, yol bakım ve onarım gibi birçok başlık altında değerlendirilerek ilgili birimlere anlık olarak aktarılıyor. Bu sayede vatandaşların taleplerine gecikmeden müdahale edilmesi sağlanırken, süreçlerin daha sistemli ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi mümkün hale geliyor. Mart ayında etkin ve hızlı hizmet Vatandaşlara kesintisiz hizmet veren ALO 153, Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinin koordinasyonunda aktif rol oynayan bir yönetim aracı olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda, Mart ayında ALO 153 hattına toplam 10 bin 918 başvuru yapıldı. Vatandaşlardan gelen talepleri kayıt altına alan ekipler, bu talepleri ilgili birimlere eksiksiz bir şekilde iletti. Vatandaş ile Büyükşehir arasındaki iletişimi güçlendiren önemli bir platform olarak öne çıkan ALO 153, teknolojinin kamu hizmetlerine entegrasyonu açısından başarılı bir model sunuyor.
Kocaeli Bu parkta 15 bin gül açacak Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, ilçenin yaşam kalitesini artırması planlanan yatırımları teknik ekibiyle birlikte yerinde denetledi. 180 farklı türde 15 bin gülün yer alacağı Gül Bahçesi Parkı ve gençlere yönelik inşa edilen Etüt Merkezi gibi projelerin ilçeye değer katması hedefleniyor. Başiskele Belediyesi tarafından ilçenin gelişimine katkı sağlamak amacıyla toplam 20 bin metrekarelik alanda hayata geçirilen projelerde inşa ve peyzaj çalışmaları aralıksız sürüyor. Teknik ekibiyle birlikte sahaya inerek projelerin son durumu hakkında yetkililerden bilgi alan Başkan Özlü’nün ilk duraklarından biri Gül Bahçesi Parkı oldu. Parkta, 180 farklı çeşitten oluşan 15 bin gülün toprakla buluşturulacağı ve alanın bölge için önemli bir cazibe merkezine dönüşeceği belirtildi. Çocuklara ve gençlere özel yatırımlar yükseliyor İncelemeleri kapsamında çocuklara ve gençlere yönelik eğitim yatırımlarını da değerlendiren Özlü; yapımı süren Çocuk Kütüphanesi, Oyuncak Müzesi ve Etüt Merkezini gezdi. Özlü ayrıca, doğayla iç içe bir sosyal yaşam alanı olarak planlanan Yeşilyurt Millet Bahçesi ile gençlerin sportif faaliyetlerine ev sahipliği yapacak Genc-i Âlâ Spor Salonu’ndaki çalışmaları da denetledi. Çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü vurgulayan Başkan Yasin Özlü, projelerin tamamlanmasıyla birlikte Başiskele’nin yaşam kalitesinin daha da artacağını ifade ederek, "Başiskele’mize ve insanımıza büyük değer katacak projeleri en kısa sürede hemşehrilerimizin hizmetine sunmak için ekiplerimizle birlikte yoğun bir şekilde çalışıyoruz" dedi.