YEREL HABERLER - 24 Temmuz 2017 Pazartesi 12:14

Gazeteciler Basın Anıtı’na çelenk bırakıp meşale yaktı

A
A
A
Gazeteciler Basın Anıtı’na çelenk bırakıp meşale yaktı

Adana’da basın mensupları, basından sansürün kaldırılışının 109.

Adana’da basın mensupları, basından sansürün kaldırılışının 109. yıl dönümü nedeniyle Basın Anıtı’na çelenk koyup meşale yaktı.


Seyhan ilçesindeki Atatürk Parkı’nda yer alan Atatürk Anıtı’na ilk çelenklerini bırakan basın mensupları daha sonra Sanatçılar Parkı’ndaki Basın Anıtı’na gelerek basın şehitleri için saygı duruşunda bulundu. Tören, Basın Anıtına çelenk bırakılması ve anıttaki meşalenin yakılmasıyla devam etti.


Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, basından sansürün kaldırılışının 109. yıl dönümünün kutlandığını hatırlatarak, “Ancak gelinen noktada basın özgürlüğü ciddi tehdit altındadır. Sansürün kaldırıldığını ve basının özgür bir ortamda görevini yerine getirdiğini söylemek maalesef mümkün görülmemektedir. Çağdaş demokrasilerde dördüncü güç konumunda olan basın üzerinde her geçen gün çeşitli baskılar devreye sokulmakta, meslektaşlarımızın çalışma şartları zorlaşmakta, ekonomik ve özlük hakları da yok edilmeye çalışılmaktadır” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan 100 yıllık su değirmeni, devletin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasıyla ayakta kalarak yeni yüzyıla tutundu. 60 yaşındaki Yaşar Dokgöz’ün emeğiyle tahılları öğüten asırlık değirmen, bu geleneğin yöredeki son örneği olarak zamana direniyor. Kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi İlçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Değirmenler mevkiinde bulunan asırlık su değirmeni, bu kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dereden sağlanan suyun gücüyle çevirdiği taşa dökülen tahılları öğüten değirmen Gümüşhacıköy Kaymakamlığı’nın 2017 yılında yaptırdığı restorasyon çalışmasıyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü. Çocukluğundan bu yana aile yadigarı değirmende çalıştığını belirten değirmenci Yaşar Dokgöz, “Mesleği babamdan öğrendim. Buğday, arpa, mısır gibi tahılları burada öğütüyoruz. Faaliyetleri durmuştu. Onarıma ihtiyacı vardı. Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Amasya İl Özel İdaresi’nin desteğiyle restore edildi. 7 yıldır tıkır tıkır çalışıyor” dedi. Komşu illerden de müşteri geliyor Çevre köyler, ilçeler ve komşu illerden bile müşterilerinin bulunduğunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un alıyor. Kimisi öğütmek için buğday getiriyor. Öğütüp gönderiyoruz. Müşterilerimize, dostlarımıza kapımız her zaman açık” diye konuştu. Yörede yetiştirilen Üveyik buğdayından üretilen unu müşterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardımcısı ise 40 yıllık hayat arkadaşı eşi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sağladıkları asırlık değirmende yaşamlarını sürdürüyor.