ASAYİŞ - 08 Mayıs 2025 Perşembe 14:36

Adana Büyükşehir Belediyesi’ndeki ihaleye fesat ve rüşvet davası bilirkişiye gönderildi

A
A
A
Adana Büyükşehir Belediyesi’ndeki ihaleye fesat ve rüşvet davası bilirkişiye gönderildi

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin reklam ihalelerine "fesat karıştırdıkları, rüşvet alıp verdikleri" iddiası ile aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın danışmanı Mürüvet Sızlı’nın da bulunduğu 12 kişinin 7 yıl ile 19 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle açılan davaya devam edildi. Mahkeme, dava dosyasının bilirkişiye gönderilmesine karar verildi.


İl Emniyet Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Şube Müdürlüğü’ne bir reklam firması sahibi, 22 Temmuz 2022’de ’Rüşvet vermeden ihale alamıyoruz’ diyerek Adana Büyükşehir Belediyesi’nin bazı çalışanları ile reklam ajansları sahipleri hakkında şikayetçi oldu. İhbar üzerine cumhuriyet savcılığınca soruşturma başlatıldı. Şüphelileri teknik ve fiziki olarak takip eden Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekiplerinin, 18 Aralık 2023’te yaptığı operasyonda yakalanan belediye başkanı danışman Mürüvet Sızlı (35), Büyükşehir Belediyesi çalışanı Mehmet İlker Tutuş (42), Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürü Mehmet Yuşa Davarcı (39), Eylül Ajans çalışanı Mete Çelebi (34), M.İ. (49), Paragraf Baskı Medya Firması sahibi Semih Dizidar (46), Aydoğanlar Ahşap ve Endüstriyel Reklamcılık Şirketi sahibi Süleyman Aydoğan (36), Eylül Ajans Firması sahibi Tahir Cem Oğulhan (42), Karma Açık Hava Reklam Şirketi yetkilisi Umut Şenol (46), Sezgi Ajans sahibi Yüksel Yavuz (61), Kuzgun Medya Limited Şirketi Temsilcisi Can Küçüközkan (47) ve Karma Açıkhava Reklamcılık Ticaret A.Ş. yöneticisi Mehmet Fatih Gültekin (41) gözaltına alındı.



Yapılan soruşturma sonunda 12 sanık hakkında "Kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak, rüşvet vermek, rüşvet almak" suçlarından 7 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası istemiyle Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davaya devam edildi. Duruşmada tamamı tutuksuz ve haklarında yurt dışına çıkış yasağı ve güvenlik birimlerine imza atma yönünde adli kontrol kararları bulunan sanıklardan Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Mürüvet Sızlı ile Süleyman Aydoğan, Semih Dizdar, Mehmet Fatih Gültekin, Mete Çelebi, Tahir Cem Oğulhan ile sanık avukatları hazır bulundu.


Kamu İhale Kurumu’na yazılan yazının geldiğini belirten mahkeme başkanı hazır olan sanıklara söz verdi. Sanıklardan Başkan Danışmanı Sızlı, eski savunmalarını tekrarladığını belirtip uzun süre tutuklu kaldığını yurt dışına çıkış ve güvenlik birimine imza atma yönündeki adli kontrol kararları nedeniyle psikolojisinin etkilendiğini belirterek adli kontrol kararlarının kaldırılmasını istedi. Diğer sanıklar da, suçlamaları kabul etmeyerek haklarındaki adli kontrol kararlarının kaldırılmasını talep etti.


Mahkeme heyeti, sanıklar hakkındaki yurt dışına çıkış ve güvenlik birimine imza atma adli kontrol kararlarının devamına ve dava dosyasını Danıştay denetçilerinden oluşan bilirkişiye göndermeye karar verdi. Duruşma, eksikliklerin tamamlanması ve bilirkişi raporunun beklenilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.
Bitlis Bitlis-Baykan yolu ulaşıma kapandı, 3 saat sonra kontrollü açıldı Bitlis’te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis-Baykan karayolunda bir tırın kayması sonucu yol ulaşıma kapandı. Kayan tır nedeniyle trafikte uzun araç kuyrukları oluşurken, yol 3 saatlik çalışma sonucu kontrollü açıldı. Bitlis’te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis-Baykan karayolu üzerinde bulunan Bitlis Çayı Viyadüğü’nde saat 19.30 sıralarında bir tırın kayması sonucu yol ulaşıma kapandı. Kayan tır nedeniyle trafikte uzun araç kuyrukları oluşurken, Karınca köyü mevkiinde çok sayıda vatandaş yolda mahsur kaldı. İhbar üzerine bölgeye karayolları ekipleri sevk edilirken, AFAD İl Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde Türk Kızılay Bitlis İl Merkezi Başkanlığı tarafından saat 19.30’da destek çalışması başlatıldı. Kızılay personeli ve gönüllülerinin katılımıyla yolda mahsur kalan vatandaşlara kek, meyve suyu ve su ikram edildi. Yaklaşık 3 saat süren çalışmaların ardından yol kontrollü şekilde trafiğe açılırken, zorlu hava şartları nedeniyle bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçları karşılandı. Ulaşım ekiplerin yönlendirmesiyle sağlanıyor. Kızılay Bitlis Merkez Başkanı Ali Cengiz, "İlimizde etkili olan yoğun kar yağışı sonrası Karınca köyü mevkiinde yolda mahsur kalan yaklaşık 350 vatandaşa, Türk Kızılay Bitlis İl Merkezi Başkanlığı tarafından 19.30–21.00 saatleri arasında destek çalışması gerçekleştirildi. AFAD İl Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde yürütülen çalışmalarda, Türk Kızılay Bitlis İl Mekezi personelleri ve gönüllülerinin katılımıyla vatandaşlara 350 adet kek, 350 adet meyve suyu ve 210 adet su ikram edildi. Zorlu hava şartları nedeniyle bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçları karşılandı" dedi.