EKONOMİ - 13 Mart 2026 Cuma 11:08

Doğan’dan limon ithalatı değerlendirmesi: "Depoda ürünü olan üretici zorlanabilir"

A
A
A
Doğan’dan limon ithalatı değerlendirmesi: "Depoda ürünü olan üretici zorlanabilir"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, depoda ürünü olan üreticilerin ekonomik olarak zor durumda kalmaması için gelişmelerin dikkatle değerlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.


Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 12 Mart 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla limon ithalatında uygulanan gümrük vergisinin yüzde 54’ten yüzde 10’a düşürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Doğan, bu sürecin, özellikle yüksek fiyat seviyelerinden ürün alarak depoya koyan üreticiler ve tüccarlar açısından bir belirsizlik oluşturabileceğine vurgu yaparak, ‘’Piyasaya ithalat ihtimali girdiğinde fiyatlarda bir geri çekilme yaşanabiliyor. Bu nedenle depoda ürünü olan üreticilerimizin ekonomik olarak zor durumda kalmaması için gelişmelerin dikkatle değerlendirilmesi önemlidir’’ dedi.


Son yıllarda yaşanan zirai don nedeniyle üretimde düşüş yaşandığını hatırlatan Doğan, buna rağmen limon üretiminin Türkiye için önemli bir tarımsal ürün olmaya devam ettiğini söyledi. Doğan, özellikle üretim maliyetlerinin arttığı bir dönemde üreticinin korunmasına yönelik politikaların büyük önem taşıdığını dile getirdi.


Başkan Doğan, "Üretici, tüketici ve piyasa dengelerinin birlikte düşünülmesi gerekir. 2024 yılında limon dalında 30-40 kuruşa kadar düştü. Çiftçi toplama maliyetini bile karşılayamadığı için ağaçlarını sökmek zorunda kaldı. O dönemde üreticiyi korumaya yönelik bir adım atılmadı, ancak fiyatlar yükselince hemen ithalat gündeme geldi. Piyasa düzenlemesi sadece tüketiciyi değil, üreticiyi de korumalıdır. Fiyat artınca ithalat kapılarının açılma kararı alınırken, limon 30 kuruşa düştüğü zaman da üreticiyi korumaya yönelik önlemler alınmalıydı" diye konuştu.


Başkan Doğan, üreticilerin emeğinin karşılığını alması, tüketicinin de ürüne makul fiyatlarla ulaşabilmesi için tarımda planlı ve dengeli bir yaklaşımın büyük önem taşıdığını söyledi.



Doğan’dan limon ithalatı değerlendirmesi: "Depoda ürünü olan üretici zorlanabilir"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük KBÜ’de uluslararası öğrenci iftarı düzenlendi Karabük Üniversitesi’nde (KBÜ) düzenlenen "Uluslararası Öğrenci İftarı" programı farklı ülkelerden öğrencileri aynı sofrada buluşturdu. "Kampüste Ramazan Etkinlikleri" kapsamında düzenlenen programda birlik, paylaşma ve dayanışma vurgusu öne çıktı. İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) Karabük Genç İHH ekibi tarafından organize edilen programda farklı ülkelerden öğrenciler bir araya geldi. Ramazan ayının manevi atmosferinde düzenlenen programda öğrenciler aynı sofrada iftar yaparak paylaşma kültürünü birlikte yaşadı. Programda konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Fatih Kırışık, üniversitede yürütülen "Kampüste Ramazan Etkinlikleri" projesinin Türkiye genelinde örnek gösterilen güçlü bir sosyal model hâline geldiğini söyledi. Kırışık, daha önce Karabük Genç İHH iş birliğiyle düzenlenen "Ümmet İftarı" programının da geniş katılımla gerçekleştirildiğini hatırlatarak uluslararası öğrenciler için düzenlenen iftar programının anlamlı bir buluşma olduğunu ifade etti. Program kapsamında yapılan çekilişte hediyeler Rektör Fatih Kırışık tarafından öğrencilere takdim edildi. Sosyal Yaşam Merkezi Lila Salon’da düzenlenen iftar programına Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, İHH Karabük İl Başkanı İbrahim Şentürk, akademisyenler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.
İzmir İzmir’de Erzurumlular iftar programında buluştu Ege Bölgesi İzmir Erzurum Dernekler Birliği Federasyonu’nca düzenlenen iftar programında, Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşu ve İstiklal Marşı’nın kabulü kutlandı. Programda birlik ve beraberlik mesajları verildi. Balçova Termal Otel’deki etkinliğe Ege Bölgesi’nin dört bir yanından Erzurumlular ve dernek başkanları katıldı. Program kapsamında Bayraklı Müftüsü Mehmet Ali Kuştaşı tarafından 1001 Hatim duası okundu. Kuştaşı’nın okuduğu akşam ezanı ile birlikte katılımcılar oruçlarını açtı. "Bir milletin onuru ayağa kalkmıştır" Programda konuşan Ege Bölgesi İzmir Erzurum Dernekler Birliği Federasyonu Başkanı Zakir Salmanoğlu, "Bugün sıradan bir gün değil, Bugün Erzurum’un kurtuluşunun yıl dönümü, bugün milletimizin imanını ve karakterini anlatan İstiklal Marşı’nın kabul günü ve bugün Erzurum’un asırlardır sürdürdüğü 1001 Hatim geleneğinin duasının yapıldığı gün. Yani bugün, kurtuluşun, imanın, istiklalin ve duanın aynı yürekten yükseldiği gündür. Erzurum mertliğin, dadaşlığın, devletine sadakatin ve bayrağa bağlılığın adıdır. Erzurum’un tarihi kahramanlıkla, imanla ve haysiyetle yazılmıştır. Bu şehir, düşman kapıya dayandığında geri çekilmeyi değil ölmeyi ama teslim olmamayı seçmiş bir şehirdir. 12 Mart 1918’de Erzurum ayağa kalktığında aslında sadece bir şehir değil, bir milletin onuru ayağa kalkmıştır. Yiğitlerimiz, dadaşlarımız, ’Ya İstiklal ya ölüm’ diye haykırmıştır. Bu milletin ruhunu en güzel anlatan destanlardan biri de İstiklal Marşı’dır. Merhum Mehmet Akif Ersoy o destanı yazarken aslında bu milletin karakterini anlatmıştır. O karakter şudur: ’Bayrak düşmez, ezan susmaz, bu millet diz çökmez’. İşte Erzurum’un kurtuluşu da, İstiklal Marşı’nın ruhu da, 1001 Hatim’in duası da aynı hakikati haykırır" dedi. Programda İzmir Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç, Karaburun Kaymakamı Hilal Kızılkaya, Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Anahtar Parti İzmir İl Başkanı Hüseyin Çakır, AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar ve Türkiye Gazetesi İzmir Koordinatörü Yüksel Güven yer aldı.
Karabük KBÜ’de "Kahramanlık Şiir ve Türküleri" programı düzenlendi Karabük Üniversitesinde 12 Mart kapsamında düzenlenen "Kahramanlık Şiir ve Türküleri" programında öğrenciler ve akademisyenler sahne alarak milli mücadele ruhunu şiir ve türkülerle yaşattı. Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen program, üniversitenin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ile Sesli Düşünme Kulübü, Tarih Kulübü ve Genç Yeşilay Kulübünün iş birliğiyle organize edildi. Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Mesut Doğan, İstiklal Marşının 1921 yılında verilen bağımsızlık mücadelesinin güçlü bir sembolü olduğunu belirterek günün tarihi ve kültürel önemine dikkat çekti. Etkinlikte öğrenciler ve akademisyenler tarafından kahramanlık temalı şiirler seslendirildi. Hemşirelik Bölümü öğrencisi Vildan Canşimşir İstiklal Marşı’nı okurken, Tarih Bölümü öğrencisi Aşkın Çiçek "Bayrak" şiirini dinleyicilerle buluşturdu. Arş. Gör. Yusuf Bahçacı ise "Cenk Şarkısı" şiirini seslendirdi. Programın müzik bölümünde ise Vefa Anlağan, Yavuz Selim Erol ve Beyhan Kınık tarafından kahramanlık türküleri seslendirildi. Programa Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın eşi Ebru Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin ile akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. Etkinliğe katkı sunanlara teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle program sona erdi.
Balıkesir Burhaniye’de bağımsız meclis üyeleri basına iftar verdi Burhaniye Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Hasan Şerin ve Burak Filiz, ramazan ayının birlik ve beraberlik ruhunu yaşatmak amacıyla ilçede görev yapan basın mensuplarına iftar yemeği verdi. İskele de Aydınlar Lokantasında düzenlenen iftar programına, ilçedeki yerel basının temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Samimi bir atmosferde geçen yemekte, meclis üyeleri basın çalışanlarıyla sohbet etme fırsatı buldu. İftar yemeğinde bir konuşma yapan Hasan Şerin, demokrasinin güçlenmesinde basının oynadığı hayati role dikkat çekti. Şerin, "Basın, halkın sesi olmasının yanı sıra, yerel yönetimlerinde aynasıdır. Sizlerin fedakarca yaptığı çalışmalar sayesinde hemşehrilerimiz ilçede olup bitenlerden haberdar oluyor. Bu mübarek ayda sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ramazan ayının ilçemize, ülkemize ve tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum" dedi. Burak Filiz, ise "Basın mensuplarının zor şartlar altında dahi görevlerini layıkıyla yerine getirmeye çalıştıklarını biliyoruz. Gece gündüz demeden, büyük bir özveriyle çalışan tüm basın emekçilerine minnettarız. Bu anlamlı gecede onlarla bir araya gelmek, dertleşmek ve dayanışma ruhunu pekiştirmek istedik. Tüm İslam aleminin Ramazan-ı Şerif’ini kutluyorum" diye konuştu. Programda basın mensupları da kendilerini unutmayarak bu anlamlı buluşmayı düzenleyen Hasan Şerin ve Burak Filiz’e teşekkür etti. İftar yemeği, hatıra fotoğraflarının çekilmesi ve karşılıklı iyi dileklerin ardından sona erdi.