GÜNDEM - 20 Mart 2026 Cuma 10:39

Ölüler Kıraathanesi’nde nostaljik bayramlaşma

A
A
A
Ölüler Kıraathanesi’nde nostaljik bayramlaşma

Adana’nın Kozan ilçesinde "Ölüler Kıraathanesi" olarak bilinen mekanda geleneksel bayramlaşma gerçekleştirildi.


Tarihi Yukarı Çarşı’daki nostaljik "Ölüler Kıraathanesi"nde bu yıl da bayram geleneği bozulmadı. İlçede vefat eden yüzlerce vatandaşın lakapları ve fotoğraflarının yer aldığı kıraathanede merhumlar için Kur’an-ı Kerim okundu. Ardından kıraathane müdavimleri ve mahalle sakinleri bayramlaştı.


İşletmeci Nejat Karataş, "Ramazan Bayramımız mübarek olsun. Bu bayramda da geleneksel hale getirdiğimiz bayramlaşmayı kıraathanemizde gerçekleştirdik. Allah kabul etsin. Hem geçmişlerimizi anıyoruz hem de mahalle kültürünü yaşatıyoruz" dedi.


Mahalle sakinleri ise bu geleneğin sürdürülmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, bayramın birlik ve beraberlik içinde geçtiğini ifade ettiler.


Gençlerden Sefa Güngör, "Büyüklerimin elini öptüm. Bu bayram kapı kapı dolaşacağız. Güzel geçeceğini düşünüyorum" diye konuştu.



Ölüler Kıraathanesi’nde nostaljik bayramlaşma

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’dan Adana’ya bayram ziyaretine giden 16 yaşındaki kız kayboldu Bolu’da yaşayan Başaran ailesi, bayram ziyareti için Adana’ya gönderdikleri 16 yaşındaki kızlarından beş gündür haber alamıyor. Aile, kızlarının alıkonulduğunu iddia ederek sorumlular hakkında şikayetçi oldu. Olay, 15 Mart tarihinde meydana geldi. İddiaya göre, Bolu’da yaşayan Başaran ailesi, çocukları Ayşe Başaran, Furkan Başaran ve Tuğba Başaran’ı bayram ziyareti için Adana’da bulunan babaanneleri ve dedelerinin yanına gönderdi. Üç kardeşin Bolu Otogarı’ndan 13 Mart tarihinde otobüse binerek Adana’ya gittikleri öğrenildi. İddiaya göre 16 yaşındaki Ayşe Başaran, yaklaşık 15 gün önce sosyal medya üzerinden tanıştığı Asel Sönmez (15) ile görüşmeye başladı. Bayram ziyareti sırasında Ayşe, yaklaşık bir hafta önce arkadaşını iftara babaannesinin evine davet etti. İftar sırasında iki kızın birlikte lavaboya gittikleri, ardından "bakkala gidiyoruz" diyerek evden ayrıldıkları ve bir daha geri dönmedikleri öne sürüldü. Aile, kızlarına ulaşamayınca Asel Sönmez’in annesiyle irtibata geçti. Ancak iddiaya göre Sönmez’in annesi, Ayşe’nin Adana’nın Seyhan Mahallesine bağlı Dağlıoğlu Gülbahçesi civarına bırakıldığını söyledi. Aile ise kızlarının neden babaannesine teslim edilmediğini sorguladı. Ailenin, Asel Sönmez ve henüz ismi öğrenilemeyen annesi hakkında şikayetçi olduğu öğrenildi. "Biz bu aileden şikayetçiyiz" Kızı Ayşe Başaran’ın kaçırıldığını öne süren acılı baba Ahmet Başaran, "Ayın 13’ünde kızım Ayşe Başaran, Furkan Başaran ve Tuğba Başaran’ı bayram ziyareti için Adana’ya babaannesinin, dedesinin yanına göndermiştim. Ayın 15’inde büyük kızım Ayşe Başaran, Asel Sönmez (15) isimli arkadaşı tarafından 15 gün içerisinde Instagram’da tanışıp kızımı alıkoyup kendi evinde polisten habersiz, babaannesi ve dedesinden habersiz iki gün boyunca Asel Sönmez ve annesi evlerinde saklamışlardır. Biz bu konu hakkında Asel Sönmez’in annesiyle görüştüğümüzde, Dağlıoğlu Gülbahçesi’ne bıraktığı söylenilmiştir. Çocuk Şube’ye bilgisi verilmiş olup eşimin, Asel Sönmez’in annesine ’Kızımız Ayşe Başaran’ı Dağlıoğlu Gülbahçesi’nden mi aldınız da oraya niçin teslim ediyorsunuz? Babaannesine neden teslim etmediniz?’ demiştir. Biz bu aileden şikayetçiyiz. Kızımın başına ne geldi, ne oldu biz bilemiyoruz. Bu yüzden Asel Sönmez’in suçlu olduğuna eminim. Çünkü evden çıkmasına sebep olan kişi odur. Belki birilerine satmıştır. Sonuçta ben herkesten şikayetçiyim; sebep olanlardan, kızımı yakanlardan" ifadesini kullandı. "Ben kızımın canından da endişeliyim" Anne Şencan Başaran, kızının canından endişe ettiğini belirterek, "Ben kızımın canından da endişeliyim. Kızımı bulmak istiyorum. Benim içim yanarken kimsenin içi yanmasın. Evinde tutan kadın da bir anne olarak kızımı teslim etmesini bir an önce istiyorum. Yoksa suç duyurusunda bulunacağımı söylüyorum. O aileden de şikayetçiyim kızım bir an önce teslim edilmezse" dedi.