KÜLTÜR SANAT - 08 Ekim 2019 Salı 10:38

“Uluslararası Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de Darbeler Sempozyumu” başladı

A
A
A
“Uluslararası Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de Darbeler Sempozyumu” başladı

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu (TTK) ve Erciyes Üniversitesi Stratejik Araştırmalar ve Uygulama Merkezi (ERUSAM) iş birliğiyle Kayseri’de düzenlenen “Uluslararası Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de Darbeler Sempozyumu” Erciyes Üniversitesinde düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu (TTK) ve Erciyes Üniversitesi Stratejik Araştırmalar ve Uygulama Merkezi (ERUSAM) iş birliğiyle Kayseri’de düzenlenen “Uluslararası Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de Darbeler Sempozyumu” Erciyes Üniversitesinde düzenlenen açılış töreniyle başladı.


Sempozyumun açış konuşmasını yapan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan yaklaşık 3 yıl önce yaşanan darbe girişimini anımsatarak 15 Temmuz 2016 günü yaşananların tarihi bir olay olduğunu dile getirdi. “Bunun planları nerede yapılmıştır, arkasında kimler vardır, planın ayrıntıları neydi, bunun ayrıntılarını tarih kaydedecek” diyen Prof. Dr. Turan, “Her şeye rağmen aziz milletimizin temiz ve büyük bir muzafferiyeti olarak tarihe geçecektir, buna hiç şüphe yok. Bugün bazı yanlış değerlendirmeler veya isabetsiz sözler duyabilirsiniz ama Tarih Kurumu bunu hiç şüpheniz olmasın yerli yerine oturtacak, gelecek nesillerimiz bunu bir iftihar olarak okuyacaklar.” ifadelerini kullandı. Türk tarihinde yaşanmış darbe girişimi örneklerine de değinen Prof. Dr. Turan, 622 yıllık Osmanlı tarihinde 3 yıl önce yaşanan darbe girişimine benzer bir olayın yaşanmadığını, ancak Selçuklu dönemindeki Batınilikten neşet etmiş Sabbahi hareketi tarafından benzer bir girişimin gerçekleştirildiğini ifade etti. Türk tarihinde darbe teşebbüsleriyle taht mücadelelerinin birbirine karıştırıldığını belirten Prof. Dr. Turan, taht kavgalarının da elim sonuçlar doğurduğunu ancak bunların bir darbe teşebbüsü olarak nitelendirilemeyeceğinin altını çizdi.


Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ise konuşmasında, darbelerin Türkler tarafından kurulan devletleri içten yıkmak için emperyalist güçler tarafından desteklendiğini belirtti. Türk milletinin 2 bin 500 yıllık tarihi boyunca hak ve adalete dayalı birçok devlet kurduğunu fakat asla emperyalist amaçlar peşinde koşmadığını ifade eden Prof. Dr. Çalış, “Türk milletinden her şeyi alabilirler ama istikbalini, istiklalini ve hürriyetini asla alamazlar. Bunu da özellikle emperyalist güçler dışarıdan yıkamayacaklarını bildikleri için tarihin birçok döneminde içten yıkmak için çeşitli darbeler ve darbe girişimleri her zaman olmuştur. Türk milleti asla buna izin vermeyecektir” dedi.


ERUSAM Müdürü Prof. Dr. Cevdet Kırpık ise Osmanlı’da hal’, Cumhuriyet döneminde ise darbe olarak adlandırılan meşru yöneticilerin çeşitli gerekçelerle görevden uzaklaştırılması eylemlerinin maksadı ve tertipleyicisi kim olursa olsun toplumda ağır travmalara yol açtığını dile getirdi. Başka darbelere de zemin hazırlayan bu tür eylemlerin tarihi iyi bilen yöneticiler tarafından sürpriz olarak görülmeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Kırpık, değişim ve süreklilik bağlamında bugünü anlama ve geleceği ön görme işlevi dolayısıyla tarihsel bilginin önemine işaret etti. Prof. Dr. Kırpık, düzenlenen sempozyumla bugüne ve gelecekteki insanlara ışık tutulmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.


Erciyes Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen sempozyumda, Osmanlı’dan başlayarak Türk siyasetindeki iktidara müdahale girişimleri, isyanlar, tahttan indirme ve katl olayları ele alınıyor. Genç Osman, Sultan İbrahim, Sultan Abdülaziz gibi Osmanlı Hanedanı üyelerinin yüz yüze kaldığı tehditler ve Patrona Halil İsyanı, Kuleli Vak’ası, Bâbıâli Baskını gibi etkili sonuçlar doğuran ayaklanmaların konuşulacağı sempozyumda İzmir Suikastından başlayarak Cumhuriyet tarihi boyunca kendini gösteren iktidara müdahale teşebbüsleri, sürgünler, darbeler ve muhtıralar da irdeleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Doğaseverlerden Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü Muş’ta sosyal medya platformları aracılığıyla bir araya gelen doğaseverler, kentin ünlü Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü düzenledi. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte doğa tutkunları, şehrin doğal güzelliklerini keşfetti. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği tarafından Muş’un meşhur Mehmetcan Bağları’na gezi düzenlendi. Sosyal medya platformları üzerinden bir araya gelen katılımcılar, doğanın eşsiz güzelliğinin tadını çıkarırken, aynı zamanda şehrin tarihi ve kültürel değerlerini de yakından tanıma fırsatı buldu. Gezi boyunca dernek yetkilileri, katılımcılara Muş’un tarihi ve kültürel mirası hakkında bilgiler verdi. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği Başkanı Ufuk Bayrak, bölgenin doğal güzelliklerini koruma ve daha fazla kişiye tanıtma konusunda kararlı olduklarını dile getirerek, “Dernek olarak geçmiş yıllardan beri tarihi mekân gezileri ve doğa yürüyüşleri düzenliyoruz. Bugün de onlardan birini yapmış bulunmaktayız. Sosyal medya hesabımızdan duyuru yapıyoruz. Duyuruya iştirak eden katılımcılarla beraber Muş’un özellikle bağlarını geziyoruz. Muş’ta bulunan özellikle öğrenci ve memur kesimin Muş’u tanıması ve değerlerimizin farkına varmaları için bu gezileri düzenliyoruz. Bugün de sabah 10 gibi tarihi Ulu Cami önünde buluştuk. Oradan hareketle şu anda Mehmetcan Bağları dediğimiz bölgeye geldik. Bölgemiz gerçekten meyve ağaçlarıyla, üzüm bağlarıyla meşhur bir bölgedir” dedi.
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.