GÜNDEM - 02 Haziran 2025 Pazartesi 11:15

Somali Büyükelçisi kurban vekaletini Türk Kızılay’a verdi

A
A
A
Somali Büyükelçisi kurban vekaletini Türk Kızılay’a verdi

Somali’nin Ankara Büyükelçisi Fathudin Ali Mohamed, Türk Kızılay’ın Somali’de 17 binden fazla hisse keserek 200 binden fazla ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedeflediği yardım seferberliğine katıldı.


Somali’nin Ankara Büyükelçisi Fathudin Ali Mohamed, 2025 Kurban Bayramı kapsamında kurban vekaletini Türk Kızılay’a verdi. Vekalet işlemini Türk Kızılay’ın kurumsal internet sitesi üzerinden kredi kartıyla gerçekleştiren Büyükelçiye, bağış sertifikası Türk Kızılay Uluslararası İşler ve Göç Hizmetleri Genel Müdürü Alper Küçük tarafından takdim edildi. Büyükelçi Mohamed’in vekalet verdiği kurban hissesi, Somali’de kesilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.


Türk Kızılay Kırımlı Dr. Aziz Bey Ek Hizmet Binası’nda gerçekleşen vekâlet işleminin ardından Somali ile Türkiye arasındaki insani iş birliği vurgulandı.


Büyükelçi Mohamed, Somali halkı adına Türk Kızılay’a teşekkür ederek, yürütülen insani yardım faaliyetlerinin önemine dikkati çekerek, "Özellikle aşevi projesi, bu çalışmaların başında gelmektedir. Bu projeden binlerce insan faydalanmaktadır. Yararlananlar arasında hastalar, engelliler, yetimhanelerde kalan çocuklar ve yerinden edilmiş kişilerin bulunduğu kamplarda yaşayanlar yer almaktadır. Bu faaliyet uzun süredir devam eden ve büyük bir ihtiyacı karşılayan önemli bir çalışmadır. Bunun yanı sıra eğitim alanında da önemli katkılarınız bulunmaktadır. Somali Kızılay ile iş birliği içinde ilk yardım eğitimleri verilmekte, ayrıca cezaevlerinde bulunan kadın mahkûmlara yönelik meslek edindirme kursları düzenlenmektedir" ifadelerini kullandı.


2010 yılından bu yana Somali’de faaliyetlerini sürdürün Türk Kızılay bu yıl 7 bin 500 hisse kurban keserek Somali’nin çeşitli bölgelerinde 230 bin ihtiyaç sahibine ulaşmayı planlıyor.



Somali’de 1,7 milyon çocuk risk altında


Somali 2025 yılı itibarıyla derinleşen insani krizlerle karşı karşıya kalıyor. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) verilerine göre, ülkede yaklaşık 5,98 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu durum, uzun süredir devam eden kuraklık, silahlı çatışmalar ve artan gıda fiyatları gibi etkenlerin birleşimiyle daha da kötüleşti. Özellikle çocuklar arasında akut yetersiz beslenme oranları alarm verici seviyelere ulaşırken; 1,7 milyon çocuğun 2025 yılı sonuna kadar akut yetersiz beslenme riski altında olduğu tahmin ediliyor.


Ayrıca, 2025 yılında uluslararası insani yardım fonlarında yaşanan kesinti yardım operasyonlarının kapsamını ciddi şekilde daralttı ve bu durum, sağlık merkezlerinin kapanmasına ve temel hizmetlerin aksamasına yol açtı. Bu zorluklara rağmen, Türk Kızılay yürüttüğü insani yardım faaliyetleri ile Somali halkı için hayati önem taşıyor. Özellikle kurban bağışları ve aşevi projeleri, en savunmasız kesimlerin temel ihtiyaçlarını karşılamada kritik bir rol oynuyor.



Kurban vekaletleri kredi kartıyla 4 taksit


Türk Kızılay’ın 2025 yılı vekalet bedelleri yurt dışında 5 bin 250 lira, yurt içinde ise 13 bin 250 lira olarak belirlendi. Yurt dışından bağış yapmak isteyenler Türkiye ve Gazze/Filistin için 350 dolar veya 305 avro, diğer ülkeler için ise 140 dolar veya 125 avro ödeyerek vekalet verebilecek. Vekaletlerini vermek isteyen vatandaşlar, kurumun resmi internet sitesi www.kizilay.org.tr üzerinden kredi kartıyla 2 ila 4 taksit imkanıyla ödeme yapabilecekler. Ayrıca bağışçılar, Kızılay Mobil Bağış Uygulaması aracılığıyla, tüm banka şubelerindeki Kızılay bağış hesaplarından, FAST/EFT/Havale yöntemleriyle veya 168 (yurt içi) ve +90 212 390 38 00 (yurt dışı) numaralı ücretsiz danışma hattından vekaletlerini iletebilecek.



Somali Büyükelçisi kurban vekaletini Türk Kızılay’a verdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Siirt İdrar yanması şikayetiyle geldi geyik boynuzu taşı ameliyatı oldu Siirt’e idrar yanması şikayetiyle hastaneye gelen Fatih Aslan’da çıkan geyik boynuzu taşı 1 buçuk saatte temizlendi. Siirt’te 34 yaşındaki Fatih Aslan, ateş, üşüme ve idrar yaparken yanma şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Yapılan muayene ve testlerin ardından piyelonefrit (böbrek iltihabı) tanısı konuldu ve enfeksiyon tedavisi tamamlandı. Üroloji uzmanı doktor Miraç Ataman, gerçekleştirilen operasyon, hem tıbbi açıdan hem de toplumsal sağlık açısından önemli bir başarı olduğunu söyledi. Ataman, "34 yaşındaki erkek hastamız, ateş, üşüme ve idrar yaparken yanma şikayetleri ile acil servise başvurdu. Yapılan değerlendirme sonucunda piyelonefrit (böbrek iltihabı) tanısı konuldu ve yatış yapılarak enfeksiyon tedavisi başarıyla tamamlandı. Tanı sürecinde yapılan Bilgisayarlı Tomografi (BT) görüntülemesinde böbreğin tamamını kaplayan, sert yapıda(950-1450 HU), literatürde staghorn olarak adlandırılan ve halk arasında ‘ geyik boynuzu taşı ’ diye bilinen büyük taş saptandı. Staghorn taşlar böbreğin tüm boşluklarını doldurup, tekrarlayan enfeksiyonlara ve uzun vadede böbrek fonksiyon kaybına yol açabildiğinden tedavisi hayati önem taşımaktadır. Biz de bu vakamızda, Perkütan Nefrolitotomi (PCNL) yöntemiyle böbreğe küçük bir cilt kesisi üzerinden girerek endoskopik cihazlarla taşları parçalayıp çıkardık. PCNL, özellikle çapı 2 cm’den büyük ve kompleks taşlarda altın standart kabul edilmektedir. Normalde staghorn taşların temizlenmesi uzun süren ve çoğu zaman birden fazla seans gerektiren zorlu bir süreçtir. Modern altyapısı sayesinde, ciltten tek giriş yolu açılarak yaklaşık 1,5 saatlik bir seansta böbreğin tüm taş yükü başarıyla temizlendi" dedi. Hasta Fatih Aslan, hastaneye idrar ağrısıyla geldiğini belirterek, "Böbrekte ciddi bir taş olduğu ve bu taşla doktor ilgilendi Allah razı olsun. Böyle bir taşın en az 3 ameliyatla alınacağı söylenildi. Tek seansta hallolması epey mutlu etti" diye konuştu.
Balıkesir Balıkesir’de üniversiteli gençler çevreci projede görev aldı Edremit ilçesinde üç yıl önce hayata geçirilen Kazdağları Bal Ormanı projesine çok sayıda kişi ve kurum destek oluyor. Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Meslek Yüksekokulunda İş-Kur Gençlik Programında istihdam edilen 30 öğrenci de Bal Ormanında kestaneler ile ağaç fidanlarını toprakla buluşturdu. Burhaniye Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı İlhan Deveci’nin öncülüğünde Bal Ormanında 26 kilo kestaneyi toprakla buluşturan ve 40 fidanı diken öğrenciler mutluluk yaşadı. Burhaniye Meslek Okulu Müdür Yardımcı İlhan Deveci, bu güne kadar 40 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu kaydederken hedefin 120 bin olduğunu söyledi. Projede görev alan öğrencilere teşekkür eden Müdür Yardımcısı İlhan Deveci, "Burhaniye Meslek Yüksekokulu olarak 30 öğrencimizi İş-Kur kapsamında istihdam ediyoruz. Bu Bakanlığımızın gençlere dönük bir projesi. Öğrencilerimiz toplumsal faaliyetlerde görev alıyorlar. Ülkelerine katkı sağlamak için caba sarf ediyorlar. Bu gün de onlarla burada kestaneleri toprakla buluşturduk. Fidanları diktik. Bal ormanı ve Balköy projesine katkıda bulundular. Onları iş hayatına hazırlıyoruz. Onu yaparken de sosyal sorumluluk projelerde önemli faaliyetlerde bulunuyorlar. Öğrencilerime teşekkür ediyorum" dedi. Projeye katılan öğrencilerden Elanur Zariç de, "Bu gün Bal ormanına fidan dikmek için geldik. Kestane tohumlarını toprakla buluşturduk. Fidanlarımızı diktik. Öğretmenlerimizin desteği ile ormanımıza katkıda bulunduk" İrem Çelik ise, "İş-Kur Gençlik programından geliyoruz. Ormanımıza katkıda bulunmak istedik. Şu an fidanlarımızı diktik. Kestane tohumlarını da toprakla buluşturduk" dedi. Esma Yılmaz da, "Burhaniye Meslek Yüksekokulundan geliyoruz. Biz İş-Kurda çalışıyoruz. Harçlığımızı kazanıyoruz. Bu gün arkadaşlarımızla birlikte buraya fidan dikmeye geldik. Kestanelerimizi ektik. Çok mutluyuz. Hocalarımızada çok teşekkür ediyoruz" dedi.