POLİTİKA - 17 Nisan 2025 Perşembe 22:49

Süleyman Soylu: "Yalan söylemeyi bırak Özgür, gerçekleri çarpıtmaya artık son ver"

A
A
A
Süleyman Soylu: "Yalan söylemeyi bırak Özgür, gerçekleri çarpıtmaya artık son ver"

AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, "7 Soru 7 Cevap" başlığıyla açıklama yayımlayarak, "Yalan söylemeyi bırak, Özgür. Gerçekleri çarpıtmaya artık son ver" dedi.


AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İBB’de, alınmaması gerektiği halde işe alınan terör irtibat ve iltisaklı 505 kişiye ilişkin CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yalan zincirine dair gerçekler, ’7 Soru 7 Cevap’" başlığıyla bir açıklama yayımladı. Sosyal medya hesabından açıklamayı paylaşan Soylu, "Yalan söylemeyi bırak, Özgür. Gerçekleri çarpıtmaya artık son ver" dedi.


Soylu’nun, Özgür Özel’in açıklamalarına yönelik "7 soru 7 cevap" başlıklı paylaşımı şöyle:


"Daha önce büyük gayretlerle bertaraf edilse de 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleri sonrası, terör iltisaklı kişilerin yerleştirilmesi suretiyle belediyeler bünyesinde yeniden terör örgütü faaliyetlerinin canlandırılmaya çalışıldığı yönünde istihbaratı emareler oluşması üzerine, terör suçları kapsamında soruşturma başlatılmasına karar verilmiştir.


Bu doğrultuda, (20/12/2021 tarihli İçişleri Bakanlık makamı onayı ile) İBB, İETT, İSKİ ve Belediye İştiraklerinde (30 şirket) konuyla ilgili etraflı araştırma ve incelemeler yapmak üzere Mülkiye Müfettişleri ve Mahalli İdareler Kontrolörlerini görevlendirilmiş, 2019-2022 yılları arasında toplam 74 .elediyede 88 soruşturma yürütülmüştür. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri, Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Müfettişleri ile birlikte MASAK Uzmanından oluşan 8 kişilik teftiş heyeti tarafından yürütülen ve 1 Ocak .2019-31 Aralık 2021 tarihleri arasını kapsayan teftiş, 26 Ağustos 2022 tarihinde tamamlanmıştır.



’578 sayfalık rapor’


Terör örgütleriyle irtibat ve iltisaklı kişilerin ise alım süreçlerinde sorumlulukları bulunan İBB, İETT, İSKİ ve belediye iştiraklerinin yetkilileri hakkında düzenlenen 6 Aralık 2022 tarihli 578 sayfalık tevdi raporu, 9 Aralık 2022 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilmiş olup; söz konusu rapor üzerinden soruşturma halen adlı makamlardadır.



Teftiş neticesinde elde edilen bulgulara göre o günkü tarih itibarıyla; toplam 25 bin 361 kişi ilk defa ise alınmış. Bu kişilerden 4 bin 227’sı hakkında halhazırda yürümekte olan adlı soruşturma ve kovuşturmanın bulunduğu, bunlardan 147’sı hakkında ’terör örgütleriyle bağlantılı veya anayasal düzene karşı işlenen suçlardan’ soruşturma olduğu ve 66’sı hakkında yine aynı suçtan mahkumiyet kararının bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 709 kişi ve 959 yakınları hakkında terör örgütleri ile irtibatlı ve iltisaklı olduklarına dair ilişik kaydı ve adli kayıt bulunduğu tespit edilmiştir.


Tespit edilen kişilerin örgütlere göre dağılımı ise şu şekildedir: FETÖ/PDY: 875, PKK/KCK: 432, DHKP/C:143, THKP/C: 66, TKP/ML: 64, MLKP: 33, DEAŞ: 3, El-kaide: 1 ve diğer örgütler: 51



’432 kişiden 6’sı dağ kadrosundan’


Burada PKK/KCK terör örgütü ile irtibatlı veya iltisaklı olan 432 kişiden 6’sının örgütün dağ kadrosunda silahlı faaliyette bulunduğu ve 36’sinin örgütün ’Sözde Değer Ailesi’ (terör örgütünün etkisiz hale getirilmiş mensuplarının aileleri) mensubu olduğu anlaşılmıştır. Bu bin 668 kişiden haklarındaki kayıtların ise girişlerine engel teşkil edebileceği değerlendirilen 505 kişiden 484’ünün güvenlik soruşturmaları yapılmadan diğer bir ifadeyle terör örgütleriyle irtibatlı veya iltisaklı olup olmadıkları araştırılmadan ve/veya durumları değerlendirilmeden ise alındıkları tespit edilmiştir.


Yine bu soruşturmadan elde edilen bulgular bize, sorumluların ise aldıkları terör örgütleriyle irtibat ve iltisaklı olan kişileri gizlilik içeren birimlerde; aynı şekilde ise aldıkları cinsel taciz suçundan kaydı olan kişileri de kadın ve çocukların yoğun olarak bulunduğu sosyal hizmetler gibi birimlerde çalıştırmakta bir sakınca görmediklerini göstermiştir.



’Sicil belgesinde hileye başvuranlar var’


Ayrıca kimi kişiler için adlı sicil belgelerinin temininde hileye başvurulmuş, belgeler e-Devlet sistemi üzerinden Kamu/Özel seçeneğinden Kamu tercih edilerek alınması gerekirken Özel seçeneği tercih edilerek temin edilmiştir. 31 Aralık 2021 itibarıyla işe alınmış 25 bin 361 kişiden 15 bin 125’i hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması talebinde bulunulmadığı, ayrıca belediye iştirak şirketlerinde ilk defa ise alınan personel için mevzuat gereği oluşturulması gereken değerlendirme komisyonunun da oluşturulmadığı tespit edilmiştir.


Soruşturmanın adli makamlara taşınması sonrası İBB`den İstanbul Valiliğine arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması talepleri gönderilmeye başlanmış ve müfettiş raporu mahkemeye bile tevdi edilmeden 120 civarında kişi güvenlik soruşturmaları nedeniyle apar topar işten çıkarılmış ve bunların bir kısmı İBB’yi korkaklıkla suçlayıp belediye önünde eylem yapmışlardır.



PKK terör örgütünün talimatları doğrultusunda kurulmuş ve hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmış Diayder isimli dernekle gerçekleştirilen toplantılar, Diayder tarafından belediyelerde ise sokulan üyelerin maaşlarının bir kısmını derneğe aktarmaları, İBB tarafından Diayder’e verilen alışveriş kartlarının terör örgütü ile iltisaklı sözde Değer Aileleri’ne aralarında paylaşılması, Diayder’ın 2021 yılı için yaptırdığı takvimlerin ödemesinin İBB tarafından karşılanması vb vb.



Bütün bunlar o dönemde Mülkiye Müfettişleri ve Mahalli İdareler Kontrolörleri tarafından yürütülmüş soruşturmanın sonuçlarıdır ve düzenlenen 6 Aralık 2022 tarihli 578 sayfalık tevdi raporu, 9 Aralık 2022 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilmiş olup; söz konusu rapor üzerinden soruşturma halen adlı makamlardadır. Kürsülerden sorumsuzca savrulan yalan dolanla bir yere kadar. Bilgi, belge ve verilerle gerçekler konuşunca saklanacak yer ararsınız."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Sakaryaspor - Hatayspor maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 17. haftasında oynanan Sakaryaspor-Hatayspor maçının arından iki takımın teknik sorumluları basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Trendyol 1. Lig’in 17. haftasında Sakaryaspor, sahasında karşılaştığı Hatayspor’u 3-0 mağlup etti. Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Hatayspor Teknik Direktörü Gökhan Alaş, "Sakaryaspor, tecrübeli ve bireysel yetenekli oyunculara sahip olan bir takım. Ancak atletizm konusunda belli sıkıntıları olduğunu da gözlemlemiştik. Maça başladığımızda özellikle ön alan baskısında birebir eşleşmeli bir baskı pozisyonu almayı, topun arkasına geçtiğimiz durumda da adamdan çok alanı korumaya yönelik bir savunma anlayışıyla maça hazırlandık. Aslında maçın başında bunu biraz da başarabilmiştik. Ancak bir anlık dalgınlık, kademe hatalarında verdiğimiz zafiyet maalesef 1-0 geriye düşmemize sebebiyet verdi. Tabi skor dezavantajını yaşadıktan sonra bizim adımıza oyuna tutunmak kolay olmuyor. İkinci yarıda bazı hamlelerle oyunu canlandırmaya çalışsak da kulübeden oyuna dahil ettiğimiz genç oyunculardan oyunu çevirmeye yönelik bir çıkış beklemek çok iyimser bir tablo olur. Çünkü onlar gelişim odaklı baktığımız süreci pozitif yönde kendi adlarına çevirmeye çalıştığımız bir grup. Gene de mücadelelerinden memnunum. Tabi ki mağlup olduğumuz için çok üzgünüz. Sezonun ilk galibiyetini almak üzere bir anlayışla hazırlandık ama gene üzüntülü bir şekilde buradan ayrılıyoruz. Yapacak bir şey yok. Önümüzdeki maçlara bakacağız. Hatalarımızı tekrara masaya yatıracağız. Kendi adımıza düzeltmemiz gereken bölümleri düzeltip, gençleri bu konuda eğitmeye devam edeceğiz. Kalan maçlarda da Sakaryaspor’a başarılar diliyorum’’ dedi. "Biraz temkinli başladık, ikinci yarı oyunu çözdük’’ Sakaryaspor Teknik Sorumlusu Furkan Köseoğlu ise, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Alemdar bize bir görev tebliğ etti. Biz de elimizden geldiği kadar kısa zamanda takımı toparlamaya çalıştık. Etki etmişiz midir, ufak tefek dokunuşlar yaptık tabi. Önümüzde Çorum maçı var ona hazırlanacağız. Elimizden geldiği kadar bu armayı yükseltmek için, biz Sakarya’nın çocuğuyuz. Elimizden geleni yapacağız. Şuan iyi gidiyoruz moral olarak, inşallah. Kolay bir maç gibi görünüyor ama kaybedecek hiçbir şeyi olmayan bir takım karşımızda. Biraz temkinli başladık. İkinci yarı oyunu çözdük. Mete’nin durumu kötü ama Burak, Çorum maçına sahada olur" diye konuştu.
Kırıkkale Kırıkkale’de FETÖ, uyuşturucu ve dolandırıcılık suçlarından aranan 4 hükümlü yakalandı Kırıkkale’de FETÖ, uyuşturucu ticareti, dolandırıcılık ve taksirle ölüme neden olma suçlarından haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü, jandarma ekiplerince yakalanarak cezaevine teslim edildi. Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla İl Jandarma Komutanlığınca aranan şahısların yakalanmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında farklı suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 firari hükümlü yakalandı. Edinilen bilgiye göre, Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) üye olma suçundan aranan M.R.K. (57), uyuşturucu ticareti yapma suçundan aranan A.G. (35), resmi belgede sahtecilik, Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlama ile kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta, kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtmak suretiyle dolandırıcılık suçlarından aranan A.H. (25) ve taksirle ölüme neden olma suçundan aranan N.Y. (56) jandarma ekiplerince yakalandı. Yakalanan şahıslardan M.R.K. hakkında kesinleşmiş 8 yıl 1 ay 15 gün, A.G. hakkında 4 yıl 2 ay, A.H. hakkında 1 yıl 1 ay hapis cezası bulunduğu belirlenirken, söz konusu 3 hükümlü tutuklanarak Keskin Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edildi. Hakkında kesinleşmiş 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası bulunan N.Y. ise, tutuklanarak Sulakyurt Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edildi. Jandarma ekiplerinin kent genelinde aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğü bildirildi.
Giresun Giresun’da fındık fiyatı 250 TL’ye geriledi, üretici umudunu yeni yıla bıraktı Giresun’da serbest piyasada fındık fiyatları son bir ayda yaşanan düşüşle 250 liraya kadar gerilerken, elinde ürün bulunan üreticilerin fiyatların yeniden yükselmesine yönelik beklentisi yılbaşından sonraya kaldı. Sezona 270 liradan başlayan fındık fiyatları kısa sürede 350 liraya kadar yükselirken, son bir aylık süreçte yaklaşık 100 liralık düşüş yaşadı. Rekolteye göre pazara inen fındık oranının yüzde 70’lere ulaştığı belirtilirken, üreticinin elinde yaklaşık 130 bin ton ürün kaldığı tahmin ediliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, "2025 yılı fındık hasadının ardından fiyatlar 350 liraya kadar çıktı, ancak yaşanan dalgalanmalar sonucunda bugün serbest piyasada fındık 250 liradan işlem görüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hasat döneminde açıklanan 453 bin tonluk rekoltenin büyük bölümü pazara indi. Üreticiler fiyatların daha da yükseleceği beklentisiyle acil ihtiyacı olmayan ürünlerini piyasaya sürmedi. Ancak beklenti gerçekleşmedi, fiyatların gerilemesiyle hem üreticiler hem de yüksek fiyattan alım yapan tüccarlar hayal kırıklığı yaşadı. Sezon başından bugüne 260 ila 350 liradan fındık alan tüccarlar da fiyatların artacağı düşüncesiyle satış yapmadı, ancak onların da beklentileri boşa çıktı" dedi. Elinde fındığı bulunan üretici ve tüccarın umudunun yılbaşı sonuna kaldığını ifade eden Şahin, "Üretici ve tüccar, artık sanayicinin stoklarının tükenmesini bekliyor. Fabrikaların yeni yılın ilk aylarından itibaren ürün tedariki için yeniden piyasaya inmesi bekleniyor. Bu süreçle birlikte yeni yıl sonrasında serbest piyasada bir hareketlenme yaşanabilir ve fındık fiyatlarının yeniden yükselmesini umut ediyoruz" diye konuştu.