GÜNDEM - 01 Ağustos 2024 Perşembe 15:36

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı

A
A
A
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan Yüksek Askeri Şura ( YAŞ) kararlarına göre; bu yıl görev süresi tamamlanacak olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun görev süresi bir yıl uzatıldı. 23 general ve amiral bir üst rütbeye, 77 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de gerçekleşti. 1 saat 20 dakika saat süren toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetlerindeki terfiler ve atamalar ele alındı.
Toplantıda alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanırken Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada YAŞ toplantısı kararları duyuruldu.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada," 2024 yılı Yüksek Askeri Şura Toplantısı'nın , 01 Ağustos 2024 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında icra edildiği belirtildi.

Açıklamada 2024 yılı Yüksek Askeri Şura toplantısında; Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general/amiral ve albaylardan; bir üst rütbeye yükseltileceklerin görev süresi uzatılacakların kadrosuzluktan emekliye sevk edileceklerin durumları görüşülerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile karara bağlandığı belirtildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan kararlara göre, 30 Ağustos 2024 tarihinden geçerli olmak üzere; 23 general ve amiral bir üst rütbeye, 77 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. Açıklamada, 34 general ve amiralin görev sürelerinin bir yıl, 455 albayın görev sürelerinin ise iki yıl süre ile uzatıldığı ifade edildi.

2 generalin yaş haddi nedeniyle 01 Eylül 2024 tarihinden, 29 general ve amiralin kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2024 tarihinden geçerli olarak emekliye sevk edildiği belirtilen açıklamada," Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun görev süresinin bir yıl uzatılmasına karar verilmiştir. Halen 281 olan general ve amiral sayısı, 30 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla 327 olacaktır. 30 Ağustos 2024 tarihinden geçerli olmak üzere; Kara Kuvvetleri Komutanlığından Korgeneraller Levent Ergün ve Metin Tokel Orgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Koramiral Kadir Yıldız Oramiralliğe; Kara Kuvvetleri Komutanlığından Tümgeneraller Tevfik Algan ve Gültekin Yaralı Korgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Tümamiraller Mustafa Kaya ve Yalçın Payal Koramiralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığından Tümgeneral Yaşar Kadıoğlu Korgeneralliğe terfi ettirilmişlerdir" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; Kara Kuvvetleri Komutanlığından Tuğgeneraller İlker Görgülü, Erman Kiraz, Mustafa Köksal, Ferat Vural, Ahmet Gülmüş, Rıfat Dönel, İlhan İstanbullu, Yusuf Diker ve Zeynel Abidin Erginbaş Tümgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Tuğamiraller Serhat Sözbir, Mehmet Emre Sezenler, Mevlüt Savaş Bilican ve Recep Erdinç Yetkin Tümamiralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığından Tuğgeneraller Mete Kuş ve Sadık Uygur Tümgeneralliğe terfi ettirilmişlerdir. Bir üst rütbeye yükselen, görev süreleri uzatılan general, amiral ve albayların yeni rütbe ve görevlerinin Milletimize, Devletimize, Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı olmasını dileriz. Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak emekliye ayrılacak olan general, amiral ve albaylara hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde, kendilerine ve ailelerine mutluluk ve esenlikler temenni ederiz. Bir üst rütbeye yükseltilen General-Amiral ve Albaylar, görev süresi 1 yıl uzatılan General ve Amiraller ile Yaş Haddi Nedeniyle Emekliye Sevkedilen Generaller ile ilgili liste Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesi http://tccb.gov.tr'de yayınlanacaktır."
Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu katıldı.

Hülya Keklik

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Bartın’da kar kalınlığı 1 metreyi aştı Bartın’da aniden bastıran kar ve dolu, hayatı olumsuz etkiledi. Kar kalınlığı 1 metreyi aşarken, bir cenaze ise yoğun kar yağışı nedeniyle güçlükle defnedildi. Bartın’da kent merkezinde, köylerinde ve bazı ilçelerinde kar yağışı etkili oldu. Aniden bastıran kar yağışı ve dolu hayatı olumsuz etkiledi. İl merkezi ve yakın köylerde dolu ve karla karışık yağmur şeklideki yağışlarla, yollar kısa süreliğine beyaza büründü. Yağışların ardından açan güneş ile kar erirken yaşam normale döndü. İl merkezine, Ulus ilçesine bağlı yüksek belde ve köylerde ise yoğun kar yağışı ise etrafı beyaza bürüdü. Kar kalınlığı köylerde 25 santimetreyi, bazı bölgelerde ise 1 metreyi geçti. Cenazeyi güçlükle defnettiler Ulus ilçesine bağlı Hasanören köyünde ise bir cenaze, yoğun kar yağışı nedeniyle güçlükle defnedildi. Cenaze öncesi karla kaplı yollar iş makineleri tarafından açılırken, devam eden yağış ve tipi nedeniyle yollar yeniden kapandı. Cenazeye katılmak isteyenlerin bazılarının araçları yolda kaldı. Köylülerin ve diğer sürücülerin yardımıyla vatandaşlar cenazeye katılabildi. Köy yolları kısa süreliğine ulaşıma kapandı Kar kalınlığının 1 metreyi aştığı kırsal bölgelerde yollar ulaşıma kapandı. Kapanan köy yollarında ve köy içlerinde il özel idaresi ekipleri, iş makineleri yardımıyla yoğun bir çalışma yürüttü. Karla ekiplerinin başarılı mücadelesi ile yollar yeniden ulaşıma açıldı Karayolları da zaman zaman ulaşıma kapanıyor Bartın-Zonguldak ve Bartın Karabük karayollarının yüksek kesimlerinde ise devam yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşımın güçlükle sağlanırken, zaman zaman ulaşıma kapanan karayollarında ekipler tuzlama ve kar küreme çalışmalarının sürdüğü öğrenildi
Malatya Malatya’da 11 bin 367 konut ve 128 iş yeri için kura çekimi yapıldı Malatya’da 11 binden fazla konut ve 128 iş yeri hak sahiplerine teslim edildi. Hatay’da gerçekleştirilen son anahtar teslim töreniyle "Asrın İnşa Seferberliği" kapsamında inşa edilen konut ve iş yerleri hak sahiplerine teslim edildi. 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerin ardından başlatılan "Asrın İnşa Seferberliği" kapsamında yapımı tamamlanan 455 bin konut ve iş yeri hak sahiplerine teslim edildi. Son anahtar teslim töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin katılımıyla Hatay’da gerçekleştirildi. Malatya genelinde ise yıl sonu itibarıyla 62 bin 540 konut, 13 bin 32 köy evi ve 4 bin 88 iş yeri olmak üzere toplam 79 bin 660 konut ve iş yeri hak sahiplerine teslim edildi. Hatay’daki törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı bağlantıyla Malatya’nın Battalgazi ilçesi Göztepe Mahallesi 39. Rezerv Alanı’ndan 11 bin 367 konut ve 128 iş yeri için kura çekimine katıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde TOKİ tarafından 11 ilde inşa edilen konut ve iş yerlerinin teslim süreci tamamlandı. Hatay’da düzenlenen törene 55 bin 681 hak sahibi katılırken, Malatya Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti ve MHP milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı, siyasi parti temsilcileri ve kurum müdürleri de törende hazır bulundu.