GENEL - 13 Ekim 2017 Cuma 16:40

Cemaleddin-i Seydi Külliyesi seneye hizmete açılacak

A
A
A
Cemaleddin-i Seydi Külliyesi seneye hizmete açılacak

Antalya’nın Manavgat ilçesi’nde inşa edilen Cemaleddin-i Seydi Külliyesi’nin gelecek yıl hizmete açılması bekleniyor.

Antalya’nın Manavgat ilçesi’nde inşa edilen Cemaleddin-i Seydi Külliyesi’nin gelecek yıl hizmete açılması bekleniyor.


Manavgat’ın Seydiler Mahallesi’nde Seyyid Cemaleddin Vakfı tarafından inşa edilen Cemaleddin-i Seydi Cami ve Türbesi inşaatında çalışmalar sürüyor. Cemaleddin Seydi Vakfı tarafından Cuma Namazının ardından, külliye yapımı hakkında bilgi verilirken misafirlere yemek ve aşure ikram edildi. İnşaat çalışmalarında incelemelerde bulunan Seyyid Cemaleddin Vakfı Başkanı Nasuh Boztepe, programa katılan Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit ve oda başkanlarına cami ve türbe projesi hakkında bilgiler verdi. 2014 yılında Vakıf kurduklarını ve çalışmalara başladıklarını belirten Boztepe, “Vakfımız, cami, ibadethane, külliye müştemilatını yapmak, yaptırmak ve onları muhafaza etmek, Cemaleddin-i Seydi hakkında bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla kurulmuştur” dedi.


Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle 7 Ağustos 2015 yılında Başkan Menderes Türel’inde katılımıyla Külliye’nin temelinin atıldığını hatırlatan Boztepe, 5 Milyon liraya mal olacak Külliye’nin bir yıl sonra tamamlayıp hizmete açmayı planladıklarını söyledi.


Her hafta Cuma namazından sonra yapılan ikramların külliyenin tamamlanmasıyla birlikte külliye içindeki meydanda verileceğini dile getiren Boztepe, “İnşallah hayırseverlerin destekleri ile gerçekleştirilecek proje ile manevi kültür mirasımıza yeni bir eser ve insanların manevi dünyalarını aydınlatan yeni bir mekan kazandırılacaktır. Bu külliyemiz inanç turizmi kapsamında bölge turizmine katkı sağlayacak” diye konuştu.


Seyyid Cemaleddin Vakfı Genel Sekreteri İbrahim Okan Akın ve mimar Osman Ali Eciş, cami ve türbenin içinde bulunduğu külliye yapımında katılımcılara brifing verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da babalara özel “bebek bezi bağlama yarışması” Türkiye’nin ilk Bebek Parkı’nı açan Konyaaltı Belediyesi, 2-4 Mayıs tarihleri arasında bebeklere ve ailelerine özel “Bebek Günleri” düzenliyor. Etkinlik çerçevesinde bebek emekleme yarışması ile babalarla bebek bezi bağlama yarışması yapılacak. Konyaaltı Belediyesi’nin 2 Mayıs Dünya Bebek Günü dolayısıyla gerçekleştireceği “Bebek Günleri”, Bebek Parkı’nda 2 Mayıs Perşembe günü başlayacak. Bebek Günleri’nde emekleme yarışmasından babaların bez bağlama yarışmasına, bebek yogasından söyleşi ve eğlenceli oyunlara kadar çeşitli etkinlikler yer alacak. Bebekler yoga yapacak 2 Mayıs Perşembe günü saat 10.00’da Eğlenceli Masa Oyunları ile başlayacak olan Bebek Günleri’nde saat 11.00’de Çocuk ve Genç Psikiyatristi Doç. Dr. Veysi Çeri tarafından “Yeterince İyi Ebeveyn Olmak” konulu söyleşi gerçekleştirecek. Etkinlikte saat 12.00’de yoga eğitmeni Dilek Gümüş Gökay eşliğinde bebeklere yoga yaptırılacak. Gün boyu sürecek etkinliklerde bebekler aileleriyle birlikte sanat atölyesi, yüz boyama atölyesi, duygusal oyun atölyesi, orff ve ritm atölyesi ve mini diskoda keyifli vakit geçirecekler. 3 gün boyunca sürecek Bebek Günleri’nde 3 Mayıs Cuma günü 11.00’de bebeklere ve ebeveynlerine spor eğitmeni eşliğinde jimnastik yaptırılacak. Etkinlikler kapsamında saat 16.00’da ise Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Ali Satılmış ve Op. Dr. Melek Büyükkınacı Erol tarafından “Doğum Sonrası Anne Sağlığı ve Sağlıklı Çocuk Gelişimi” konulu söyleşi gerçekleştirilecek. Bebekler emekleyecek, babaları bez bağlayacak Bebek Günleri’nin son günü heyecanlı yarışmalara sahne olacak. 4 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00’de bebek emekleme yarışması ile babalarla bebek bezi bağlama yarışması yapılacak. Yarışmalarda bebekler start çizgisine ulaşmak için kıyasıya mücadele ederken, en hızlı bebek bezi bağlayan baba ise günün kazananı olacak. Etkinliklerde ayrıca gün boyunca gerçekleştirilecek olan tuz seramiği hazırlama, yüz boyama etkinliği, sanatsal kolaj atölyesi, fikir atölyesi ve mini diskoda bebekler ve aileleri gönüllerince eğlenecekler.
Amasya Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan 100 yıllık su değirmeni, devletin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasıyla ayakta kalarak yeni yüzyıla tutundu. 60 yaşındaki Yaşar Dokgöz’ün emeğiyle tahılları öğüten asırlık değirmen, bu geleneğin yöredeki son örneği olarak zamana direniyor. Kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi İlçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Değirmenler mevkiinde bulunan asırlık su değirmeni, bu kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dereden sağlanan suyun gücüyle çevirdiği taşa dökülen tahılları öğüten değirmen Gümüşhacıköy Kaymakamlığı’nın 2017 yılında yaptırdığı restorasyon çalışmasıyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü. Çocukluğundan bu yana aile yadigarı değirmende çalıştığını belirten değirmenci Yaşar Dokgöz, “Mesleği babamdan öğrendim. Buğday, arpa, mısır gibi tahılları burada öğütüyoruz. Faaliyetleri durmuştu. Onarıma ihtiyacı vardı. Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Amasya İl Özel İdaresi’nin desteğiyle restore edildi. 7 yıldır tıkır tıkır çalışıyor” dedi. Komşu illerden de müşteri geliyor Çevre köyler, ilçeler ve komşu illerden bile müşterilerinin bulunduğunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un alıyor. Kimisi öğütmek için buğday getiriyor. Öğütüp gönderiyoruz. Müşterilerimize, dostlarımıza kapımız her zaman açık” diye konuştu. Yörede yetiştirilen Üveyik buğdayından üretilen unu müşterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardımcısı ise 40 yıllık hayat arkadaşı eşi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sağladıkları asırlık değirmende yaşamlarını sürdürüyor.