GENEL - 09 Aralık 2018 Pazar 13:31

Kumluca’da üretici sorunları ve çözümler kurultayı yapıldı

A
A
A
Kumluca’da üretici sorunları ve çözümler kurultayı yapıldı

Antalya’nın Kumluca ilçesinde üretici sorunları ve çözümler kurultayı düzenlendi.

Antalya’nın Kumluca ilçesinde üretici sorunları ve çözümler kurultayı düzenlendi.


Kumluca Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen kurultaya Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eski Dekanı Salih Mustan, Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Yücel ve vatandaşlar katıldı.


Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Yücel’in yönettiği kurultay, üreticilerin sorunlarını dile getirdiği sinevizyon gösterisi ile başladı.


Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek Türkiye’nin kendi ürettiği kendine yeten 7 ülkeden birisi olduğunu söyledi. Türkiye’nin artık ithal eden bir ülke olduğunun altını çizen Perinçek şöyle konuştu:


“Çünkü üreticiyi, çiftçiyi suçlayan tokatçıların, faizcilerin, stokçuların, borsacıların, üreticilerin sırtından para kazananların suçlanmadığı bir sistem kuruldu. Borcu borçla kapatan bir ekonomik sistem kuruldu. İthal ürünleri ucuz diye ithalat kolaycılığına kaçıldı. Ondan sonra krizler doğdu. Kriz demek kararlılık demektir. Yeni bir kriz yaşıyoruz. Bu krizden yeni kararlar çıkması gerekiyor. Gelin çiftçinin sorunlarını bilen, çiftçinin sorunlarına çözüm bulacak olan Vatan Partisi iktidarı etrafında birleşelim. Çünkü Cumhurbaşkanlığı Sistemi ekonomiye çözüm getiremez hale gelmiş ve çökmüştür. Cumhurbaşkanlığı Sistemi tüm ekonomik kararların Erdoğan tarafından alındığı bir sistemdir. Bu sistem gitmelidir.”


Dış güçlerin öğütleri ile sorunlara çözüm yolunun bulunmayacağını ifade eden Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eski Dekanı Salih Mustan ise, “Dış güçlerin öğütleri ile sorunlarımıza çözüm yolu bulamayız. Üretimdeki dış alım gücünü iç alıma çevirmeliyiz. Üretim alanlarındaki vatandaşlarımız çareyi şehre göç etmekte buluyor. Bu da çözüm değildir. Köylerden şehirlere gidenler geçinmekte zorlanıyor. Bitkisel ve hayvansal üretimleri için ulusal projeler oluşturulması gerekiyor. Başkalarının öğüdü ile ülkenin gelişmesi olanaklı değildir. Ulusal projelerdeki dışa bağımlılığı en aza indirmeliyiz. Tarımsal projelerini tarım sektörünü yakından bilenlerin yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan 100 yıllık su değirmeni, devletin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasıyla ayakta kalarak yeni yüzyıla tutundu. 60 yaşındaki Yaşar Dokgöz’ün emeğiyle tahılları öğüten asırlık değirmen, bu geleneğin yöredeki son örneği olarak zamana direniyor. Kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi İlçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Değirmenler mevkiinde bulunan asırlık su değirmeni, bu kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dereden sağlanan suyun gücüyle çevirdiği taşa dökülen tahılları öğüten değirmen Gümüşhacıköy Kaymakamlığı’nın 2017 yılında yaptırdığı restorasyon çalışmasıyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü. Çocukluğundan bu yana aile yadigarı değirmende çalıştığını belirten değirmenci Yaşar Dokgöz, “Mesleği babamdan öğrendim. Buğday, arpa, mısır gibi tahılları burada öğütüyoruz. Faaliyetleri durmuştu. Onarıma ihtiyacı vardı. Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Amasya İl Özel İdaresi’nin desteğiyle restore edildi. 7 yıldır tıkır tıkır çalışıyor” dedi. Komşu illerden de müşteri geliyor Çevre köyler, ilçeler ve komşu illerden bile müşterilerinin bulunduğunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un alıyor. Kimisi öğütmek için buğday getiriyor. Öğütüp gönderiyoruz. Müşterilerimize, dostlarımıza kapımız her zaman açık” diye konuştu. Yörede yetiştirilen Üveyik buğdayından üretilen unu müşterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardımcısı ise 40 yıllık hayat arkadaşı eşi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sağladıkları asırlık değirmende yaşamlarını sürdürüyor.