SAĞLIK - 08 Nisan 2025 Salı 12:26

Antalya’da ebeler için "Doğal Olan Normal Doğum" eğitimi başladı

A
A
A
Antalya’da ebeler için "Doğal Olan Normal Doğum" eğitimi başladı

Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen "Doğal Olan Normal Doğum Eylem Planı" kapsamında, Antalya’da ebeler için kapsamlı eğitim programı başlatıldı. Eğitimlerle, normal doğumun teşviki ve anne-bebek sağlığının güçlendirilmesi hedefleniyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen "Doğal Olan Normal Doğum Eylem Planı" kapsamında, Antalya’da ebeleri kapsayan eğitim programı başladı. Antalya Şehir Hastanesi konferans salonunda düzenlenen program, Antalya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan’ın açılış konuşmasıyla başladı.



Gerekli eğitimler başarıyla tamamlandı


Programa; Antalya İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri, Antalya Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nedim Ongun, hastane yönetimi ve çok sayıda ebe katıldı. Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen eğitim programına, Antalya’yı temsilen bir Koordinatör Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü ve dört eğitimci ebe katılarak, Ocak ayında gerekli eğitimleri başarıyla tamamladı. Bu kapsamda, Antalya’daki ilk yerel eğitim programı da başlatılmış oldu.



Program ebelerin bilgi-becerilerinin güncellenmesini amaçlıyor


Eğitim programı doğal doğumun teşvik edilmesi, normal doğuma yönelik toplumsal farkındalığın artırılması ve ebelerin bilgi-becerilerinin güncellenmesini amaçlıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde yaygınlaştırılması hedeflenen program, anne ve bebek sağlığının korunmasında önemli bir rol oynayacak.



Her eğitim programında 60 ebe yer alacak


Antalya’da görev yapan tüm ebeleri kapsayan eğitimler, üç ayrı dönemde gerçekleştirilecek. İlk grup eğitimleri 7-11 Nisan, ikinci grup 14-18 Nisan ve üçüncü grup ise 5-9 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Her eğitim programında 60 ebe yer alacak.



Normal doğum oranlarını artırarak sezaryen oranlarını düşürme hedefleniyor


Bir hafta sürecek eğitimlerde, tecrübe paylaşımı, hukuki süreçler ve uygulamaya dönük başlıklarda sunumlar gerçekleştirilecek. Alanında uzman akademisyen ve sağlık profesyonellerinin katılımıyla yürütülen eğitimlerin, normal doğum oranlarını artırarak sezaryen oranlarını düşürmeye ve sahadaki uygulamalarda ebelerin daha bilinçli ve etkin görev almalarına katkı sağlaması bekleniyor.



Antalya’da ebeler için "Doğal Olan Normal Doğum" eğitimi başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de "Yastıklı" infazın iddianamesi hazır Muğla’nın Fethiye ilçesinde uyuduğu sırada av tüfeğiyle vurularak öldürülen İbrahim Solak (23) cinayetiyle ilgili soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, cinayetin Solak’ın yanındaki sevgilisi tarafından organize edildiği, ses çıkmaması için maktulün yüzüne yastık bastırıldığı iddia edildi. Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Mayıs 2025’te Esenköy Mahallesi’nde meydana gelen olayla ilgili iddianamesini tamamladı. Savcılık; Sefer K., Murat K., R.G. ile Yağmur A., Emine T. ve Hüseyin K. hakkında "kasten öldürme" suçundan müebbet hapis talep etti, ayrıca "konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan da ek cezalar istendi. Fethiye Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianameye göre, Sefer K. eski kız arkadaşı Yağmur A.’yı "kurtarma" bahanesiyle Denizli’den yola çıkarken, yanına Murat K., Hüseyin K. ve Emine T.’yi alıp Ortaca’dan evi tanıyan 15 yaşındaki Rabia G.’yi de araca aldı. Olay günü evin yakınında şüphelilerden Hüseyin K. ve Emine T. araçta beklerken, Sefer K., Murat K. ve Rabia G. eve yöneldi. Anahtar bulunamayınca Rabia G. ikinci kattaki balkona tırmanarak içeri girdi ve kapıyı içeriden açtı. İddianamede, savcılık değerlendirmesine göre, maktul uyuduğu sırada Yağmur A.’nın yüzüne yastık bastırdığı, Sefer K.’nın da av tüfeğini yastığa dayayıp ateşlediği belirtildi. Adli tıp/kriminal raporlarında atışın bitişik atış olduğu, kafatasında plastik tapa ve yastığa ait elyaf parçaları tespit edildiği bilgileri yer aldı. Olay sonrası şüphelilerin araçla kaçtığı, Akhisar civarında yakalandıkları belirtildi. Yağmur A. ifadesinde olayın kaza olduğunu öne sürerken, telefon incelemesinde "Eldeki barut izi nasıl geçer" şeklinde arama görüldüğü iddianamede yer aldı. Sefer K. ifadesinde; Rabia G.’nin kendisine İbrahim’in Yağmur’u zorla tuttuğunu söylediğini, Yağmur’u "kurtarmak" için Fethiye’ye geldiklerini, Rabia’nın eve girip kapıyı açmasıyla Murat’la içeri girdiklerini anlattı. Tüfeğin kazayla ateş aldığını iddia ederek "isteyerek olmadığını" savundu. Yağmur A. ise Sefer’in takıntılı olduğunu, silahı almaya çalıştığı sırada ateş aldığını ileri sürdü, delik olan yastığın kendisine ait olduğunu söyledi ve olayla ilgisi olmadığını savundu. Diğer şüpheliler de olayın cinayetle sonuçlanacağını bilmediklerini, suçsuz olduklarını iddia ettiler. Savcılık, Sefer K., Yağmur A., Murat K. ve suça sürüklenen çocuk Rabia G. hakkında "kasten öldürme" suçundan müebbet hapis talep etti. Hüseyin K. ve Emine T. için ise gözcülük/iştirak iddiasıyla cezalandırılmaları istendi. Şüphelilerin yargılanmasına önümüzdeki günlerde Fethiye 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.
Bolu Bolu Belediyesi’ne AB’den 700 bin euroluk iklim hibesi Bolu Belediyesi, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından finanse edilen hibe programı kapsamında hazırladığı ‘Bolu GreenCycle’ projesi ile 700 bin euro hibe almaya hak kazandı. Bolu Belediyesi, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) desteğiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen AB-TR İklim Değişikliği Hibe Programı (AB-TR CCGP) kapsamında 700 bin euro hibe almaya hak kazandı. İklime duyarlı, düşük karbonlu ve kaynak verimli kentsel hizmet yaklaşımını esas alan proje için hibe sözleşmesi, dün Ankara’da Bakanlıkta düzenlenen programda imzalandı. Bolu Belediyesi Araştırma, Proje ve Koordinasyon Birimi tarafından hazırlanan "Bolu GreenCycle: Turning Waste into Resilient and Sustainable Futures" başlıklı proje, hibe desteği almaya hak kazanan projeler arasında yer aldı. Yaklaşık 36 milyon Türk lirası tutarındaki hibe kapsamında Bolu Belediyesi, Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde pilot bir organik atık yönetim sistemi kurmayı ve geliştirmeyi hedefliyor. Akıllı sistemlerle organik atık yönetimi Proje kapsamında sensör tabanlı akıllı konteynerler, EcoTrack dijital izleme platformu kullanılarak organik atıklar gerçek zamanlı olarak izlenecek, toplama süreçleri optimize edilecek ve bilimsel kompostlama yöntemleriyle işlenecek. Pilot uygulama, Düzce Üniversitesi’nin akademik ve teknik desteğiyle yürütülecek. Projenin, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına ve kentsel atık yönetiminde verimliliğin artırılmasına doğrudan katkı sağlaması hedefleniyor. Kompost ürünler kamusal alanlarda kullanılacak Pilot uygulama sonucunda elde edilecek kompost ve toprak iyileştirici ürünler; parklar, yeşil alanlar, refüjler ve diğer kamusal peyzaj alanlarında kullanılacak. Böylece organik atıkların yerinde değerlendirilmesiyle depolamaya giden atık miktarı azaltılacak, sera gazı emisyonlarında somut düşüş sağlanarak kentin iklim dayanıklılığı güçlendirilecek. Proje; belediye personeli, çiftçiler, kooperatifler ve vatandaşlara yönelik kapasite geliştirme ve farkındalık çalışmalarıyla desteklenecek. Bu sayede Bolu için örnek ve çoğaltılabilir döngüsel bir organik atık yönetim modeli oluşturulması hedefleniyor.