ÇEVRE - 01 Haziran 2026 Pazartesi 12:16

ASAT kanalizasyon hattı temizliği ve kapak düzenleme çalışmalarını sürdürüyor

A
A
A
ASAT kanalizasyon hattı temizliği ve kapak düzenleme çalışmalarını sürdürüyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, kanalizasyon hattı temizliği ve kapak düzenleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yaklaşık 80 milyon TL yatırım bedeliyle hayata geçirilen çalışmalar kapsamında, kent genelinde altyapının daha sağlıklı, güvenli ve kesintisiz hizmet vermesi hedefleniyor.


ASAT Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı ekipleri, kanalizasyon hatlarında zamanla oluşan yağ, tortu birikimi ve dış etkenlerle taşınan malzemelerin neden olduğu tıkanıklık ve taşma risklerine karşı periyodik temizlik çalışmalarına devam ediyor. Yürütülen çalışmalar sayesinde kötü koku oluşumunun önüne geçilirken, çevre ve halk sağlığının korunmasına da önemli katkı sağlanıyor.



Çalışmalar 3 mahallede yoğunlaştı


Kanalizasyon hattı temizliği ve kapak düzenleme çalışmaları, Gebizli Mahallesi, Yenigün Mahallesi ve Kızıltoprak Mahallesi başta olmak üzere Muratpaşa ilçesinde yoğun şekilde devam ediyor. Proje kapsamında şu ana kadar merkez 5 ilçede 5 bin 346 adet parsel bağlantı bacasının temizliği gerçekleştirilirken, toplam 220 kilometrelik kanalizasyon hattında temizlik çalışması tamamlandı. Ayrıca 3 bin 837 adet kanalizasyon kapağı da yol ve kaldırım kotuna uygun hale getirildi. Böylelikle vatandaşların ulaşım güvenliği desteklenirken, altyapı bakım süreçlerinde yaşanabilecek zaman kayıpları da minimum seviyeye indiriliyor.



Vatandaşlara uyarı


ASAT ekiplerinin mahallede titiz bir çalışma yürüttüğünü belirten Yenigün Mahallesi Muhtarı Ömer Atalay, vatandaşların kanalizasyon hatlarına ıslak mendil ve peçete gibi atıkları atmama konusunda daha duyarlı olması gerektiğini vurguladı. Kanalizasyon temizliğinin evlerden başladığını ifade eden Kızıltoprak Mahallesi Muhtarı Alim Kuş ise, ekiplerin gece gündüz sahada görev yaptığını belirtti.



ASAT kanalizasyon hattı temizliği ve kapak düzenleme çalışmalarını sürdürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ’da kuraklık alarmı veren nokta yeniden suya gömüldü Keban Baraj Gölü Aşağı İçme köyü mevkisinde yaşanan büyük değişim havadan görüntülendi. Geçmiş yıllarda kuraklıkla anılan ve eski yapıların gün yüzüne çıktığı havza, etkili yağışların ardından yeniden tamamen su altında kaldı. Elazığ’da Keban Baraj Gölü havzasındaki Murat Nehri’ndeki su seviyesi, yıllar içinde kuraklıktan tam doluluğa geçerek tarihi bir değişim kaydetti. Bölgede 2021 yılında yaşanan şiddetli kuraklık nedeniyle suların metrelerce geriye çekildiği merkeze bağlı Aşağı İçme köyünde, o dönem eski yerleşim yerleri ile ağaç kökleri tamamen gün yüzüne çıkmış ve toprakta derin çatlaklar oluşmuştu. 2026 yılına gelindiğinde ise etkili olan yağışlar baraj havzasını yeniden eski ihtişamına kavuşturdu. 5 yıl önce kuraklıkla boğuşan Aşağı İçme köyü çevresi, baraj gölünün maksimum seviyeye ulaşmasıyla yeniden tamamen suyla kaplandı. Her iki döneme ait havadan çekilen eski ve güncel görseller büyük değişimi net bir şekilde ortaya koyarken, suya sıfır konumuna gelen köy ise ege sahillerini aratmıyor. Yaşanan olumlu değişimden dolayı mutlu olduklarını dile getiren köy sakinlerinden Mehmet Tosun, "Bu suyun köyümüze katmış olduğu değer çok önemlidir. Bu konuda bazen mutlu oluyoruz bazen barajın çekilmesiyle mutsuz oluyoruz. Ama sonuçta bunlar ekolojik, meteorolojik olaylar. Bu yıl suyun bu safhada olması, güzelliğe güzellik katarak mutluluk içerisinde burada yaşamamızı sağlıyor" dedi. Şinasi Güçlü ise "6 yıldır böyle bir şey yoktu. Bilindiği üzere 6 yıl sonra Keban Baraj Gölü’nün de kapakları açılması demek, buranın da son koduna ulaştığı demektir. Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz. Harika bir ortam ve görüntü" şeklinde konuştu.
Ankara İçişleri Bakanı Çiftçi: "Bayramı tatili boyunca maalesef 70 vatandaşımızı trafik kazalarında kaybettik" İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Kurban Bayramı tatili kapsamında vatandaşın can güvenliği için alınan tedbirleri sosyal medya hesabından paylaştı. Çiftçi, "Trafikte ise 66 bin 481 personelimiz ve 49 bin 826 ekip aracımızla denetimlerimizi aralıksız sürdürdük. Tüm tedbirlerimize rağmen Kurban Bayramı tatili boyunca maalesef 70 vatandaşımızı trafik kazalarında kaybettik" dedi. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, sona eren Kurban Bayramı tatilinin ardından sosyal medya hesabından alınan tedbirleri duyurdu. Bakan Çiftçi alınan tedbirlerin neticesinde 9 günlük tatil uygulanan Kurban Bayramları içerisinde en düşük can kaybının bu yıl yaşandığını belirtti. Tüm tedbirlere rağmen 70 vatandaşın trafik kazalarında hayatını kaybettiğini ifade eden Çiftçi, hayatını kaybeden vatandaşlar için başsağlığı diledi. Bakan Çiftçi sosyal medya hesabından paylaştığı Bayram tedbirlerine ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Milyonlarca vatandaşımızın sıla-ı rahim için yollara çıktığı, sevdiklerine kavuşmanın mutluluğunu yaşadığı Kurban Bayramı tatilini geride bıraktık. Bayram boyunca İçişleri Bakanlığımızın 334 bin 17 personeli, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği için 24 saat esasına göre görev yaptı. Trafikte ise 66 bin 481 personelimiz ve 49 bin 826 ekip aracımızla denetimlerimizi aralıksız sürdürdük. Tüm tedbirlerimize rağmen Kurban Bayramı tatili boyunca maalesef 70 vatandaşımızı trafik kazalarında kaybettik. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza yüce Rabbimden rahmet, kederli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Kaybettiğimiz her bir can, yüreğimizde derin bir iz bırakmaktadır. "9 günlük tatil uygulanan Kurban Bayramları içerisinde en düşük can kaybının yaşandığı yıl olmuştur" Vatandaşların alınan tedbirlere ve trafik kurallarına gösterdiği hassasiyete değinen Çiftçi, "2026 yılı Kurban Bayramı, 9 günlük tatil uygulanan Kurban Bayramları içerisinde en düşük can kaybının yaşandığı yıl olmuştur. 9 günlük tatil uygulanan Kurban Bayramlarında trafik kazalarında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 2016 yılında 117, 2018 yılında 148, 2021 yılında 87, 2023 yılında 110, 2024 yılında 71, 2026 yılında 70" ifadelerini kullandı. "Hedefimiz, tek bir vatandaşımızı dahi trafik kazalarında kaybetmemektir" Önceki 9 günlük Kurban Bayramlarının ortalamasıyla kıyaslandığında, ölümlü trafik kazalarında yüzde 45,1, kaza yeri can kayıplarında ise yüzde 34,3 oranında düşüş kaydedildiğini ifade eden Çiftçi, "Elbette bizim için hiçbir rakam teselli değildir. Hedefimiz, tek bir vatandaşımızı dahi trafik kazalarında kaybetmemektir. Bu anlayışla daha güvenli yollar ve daha güvenli bir Türkiye için çalışmalarımızı aynı kararlılık ve sorumluluk bilinciyle sürdüreceğiz" dedi.
Sakarya Sahabe oğlunun mezarını buldu, kitaplarını satarak türbeye dönüştürdü İstanbul’un fethi için çıktığı seferde yaralanarak dönüş yolunda şehit olduğu rivayet edilen Ali bin Abdülkerim, Sakarya’nın Akyazı ilçesinde türbesi bulunan babası Hazreti Malik bin Ebi Havli’nin karşısına defnedildi. Yaptığı çalışmalarla mezarı tespit eden tarihçi, okuduğu kitapları satarak alanı türbeye dönüştürdü. Akyazı ilçesi Pazarköy Mahallesi’nde türbesi bulunan ve halk arasında "Abdülkerim" adıyla da anılan Hazreti Malik bin Ebi Havli’nin Medineli sahabelerden biri olduğu ve İslam’ın ilk dönemlerinde Müslüman olduğu ifade ediliyor. Rivayetlere göre, Peygamber Efendimiz’in "Konstantiniyye mutlaka fetholunacaktır" hadisine mazhar olmak amacıyla yola çıkan ordular arasında yer alan Hazreti Malik bin Ebi Havli, Pazarköy’de çıkan bir çatışmada şehit düştü ve buraya defnedildi. Babasının şehit olduğunu öğrenen oğlu Ali bin Abdülkerim ise İstanbul’un fethedilmesi için düzenlenen ikinci sefere katıldı. İstanbul’a kadar giden ve burada yaralanan Ali bin Abdülkerim, dönüş yolunda şehit oldu ve babasının mezarının karşısına defnedildi. Yaptığı çalışmalar neticesinde mezarı tespit eden tarihçi İhsan Uzungüngör, okuduğu kitapları satarak mezarı türbeye çevirmeye çalıştı. Her ne kadar Hazreti Malik bin Ebi Havli’ye ve oğlu Ali bin Abdülkerim’e dair bilgiler İslam tarihi kaynaklarında sınırlı olsa da halk arasında sahabe olduklarına dair inanç güçlü şekilde yaşatılıyor. "Okuduğum tarih kitaplarını satarak türbeye çevirmeye çalıştım" Tarihçi İhsan Uzungüngör, "Ali bin Abdülkerim, Hazreti Malik bin Ebi Havli’nin oğludur. 668 yılında Hazreti Malik bin Ebi Havli burada şehit düştü ve defnedildi. Bunu duyan oğlu ise İstanbul’un fethedilmesi için düzenlenen ikinci sefere katıldı ve İstanbul’a kadar gitti. İstanbul’da yaralandı ve dönüş yolunda şehit oldu. Diğer sahabeler onu alarak babasının defnedildiği yerin karşısına defnetti. Bu kabri araştırmalarım neticesinde kendim buldum ve okuduğum tarih kitaplarını satarak türbeye çevirmeye çalıştım. Vatandaşlar daha çok Hazreti Malik bin Ebi Havli’nin türbesine geliyor ama buraya gelen de var. Pazarköy halkı türbeyi çok ziyaret etmez, daha çok Kuzuluk’taki İhlas Holding’in kaplıcalarındaki misafirler burayı ziyaret eder" dedi.