GÜNDEM - 07 Ocak 2026 Çarşamba 14:15

BAİB Başkanı ihracat toplantısında rahatsızlanıp sözlerini yarıda kesmek zorunda kaldı

A
A
A
BAİB Başkanı ihracat toplantısında rahatsızlanıp sözlerini yarıda kesmek zorunda kaldı

Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin (BAİB) 2025 yılı ihracat verileri ile 2026 yılı hedeflerinin açıklandığı basın toplantısında rahatsızlanan BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, toplantıyı yarıda kesmek zorunda kaldı.


2025 yılı ihracat verileri ile 2026 yılı hedeflerinin açıklandığı basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Batı Akdeniz bölgesinin 2025 yılında ihracatta rekor seviyeye ulaştığını belirterek, "2025 yılını gerçekten bizler için rekor bir seviyede, 2 milyar 743 milyon dolar gibi iyi bir rakamla kapatmış bulunuyoruz" dedi.


Çavuşoğlu, bölge ihracatında yaklaşık 3,96’lık artış yaşandığını aktararak, "Ülkemizin genel ihracat artışı da yaklaşık 4,5 civarında. Ancak bu oranlar bizim için yeterli değil. En azından çift haneli artışları hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.


İhracat performansının son yıllarda önemli sınamalardan geçtiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "2020 yılında pandemiyle birlikte ciddi bir hamle yaptık. 2021’e yaklaşık yüzde 32’lik artışla girdik. Sonrasında da bu ivmeyi koruduk. Ancak 2022’de Rusya-Ukrayna savaşı, 2023’te ise asrın felaketiyle karşı karşıya kaldık" diye konuştu.


Son 10 yıllık dönemde Batı Akdeniz ihracatında yüzde 91’in üzerinde artış yaşandığını vurgulayan Çavuşoğlu, buna rağmen küresel ve bölgesel olumsuzlukların ihracatçılar üzerindeki baskısının sürdüğünü dile getirdi.


Sektörel ihracat dağılımına da değinen Çavuşoğlu, yaş meyve sebze sektörünün ilk sırada yer aldığını belirterek, maden ve metallerin ikinci, ağaç ve orman ürünlerinin üçüncü, kimyevi maddelerin ise dördüncü sırada bulunduğunu kaydetti.


Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlarda önemli artışlar yaşandığını ifade eden Çavuşoğlu, "Ancak bölgemiz için lokomotif olan yaş meyve sebze sektörünün son üç yılda düşüş eğiliminde olması bizleri maalesef mutsuz ediyor" değerlendirmesinde bulundu.


Konuşması sırasında zaman zaman zorlanan Çavuşoğlu, rahatsızlığının devam etmesi üzerine basın mensuplarına toplantıya devam edemeyeceğini bildirip programı BAİB Başkan Yardımcısı Mustafa Küçükyaman’a devretti.


Çavuşoğlu’nun hastaneye gittiği öğrenildi.



BAİB Başkanı ihracat toplantısında rahatsızlanıp sözlerini yarıda kesmek zorunda kaldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Üç şeritli yolda tehlikeli yaya geçidi korkutuyor Trabzon’un Moloz mevkiinde yayalar, üç şeritli yolda canlarını hiçe sayarak karşıya geçmeye çalışıyor. Üst ve alt geçidin bulunmadığı bölgede, camiye gitmek ya da ilçe minibüslerine binmek isteyen vatandaşlar yoğun trafikte tehlikeyle burun buruna kalıyor. Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Moloz mevkiinde inşa edilen Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük camisi olan Hanife Hatun Camii çevresinde yaşanan yaya güvenliği sorunu, vatandaşları endişelendiriyor. Camiye ibadet için gelenler ile ilçelere giden minibüs hatlarını kullanmak isteyenler, üç şeritli karayolunda bulunan yaya geçidini kullanarak karşıya geçmeye çalışıyor. Bölgede üst ya da alt geçidin bulunmaması nedeniyle yayalar, yoğun araç trafiği arasında zaman zaman koşarak ya da araçların önüne atlayarak yolun karşısına geçmek zorunda kalıyor. Özellikle namaz saatlerinde ve hafta sonlarında artan yaya yoğunluğu, tehlikeyi daha da büyütüyor. Yapıldığı günden bu yana birçok trafik kazasının yaşandığı bölgede, yolun karşısına geçmeye çalışan vatandaşlara araç çarpması sonucu yaralanmalar meydana geldi. "Her gün kullandığımız bir geçit; Korkuyoruz" Sürücülerin hızla seyrettiği üç şeritli yolda yalnızca yaya geçidinin bulunması, güvenlik açısından yetersiz kaldığını belirten vatandaşlar, üst geçit ya da alt geçit yapılmasını istiyor. Yolun karşısına geçmeye çalışan Hasan Şahin, "Burada üst veya alt geçit olması gerekiyor. Can güvenliği yok. Minibüsler kalkış noktası değişti. Herkes karşıya geçmeye çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde beni az kalsın araba eziyordu. Her gün kullandığımız bir geçit. Korkuyoruz" dedi. Şahin Nas isimli vatandaş ise, "Burada büyük bir cami yapıldı. İnsanların karşıya geçmesi büyük bir tehlike oluşturuyor. Mutlaka alt geçit yapılması gerekiyor. Karşıya koşarak geçiyorum. Hayati bir önem taşıyor. Yapılmasında fayda var" ifadelerini kullandı.
İzmir Karşıyaka, derbi galibiyetiyle çıkışını sürdürdü Karşıyaka, TFF 3. Lig 4. Grup’ta 23. haftasında oynanan İzmir derbisinde Altay’ı 3-1 mağlup etti. Bu galibiyetle son 5 maçında 4. kez kazanan Karşıyaka, aynı zamanda ligde üst üste 3. galibiyetini elde ederek çıkışını sürdürdü. Sezona şampiyonluk hedefiyle başlayan ve lige etkili bir giriş yapan Karşıyaka, bu performansını belirli bir süre devam ettirdi. Ancak ilerleyen haftalarda alınan istikrarsız sonuçlar, yeşil-kırmızılı ekibi zirve yarışında geriye düşürdü. Bunun üzerine hedefini play-off hattı üzerinden bir üst lige yükselmek olarak revize eden İzmir temsilcisi, zorlu sürecin ardından yeniden toparlanmayı başardı. Son olarak taraftarı önünde oynanan İzmir derbisinde Altay’ı mağlup eden Kaf-Kaf, puanını 50’ye çıkararak üçüncü sıradaki yerini korudu. Teknik direktör Burhanettin Basatemür yönetiminde yeniden yükselişe geçen Karşıyaka, Altay galibiyetiyle birlikte son 5 maçta 4. kez sahadan galip ayrıldı. Ayrıca ligde üst üste 3. galibiyetini alan yeşil-kırmızılılar, çıkışını sürdürdü. İç sahada 31 puan toplandı Karşıyaka, bu sezon taraftarı önünde ortaya koyduğu performansla dikkat çekiyor. Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu’nda oynadığı 12 karşılaşmada 10 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet alan İzmir temsilcisi, sahasında adeta kusursuza yakın bir grafik sergiledi. Evinde şu ana kadar 31 puan toplayan yeşil-kırmızılılar, bu alanda lider Kütahyaspor ile birlikte iç sahada en fazla puan toplayan takım konumunda yer alıyor. Kalan 3 iç saha maçını da kayıpsız geçmeyi hedefleyen Kaf-Kaf, taraftarı önünde hata yapmak istemiyor.