GENEL - 29 Ağustos 2019 Perşembe 17:59

Kaptanın dikkati faciayı engelledi

A
A
A
Kaptanın dikkati faciayı engelledi

Antalya’nın Alanya ilçesinde günü birlik tura çıkan 16 metrelik lüks teknenin su aldığını fark kaptan dümeni Alanya Limanı’na kırarak faciayı önledi.

Antalya’nın Alanya ilçesinde günü birlik tura çıkan 16 metrelik lüks teknenin su aldığını fark kaptan dümeni Alanya Limanı’na kırarak faciayı önledi. Teknenin içerisinde bulunan 15’i turist 16 kişi sağ sağlım karaya ayak bastı.



Alanya Limanı’ndan çoğunluğu Rus 15 turist ve 2 personelle hareket eden 16 metre uzunluğundaki VIP yat, tarihi Selçuklu Tersanesi’nin yaklaşık 200 metre açıklarındaki Cilvarda Burnu’na geldiği sırada egzoz kısmından su almaya başladı. Durumu fark eden tekne kaptanı Alper Yılmaz dümeni Alanya Limanı’na kırdı. O sırada liman yetkilerinden de yardım isteyen Yılmaz, yaklaşık 400 metrelik mesafeyi dakikalar içinde gelerek turistler ve 1 personelin sağ sağlım karaya ayak basmasını sağladı. Henüz bilinmeyen nedenle su alan tekne vinç yardımıyla batması engellenerek içerisindeki suyun dalgıç pompasıyla tahliyesi sağlandı.



“Kaptanımıza dikkatinden dolayı teşekkür ediyoruz”


Yat sahibi Berat Sipahioğlu ise "Kaptanın tecrübesi sayesinde kimsenin burnu bile kanamadan yolcularımızı tahliye ettik. Hatta bazı yolcularımız durumu fark etmedi bile. Maddi hasar var ancak önemli değil. Can kaybı yaşanmadan böyle bir olayı atlattık. Kaptanımıza dikkatinden dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Akbank’tan 600 milyon dolar tutarında tahvil ihracı Akbank, 600 milyon dolar tutarında Basel-III uyumlu vadesiz ve 5,5 yıl sonra erken itfa opsiyonlu İlave Ana Sermaye Tahvil ihracını gerçekleştirdi. Banka tahvil ihracının rekor taleple tamamladığını duyurdu. Akbank, 600 milyon ABD doları tutarında Basel-III uyumlu vadesiz ve 5,5 yıl sonra erken itfa opsiyonlu İlave Ana Sermaye Tahvil (AT-1) ihracını gerçekleştirdi. Kupon oranı yüzde 7,95 olarak belirlenen işlem, kupon oranı yüzde 8 seviyesinin altına inen ilk Türk bankası AT-1 ihracı oldu. Akbank’ın Türkiye’de bir ilk özelliğini taşıyan 2024 tarihli ilk AT-1 ihracının ardından gelen bu ihraca yurt dışından yaklaşık 3.1 milyar ABD doları üzerinde tavan talep geldi. Fiyat revizyonları sonrasında 2.6 milyar ABD doları olan talep ile işlemde sonuç olarak 97 yurt dışı yerleşik yatırımcı yer aldı. Bu yatırımcıların yüzde 30.3’ü Birleşik Krallık, yüzde 29.1’i Amerika Birleşik Devletleri, yüzde 21.4’ü Avrupa, yüzde 14.3’ü Orta Doğu, yüzde 5’i ise Asya yerleşik. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, "Başarılı eurobond ihracımızla Akbank’ın uluslararası piyasalardaki güçlü itibarının altını bir kez daha çizmiş olmaktan gurur duyuyoruz. Bankamızın güçlü sermayesi, sağlam bilançosu ve büyüme potansiyeli sayesinde ihracımızda uluslararası yatırım fonlarını ve özel bankaları da içeren 97 yatırımcı görev aldı. İlave ana sermaye tahvil ihracımıza 3.1 milyar ABD doları üzerinde tavan talep geldi. Bu ihraçla zaten güçlü olan sermaye yeterliliğimizi daha da pekiştirirken, Türk ekonomisine sağladığımız desteği artırmaya devam edeceğiz. İhracımıza gelen yüksek talep yatırımcıların Türk ekonomisine ve bankacılık sektörüne ilgisini ortaya koyuyor" dedi.
Samsun 8,5 asırlık çivisiz camide restorasyon başlıyor Samsun’un Çarşamba ilçesinde yaklaşık 8,5 asır önce inşa edilen ve Anadolu ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen Göğceli Çivisiz Camii, kapsamlı bir restorasyondan geçirilecek. Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülecek çalışma kapsamında, Selçuklu döneminde Karadeniz Bölgesi’nde kullanılan ahşap yapım sistemlerinden "çantı tekniği (çivisiz)" ile inşa edilen cami, özgün mimarisine uygun şekilde restore edilecek. Minaresi bulunmayan cami, çivisiz ve "kurt boğazı" geçme tekniğiyle yapılmış olmasıyla dikkat çekiyor. Çarşamba ilçesi Hasbahçe Mahallesi’nde, Göğceli Mezarlığı içerisinde yer alan caminin çatı örtüsünün özgün hali olan "hartama" sistemine dönüştürülmesi planlanıyor. Restore çalışması çerçevesinde şu işlemler yapılacak: Çatı örtüsü hartama ile yenilenerek, bu aşamada yapının ve kalem işlerinin dış hava şartlarından korunabilmesi için koruyucu çatı yapılacak. Statik problemleri olan caminin onaylı projeleri doğrultusunda restorasyonu yapılacak. Ahşap yüzeyler üzerine koruyucu malzeme sürülecek olup ahşaplar haşerelere karşı ilaçlanacak. Elektrik tesisatı projesine uygun olarak yenilenecek ve jeneratör yapılacak. Yangına karşı önlem olarak saha tipi yangın dolabı konulacak. Cami içi taban döşemesi yenilenecek. UNESCO Geçici Kültürel Miras Listesi’ne teklif edilecek Tavan iç döşemesi üzerine kök boya ile yapılan süslemeler ise ender kültürel miras öğeleri arasında yer alıyor. Deprem takozu sistemi sayesinde bölgede meydana gelen birçok depremden etkilenmeden günümüze kadar ulaşan cami, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Yurt dışından gelen akademisyen ve profesörlerin de hayranlıkla incelediği yapı, restorasyonun tamamlanmasının ardından UNESCO Geçici Kültürel Miras Listesi’ne teklif edilecek. Asırlara meydan okuyan Göğceli Çivisiz Camii’nin, yapılacak çalışmalarla özgün kimliğini koruyarak gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.